Hozd létre a saját, otthoni minigalériádat csodálatos vászonképekből
2020. 10. 27.

Az egyre szélesebb körben kedvelt vászonképek egyrészt megnyerő módon ábrázolják a felszínükre nyomtatott bármilyen jellegű fotókat, másrészt pedig mintegy művészivé varázsolják az adott helyiséget, élénkítik, frissítik a teret.

A vászonképeket nem szabad összetéveszteni a vászonfestményekkel, melyek felületére híres festők – mára már szinte felbecsülhetetlen értékű – művei kerültek (és a kortárs festők által kerülnek ma is… folyamatosan.) A vászonkép nem más, mint egy vászonra nyomtatott képtípus, melyet a nyomtatást követően a keretre feszítenek – igény szerint választhatunk kerettel rendelkező, vagy keret nélküli vászonképet tetszés szerint.

 

Kinek a pap, kinek a papné – avagy kinek a pamutnyomat, kinek a poliészteralapú vászonképek felelnek meg leginkább

A vászon egy rendkívül erős és tartós szövettípus, melyet eredetileg kenderből készítettek; modern időnkben a kendert felváltja, vagy helyettesíti a pamut és poliészter. E két anyag közötti különbség leginkább a színpontosságban érhető tetten. A pamutszálakból készített szövetbe a szín valósággal beleágyazódik, míg a poliészterszálak esetében a szín a felületen marad, nem szivárog be a szálak belsejébe. A pamutnyomatok hosszabb élettartammal örvendeztetik meg „gazdáikat”, a poliészterből készült vászonképek viszont élénkebbek az előzőnél.

Amennyiben felmerül bennünk a kérdés: melyik a jobb? A válasz nem lehet egyértelmű, hiszen a kérdés valójában az, hogy kinek mi az igénye, milyen elvárásai vannak egy-egy kép kapcsán? Sokan viszont úgy vélik, hogy a pamutnyomatok minőségi, egy múzeumi festményt idéző megjelenést kölcsönöznek a képnek. Mások leginkább az élénk és már-már merésznek titulálható színvilágot tartják fontosnak, melyet a poliészteranyag felkínál számukra a megfizethetősége mellett.

 

Ha egyedi faldekorációs megoldásra vágysz: a vászonképek jelenthetik a megoldást mindehhez

Illusztráció forrása: https://www.hellocanvas.co.uk/

A modern lakáskultúrában nem ritka a keretes és a keret nélküli vászonképek egymással való kombinálása a dekoráció során. E módszerrel leginkább az adott helyiség stílusvilágához igyekeznek igazodni, melyben a színvilág és a keret (vagy éppenséggel a keret nélküliség) sokat nyomhat abban a bizonyos ízlés-latban. Rengetegen kedvelik még ma is a fénykép és grafika jellegzetes hangulatát idéző – általában fekete színű – kerettel ellátott vászonképeket, hiszen a keret típusával hangsúlyozhatják ki az adott teret, avagy hozhatják összhangba a szobában fellelhető egyéb bútordarabokkal, díszelemekkel. A stilizáltabb kerettípusok – akár kortárs, akár hagyományos – kihangsúlyozzák a kép jellegét.

Nem kell aggódnunk, hiszen amikor választásra kerül sor: tudni fogjuk, hogy az adott berendezés stílusához melyik az a megoldás, amellyel szeretnénk stílusosabbá, egyedivé formálni otthonunkat. A Vászonképek már csak abból kifolyólag is ideális választásnak bizonyulnak, hogy sokoldalú megközelítést tesznek lehetővé. A keret nélküli vászonképekről méltán kijelenthető, hogy szinte bármilyen berendezési stílushoz optimálisan illeszkednek.

 

Vászonképek ideális megoldást kínálnak a művészetkedvelők számára is

Illusztráció forrása: https://www.pricelessart.com.au/

 

Nagyon sok művészetimádó számára kiváló lehetőségnek mutatkozik a kedvenc híres festmények vászonra helyezett másolata. Ma már a műkedvelők is megtehetik, hogy ne csupán időszakos kiállításokon, messzi múzeumok (neves szépművészeti múzeumokban, a párizsi Louvre, vagy éppenséggel a londoni National Gallery) falain gyönyörködhessen a mesterek remek alkotásaiban; a vászonképekre nyomtatott változatokkal a közvetlen környezetükben tudhatják a festmények másolatait.

Természetesen ennél a pontnál felmerül a képminőség kérdése, hiszen nem egy amorf változatban óhajtunk nap mint nap szörnyülködni, hanem egy eredeti festményhez nagyon hasonlító, az eredeti illúzióját keltő másolaton kívánjuk legeltetni a szemünket.

A vászonra nyomtatott megoldások további előnyei a következők: a kiváló minőségű vászonképek hosszabb ideig tartanak, mint a papíralapú képek, poszterek; ezek a vászonképek idővel, akár családi örökséggé is válhatnak

 

Hozd létre a saját otthoni galériádat a számodra legkedvesebb festmények vászonképre nyomtatott változataival!

Illusztráció forrása: https://www.thoughtco.com/

A legtöbb helyen talán Van Gogh jellegzetes Váza tizenkét napraforgóval, valamint Leonardo da Vinci Az utolsó vacsorájának különféle másolataival találkozhattunk. Most azonban a vászonképek segítségével lehetőségünk nyílik arra, hogy egy mini-galériát alakítsunk ki a saját otthonunkban.

Melyik festmény vászonkép alternatíváját szeretnéd látni a faladon? Talán Csontváry Kosztka Tivadar elragadóan misztikus Az öreg halász c. alkotását? Netán a szürrealista spanyol festőművész hihetetlen alkotásait: Az emlékezet állandósága, vagy Az égő zsiráfot. Megragadott a mexikói festőnő Frida Kahlo drámai élete, szenvedéstörténete, és nem tudsz betelni a fájdalmait szemléltető A törött oszlop, A két Frida, vagy a szívbemarkoló Henry Ford Hospital c. festményeinek látványával.

Most megteheted, hiszen a vászonképek révén az eredeti festmények szemet gyönyörködtető vászonra nyomtatott másolataiban gyönyörködhetsz… ráadásul mindezt otthonod kényelmében teheted meg.

Bal felső ikon
Blog
Jobb alsó ikon
Hírlevél feliratkozás
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj legújabb termékeinkről, akcióinkról!