Szinesztézia a TAMA Budapestben

Szinesztézia a TAMA Budapestben

Budapest gasztropalettájának egy új üde színfoltja a Bazilika mellett, a TAMA Budapest étterem, amely nem csak az ínyencségek otthona, hanem galériájában híres kortárs magyar művészek alkotásainak is kiállítóhelyet biztosít. Elsőként Vészabó Noémi festőművész és író színpompás és téma gazdag kiállítása indult az étterem megnyitásával párhuzamosan, amelynek egyik fő különlegessége, hogy a séf kifejezetten a festményekből merítve ihletet, azok képi világához hasonlóan készít el bizonyos fogásokat, amelyek az étlapra is felkerülnek.

A megnyitón Dömsödi Gábor, Pásztó polgármestere konferálta fel a két művészt, azaz Vészabó Noémi festőművészt és Kiss Gergelyt, az étterem séfjét, akikről kiderült, hogy mindketten a nógrádi településhez köthetők, ráadásul a különlegességek alkotására való hajlam is családi eredetű, hiszen unokatestvérek. Így nem is meglepő, hogy a képek és festmények között olyan hamar sikerült kialakítani az összhangot, megteremtve az étterembe érkező számára a Szintesztézia izgalmas élményét, amikor is eddig sosem tapasztalt módon keverednek az érzékszervi élmények.

A kiállítás a művésznő elmúlt 5 évének legjelentősebb alkotásait vonultatja fel, amely a képeket végig nézve hihetetlenül gazdag képzelőerőről, sokoldalúságról tanúskodik, az egyetlen közös pont a dinamizmus, amely egyformán sugárzik minden egyes alkotásról. Hol a színek kavalkádja, hol a mozdulatok elevensége hozza meg a lendületet, amely által egyfajta érzelmi feltöltődést is kap a szemlélő.

Noémi szerint ez nem is csoda, hiszen a festő és a séf is a pillanatnak alkot, hiszen egy étel csak pár percig létezik a megszületése után, míg egy festmény, vagy grafika pedig egy adott momentumot örökít meg.

Kiss Gergely számára pedig pont a harmónia megteremtése volt a cél, hogy a vendégek megkapják azt a pluszt, amely igazi élménnyé teszi az itt eltöltött időt.

tama_1

tama_2

 
A kiállítás és a hozzá kapcsolódó fogások év végéig maradnak “terítéken”, de folyamatosan frissülve, hogy az élmény ne csak megismételhető, hanem újra felfedezhető legyen.

Kapcsolódó bejegyzések

  • 36790194174_bbb28033e7_z.jpg
  • 37452263756_fa4cfe9928_z.jpg
  • 37452342926_b071eed9d7_z.jpg
  • 37469170242_257763e6dd_z.jpg

Valaki ellopta a pingponglabdát - Csoda korban élünk (Szigliget) kritika

Fergeteges bohózattal indítja az évadatot a Thália Színház. Michael Frayn darabját Hamvai Kornél átiratában élvezheti a közönség. A Csoda korban élünk (Szigliget) az 1950-es évek kommunizmusába repíti vissza a közönséget, ahol senki nem az, akinek látszik és minden megtörténik, aminek nem lenne...

  • Kult-konyvek-21.Szazad_kiado_1.png
  • 41049_thumb-e1507107146144.jpg
  • 41050_thumb.jpg
  • 41051_thumb.jpg
  • covers_438119-e1507107173402.jpg

Négy könyv, amit érdemes beszerezned ősszel

A 21. Század kiadó idén ősszel nagy dobásra készül és négy világsikerű könyvvel örvendezteti meg az olvasás és a könyvek szerelmeseit. Világirodalmi bestsellereket hoz el nekünk a KULT Könyvek sorozattal. Mi már alig várjuk őket, csapjatok le rájuk Ti is! Michael Chabon: Ragyog a hold ...

  • Untitled-collage.jpg

A boldogság ára...

Kinek mit jelent a boldogság? Egyeseknek a pénzt, másoknak egy sikeres karriert és van akinek egy jól működő házasságot. Michelle Frances bemutatkozó pszichológiai thrillerében,  A barátnőben mindenki csupán a saját boldogságát keresi, azonban, mint azt tudjuk a boldogságnak ára van, amit a...

Szólj hozzá!