Színház hátulról – Trégerek közt

Színház hátulról – Trégerek közt

Shakespeare szavaival élve, színház az egész világ. De vajon, hogyan működik? Erre a kérdésre ad választ a Trégerek közt programsorozat. 

Egy a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi rendezőasszisztens osztályában végzett fiatalokból álló csoport, úgy döntött bevezet minket színház zárt világába, és megmutatja az érdeklődő és persze a színház szerető közönségnek, hogyan is születik meg a színpadi varázslat. A program első ízben 2015-ben debütált a POSzT-on. Szerencsére a lányok lelkesedése (akik egyébként szintén színházi háttér szakmákban dolgoznak) nem lankadt. Ennek köszönhetően idén, immár Budapesten hirdettek beszélgetéssorozatot a színházi háttérszakmákról, amelyhez több színház (Katona József Színház, Örkény István Színház, Thália Színház, Centrál Színház) is csatlakozott.

A cél pedig az, hogy közelebb hozzák, hozzánk nézőkhöz, a színházat. Bemutassák, hogy mennyi ember áldozatos munkája szükséges ahhoz, hogy estéről-estére megszülessen a varázslat, értünk nézőkért. Ezt a munkát pedig nem lehet (és nem is szabad) csak szerelemből csinálni. Ők is azért teszik, hiszen a színház több, mint puszta színpad. Tehát ha kicsit is érdekel a háttér, ha szeretnéd megtudni, mért ordít a súgó? Minek asszisztens egy rendezőnek? Mire ügyel az ügyelő? Akkor ott a helyed a programokon!

A „Trégerek közt” elnevezésű programsorozat, júniusig havonta más-más budapesti színházban kerül megrendezésre, amelyekben más-más háttérszakmák kerülnek bemutatásra az adott szakma egy-egy jeles képviselője, valamint tapasztalt színművészek közreműködésével.

A belépés minden eseményre ingyenes, de a korlátozott számú férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.
Részvételi szándékotok a szinhazi.hatterszakmak@gmail.com e-mail-címen tudjátok jelezni. A levél tárgyában az adott alkalom szakmája legyen feltüntetve (pl. súgó), valamint, írjátok meg a nevetek, illetve hogy hány fővel érkeztek.

További információkról szintén a szinhazi.hatterszakmak@gmail.com címen lehet érdeklődni, és a program Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/szinhazihatterszakmak/?fref=ts , ahol a további események időpontjait és témáit is nyomon tudjátok követni.

 • Május 3-án, 17:30-tól a Centrál Színház nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, akik a súgó munkájával ismerkedhetnek meg közelebbről.

Helyszín: Centrál Színház (Révay utca 18.)
Résztvevők: Fodor Marianna súgó, Rudolf Péter és Simon Kornél színművészek
Moderátor: Kovács Bálint, újságíró

 • Május 30-án, 16 órától a Katona József Színházban az öltöztetőké és a fodrászoké a főszerep.

Helyszín: Katona József Színház, Sufni (Petőfi Sándor u. 6.)
Résztvevők: Tóth Hajnalka öltöztető, Kelecsényi Bernadett fodrász, Jordán Adél és Ötvös András és Ötvös András színművészek
Moderátor: Kovács Bálint, újságíró

 • Június 1-én (az évadban utoljára), az Örkény Színház ad otthont a rendezvénynek, melynek témája az rendezőasszisztens és az ügyelő.

Helyszín: Örkény István Színház, Stúdió (Asbóth utca 22.)
Résztvevők: Érdi Ariadne rendezőasszisztens, Mózer Zsolt ügyelő
Moderátor: Kovács Bálint, újságíró

Szervezők: Bacsó Borbála, Doma Petra, Szélinger Anna, Totobé Anita, Vajdai Veronika, Valkai Andrea

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!