Turbónosztalgia tubusban

Turbónosztalgia tubusban

A kolbászkrém-utánérzés

Siófokon történt, a kései, alighanem már a túlérett Kádár-korban – hogy a gasztronómiai jelzők talaján maradjunk –, nyáridőben. Langyos víz, NDK-turisták, turistaszalámi (ez nem NDK), félautomata matracok (fel kell őket fújni, de aztán nemsokára maguktól leeresztenek), lángossütők és Zimmer Frei táblák erdeje. Nincsenek gasztronómiai emlékeim, ami nagy szerencse, hiszen ismerve a mai kínálatot, elképzelhető az akkori. Táborban sose voltam a Balatonnál, a nyaralás házikoszttal telt, a lángos meg akkor is jó volt. Többnyire.

balaton-i-fesztival-gellert-szallo

Egy, csak egy ételemlék fűződik a Balatonhoz, siófoki álom ez, gyakran kísért, és gyakran esek tőle kísértésbe.
Ez a tubusos kolbászkrém szelleme.
Szellem, amelyet kiengedtem a tubusból.

Akkoriban került a kolbászkrém a boltokba, és nagyon nyugatiasnak, olyan osztrákosnak tűnt, hogy a kolbász kenyérre kenhető, és nem is bélben, hanem pléhben van. A tubus színe hasonlított a tartalom színéhez, barátságosan vörösbarna volt, noha egyesek váltig állítják, hogy inkább barnásvörös. Tegyen igazságot, aki Salamon.

A krém akkoriban valódi gyulai kolbászból készült, árára nem emlékszem, de azt mondtuk volna rá, hogy prémiumtermék, amennyiben akkoriban használtuk volna már ezt a kifejezést.

Pesti viccek terjengtek róla, hogy a barkácsoló egyszeri apukák miként cserélték össze a ragasztóra erősen hasonlító tubusokat, s mint került a deszkák közé kolbászkrém, illetve Technokol a kenyérre… A kolbászkrém egyetlen hátránya az volt, hogy egy-egy nagyobb húscafattól időnként eltömődött a nyílása, aztán lehetett elővenni a kötőtűt, a zsákvarrótűt, s ha ezekkel sem értünk el eredményt, akkor fémvágó ollóval lenyírtuk a hátsó illesztést, így bányászva ki a kincset. Ha viszont valaki erőből próbálta megoldani, és vadul nyomta a tele tubust, akkor az előbb utóbb valóban engedett az erőszak előtt, és a krém már-már művészi mintákban spriccelte be a konyhát, vékonyabb vonalakkal, ha elől jött ki, és vastagabb vonalakban meg foltokban, ha hátul robbant elő.

Kolbászkrém ma is kapható a boltokban, de megkóstolva nem jött elő a siófoki Balaton. A régi íz odaveszett, eltűnt az NDK-turistákkal együtt.

Innen jött az ötlet, hogy akkor próbáljuk meg házilag! Ha az iparnak sikerült, talán mi sem vallunk kudarcot saját konyhánkban, ilyen házias ízek előállításával.

07.Turbónosztalgia tubusban1

A kísérletet végrehajtottam, többszöri kipróbálás után a tesztalanyok az elvárhatónak megfelelően reagáltak. A kísérlet sikerült.

Itt vannak a jegyzetek:

15-20 dkg sertéslapocka

15 dkg gyulai kolbász (vagy bármilyen jó minőségű füstölt kolbász)

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál vaj

2 dl tejszín

1 kiskanál hússzaft-por (vagy sülthússzaft-kocka, vagy pörköltalap-kocka)

1 kiskanál Piros Arany

kevés só, több bors

  • Egy lefedhető kis serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és 2-3 perc alatt kissé pirítsuk meg rajta a felkockázott, megborsozott sertéslapockát. Sóból csak a vége felé, mert az adalékokban van elég só, túl ne lőjünk a célon.
  • A kolbászt bőrét húzzuk le – ez most akkor megnyúzás? –, és vastag karikákra szeletelve adjuk a húshoz.
  • Fél-egy deci vízben oldjuk fel a hússzaft-port (vagy a hasonló kockát), öntsük fel vele a húst, adjuk hozzá a Piros Aranyat, a fokhagymát, aztán fedő alatt, lassú tűzön pároljuk omlósan puhára a húst, amelybe teljesen beleivódik a kolbász minden zamata, minden zsírja, minden fűszere, minden füstje.
  • Talán észrevették már, hogy igyekszem kerülni a műadalékokat a receptjeimben. Ezt így tartom helyesnek, ugyanakkor nem hiszem, hogy ördögtől való minden egyes élelmiszeripari termék. Néha igenis megkönnyítik a munkánkat, csak a rászokástól kell óvakodni, mert akkor eltávolodunk az igazi ízektől, és hamis világban bolyongunk majd, mint Alice, bár ez a hely nem egy csodaország, az biztos. Ezeket a kiegészítőket most mégis azért javaslom, mert ezek adják meg ennek a kolbászkrémnek azt az igazi nyolcvanas-évek érzést, egy kevés mű kell bele, és máris megvan a valódi nosztalgia.
  • A végén vegyük le az edényről a fedőt, és forraljuk el a levét, hogy csak egy kevés maradjon a serpenyőben. Aztán ez edény teljes tartalmát tegyük robotgépbe és pürésítsük 1-2 perc alatt. Félidőben adjuk hozzá a vajat, és keverjük tovább. Tegyük egy keverőtálba és hagyjuk kihűlni.
  • A hideg tejszínt verjük kemény habbá, felét határozottabb, utána a másik felét már óvatosabb mozdulatokkal keverjük a húskrémbe.

Ha kell, sózzuk, borsozzuk. Néhány órán át hagyjuk összeérni a hűtőszekrényben, lefóliázva, aztán pirítóssal tálaljuk és meséljünk valamit a Balatonról. A kilencvenes évekbeli Balaton is megteszi, ha korábbi emlékeik nincsenek.

Amennyiben a recept alapján kereskedelmi mennyiségben kezdik el gyártani, akkor részesedést kérek.

Kapcsolódó bejegyzések

A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek három pillére az avokádó mellett a lime meg a… Na itt szokott baj lenni, mert a közmegegyezés ennél a pontnál felbomlik, s amikor a tekintélyes The...

(T)egyetek valami jót az egészségetekért! – Gyorssüti

(T)egyetek valami jót az egészségetekért! - Gyorssüti

Ételallergia, étel intolerancia és -érzékenység, inzulinrezisztencia? Mind olyan életmódunkból adódó betegségek, melyek közvetlenül vagy közvetve, de érintenek minket nap mint nap. Feldvébel Zsófia, a Gyorssüti márka alapítója hivatásának érzi, hogy új termékcsaládjával gyorsan, minőségi...

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet vegyünk tőle? Hát nemigen. Kinek van kedve laboratóriummá alakítani a konyháját, hogy kétnapos munkával elkészítse a világ legjobb...

4 Kommentek

  1. kenyeres 2014. október 21.
    Válasz

    nekem megvan az eredeti recept

  2. kenyeres 2014. október 21.
    Válasz

    a gyulai kolbaszkreme, persze

    • Marton Levente
      Marton Levente 2014. október 28.
      Válasz

      Akkor kérem szépen megosztani velem! 🙂

  3. Göncző Sándorné 2017. január 24.
    Válasz

    Kedves “kenyeres” tisztelettel kérlek küld el a gyulai kolbászkrém eredeti receptjét. Régóta keresem már ezt a receptet, s most rádtaláltam. Várom mielőbbi válaszodat. Köszönöm.

Szólj hozzá!