Szinesztézia a TAMA Budapestben

Szinesztézia a TAMA Budapestben

Budapest gasztropalettájának egy új üde színfoltja a Bazilika mellett, a TAMA Budapest étterem, amely nem csak az ínyencségek otthona, hanem galériájában híres kortárs magyar művészek alkotásainak is kiállítóhelyet biztosít. Elsőként Vészabó Noémi festőművész és író színpompás és téma gazdag kiállítása indult az étterem megnyitásával párhuzamosan, amelynek egyik fő különlegessége, hogy a séf kifejezetten a festményekből merítve ihletet, azok képi világához hasonlóan készít el bizonyos fogásokat, amelyek az étlapra is felkerülnek.

A megnyitón Dömsödi Gábor, Pásztó polgármestere konferálta fel a két művészt, azaz Vészabó Noémi festőművészt és Kiss Gergelyt, az étterem séfjét, akikről kiderült, hogy mindketten a nógrádi településhez köthetők, ráadásul a különlegességek alkotására való hajlam is családi eredetű, hiszen unokatestvérek. Így nem is meglepő, hogy a képek és festmények között olyan hamar sikerült kialakítani az összhangot, megteremtve az étterembe érkező számára a Szintesztézia izgalmas élményét, amikor is eddig sosem tapasztalt módon keverednek az érzékszervi élmények.

A kiállítás a művésznő elmúlt 5 évének legjelentősebb alkotásait vonultatja fel, amely a képeket végig nézve hihetetlenül gazdag képzelőerőről, sokoldalúságról tanúskodik, az egyetlen közös pont a dinamizmus, amely egyformán sugárzik minden egyes alkotásról. Hol a színek kavalkádja, hol a mozdulatok elevensége hozza meg a lendületet, amely által egyfajta érzelmi feltöltődést is kap a szemlélő.

Noémi szerint ez nem is csoda, hiszen a festő és a séf is a pillanatnak alkot, hiszen egy étel csak pár percig létezik a megszületése után, míg egy festmény, vagy grafika pedig egy adott momentumot örökít meg.

Kiss Gergely számára pedig pont a harmónia megteremtése volt a cél, hogy a vendégek megkapják azt a pluszt, amely igazi élménnyé teszi az itt eltöltött időt.

tama_1

tama_2

 
A kiállítás és a hozzá kapcsolódó fogások év végéig maradnak “terítéken”, de folyamatosan frissülve, hogy az élmény ne csak megismételhető, hanem újra felfedezhető legyen.

Kapcsolódó bejegyzések

Budapest Éjjel – Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Budapest Éjjel - Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Fekete Gábor, 'Budapest Éjjel' című fotósorozata a svájci-magyar művész egyedi kapcsolatát mutatja be szülővárosával, egy sor könnyed, nosztalgikus, néhol humorral fűszerezett éjszakai felvételen keresztül. A több mint két évet felölelő sorozat, 2016-ban a Corvina Kiadó jelentette meg, a...

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

Az Orlai Produkciós Iroda július 15-én a szentendrei Ferenczy Múzeum udvarán mutatja be a Lengyel Nagy Anna interjúi alapján készülő Élet.Történetek.hu... sorozat első darabját, A nővérek − Levél Apámhoz! című előadást. Az est két szereplője Egri Kati és Egri Márta, rendezője Cseh Judit. A...

  • FotorCreated.jpg

Te hinnél neki?

Te mit tennél, ha a már halottnak hitt gyermeked bekopogtatna az ajtón? Amy Gentry ezzel a gondolattal játszott el debütáló,  Ki ez a lány? című regényében. Nem sok rettegettebb dolog lehet egy szülő életében, minthogy elrabolják a gyermekét. De vajon, hogyan lehet azt feldolgozni ha az...

Szólj hozzá!