Színház hátulról – Trégerek közt

Színház hátulról – Trégerek közt

Shakespeare szavaival élve, színház az egész világ. De vajon, hogyan működik? Erre a kérdésre ad választ a Trégerek közt programsorozat. 

Egy a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi rendezőasszisztens osztályában végzett fiatalokból álló csoport, úgy döntött bevezet minket színház zárt világába, és megmutatja az érdeklődő és persze a színház szerető közönségnek, hogyan is születik meg a színpadi varázslat. A program első ízben 2015-ben debütált a POSzT-on. Szerencsére a lányok lelkesedése (akik egyébként szintén színházi háttér szakmákban dolgoznak) nem lankadt. Ennek köszönhetően idén, immár Budapesten hirdettek beszélgetéssorozatot a színházi háttérszakmákról, amelyhez több színház (Katona József Színház, Örkény István Színház, Thália Színház, Centrál Színház) is csatlakozott.

A cél pedig az, hogy közelebb hozzák, hozzánk nézőkhöz, a színházat. Bemutassák, hogy mennyi ember áldozatos munkája szükséges ahhoz, hogy estéről-estére megszülessen a varázslat, értünk nézőkért. Ezt a munkát pedig nem lehet (és nem is szabad) csak szerelemből csinálni. Ők is azért teszik, hiszen a színház több, mint puszta színpad. Tehát ha kicsit is érdekel a háttér, ha szeretnéd megtudni, mért ordít a súgó? Minek asszisztens egy rendezőnek? Mire ügyel az ügyelő? Akkor ott a helyed a programokon!

A „Trégerek közt” elnevezésű programsorozat, júniusig havonta más-más budapesti színházban kerül megrendezésre, amelyekben más-más háttérszakmák kerülnek bemutatásra az adott szakma egy-egy jeles képviselője, valamint tapasztalt színművészek közreműködésével.

A belépés minden eseményre ingyenes, de a korlátozott számú férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.
Részvételi szándékotok a szinhazi.hatterszakmak@gmail.com e-mail-címen tudjátok jelezni. A levél tárgyában az adott alkalom szakmája legyen feltüntetve (pl. súgó), valamint, írjátok meg a nevetek, illetve hogy hány fővel érkeztek.

További információkról szintén a szinhazi.hatterszakmak@gmail.com címen lehet érdeklődni, és a program Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/szinhazihatterszakmak/?fref=ts , ahol a további események időpontjait és témáit is nyomon tudjátok követni.

  • Május 3-án, 17:30-tól a Centrál Színház nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, akik a súgó munkájával ismerkedhetnek meg közelebbről.

Helyszín: Centrál Színház (Révay utca 18.)
Résztvevők: Fodor Marianna súgó, Rudolf Péter és Simon Kornél színművészek
Moderátor: Kovács Bálint, újságíró

  • Május 30-án, 16 órától a Katona József Színházban az öltöztetőké és a fodrászoké a főszerep.

Helyszín: Katona József Színház, Sufni (Petőfi Sándor u. 6.)
Résztvevők: Tóth Hajnalka öltöztető, Kelecsényi Bernadett fodrász, Jordán Adél és Ötvös András és Ötvös András színművészek
Moderátor: Kovács Bálint, újságíró

  • Június 1-én (az évadban utoljára), az Örkény Színház ad otthont a rendezvénynek, melynek témája az rendezőasszisztens és az ügyelő.

Helyszín: Örkény István Színház, Stúdió (Asbóth utca 22.)
Résztvevők: Érdi Ariadne rendezőasszisztens, Mózer Zsolt ügyelő
Moderátor: Kovács Bálint, újságíró

Szervezők: Bacsó Borbála, Doma Petra, Szélinger Anna, Totobé Anita, Vajdai Veronika, Valkai Andrea

Kapcsolódó bejegyzések

  • FotorCreated.jpg

Te hinnél neki?

Te mit tennél, ha a már halottnak hitt gyermeked bekopogtatna az ajtón? Amy Gentry ezzel a gondolattal játszott el debütáló,  Ki ez a lány? című regényében. Nem sok rettegettebb dolog lehet egy szülő életében, minthogy elrabolják a gyermekét. De vajon, hogyan lehet azt feldolgozni ha az...

  • 33456507534_e372d291bb_z.jpg
  • 34297989445_71089740ed_z.jpg
  • 34298035405_7987a0c2df_z.jpg
  • 34298044085_d9d251ccef_z.jpg

Ami Tarantóban történik... - A főnök meg én meg a főnök

Carlo Goldoni fergeteges komédiáját ültette mai környezetbe a Thália Színház, így született meg legújabb előadásuk. A főnök meg én meg a főnök felhőtlen szórakozást ígér, két felvonásban. Goldoni 1746-ban, a Két úr szolgája című komédiájával teremtette meg annak idején a polgári vígjáték...

  • FotorCreated-13.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1493447443755.jpg

"A nagyregényeket szeretem a legjobban" - Interjú Fullajtár Andreával

Adva van tíz könyv, a 2016-os könyvtermés legjava: Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája; Kepes András: Világkép; Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér; Nádas Péter: Az élet sója; Németh Gábor: Egy mormota nyara; Szabó T. Anna: Törésteszt; Térey János: Őszi hadjárat; Varró...

Szólj hozzá!