Tömény rosszalkodás – Suicide Squad kritika
Értékelem! 4

Tűz a tűz ellen: ki lenne alkalmasabb az emberfeletti gonosz legyőzésére, mint a legromlottabb szuperbűnözők? David Ayer és gárdája most egy egész osztagot összeverbuvált belőlük – de vajon mi jó sülhet ki ebből? Superman felbukkanása már megtanította a világ vezetőit arra, hogy nem lehet fél vállról venni a természetfeletti képességekkel rendelkező lényeket (ún. metahumánokat). A ..

Summary 4.0 kiváló
Értékelem! 2
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 2.0 átlagos

Tömény rosszalkodás – Suicide Squad kritika

Tűz a tűz ellen: ki lenne alkalmasabb az emberfeletti gonosz legyőzésére, mint a legromlottabb szuperbűnözők? David Ayer és gárdája most egy egész osztagot összeverbuvált belőlük – de vajon mi jó sülhet ki ebből?

Superman felbukkanása már megtanította a világ vezetőit arra, hogy nem lehet fél vállról venni a természetfeletti képességekkel rendelkező lényeket (ún. metahumánokat). A titkos állambiztonsági szervezet élén álló Amanda Waller (Viola Davis) éppen ezért úgy dönt, a legjobb megoldás az, ha a legmegátalkodottabb szuperbűnözőket veti be az esetleges gonosz erőkkel szemben. A szedett-vedett csapat csupa eszelősből, bérgyilkosból és torzszülöttből áll, mégis egy a közös bennük: nincs vesztenivalójuk. Épp időben terelik össze a társaságot, már mehetnek is bevetésre – eddig soha nem látott horderejű, mágikus fenyegetéssel kell megbirkózniuk.

suicidesquad-1-800x330

Amilyen hirtelen érkezik címszereplő rosszfiúink-lányaink életébe öngyilkos küldetésük, olyan sebességgel dob be minket a mélyvízbe a rendező, David Ayer kétórás akcióparádéjában. Nem győzzük kapkodni a fejünket, egy sorozatlövő puska gyorsaságával mutatják be a legfontosabb arcokat, a fegyver azonban sokszor visszaüt – ember legyen a talpán, aki elsőre felfog minden képességet és háttértörténeti adalékanyagot. Miután katonásan ledarálták a legfontosabb infókat, már kezdődik is a tömény akció, amelyet természetesen azért itt-ott megszakít a kötelező érvényű üresjárat, ahol picit többet megtudhatunk gonoszkáink jelleméről és mozgatórugóiról, már akinek van: nyilván nehéz lett volna minden szereplőre egyformán sort keríteni, így jobbára egyikről-másikról annyi derül ki, hogy kicsit tájszólásban beszél vagy éppen ronda, mint a bűn. Mindez hála istennek a képkockák pörgése közben nem annyira feltűnő hiányosság, hiszen más karakterekre azért szántak kellő időt, például Deadshot (Will Smith) és El Diablo (Jay Hernandez) emberibb oldalára és Harley Quinn (Margot Robbie), nos, „érdekes” kapcsolatára Jokerrel (Jared Leto). Íróink nem túrtak túlságosan mélyre a szereplők lelkivilágába, pont csak annyira, hogy kicsit azért szívünkbe zárjuk őket, még ha teljesen szalonképtelen bandáról is van szó. Ez a taktika az esetek többségében működik is, valljuk be: szórakoztató látni, hogy antihőseink miként próbálják megoldani gondjaikat.

