Zséda, a naptárlány

Zséda, a naptárlány

Már évek óta tartó hagyomány, hogy Zséda minden esztendőben kiad egy-egy tematikus naptárt, helyesebben határidőnaplót, noha azt is mondhatnánk, kalendáriumot, hiszen van benne sokféle olvasnivaló is. Most a 2017-es naptár megjelenését összekötötte új albumával – Kémia –, így tökéletesen leképezi a helyzetet a határidőnapló címe: Zene és szöveg.

Amerikás szóhasználattal calendar girl, naptárlány lett ismét Zséda, noha jóval több, mint a hónapokhoz társított lenge lányok. Zséda tematikus kalendáriumai zenéhez, múlthoz, utazásokhoz kapcsolódnak, a hetek-hónapok közé iktatott szövegek, fotók az aktuális témához kapcsolódnak, Zséda artisztikus fotói szépen megtervezett kultuszépítő elemek, de hát mihez is kezdene egy sztár kultusz nélkül? Bár nem biztos, hogy Zsédát illik-e sztárnak nevezni, mivelhogy nálunk – és nem csak nálunk – a sztárstátusz a semmi érdemit felmutatni nem képes tévécelebeknek és médiabohócoknak jár, egy komoly szakmai sikereket felhalmozó személy ezt a minősítést sértésnek is értékelhetné, és egyet is értenék vele. S ha már sztárkultuszt építünk, akkor Zséda azon kevesek közé tartozik, aki méltó is erre: az egykori Cotton Club Singers-ből, épp annak sikerei csúcsán kilépő Zsédényi Adrienn az elmúlt évtized során nagyon tudatosan építette fel magát, ritkán láthatni ilyet hazai körülmények között, főleg a tévés tehetségkutatók jelentette alapozás nélkül. Zséda máig az egyetlen olyan énekesnő Koncz Zsuzsa mellett, aki képes megtölteni a Sportarénát, erre rajtuk kívül még egyetlen magyar énekesnő sem volt képes, igaz Koncz Zsuzsa 2017 tavaszán már 11. alkalommal készül erre.

zene-es-szoveg

 

Ez talán Zsédának is összejön, bár fellapozva a kalendáriumot és meghallgatva az albumot, azt kell mondanom, hogy a zene és szöveg társításában előbbi mintha jobban sikerült volna – számomra legalábbis sokkal érdekesebb volt a naptár olvasgatása, mint a zenehallgatás. A régi kalendáriumokkal szemben, amelyek a vetés-aratás, meg a háztartás titkait tették közkinccsé, itt Zsédáról írnak, illetve Zséda ír, sőt néha vall. Van ugyan benne gasztronómia, divat, kis nosztalgia, a szövegek mégis alapvetően Zséda zenei múltját mutatják be, illetve itt-ott zenétól független múltját is. A lemezben pedig az az egyik legérdekesebb, hogy elkészült.

Manapság, a letöltések és a digitális hanghordozók korában van abban valami levendulaszagú báj, hogy egy fiatal előadó kézzel fogható lemezt ad ki, igazi CD-t, igényes borítóval, zeneszövegekkel.

– Egy lemez egy korszak lenyomata – mondja a művésznő a Zséda eleganciájával összhangban lévő Four Seasons Hotelben megrendezett bemutatón. Zséda legutóbb négy évvel ezelőtt adott ki albumot, s ez már bőven korszaknyi idő. – A lemez címe, Kémia, nem a középiskolai órákra utal, hanem arra a megfoghatatlan érzelemrendszerre, amely két ember között képes kialakulni – magyarázza a címválasztást Zséda, közben halkan szól a hangszórókból az Adj még levegőt, a CD sikergyanús első dala.

img_4974

Zséda szerint egy album összefüggő egészt alkot, ezért fontos neki, hogy nem csupán dalokkal jelentkezzen időről-időre, hanem megjelentessen egy nagyobb egységet képviselő zenehalmazt, ahol a dalok hangulata, szövege és zenéje kisebb-nagyobb kölcsönhatásban vannak egymással. A dalok pedig emlékké válnak, hiszen a zene épp annyira kitörölhetetlenül belekövesedik az emlékekbe, mint az illatok, életünk végéig visszük magunkkal, akárcsak a gyermekkori vattacukor erősen édes illatát.

– Azért is fontos nekem egy album, mert ez egy komplex alkotói folyamat terméke, művészeti hitvallás, több, mintha csak dalokat dobnék oda a közönségnek – mondja tovább Zséda, aki szerint ha egy albumnyi zene jól van összeállítva, akkor az egy életkorszak keresztmetszete. A Rakonczai Viktor zeneguru keze nyomát is viselő lemezen van “poposított dzsessz”, felsejlik Zséda indulása a Cotton Club Singers hangulatával, bár ezek a dalok nem is annyira “poposítottak”, mint Zséda mondja, hanem inkább zsédásítottak. Mert lehet szeretni, vagy nem szeretni, de már rég egyértelmű, hogy Zsédának van stílusa. Akik nem szeretik a zenéjét, azokat lehet, hogy meggyőzi a naptárával.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!