Vászonkép: a korszerű, személyre szabható és elegáns (fal)dekorációs megoldás
2019. 05. 11.

Az alábbiakban néhány alapvető, sokakban mocorgó kérdésre igyekszünk válasszal szolgálni a vászonképek kapcsán – a teljesség igénye nélkül; példaképpen: mi is tulajdonképpen a vászonkép? Honnan ered, mi a története? Hogyan és miből készül?

Amennyiben egy rövid meghatározásra lennénk kíváncsiak, az így hangozhatna: a vászonképek, vászonnyomatok a korszerű digitális technológia és a prémium vászonszövet „házasságából” származó, nagy népszerűségnek örvendő „gyermekeiként” tarthatók számon.

Sokakat érdekelnek a színfalak mögötti események, hiszen a végeredményből az előzetes, tevékenységek nem feltétlenül derülnek ki. A prémium minőségű vászonképek keretét fenntartható módon kezelt erdőgazdálkodásokból származó válogatott lucfenyőfából készítik. A lucfenyőt gyakran helyettesítik a kevésbé előnyös, alacsonyabb színvonalat képviselő paulownia fával, más néven császárfával, vagy a tűnyalábos fenyővel. Az előző két luchelyettesítő faalternatíva vászonkeretként történő felhasználása leginkább az elmúlt egy évtizedben volt jellemző.

A keretként szolgáló alapanyagot a gyárba szállítják, ahol a fa optimális nedvességtartalmának elérésével kezdetét veszi a speciális szárítási folyamat. A vászonkép „testét”, vázát alkotó keretet kézzel készítik el, és ugyancsak kézzel feszítik rá a vászonképet is. Mindeközben a keretre utóbb felkerülő fénykép nyomtatott reprodukciója a kifinomult technológia eredményeként tartható számon.

Precízen figyelnek arra, hogy az eredeti fénykép tökéletes (éles és élénk) másolata kerüljön a vászonra -  ennek megvalósítása érdekében egy speciális HP latex festéket használnak.  A prémium vászonkép tehát magában hordozza a hagyományos kézművesség és a modern technológia sikeres találkozását.

 

Vászonkép, poszter, festővászon – mi a különbség?

Gyakran előfordul, hogy az emberek egyazon kategóriába sorolják a vászonképet és a posztert, pedig e két képtípus között van különbség. A poszter esetében hiányként tartható számon mindaz, ami egy vászonképnél jelen van, mégpedig: a keret. A plakát és a vászonkép élettartama jelentős mértékben eltér egymástól – noha rendeltetésük is teljesen más. A vászonkép egy méltán nagy népszerűségnek örvendő, időtálló, könnyen tisztítható dekorációs megoldásnak bizonyul (otthonok, irodák stb. falán)

Ennél a pontnál szembejön velünk egy további különbség, éspedig a fotónyomtatás céljából készített vászon, valamint a festésre alkalmas vászon között. A vászonkép és festővászon közötti különbség abban nyilvánul meg, hogy a vászonkép egy költséghatékonyabb alternatív megoldást kínál a hagyományos festmények expenzivitásával szemben (habár az anyag, amelyre a nyomtatott kép, avagy a festett kép kerül lényegében ugyanaz.)

További különbség az első réteg kérdésében érhető tetten, ugyanis: míg a festővászonra rávisznek egy első, alapozó, avagy gesso réteget, amellyel mintegy biztosítják a felületet a festés (festék optimális tapadása) számára, addig a nyomtatott vászonkép esetében nem beszélünk gesso rétegről. A vászonkép késztermékként kerül rá a keretre.

 

Olcsó vs. drága?

A szépség iránti érzékenység és igény a legtöbb emberben fellelhető, azonban sokan nem engedhetik meg maguknak a borsos árral rendelkező lakásdekorációs megoldásokat. A vászonkép esetében a pénztárcakímélő megoldás mellett ott lapul az esztétikum és az egyedi kivitelezés lehetősége is.

Az otthon testre szabása, egyedivé tétele sokak számára kulcsfontosságú szereppel bír, amelyre a vászonképek kiváló megoldást kínálnak. Lehetőség nyílik arra, hogy egy személyes élményt, közös emléket megjelenítő és megörökítő családi fotó hibátlan másolata kerüljön a vászonképre – majd a közösen használt tér falára.

