Visszatért a Belga Filmnapok!

Visszatért a Belga Filmnapok!

Két év kihagyás után Camille Meynard Tokyo Anyway című filmjével indult az idei Francia Nyelvű Belga Filmnapok. Az Urániában tartott nyitóvetítésen maga a rendező is részt vett, és beszélt filmjéről, mely négy brüsszeli fiatal keserédes választásairól szól.

A Tokyo Anyway érdekessége, hogy nagyrészt színészi improvizációra épülő kísérleti darab, mintegy stílusgyakorlat. Színészeket kiemelő koncepciója abban is megnyilvánul, hogy a kamera az átlagosnál közelebb helyezi magát a szereplőkhöz, a film végig erősen épít a közeli felvételekre, illetve többször – önmagát leleplezve – leköveti az improvizációt. Amint azt Meynard elmondta, munkája bár melankolikus hangvételű, lévén nehéz változásokat és választásokat mutat be, szemlélete összességében mégis reményt keltő, mivel karakterei fontos fejlődésen mennek át, valamint saját útjuk kiválasztása (s így egyben a történet is) mindenképpen biztatónak értékelhető.

Still6small

Az idei Belga Filmnapok november 18. és 20. között kerül megrendezésre ezúttal is a Vallónia Brüsszel közösség szervezésében. Az Uránia Nemzeti Filmszínházon kívül Szegeden és Veszprémben is lesznek vetítések. Camille Meynard a budapesti bemutatót követően a szegedi Belvárosi Moziba és a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárba fog még ellátogatni a Tokyo Anyway vetítésére.

A napokban kerül műsorra Benoît Mariage – Cannes-ban is díjazott – rendező legújabb produkciója, A zebra csíkjai (Les rayures du zèbre). A film egy sportmenedzserről szól, aki az Elefántcsontparton kutatja következő potenciális futballsztár-kliensét, majd miután megtalálja, Belgiumba viszi, hogy bajnokká tegye őt. Mariage tragikomédiája a főszereplők közötti kommunikációs nehézségeket és az ebből adódó tragikomikus félreértéseket aknázza ki.

Le-Sac-de-Farine-2

A filmnapok egzotikuma a belga-marokkói-francia koprodukcióban készült Egy zsák liszt (Le sac de farine), amelynek történetéhez Kadija Leclere rendezőnő saját életéből merített ihletet. A film a nyugati és keleti kultúra, valamint a generációs különbségek kérdéseit feszegeti, mindemellett igazi női darabnak ígérkezik.

Rövidfilmekkel zárul majd e hét pénteken a Francia Nyelvű Belga Filmnapok, hogy a válogatással minél színesebb képet kaphassunk a belga alkotók világlátásáról a kisfilm-formára szabott élményeken, élettörténeteken és tapasztalatokon keresztül. Lesz bennük barátságot kikezdő versengésről, önmagunkkal való megbékélésről és különös lottónyereményről szóló sztori, melyeket már csak azért is érdemes megnézni, mert bizton nem fogjuk sehol látni őket a jövőben.

A részletes programért kattintsatok ide, a Facebook eseményért pedig ide!

Kapcsolódó bejegyzések

Femme fatale error – A szépség és a szörnyeteg

Femme fatale error - A szépség és a szörnyeteg

Kifejezetten elfogult vagyok A szépség és a szörnyeteg meséjével kapcsolatban, ugyanis a kedvenc Disney-m. Legalább 100-szor láttam, szó szerint tudom kívülről még 25 év távlatából is.  Amikor kiderült, hogy Emma Watson alakítja majd Belle-t meglepődtem, mert bár kedvelem a színészi játékát, ő...

Finn gyöngyszemek a Toldiban

Finn gyöngyszemek a Toldiban

2017. február 8-12. között már hatodik alkalommal zarándokoltak el a messzi finn földről érkező remek filmek. A házigazda a Toldi mozi volt. A filmeket hosszú útjukra elkísérte néhány alkotó is, akikkel közönségtalálkozók keretében ismerkedhettek meg közelebbről a mozi szerelmesei. Az idei Finn...

Két és fél óra tömény rémálom – Az Egészség ellenszere

Két és fél óra tömény rémálom – Az Egészség ellenszere

Csúcsthrillerrel van dolgunk ez egy percig sem vitás, mégis úgy érezzük, hogy legszívesebben kiszaladnánk a teremből, de legalábbis letépnénk az arcunkat, hátha sikerül felébredni, s a moziból kilépve is csak támolygunk kábán. De hát végül is ez a cél.... Míg a Körök gyenge visszhanggal köröznek...

Szólj hozzá!