Tóth Kinga: Holdvilágképűek könyvbemutató

Tóth Kinga: Holdvilágképűek könyvbemutató

Ha egy különleges élményre vágytok, akkor feltétlenül látogassatok el november 28-án a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Tóth Kinga rendhagyó könyvbemutatója igazi csemegének ígérkezik az irodalom és a vizuális kultúra kedvelői számára. 

Tóth Kinga érdekes, egyedi színfoltja a magyar irodalmi és művészeti életnek. A Magvető Kiadó szerzője. A Holdvilágképűek című könyve a 2017-es ünnepi könyvhétre jelent meg. Ő kapta 2017 tavaszán a Hazai Attila-díjat, és előkelő helyet foglalt el Az idei Margó Fesztivál short listjén is: beválogatták a díj 10 várományosa közé, emellett a fesztiválon elnyerte a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját.

A Holdvilágképűek című kötet angol verziójával (Moonlight faces) elnyerte az International Writing Program (Nemzetközi Íróprogram) ösztöndíját, 3 hónapot tölthet az Egyesült Államokban a program kitüntetett 50. évfordulója alkalmából. Seattle-ben, Iowában, New Yorkban és a pittsburghi Jazz-irodalmi fesztiválokon lép fel zenei és irodalmi műsorával, előadást tart és konferenciákon vesz részt az Iowai Egyetemen.

Előadóként izgalmas kérdésekre keresi a választ: Mi is az a hangköltészet? Hogy lehet az alkotásban nyelvek, műfajok, zene, irodalom és képzőművészet között közlekedni? Mi történik, ha ezek a művészeti ágak egy műben vagy egy színpadi produkcióban találkoznak?

Író, vizuális és hangköltő és performer. 2004 óta publikál, 2008 óta foglalkozik zenével és hoz létre vizuális alkotásokat Magyarországon és külföldön. Performanszaiban a szövegeket ötvözi más művészeti ágakkal: az ábrázolás és az önkifejezés e komplex formáit szeretné megmutatni művészeti estjein – felnőtteknek és gyerekeknek. Az írásaiban az extremitás mellett megjelenik a mai valóság is: társadalmi problémák, hétköznapi szituációk, csak mindez nagyon egyedi köntösben.

A Holdvilágképűek kisprózakötet, a betegséget mint a metamorfózis, változás témáját járja körül. A szövegekhez vizuális, hang-és videómunkák is tartoznak, melyeket a szerző performansz keretein belül mutat be.

Az est felütése Tóth Kinga és Anthony Rayzhekov (A) Neuhaut-Újbőr című performansza lesz. Az programot Trapp Dominika bőrinstallációi illusztrálják. Az írónővel Németh Gábor beszélget.

A szerző több szálon kapcsolódik Ausztriához és Németországhoz. Műve hamarosan németül is megjelenik.

Az Osztrák Kulturális Fórum, a József Attila Kör és a Szépírók társaságának közös programja.

Dátum: 2017. november 28. 18.00
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Kapcsolódó bejegyzések

  • beck-zoli_libri.jpg

"Egyre hangsúlyosabban olvasok kortárs magyar irodalmat" - interjú Beck Zoltánnal

Adva van tíz könyv, a 2017-es könyvtermés legjava: Bödőcs Tibor: Addig sem iszik, Földényi F. László: A melankólia dicsérete, Kemény István: Lúdbőr, Nádas Péter: Világló részletek I-II., Parti Nagy Lajos: Létbüfé, Peer Krisztián: 42, Spiró György: Kőbéka, Tolnai Ottó: Nem könnyű, Tompa Andrea...

  • libri_zsófi.jpg

"Az életem főtevékenysége az olvasás" - Interjú Szilágyi Zsófiával

A tavalyi év könyvtermésének legjavából előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el a Libri irodalmi díjat 2018-ban. A kötetek pedig, ahogy már megszokhattuk nem csak az olvasók, hanem az öt fős zsűri kegyeiért is harcba szállnak. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával...

  • don.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1523970935669.jpg
  • 48228_LID_opera_380x240mm_k.jpg
  • konyvek.jpg
  • konyvek_2-e1523973365427.jpg

Libri irodalmi díjak 2018

Idén sem maradunk díjnyertes olvasmányok nélkül nélkül! Hála a Librinek 2018-ban is kiosztásra kerülnek az irodalmi díjak, ahol tíz kortárs szerző művét veszi górcső alá a szakmai zsűri és természetesen az olvasóközönség. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év...

Szólj hozzá!