Virtuózok: az örömcsinálók

Virtuózok: az örömcsinálók

A soha ekkora költségvetésből még nem gazdálkodó köztévé soha ilyen unalmas műsorokat nem sugárzott még, és soha nem ért még el ennyire kevés embert, de az ötlettelenség és dölyfös unalom tengeréből kiemelkedik a Virtuózok című műsor, ahol a kertévék blőd, és véget nem érő karaokéshow-ival ellentétben igazi tehetségek csillannak meg. Apró tehetségek nagy ígéretekként. A nyári muzsikaszezon idén is a Virtuózok örömkoncertjével közeledett a végéhez a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Lenyűgőző.
Az ember nem tehet mást, mantrázza magában ezt a kifejezést, mert szív- és fülgyönyörködtetően szép, amint a kisebb-nagyobb Virtuóz-nyertesek megjelennek, és olyan bizonyítványt állítanak ki tehetségről és szorgalomról, amelyet már-már elveszettnek hinnénk a talmi csillogás és üres celebkedés uralta médiavilágban. Kalapemelés emiatt a köztévének, noha még kevés, kevés, kevés az érték a bizsu-műsorok elmetompító özönében.
Lassan hagyománnyá válik a műsor, meg az is, hogy a Szabadtéri a Virtuózok-nagykoncertet időzíti az idény végére, méltóbb búcsút a nyártól el se lehetne képzelni a Margitszigeten.

virtuózok2

A Virtuózok-nagykoncert tökéletes a maga nemében, csak a műsorvezetők ne próbálnák hozni az obligát kedélyeskedést, mert a humor nehéz műfaj ám, ezt bizonyítja, hogy a humoristák nagy része sem képes rá. Miklósa Erika maradjon a dalnál, Szécsi Zoltán meg a víziladbánál, bajnokok itt mindketten. Szerencsére a színvonal nem penetránsan alacsony, a műsorvezetők végül elboldogulnak, a fény valójában most másokra esik: a Hegyvidéki Solt György Zenekar a Vangelis Tűzszekereivel indít, aztán máris jön fuvolázni a törékeny, szőke Holozsai Eszter, Bach repesne az örömtől, ha a lipcsei Thomaskirchében hallhatta volna őt. Váradi Gyula hibátlan hegedűjátékkal követi, Kökény Tamás – mint Első Virtuóz – bőgőn ad elő Paganini-részleteket.
Váradi László egy nehéz Liszt-interpretációt prezentál: némi játék után a 15. magyar rapszódia rafinált dallamait csalja elő a zongorából, Jónás Dániel és Demeniv Mihály kettőse klarinét–harmonika duójára építi a flamencót. Az első rész egyik fénypontja az Abouzahra-nővérek – Mariam és Amira – Brahms-muzsikája, virtuóz, mondhatnánk, de hát itt mindenki az, szó szerint is, meg a verseny neve szerint is.

virtuózok3

Jönnek sorban a vendégek is, Miklósa Erika megmutatja, mennyivel jobb operaénekesnő, mint műsorvezető, Hoffmann meséiből adja elő Olympia áriáját, aztán a tavaly már megismert és megcsodált – egyre nyúlánkabb és egyre profibb – Boros Misi jelenik meg, hogy arcán a tőle már megszokott és szeretetreméltó átszellemültséggel négykezest játsszon Szüts Aporral, majd a hazai fiatal zongoristák valószínűleg legjobbja, Balázs János billentyűzzön Gershwin-dallamokat.

S újra itt vannak a Abouzahra-nővérek, már-már artista-produkcióval: egymás mögé állva egyetlen hegedűn játszanak: egyikük a hangszert tartja és a húrokat kezeli, a másik ördöngös harmóniában követi a vonóval. Mészáros Levente trióvá változtatott duettet énekel Sárközi Xéniával és Nagy Zsófiával, s itt mintha egy fiók-Carrerast látnánk szárnyait bontogatni – a filigrán termet testes hangot rejt, s olyan produkciót ad elő, hogy semmi szégyellnivalója nincs a később szintén színre lépő, már rutinos művésznek számító Molnár Leventével összehasonlítva sem.

Ha ebből hagyomány lesz, mármint, hogy a nyarat a megismert tehetségek koncertjével zárjuk, akkor ezt a hagyományt érdemes ápolni. Még akkor is, ha már nem lesz a tévéműsor, mert az ifjú zenészek a Virtuózok nélkül is virtuózok maradnak. Sőt, egyre inkább azok lesznek.

Fotók forrása: a Virtuózok Facebook oldala: https://www.facebook.com/virtuozok/photos

Kapcsolódó bejegyzések

  • 36790194174_bbb28033e7_z.jpg
  • 37452263756_fa4cfe9928_z.jpg
  • 37452342926_b071eed9d7_z.jpg
  • 37469170242_257763e6dd_z.jpg

Valaki ellopta a pingponglabdát - Csoda korban élünk (Szigliget) kritika

Fergeteges bohózattal indítja az évadatot a Thália Színház. Michael Frayn darabját Hamvai Kornél átiratában élvezheti a közönség. A Csoda korban élünk (Szigliget) az 1950-es évek kommunizmusába repíti vissza a közönséget, ahol senki nem az, akinek látszik és minden megtörténik, aminek nem lenne...

  • Kult-konyvek-21.Szazad_kiado_1.png
  • 41049_thumb-e1507107146144.jpg
  • 41050_thumb.jpg
  • 41051_thumb.jpg
  • covers_438119-e1507107173402.jpg

Négy könyv, amit érdemes beszerezned ősszel

A 21. Század kiadó idén ősszel nagy dobásra készül és négy világsikerű könyvvel örvendezteti meg az olvasás és a könyvek szerelmeseit. Világirodalmi bestsellereket hoz el nekünk a KULT Könyvek sorozattal. Mi már alig várjuk őket, csapjatok le rájuk Ti is! Michael Chabon: Ragyog a hold ...

  • Untitled-collage.jpg

A boldogság ára...

Kinek mit jelent a boldogság? Egyeseknek a pénzt, másoknak egy sikeres karriert és van akinek egy jól működő házasságot. Michelle Frances bemutatkozó pszichológiai thrillerében,  A barátnőben mindenki csupán a saját boldogságát keresi, azonban, mint azt tudjuk a boldogságnak ára van, amit a...

Szólj hozzá!