Színház hátulról – Trégerek közt

Színház hátulról – Trégerek közt

Shakespeare szavaival élve, színház az egész világ. De vajon, hogyan működik? Erre a kérdésre ad választ a Trégerek közt programsorozat. 

Egy a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi rendezőasszisztens osztályában végzett fiatalokból álló csoport, úgy döntött bevezet minket színház zárt világába, és megmutatja az érdeklődő és persze a színház szerető közönségnek, hogyan is születik meg a színpadi varázslat. A program első ízben 2015-ben debütált a POSzT-on. Szerencsére a lányok lelkesedése (akik egyébként szintén színházi háttér szakmákban dolgoznak) nem lankadt. Ennek köszönhetően idén, immár Budapesten hirdettek beszélgetéssorozatot a színházi háttérszakmákról, amelyhez több színház (Katona József Színház, Örkény István Színház, Thália Színház, Centrál Színház) is csatlakozott.

A cél pedig az, hogy közelebb hozzák, hozzánk nézőkhöz, a színházat. Bemutassák, hogy mennyi ember áldozatos munkája szükséges ahhoz, hogy estéről-estére megszülessen a varázslat, értünk nézőkért. Ezt a munkát pedig nem lehet (és nem is szabad) csak szerelemből csinálni. Ők is azért teszik, hiszen a színház több, mint puszta színpad. Tehát ha kicsit is érdekel a háttér, ha szeretnéd megtudni, mért ordít a súgó? Minek asszisztens egy rendezőnek? Mire ügyel az ügyelő? Akkor ott a helyed a programokon!

A „Trégerek közt” elnevezésű programsorozat, júniusig havonta más-más budapesti színházban kerül megrendezésre, amelyekben más-más háttérszakmák kerülnek bemutatásra az adott szakma egy-egy jeles képviselője, valamint tapasztalt színművészek közreműködésével.

A belépés minden eseményre ingyenes, de a korlátozott számú férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.
Részvételi szándékotok a szinhazi.hatterszakmak@gmail.com e-mail-címen tudjátok jelezni. A levél tárgyában az adott alkalom szakmája legyen feltüntetve (pl. súgó), valamint, írjátok meg a nevetek, illetve hogy hány fővel érkeztek.

További információkról szintén a szinhazi.hatterszakmak@gmail.com címen lehet érdeklődni, és a program Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/szinhazihatterszakmak/?fref=ts , ahol a további események időpontjait és témáit is nyomon tudjátok követni.

 • Május 3-án, 17:30-tól a Centrál Színház nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, akik a súgó munkájával ismerkedhetnek meg közelebbről.

Helyszín: Centrál Színház (Révay utca 18.)
Résztvevők: Fodor Marianna súgó, Rudolf Péter és Simon Kornél színművészek
Moderátor: Kovács Bálint, újságíró

 • Május 30-án, 16 órától a Katona József Színházban az öltöztetőké és a fodrászoké a főszerep.

Helyszín: Katona József Színház, Sufni (Petőfi Sándor u. 6.)
Résztvevők: Tóth Hajnalka öltöztető, Kelecsényi Bernadett fodrász, Jordán Adél és Ötvös András és Ötvös András színművészek
Moderátor: Kovács Bálint, újságíró

 • Június 1-én (az évadban utoljára), az Örkény Színház ad otthont a rendezvénynek, melynek témája az rendezőasszisztens és az ügyelő.

Helyszín: Örkény István Színház, Stúdió (Asbóth utca 22.)
Résztvevők: Érdi Ariadne rendezőasszisztens, Mózer Zsolt ügyelő
Moderátor: Kovács Bálint, újságíró

Szervezők: Bacsó Borbála, Doma Petra, Szélinger Anna, Totobé Anita, Vajdai Veronika, Valkai Andrea

Kapcsolódó bejegyzések

 • 36790194174_bbb28033e7_z.jpg
 • 37452263756_fa4cfe9928_z.jpg
 • 37452342926_b071eed9d7_z.jpg
 • 37469170242_257763e6dd_z.jpg

Valaki ellopta a pingponglabdát - Csoda korban élünk (Szigliget) kritika

Fergeteges bohózattal indítja az évadatot a Thália Színház. Michael Frayn darabját Hamvai Kornél átiratában élvezheti a közönség. A Csoda korban élünk (Szigliget) az 1950-es évek kommunizmusába repíti vissza a közönséget, ahol senki nem az, akinek látszik és minden megtörténik, aminek nem lenne...

 • Kult-konyvek-21.Szazad_kiado_1.png
 • 41049_thumb-e1507107146144.jpg
 • 41050_thumb.jpg
 • 41051_thumb.jpg
 • covers_438119-e1507107173402.jpg

Négy könyv, amit érdemes beszerezned ősszel

A 21. Század kiadó idén ősszel nagy dobásra készül és négy világsikerű könyvvel örvendezteti meg az olvasás és a könyvek szerelmeseit. Világirodalmi bestsellereket hoz el nekünk a KULT Könyvek sorozattal. Mi már alig várjuk őket, csapjatok le rájuk Ti is! Michael Chabon: Ragyog a hold ...

 • Untitled-collage.jpg

A boldogság ára...

Kinek mit jelent a boldogság? Egyeseknek a pénzt, másoknak egy sikeres karriert és van akinek egy jól működő házasságot. Michelle Frances bemutatkozó pszichológiai thrillerében,  A barátnőben mindenki csupán a saját boldogságát keresi, azonban, mint azt tudjuk a boldogságnak ára van, amit a...

Szólj hozzá!