Tündérmese, mert egy tündér írta – Mittelholcz Dóra könyve

Tündérmese, mert egy tündér írta – Mittelholcz Dóra könyve

Nem szeretem azokat, akik mások bajait írják meg, és a nyomorból kovácsolnak maguknak tőkét, akár könyvben, akár tv-riportokban. Van létjogosultságuk, ezt nem vitatom, de nem szeretem. Viszont minden tiszteletem azoké, akik maguk írják meg életük csapásait, küzdelmeiket elismerésre méltó erővel és tárgyilagossággal.
Minden tiszteletem Mittelholcz Dóráé.

A kritika – értelemszerűen – kissé szubjektív, hiszen az értékelés véleményen alapul, nem statisztikákon. Megmondom nyíltan, ebben az esetben még kevésbé tudok udvarias távolságtartással írni Mittelholcz Dóra könyvéről. Elfogult vagyok, mert Dóra tíz hosszú évig volt a kolléganőm, nap mint nap együtt dolgoztunk a Metro/Metropol hírújság szerkesztőségében, a szemem láttára cseperedett lelkes fruskából lelkes újságíróvá.

Csak a folyamatosan benne izzó érdeklődés nem változott, és most ő maga lett riportja tárgya, és azt hiszem, soha nem írt ilyen jó riportot, mint most. Ebben a témában mások se nagyon.

Könyve, a Tündérmese, kis szépséghibávalEgy méhnyakrákos lány négy éve, már a címével elmond mindent. Dóra 2011-ben betegedett meg, és idén ősszel nekiállt, és megírta mindazt, ami vele történt. Hol dokumentarista távolságtartással, hol szenvedéllyel.

– Nem volt kellemes átélni újra ezeket az éveket, de a végén jót tett nekem, hogy kiírtam magamból – mondja a könyvbemutatón a szerző, aki tiszteletet parancsoló testi és lelki erővel hordágyon érkezett az Ankertbe, ahol Ördög Nóra beszélgetett vele, meg orvosával, dr. Sobel Gáborral, és a könyv szerkesztőjével, Angyalossy Eszterrel. Dóra mindenképp ott akart lenni a könyvbemutatón, és igaza volt, hiszen ki beszélhetne hitelesebben a méhnyakrákról, a szűrés fontosságáról, ki másnak lenne több alapja, hogy felhívja a figyelmet arra: a HPV vírus által is okozott méhnyakrákról sokkal kevesebb szó esik, mint a mellrákról, holott könnyebb lenne kiszűrni, de annak híján rosszabb a gyógyulási aránya, mint a rettegett mellráknak.

fotó 2

Becsukom a szemem, és csak hallgatom Dórát, a hangja semmit sem változott, csukott szemhéjamon pörögnek az emlékképek, a mindig siető, mindig intézkedő, mindig harsányan nevető lányról. Aztán kinyitom a szemem, és látom, hogy a mosolya is a régi. Tündéri, hiszen egy tündérmeseíróhoz ilyen illik. Dóra mosolya miatt a könyvbemutatóból nem lett könnybemutató. Mittelholcz Dóra nagyszerű könyvet írt, menetről menetre veszi sorra küzdelmét a kórral, a gyógyulásokat és a visszaeséseket, számot vet élettel és halállal.

Ajánlom a könyv elolvasását a hazai egészségügy sok szereplőjének, akik a gyógyítás – tudom, sokszor elképesztően nehéz – terhe alatt néha nem látják a beteget, csak a betegséget. Nehéz teher a gyógyítás, de gondoljanak arra, hogy van ennél nehezebb teher is, az, amit a páciensek hordanak. A betegség.

Ha egy orvos ezt a könyvet elolvassa, ezután másképp fog tekinteni a kezelésre várókra. Úgyhogy ajánlom elolvasásra a Tündérmesét az orvosoknak, a betegeknek és az egészségeseknek egyaránt. Mindenki tudni fog erőt meríteni belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

1 Komment

 1. anne 2014. december 30.
  Válasz

  Viszont minden tiszteletem azoké, akik maguk írják meg életük csapásait, küzdelmeiket elismerésre méltó erővel és tárgyilagossággal.
  elnézést, de én meg pont azokat nem szeretem!
  az íráshoz tehetség kell, stilisztikai érzék, nyelvtani-helyesírási magabiztosság, felkészültség.
  épp az a baj, hogy ma szinte minden kontár könyvet ír a nyomoráról, ha tud írni, ha nem, és a kiadók (élükön a Librivel) vannak olyan igénytelenek és pénzéhesek, hogy bármilyen szart kiadnak.
  Dóra újságíró volt, az más kategória.
  de mikor amatőrök állnak neki oltári nagy magabiztossággal könyvet írni, az legalábbis bicskanyitogató.
  mindenkinek megvan a maga baja, az önmagában még kevés ahhoz, hogy írjon is.
  ha egy tehetséges újságíró/író dolgozza fel valakinek a sztoriját, az miért lenne rossz? az a szakmája, megírja. nyilván az alany is kap érte honort, nemcsak a szerző!

Szólj hozzá!