Tékasztorik és egyéb Vikuságok

Tékasztorik és egyéb Vikuságok

Bihari Viktória neve mára egybeforrt a Tékasztorikkal, legalább is a régi motoros rajongók/olvasók körében. Idén pedig megörvendeztetett minket egy filmmel és egy könyvvel is, amelyek szinte egyszerre láttak napvilágot és lopták be magukat a szívünkbe.

Bihari Viktória blogger, író, humorista, ex-videotékás, aki kis sarkítással akár a magyar Bridget Jones is lehetne. A történet még 2010-ben indult. Ekkor kezdte el ugyan is a Tékasztorik blogot, amely mára népes rajongótáborra tett szert. 2012-ben már született könyv a blogból, de az idő megérett egy új kiadásra, hiszen nem csak az évek, hanem a történetek is gyarapodtak azóta.

Üdvözletem mindenkinek! Indítok blogot, mert nagy a hiszti, hogy legyen! Fogalmam sincs miért, én csak egy elmeroggyant tékás vagyok. De, legyen meg a ti akaratotok… 🙂

A blogon a videotékába betérő “népség” mellett megismerhettük Viki családját, barátait is. Az abszolút favorit azonban Fater lett. A vicces, ironikus történetek rendesen megdolgoztatták a rekeszizmokat és aki, egyszer odatévedt a blogra az ott is maradt. Innen nőtte ki magát az a stabil rajongói tábor, amelynek köszönhetően idén februárban nem csak könyv formájában, de mozi vásznon is élvezhetjük az élces történeteket. A közösségi finanszírozásból létrejött alkotás (és persze a most kiadott kötet), minden olvasó számára kötelező, aki egyszer is nevetett egy jóízűt Bihari Viki sorain.

A könyv három nagyobb részre oszlik. A bemelegítő rész a Vegyesvágott, itt főleg videotékás sztorik között csemegézhetünk, a sírva nevetős elbeszélések kicsit elnagyolt ábrázolásaikkal görbetükröt állítanak, de nem csupán az egykori vendégek hanem maga az írónő elé is. Könnyeket csalnak a szemünkbe gyermekkori “visszatekintései”, szárnypróbálgatásai is. Szóval az bizonyos, hogy lehet vele hasizomra is gyúrni. Az önirónia és sajátságos látásmód az, ami igazán élvezetessé teszik Bihari Viki stílusát.

A jó nagy adag szarkazmussal beoltott második nagy fejezet  a Fater szerint a világ főszereplője ki más lenne, mint Fater, akit a filmben természetesen Csuja Imre alakít. A  jó öreg Fater kihagyhatatlan lett volna a könyvből, hiszen, ahogy a szerző is fogalmazott az igazi áttörést az ő történetei hozták meg neki. Az igazi nő címet viselő, utolsó rész egy igazi érzelmi hullámvasút, ahol már komolyabb, mélyebb témák is előkerülnek humoros köntösbe bújtatva. Szó van itt párkeresésről, internetes randizásról és még az is kiderül, hogy kedvenc blogerünk milyen esküvőről álmodik.

Fater azt mondta, az igazi nő táskájában mindig van egy pakli magyar kártya, egy laposüveg és egy bicska, valamint az igazi nő hűtőjében mindig van egy liter pálinka, egy fél kiló csécsi szalonna és egy nagy adag pörkölt. Nos, egy adag pöri híján igazi nő vagyok.

A könyv pontosan olyan lett, mint amilyet vártam, humoros, szarkasztikus és végtelenül szórakoztató. Képtelen voltam letenni (és veszélyes is lett volna, mert a család többi tagja árgus szemekkel figyelte mikor végzek vele, hogy azonnal lecsaphasson rá). Bár megvallom őszintén nem kedvelem a trágár szavakat, kiváltképp az irodalomban, Bihari Viki esetében ez sosem zavart. Valahogy annyira természetes és gördülékeny az egész, hogy teljesen magával sodor hogy örömmel hagyja magát az ember.

Kiadó: Libri Insomnia

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • beck-zoli_libri.jpg

"Egyre hangsúlyosabban olvasok kortárs magyar irodalmat" - interjú Beck Zoltánnal

Adva van tíz könyv, a 2017-es könyvtermés legjava: Bödőcs Tibor: Addig sem iszik, Földényi F. László: A melankólia dicsérete, Kemény István: Lúdbőr, Nádas Péter: Világló részletek I-II., Parti Nagy Lajos: Létbüfé, Peer Krisztián: 42, Spiró György: Kőbéka, Tolnai Ottó: Nem könnyű, Tompa Andrea...

  • libri_zsófi.jpg

"Az életem főtevékenysége az olvasás" - Interjú Szilágyi Zsófiával

A tavalyi év könyvtermésének legjavából előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el a Libri irodalmi díjat 2018-ban. A kötetek pedig, ahogy már megszokhattuk nem csak az olvasók, hanem az öt fős zsűri kegyeiért is harcba szállnak. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával...

  • don.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1523970935669.jpg
  • 48228_LID_opera_380x240mm_k.jpg
  • konyvek.jpg
  • konyvek_2-e1523973365427.jpg

Libri irodalmi díjak 2018

Idén sem maradunk díjnyertes olvasmányok nélkül nélkül! Hála a Librinek 2018-ban is kiosztásra kerülnek az irodalmi díjak, ahol tíz kortárs szerző művét veszi górcső alá a szakmai zsűri és természetesen az olvasóközönség. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év...

Szólj hozzá!