Színház hátulról – Trégerek közt

Színház hátulról – Trégerek közt

Shakespeare szavaival élve, színház az egész világ. De vajon, hogyan működik? Erre a kérdésre ad választ a Trégerek közt programsorozat. 

Egy a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi rendezőasszisztens osztályában végzett fiatalokból álló csoport, úgy döntött bevezet minket színház zárt világába, és megmutatja az érdeklődő és persze a színház szerető közönségnek, hogyan is születik meg a színpadi varázslat. A program első ízben 2015-ben debütált a POSzT-on. Szerencsére a lányok lelkesedése (akik egyébként szintén színházi háttér szakmákban dolgoznak) nem lankadt. Ennek köszönhetően idén, immár Budapesten hirdettek beszélgetéssorozatot a színházi háttérszakmákról, amelyhez több színház (Katona József Színház, Örkény István Színház, Thália Színház, Centrál Színház) is csatlakozott.

A cél pedig az, hogy közelebb hozzák, hozzánk nézőkhöz, a színházat. Bemutassák, hogy mennyi ember áldozatos munkája szükséges ahhoz, hogy estéről-estére megszülessen a varázslat, értünk nézőkért. Ezt a munkát pedig nem lehet (és nem is szabad) csak szerelemből csinálni. Ők is azért teszik, hiszen a színház több, mint puszta színpad. Tehát ha kicsit is érdekel a háttér, ha szeretnéd megtudni, mért ordít a súgó? Minek asszisztens egy rendezőnek? Mire ügyel az ügyelő? Akkor ott a helyed a programokon!

A „Trégerek közt” elnevezésű programsorozat, júniusig havonta más-más budapesti színházban kerül megrendezésre, amelyekben más-más háttérszakmák kerülnek bemutatásra az adott szakma egy-egy jeles képviselője, valamint tapasztalt színművészek közreműködésével.

A belépés minden eseményre ingyenes, de a korlátozott számú férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.
Részvételi szándékotok a szinhazi.hatterszakmak@gmail.com e-mail-címen tudjátok jelezni. A levél tárgyában az adott alkalom szakmája legyen feltüntetve (pl. súgó), valamint, írjátok meg a nevetek, illetve hogy hány fővel érkeztek.

További információkról szintén a szinhazi.hatterszakmak@gmail.com címen lehet érdeklődni, és a program Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/szinhazihatterszakmak/?fref=ts , ahol a további események időpontjait és témáit is nyomon tudjátok követni.

 • Május 3-án, 17:30-tól a Centrál Színház nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, akik a súgó munkájával ismerkedhetnek meg közelebbről.

Helyszín: Centrál Színház (Révay utca 18.)
Résztvevők: Fodor Marianna súgó, Rudolf Péter és Simon Kornél színművészek
Moderátor: Kovács Bálint, újságíró

 • Május 30-án, 16 órától a Katona József Színházban az öltöztetőké és a fodrászoké a főszerep.

Helyszín: Katona József Színház, Sufni (Petőfi Sándor u. 6.)
Résztvevők: Tóth Hajnalka öltöztető, Kelecsényi Bernadett fodrász, Jordán Adél és Ötvös András és Ötvös András színművészek
Moderátor: Kovács Bálint, újságíró

 • Június 1-én (az évadban utoljára), az Örkény Színház ad otthont a rendezvénynek, melynek témája az rendezőasszisztens és az ügyelő.

Helyszín: Örkény István Színház, Stúdió (Asbóth utca 22.)
Résztvevők: Érdi Ariadne rendezőasszisztens, Mózer Zsolt ügyelő
Moderátor: Kovács Bálint, újságíró

Szervezők: Bacsó Borbála, Doma Petra, Szélinger Anna, Totobé Anita, Vajdai Veronika, Valkai Andrea

Kapcsolódó bejegyzések

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
 • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

Szólj hozzá!