suicidesquad-4-800x330

Eléggé egyértelmű, hogy a készítők minél több földi jóval meg akarták rakodni a Suicide Squad feliratú puttonyukat, néha-néha csaknem kirobban a vászon a brutális mennyiségű vizuális inger hatására – más szóval a látványra és hangulatra végképp nem lehet panasz. Olyan, mintha egy képregény-kaleidoszkópon keresztül néznénk egy fantasy akciófilmet, adott esetben megmosolyogtató vagy monumentális(an eltúlzott) pillanatokkal tarkítva, mindez persze végletekig felfokozott tempóban. Hiába túl egyszerű maga a történet, a körítés rendesen feldobja az élményt, bár helyenként átesnek a ló túloldalára: a zenéket például jó érzékkel válogatták, csak egy idő után egyszerűen olyan sűrűségben érkeznek az ismert dallamok (Black Sabbath-tól a White Stripes-ig és tovább), hogy tartalmatlan videoklippé degradálják az ominózus jelenetet – ez különösen a film első harmadában figyelhető meg, később szerencsére már normalizálódik a helyzet. A tényleges sztori beindulásával helyükre kerülnek az arányok, és egy abszolút gyilkos hangulatú anti-szuperhős moziban lehet részünk, ahol ugyan a legtöbb karakter sorsa kiszámítható, de ebben a műfajban sajnos nem is gyakran kísérleteznek az újdonságokkal (kivéve amikor igen, és baromi jól sül el – helló, Deadpool!).

suicidesquad-3-800x330

Már a film bejelentése és az első előzetesek óta az egekben voltak az elvárásaim a Suicide Squaddal kapcsolatban, és – ahogy az várható volt – a végtermék nem lett olyan zseniális, mint amilyennek beállították, de mégis egy korrekt módon kivitelezett, akciódús és szórakoztató moziélményt kaptunk. A laikusok lehet, hogy elsőre kicsit elkapkodottnak és túlontúl sűrűnek fogják találni a cselekményt, de akik fogékonyak a szuperhősök és a képregények iránt, és meg szeretnének ismerni egy „rosszalkodósabb” rendcsináló gárdát, azoknak bátran ajánlom, akár többszöri megtekintésre is! Egyébként ha csöppet fel szeretnétek készülni a film előtt, a Batman: Assault on Arkham c. rajzfilm jól jöhet: habár félig-meddig más felállásban, de az Öngyilkos osztag ott is főszerepet kap.

Suicide Squad – Öngyilkos osztag (2016) színes, amerikai-kanadai akciófilm
Írta és rendezte: David Ayer
Szereplők: Will Smith, Margot Robbie, Viola Davis, Jai Courtney, Jay Hernandez, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Cara Delevingne, Jared Leto, Joel Kinnaman
Forgalmazza: Intercom
Bemutató: augusztus 4.

Kapcsolódó bejegyzések

Femme fatale error – A szépség és a szörnyeteg

Femme fatale error - A szépség és a szörnyeteg

Kifejezetten elfogult vagyok A szépség és a szörnyeteg meséjével kapcsolatban, ugyanis a kedvenc Disney-m. Legalább 100-szor láttam, szó szerint tudom kívülről még 25 év távlatából is.  Amikor kiderült, hogy Emma Watson alakítja majd Belle-t meglepődtem, mert bár kedvelem a színészi játékát, ő...

Finn gyöngyszemek a Toldiban

Finn gyöngyszemek a Toldiban

2017. február 8-12. között már hatodik alkalommal zarándokoltak el a messzi finn földről érkező remek filmek. A házigazda a Toldi mozi volt. A filmeket hosszú útjukra elkísérte néhány alkotó is, akikkel közönségtalálkozók keretében ismerkedhettek meg közelebbről a mozi szerelmesei. Az idei Finn...

Két és fél óra tömény rémálom – Az Egészség ellenszere

Két és fél óra tömény rémálom – Az Egészség ellenszere

Csúcsthrillerrel van dolgunk ez egy percig sem vitás, mégis úgy érezzük, hogy legszívesebben kiszaladnánk a teremből, de legalábbis letépnénk az arcunkat, hátha sikerül felébredni, s a moziból kilépve is csak támolygunk kábán. De hát végül is ez a cél.... Míg a Körök gyenge visszhanggal köröznek...

Szólj hozzá!