Szinesztézia a TAMA Budapestben

Szinesztézia a TAMA Budapestben

Budapest gasztropalettájának egy új üde színfoltja a Bazilika mellett, a TAMA Budapest étterem, amely nem csak az ínyencségek otthona, hanem galériájában híres kortárs magyar művészek alkotásainak is kiállítóhelyet biztosít. Elsőként Vészabó Noémi festőművész és író színpompás és téma gazdag kiállítása indult az étterem megnyitásával párhuzamosan, amelynek egyik fő különlegessége, hogy a séf kifejezetten a festményekből merítve ihletet, azok képi világához hasonlóan készít el bizonyos fogásokat, amelyek az étlapra is felkerülnek.

A megnyitón Dömsödi Gábor, Pásztó polgármestere konferálta fel a két művészt, azaz Vészabó Noémi festőművészt és Kiss Gergelyt, az étterem séfjét, akikről kiderült, hogy mindketten a nógrádi településhez köthetők, ráadásul a különlegességek alkotására való hajlam is családi eredetű, hiszen unokatestvérek. Így nem is meglepő, hogy a képek és festmények között olyan hamar sikerült kialakítani az összhangot, megteremtve az étterembe érkező számára a Szintesztézia izgalmas élményét, amikor is eddig sosem tapasztalt módon keverednek az érzékszervi élmények.

A kiállítás a művésznő elmúlt 5 évének legjelentősebb alkotásait vonultatja fel, amely a képeket végig nézve hihetetlenül gazdag képzelőerőről, sokoldalúságról tanúskodik, az egyetlen közös pont a dinamizmus, amely egyformán sugárzik minden egyes alkotásról. Hol a színek kavalkádja, hol a mozdulatok elevensége hozza meg a lendületet, amely által egyfajta érzelmi feltöltődést is kap a szemlélő.

Noémi szerint ez nem is csoda, hiszen a festő és a séf is a pillanatnak alkot, hiszen egy étel csak pár percig létezik a megszületése után, míg egy festmény, vagy grafika pedig egy adott momentumot örökít meg.

Kiss Gergely számára pedig pont a harmónia megteremtése volt a cél, hogy a vendégek megkapják azt a pluszt, amely igazi élménnyé teszi az itt eltöltött időt.

tama_1

tama_2

 
A kiállítás és a hozzá kapcsolódó fogások év végéig maradnak “terítéken”, de folyamatosan frissülve, hogy az élmény ne csak megismételhető, hanem újra felfedezhető legyen.

Kapcsolódó bejegyzések

  • 33456507534_e372d291bb_z.jpg
  • 34297989445_71089740ed_z.jpg
  • 34298035405_7987a0c2df_z.jpg
  • 34298044085_d9d251ccef_z.jpg

Ami Tarantóban történik... - A főnök meg én meg a főnök

Carlo Goldoni fergeteges komédiáját ültette mai környezetbe a Thália Színház, így született meg legújabb előadásuk. A főnök meg én meg a főnök felhőtlen szórakozást ígér, két felvonásban. Goldoni 1746-ban, a Két úr szolgája című komédiájával teremtette meg annak idején a polgári vígjáték...

  • FotorCreated-13.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1493447443755.jpg

"A nagyregényeket szeretem a legjobban" - Interjú Fullajtár Andreával

Adva van tíz könyv, a 2016-os könyvtermés legjava: Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája; Kepes András: Világkép; Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér; Nádas Péter: Az élet sója; Németh Gábor: Egy mormota nyara; Szabó T. Anna: Törésteszt; Térey János: Őszi hadjárat; Varró...

“Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.” – Interjú Bálint Andrással

"Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni." - Interjú Bálint Andrással

A 2017-es Libri irodalmi díjat, a 2016-os évi könyvtermésből előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el. A beválogatott kötetek nem csak a nézők kegyeiért versengenek, hanem, az öt fős zsűri szívébe is igyekeznek belopni magukat. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával...

Szólj hozzá!