Vacsora luxuskivitelben – Megnyílt a TAMA BUDAPEST

Vacsora luxuskivitelben – Megnyílt a TAMA BUDAPEST

A magyar gasztronómia sokáig csak a magunk híreszteléséből volt világszínvonalú, ettük, hittük, de valójában csak reméltük, hogy ez így van. Viszont az elmúlt évek során fokozatosan beindult egy gasztroforradalom, hozzánk is begyűrűztek a legmodernebb konyhatechnikák és trendek, felnőtt egy olyan séfgeneráció, amely már nemzetközileg is ismert és elismert. Ezeknek köszönhetően felvillant pár Michelin-csillag is, és az ínyencségeket preferálók önfeledten ízlelgették az olyan szavakat, mint s Sous Vide – azaz magyarosan szuvidolás, vagy éppen a konfitálás, a branzínó, a tagine, a boillon és társaik. Gasztrofesztiválok sora és nemzetközi szakácsversenyek zajlanak Budapesten, amelyek tovább növelik az étvágyat a különlegességekre, tulajdonképpan trendivé vált kipróbálni olyan fogásokat és ízkombinációkat, amelyeket még sosem, de ami talán a legfontosabb végre igény van a minőségre is. Áprilisban egy olyan étterem nyílt a belváros szívében, amely pont az igazi gasztrokalandot keresőknek lehet egy újabb kiváló úticél.

tama7

A Szent István Bazilikától pár percre lévő TAMA Budapest, ahogy a szlogenje is mutatja az ízek és élmények otthona. De mitől is az? Még mielőtt belépnénk az ajtón máris felkelti a figyelmet a letisztult elegancia, ami a cégér, a felirat-táblák, az ajtó szegletében megbújó lámpások és az aranyszínű keretbe foglalt étlap együttesen sugall. Belépve egyszerre érezzük azt, hogy egy másik világba csöppentünk és azt is, hogy hazaértünk. Ezt a kettősséget a meleg tónusú színek, a kellemesen tompa fények, a természetes anyagok és az aprólépkos műgonddal összeállított tárgyak harmóniája hozza létre. Az klasszikus, de egyben modern enteriőr, amely Lloyd Péter belsőépítész munkája, könnyedén megteremti az hátteret egy kellemes ebédhez, vacsorához a párunkkal, de finoman feloldhatja a formalitás kemény vonalait is egy üzleti, hivatalos esemény során. A hangulatot tovább forrósítja, hogy különleges, bioetanollal működő fali minikandallókban táncolnak a lángnyelvek, ami a megfelelő légkondícionálásnak köszönhetően nyáron is kellemes.

tama2

Minden izgalmas apró részlet megfigyelése bizony percekig is lefoglalhatja a figyelmet, a rengeteg kép, a számos  tükör játéka, a rusztikus hatású lámpák, és a bárpult aranyló egyedisége egyszerre idézik a 20-as évek pompáját és az otthon melegét. De mind között a legérdekesebb talán a hatalmas üvegfal, amely segítségével betekinthetünk az ételek elkészítésének folyamataiba, elcsíphetünk fortélyokat, mozdulatokat, vagy csak “szimplán” nyomon követhetjük, hogyan készülnek ételeink.

tama1

Kiss Gergely séf neve nem ismeretlen a gasztronómiában jártasak számára, és garantáltan megjegyezzük a nevét, ha egyszer megkósoltuk a főztjét. Az ízek épp oly precízióval vannak összeválogatva, mint amilyen tökéletes a tálalásuk, és bár az étlapon lévő választék elsőre nem tűnik gazdagnak, de mégsem könnyű a választás, hiszen olyan különlegességek találhatók rajta, mint a garnélarák carpaccio mangóval, a kacsa bouillon húsával töltött raviolival, a ropogós kacsacomb májával és levendulás lilakáposztával, vagy a vaddisznószűz kelkáposztában erdei gombákkal, desszertként pedig a csokoládé torta sóskaramell fagylalttal igazi ínyencség. Érdemes kipróbálni mindent, hiszen az étlap három havonta megújul, így mindig találhatunk rajta szezonális fogásokat és újdonságokat is egyaránt. Kiss Gergely nagy hangsúlyt fektet a minőségi alapanyagokra, amelyeket személyesen válogat össze, hogy a fogások a lehető legteljesebb ízélményt nyújtsák. A konyhában a tradícionális magyar jellegzetességek mellett leginkább az olasz hatás dominál, amely a könnyedségével, frissességével és ízgazdagságával ügyesen lazítja, kiegészíti a súlyosabb (vagy legalábbis annak tűnő) magyaros fogásokat. A borlap fókuszál a legkiválóbb magyar borokra, mintegy 40 féle különlegesség közül választatunk, amelyhez szakszerű segítséget kaphatunk az udvarias pincérektől. A borok mellett a pálinkák is figyelemre méltók, ugyanis, több száz pálinka közül kerültek egyedi válogatás során kiválasztásra a legjobb minőségű gyümölcspárlatok, mint a Brill Pálinkaház Cabernet Franc törkölye, vagy a Cruxx Gemina Mátrai vadkörtéje. A TAMA-ba nem csak úgy betér az ember, a hangulat és maga a gasztronómiai kaland akár órákra rabul ejtheti az embert, mindig van valami új felfedezni való részlet, íz, s ha mégis csak egy rövid látogatást teszünk, alig várjuk hogy visszatérjünk.

  • IMG_1348.jpg
  • IMG_1457.jpg
  • IMG_1521.jpg
  • tama5.jpg
  • IMG_0991-másolat.jpg

A TAMA Budapest a meghitt, romantikus estéken kívül kiválóan alkalmas üzleti megbeszélésekhez, céges vacsorákhoz, rendezvényekhez egyaránt, két exkluzív privát terme kellemes helyszínt biztosít ezekhez, az étterem emeleti része pedig nagyobb, akár 50 fős eseményeknek szolgáltat megfelelő környezetet.

Az emeleti terem további különlegessége, hogy a nyár elejétől kiállításokat és egyedi kulturális és gasztronómiai esményeket is szerveznek majd oda, így a TAMA valóban nem csak az ízek, hanem az élmények otthonává is válik.

Kapcsolódó bejegyzések

  • 33456507534_e372d291bb_z.jpg
  • 34297989445_71089740ed_z.jpg
  • 34298035405_7987a0c2df_z.jpg
  • 34298044085_d9d251ccef_z.jpg

Ami Tarantóban történik... - A főnök meg én meg a főnök

Carlo Goldoni fergeteges komédiáját ültette mai környezetbe a Thália Színház, így született meg legújabb előadásuk. A főnök meg én meg a főnök felhőtlen szórakozást ígér, két felvonásban. Goldoni 1746-ban, a Két úr szolgája című komédiájával teremtette meg annak idején a polgári vígjáték...

  • FotorCreated-13.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1493447443755.jpg

"A nagyregényeket szeretem a legjobban" - Interjú Fullajtár Andreával

Adva van tíz könyv, a 2016-os könyvtermés legjava: Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája; Kepes András: Világkép; Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér; Nádas Péter: Az élet sója; Németh Gábor: Egy mormota nyara; Szabó T. Anna: Törésteszt; Térey János: Őszi hadjárat; Varró...

“Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.” – Interjú Bálint Andrással

"Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni." - Interjú Bálint Andrással

A 2017-es Libri irodalmi díjat, a 2016-os évi könyvtermésből előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el. A beválogatott kötetek nem csak a nézők kegyeiért versengenek, hanem, az öt fős zsűri szívébe is igyekeznek belopni magukat. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával...

Szólj hozzá!