 

Érdekes vászonképtörténet dióhéjban

A 100% poliészter vagy pamut anyagból készült vászon, melyre rányomtattathatjuk az általunk kiválasztott saját vagy más jellegű, támájú fotókat, mérföldkőnek bizonyul a lakás falát díszítő képek történetében. Negyed évszázaddal korunkat megelőzően a vászonnyomat-technológia legfeljebb néhányak fantáziájában honolt, és csupán a helyi fotós által készített keretbe helyezett kép szerepelhetett a szobák falán. Az 1990-es években a digitális technológiának köszönhetően azonban új kapuk nyíltak meg előttünk.

 

Hogyan lett a sátorból kép?

A vászon egy rendkívül tartós, minőségi szövet, ezért több célra is felhasználták (használják ma is), példaképpen sátrak, hátizsákok, vitorlák készítésére egyaránt. Ahogy a vászonra nyomtatott képek népszerűsége nőtt, el kezdték használni a pamut és poliészter anyagokat erre a célra.

 

Vászonképek újragondolva

A digitális kor vászonképei személyre szabhatók, többféle méretben és stílusban igényelhetők. Mindemellett arra is lehetőség van, hogy eldöntsük: egyrészes vagy többrészes vászonképek kerüljenek a birtokunkba – ez utóbbiak esetében egyazon témából készült vászonkép több darabban (általában 3-7 darab) és méretben jelenik meg.

Továbbá választhatunk mozaik vagy montázs vászonképtípusokat is –  amelyik a leginkább illeszkedik ízlésünkhöz, elvárásunkhoz. Legyen szó akár a lakás vagy az iroda ízléses feldíszítéséről, vagy éppenséggel egy különleges ajándékról, mindezen célokra ideális megoldás a vászonkép. A témaválasztás szinte végtelen: családi fotók, természet, állatok, városok, ismert festők alkotásai, vagy egy böngészés során tetszésünket elnyert, figyelmünket felkeltett kép, amit szívesen látnánk a családi fészek valamelyik helyiségében. Vannak kizárólag képpel, képpel és szöveggel, valamint csak szöveggel ellátott vászonképek is.

A korszerű nyomtatási technológiának köszönhetően kiváló minőségű vászonképek kerülhetnek az ezt igénylők birtokába, melyet a belsőépítészetben szembetűnő, látványos díszítés gyanánt használhatunk, felélénkítve a teret.

 

Amennyiben végigmustráljuk a telefonunkban szereplő képek tömkelegét, jónéhányról az a kívánság jut eszünkbe, hogy:  bárcsak a nap 24 órájában csodálhatnánk mindezeket, mivel sok emléket, örömteli pillanatot felidéző hatásuk van, és látványuk is pazar. Ezeket a felemelő családdal, barátokkal, kiskedvencekkel, kollégákkal együtt töltött pillanatokat vászonra nyomtatott formájukban csodálhatjuk nap mint nap.

 

Amiért a vászonkép sokak tetszését elnyerte:

 • a vászonra nyomtatott fotók időtállók és örökzöldek (soha nem mennek ki a divatból)
 • szinte minden belsőépítészeti stílushoz kiválóan illeszkednek a hagyományostól a modernig
 • a megjelenítésre szánt témák igen széles skálán mozognak (egyéni elvárásokhoz igazodnak)
 • a házarculat-frissítés egyik leghatékonyabb dekorációs megoldásának titulálhatók
 • a jellegzetesebb példányok idővel akár családi örökséggé (értékké) is válhatnak
 • megfizethető otthondíszítési alternatívának bizonyulnak
 • kimagasló érzelmi értéket képviselnek (családi fotók, emlékek stb.)
 • akár kedvenc klasszikus festőnk alkotásának vászonra nyomtatott változatát is élvezhetjük a szobánk falán
 • a hagyományos falra aggatott fényképek fényes felülete olykor megakadályozza a képek teljes szemrevételezésének lehetőségét, azonban a vászonképek matt felületének köszönhetően a fényben fürdő helyiségekben is akadálytalanul szemlélhetjük kedvenc képeinket
 • kedvünkre kiválaszthatjuk a kép méretét és formáját
 • személyre szabhatjuk mindaddig, amíg el nem érjük a kívánt megjelenést
 • a vászonnyomtatások minden helyiség ékességei lehetnek.

 

A vászonképekben végre meglelheted a tökéletes dekorációs megoldást, amely személyre szabható, így rendkívüli módon tükrözi az egyéniséged és ízlésvilágod.

Bal felső ikon
Blog
Jobb alsó ikon
Hírlevél feliratkozás
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj legújabb termékeinkről, akcióinkról!