Szédítően szórakoztató – Hardcore Henry kritika
Értékelem! 5

A Hardcore Henry rendesen helyben hagyja az idei év akciófilm-termését, hogy aztán egy jóéjt-puszi kíséretében páros lábbal rúgja ki egy repülőből – ejtőernyő nélkül. Egy laboratóriumban ébredsz, nem emlékszel semmire. A nő, aki felkelt téged, Estelle: megtudod tőle, hogy ő a feleséged, nem mellesleg profi cyber-tudós, aki kiborg szuperkatonaként élesztett újjá. Alig ocsúdsz fel, a ..

Summary 5.0
Értékelem! 1
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 1.0 elmegy

Szédítően szórakoztató – Hardcore Henry kritika

A Hardcore Henry rendesen helyben hagyja az idei év akciófilm-termését, hogy aztán egy jóéjt-puszi kíséretében páros lábbal rúgja ki egy repülőből – ejtőernyő nélkül.

Egy laboratóriumban ébredsz, nem emlékszel semmire. A nő, aki felkelt téged, Estelle: megtudod tőle, hogy ő a feleséged, nem mellesleg profi cyber-tudós, aki kiborg szuperkatonaként élesztett újjá. Alig ocsúdsz fel, a helyiséget ellepik a kommandósok, vezérük, a telekinetikus erejű Akan pedig elrabolja szerelmedet. Katonák, zsoldosok és egyéb verőemberek tengerén kell átgázolnod, de ott izzik benned az elhatározás: meg kell mentened a feleséged, és ha már ott vagy, lehetőleg szét kell lapítanod a nagyfőnök fejét. Szerencsére segítőd is akad a kissé kattantnak tűnő Jimmy személyében, aki lehet, hogy többet tud rólad, mint azt gondolnád…

hardcore-henry-1-800x400

Ahogy a fentiekből is kiderülhetett már, a Hardcore Henry történetfelelőseinek nyilván nem a legjobb forgatókönyvért járó Oscar-díj lebegett a szemeik előtt, mialatt fáradságos munkával kidolgoztak egy olyan sztorit, aminek szinte minden mozzanatát már a film tizedik percétől kezdve meg lehet sejteni, no de nem is ez itt a lényeg! Maga a történetmesélés mikéntje és tálalása érdemel pirospontot: igen, a GoPro kamerákról van szó. Főhősünk, Henry ugyanis egész végig rejtve marad szemünk elől (nincs is feltüntetve a stáblistán, kb. egy tucat operatőr és kaszkadőr „alakítja”), mivel mi magunk bújunk a bőrébe, a maszkként fejre szerelhető operatőri technológia segítségével. Így Ilya Naishuller és lelkes alkotói csapata elérte, hogy egyszerre érezzük magunkat úgy, mintha egy virtuális valóságban játszódó videojátékot követnénk nyomon megfigyelő üzemmódban, és egy nagyon vad és képtelen házimozit néznénk, a rokon műfajnak tekinthető found-footage filmek realitását romboló „de ezt még muszáj felvenni!” klisé elegáns kiiktatásával. A stílus és a tartalom párharca gyakorlatilag ezzel eldöntetett: a stílus maga a tartalom ebben az esetben.

hardcore-henry-2-800x400

Eleinte kicsit féltem, hogy mennyire fogom bírni az előzetes által is sejtetett folyamatos kapkodást és bespeedezett cickány módjára rángó kamerát, de tulajdonképpen egyáltalán nem vészes; megszokja az ember, ha eltelt egy kis idő, és belesimultunk a film közegébe. Egyszerűen lélegzetelállító és hajmeresztő, hogy miken megy keresztül szerencsétlen Henry-nk, nehéz belegondolni, hogy mennyi munka lehetett a jelenetek megkoreografálásában, na meg a tényleges kivitelezésében. A rendezőnek egyébként van már tapasztalata e téren: a Biting Elbows nevű rockbanda frontembereként két hasonló technikájú klipet is rendezett zenekarának. Most pedig kellő anyagi háttér is a rendelkezésére állt, nem semmi, hogy a végeredmény milyen gördülékeny és ütős lett. Apropó ütések: szinte mondani se kell, de aki ódzkodik a vér látványától, illetve a már-már rajzfilmes könnyedséggel elkövetett különféle erőszak- és halálnemektől, az valószínűleg semmi élvezetet nem fog lelni a sinkanszen sebességével száguldó képsorokban. Leginkább azok fogják bálványozni a Hardcore Henry-t, akik vevők a kicsit trash-es, de mégis igényes kivitelezésű B-filmes hangulatra és a felfokozott adrenalin-dübörgéssel járó lövöldözős játékokra.

hardcore-henry-3-800x400

Annyi az akció, hogy nem győzzük kapkodni a fejünket – persze ez azt is maga után vonja, hogy kicsit megfeledkeztek magukról a karakterekről. Főhősünkről sokat nem tudunk meg, azon kívül, hogy néma meg hogy kiskorában a helyi rosszcsontok mindig elpáholták, bár igazából a történet előremozdításához nem kell ide komplex személyiség: megy, oszt’ üt (vág, tör, lő stb.). Haley Bennett (Estelle: „a nő”) és Danila Kozlovsky (Akan: „az ellenszenves szupergenya”) jellemének megformálásánál valószínűleg jó mélyen letúrtak az iratmegsemmisítő melletti kukába, ahonnan a lehető leghaloványabb és legátlagosabb sci-fi akció forgatókönyvek lapcafatjainak segítségével takaros, de érdektelen papírmasé figurákként születtek meg. De akkor ki az, aki egyáltalán kiemelkedik? Magam sem hiszem el, de: Sharlto Copley. Őt kb. egy közepesen vicces karakterszínészként ismertem, de itt magasan viszi a prímet, szerintem simán ez (eddig) élete alakítása. Jimmy-ként mindent bevet, ezer arcát mutatja a menő titkosügynökös stílustól a szemtelen punkon át a fegyelmezett katonáig, hatalmas adag humorral (és néha csipetnyi drámai árnyaltsággal). Még ha éppen nem is pörög az akció, rá tuti lehet számítani.

hardcore-henry-4-800x400

Rég szórakoztam ilyen felhőtlenül, mint a Hardcore Henry-n, totális agykikapcsolás. Remek a film sodrása, ebben elengedhetetlen szerepet játszik az újító szellemiségű operatőri munka – valójában semmi kifejezetten újról nincs szó, de így még nem láthattuk „egész estés” filmben –, amely szó szerint új tereket nyit meg az alkotók és a nézők előtt. Az őrületes látvány és a dögös atmoszféra könnyen elfeledteti velünk, hogy tulajdonképpen alapjáraton egy közepesnél kicsit jobb és sűrűbb akciófilmet néznénk, erre a vázra aztán okosan húzták rá a készítők az adu ásznak bizonyuló GoPro-s eszementséget. Humoros, gátlástalanul erőszakos és baromi cool.

Hardcore Henry (2015) színes, orosz-amerikai akciófilm
Írta és rendezte: Ilya Naishuller
Szereplők: Sharlto Copley, Danila Kozlovsky, Haley Bennett, Tim Roth
Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: április 7.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!