TOP 5 ütős, de kevésbé ismert horror

TOP 5 ütős, de kevésbé ismert horror

Legutóbbi zenés-filmes toplistám után most kicsit sötétebb vizekre evezek: összeszedtem néhány horrorfilmet az elmúlt évekből, amelyeket mindenképpen érdemes megnézni, még ha annyira nem is ismertek.

splinter-2-800x300

5. Splinter (Tüske)

Miről szól? Egy útszéli túszejtős rablótámadás váratlan fordulatot vesz, amint hőseink megállnak a közeli benzinkútnál. A gyanútlan autósokat egy hajmeresztő tüskés parazita ejti csapdába, ami egyre csak nő és erősödik. Vajon túlélik az éjszakát?
Miért jó? A viszonylag alacsony költségvetés ellenére egy minden ízében korrekt szörnyes-túlélős filmről van szó, ami ugyan nem váltja meg a világot, de tisztességesen állja a sarat. Az okos speciális effekteknek és az események pörgésének köszönhetően sosem fullad unalomba – ez manapság ebben a műfajban egyre inkább ritkaságnak számít!
Ha szeretted, ez is tetszeni fog: A dolog, Kabinláz

conspiracy-800x300

4. The Conspiracy

Miről szól? Két haver úgy dönt, hogy dokumentumfilmet forgat az összeesküvés-elméletekről, egy kissé kattant konspiráció hívővel a középpontban. Az úriembernek azonban hirtelen nyoma vész, a srácok pedig az intő jelek ellenére is folytatják a nyomozást…
Miért jó? Habár az ún. “found footage” (kézikamerás és/vagy dokumentarista jellegű) stílus az olcsó, ötlettelen darabokról ismerszik meg, a Conspiracy üdítő kivétel. A profi, őszinte kivitelezésnek hála percek alatt elfelejted, hogy színészeket nézel, közben meg egyre inkább magukkal rántanak a történések. Hihetetlen jól adagolja a feszültséget, le a kalappal!
Ha szeretted, ez is tetszeni fog: Negyedik típusú találkozások, Lake Mungo

rabies-2-800x300

3. Rabies (Veszettség)

Miről szól? Tévedések vígjátéka helyett tévedések tragédiája. Egy menekülő testvérpár, néhány eltévedt sportoló, egy erdész, két frusztrált zsaru, na meg egy pszichopata sorozatgyilkos útjai kellőképpen összegabalyodnak. Mondani sem kell, csúnya dolgoknak nézünk elébe.
Miért jó? Ahhoz képest, hogy a reklámszöveg szerint ez Izrael első kaszabolós filmje, rögtön szakít az elvárható sztereotípiákkal, és valami egészen perverz módon tekeri ki a slasher alkotóelemeket. A rendezőpáros később a nálunk is bemutatott Csúnya, gonosz bácsikkal alkotott nagyot – ugyanúgy itt is remek érzékkel és nem kis morbidsággal utazzák be az emberi kegyetlenség határait.
Ha szeretted, ez is tetszeni fog: You’re Next, Csúnya, gonosz bácsik

shrine-2-800x300

2. The Shrine

Miről szól? Egy csapat újságíró Lengyelországba utazik abban a reményben, hogy felgöngyölítik egy eltűnt utazó rejtélyét. A nyomok egy picike, elszigetelt faluba vezetnek, ahol az ősi hagyományokkal együtt a démoni megszállások és különös rituálék is továbbélnek.
Miért jó? Természetfeletti horrorból nehéz úgy hatásosat alkotni, hogy ne torkolljon kiszámítható, idegesítő ijesztgetésekbe, ezúttal viszont mégis sikerült a közel lehetetlen. Nyomasztó, feszült atmoszféra, hátborzongató képek és adrenalinnal jócskán megtámogatott jelenetek jellemzik a Shrine-t, sőt még egy egészen meglepő fordulattal is megörvendezteti a nézőt.
Ha szeretted, ez is tetszeni fog: A barlang, A romok

frankensteins-army-2-800x300

1. Frankenstein’s Army (Frankenstein serege)

Miről szól? Nehéz a dolga a katonának – hát még ha a nácik ellen harcol a második világháborúban! Ráadásul nem akármilyen fából (fémből?) faragták az ellenfélt: fúrók, óriás szablyák, propellerek. Mindez egy őrült tudós jóvoltából, aki nem rest beavatni titkaiba a szerencsétlen túlélőket.
Miért jó? Háborús-kézikamerás horrorból garantáltan nincs túltermelés a piacon, ezt ráadásul egy ütős steampunk miliővel is megdobták – leborulok a speciális effekt hadosztály előtt, amiért ilyen kreatív és elborzasztó teremtményeket sikerült összerakni. Személyesebb nézőpontja miatt egyből beránt az események sűrűjébe, és nem ereszt el. Mint egy szellemkastélyba szerelt hullámvasút.
Ha szeretted, ez is tetszeni fog: Démoni harcosok, első és második [REC] film

+1: Végezetül pedig megemlékeznék egy rövidke, de annál hatásosabb kuriózumról:

cthulhu-800x300

The Call of Cthulhu (Cthulhu hívása)

Miről szól? Nagybácsija halála után főszereplőnk különös feljegyzésekre bukkan, amelyek alapján kutatásba kezd, és megismeri a titokzatos Cthulhu kultuszát…és megkezdődik a lassú csúszás az őrületbe…
Miért jó? Ilyen tökéletesen talán még senki sem tudta H.P. Lovecraft történeteit feldolgozni. Külön bónuszpont, hogy az eredeti mű korának megfelelően fekete-fehér némafilmként kerülnek bemutatásra a nyugtalanító történések. Zseniális nagybetűs Hangulat kompakt játékidőbe csomagolva (kevesebb mint 50 perc).
Ha szeretted, ez is tetszeni fog: The Whisperer in Darkness, Dagon

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!