Sömmittövés fölsőfokon

Sömmittövés fölsőfokon

Pazar előadást láthattunk csütörtök este a Jurányi Inkubátorház színpadán: repkedtek a betyárpofonok, az ízösebbnél ízösebb egysorosok, miközben alkonyba borult az ég.

Cserna-Szabó András pörgős tempójú és ellenállhatatlan stílusú regényéből Hegymegi Máté rendezett ugyancsak méregerős darabot a k2 Színház társulatának hathatós segítségével. A szemünk előtt elevenedett meg Rózsa Sándor legendája, aki még az ördöggel is szövetkezett és különféle (igencsak korhatáros) kalandba és kalamajkába keveredett. A színmű elején azért kell néhány perc, amíg hozzászokunk a különleges előadásmódhoz, tudniillik megjelenítésében sem mindennapi a Sömmi adaptációja. Lecsupaszított, minimális díszletek között – akárcsak az Alföld, mondhatnánk – élnek szereplőink, a kietlen pusztaság sömmijében.

Az atmoszféra megteremtését egyrészt a hangulatos világítás szolgáltatja, amely hol melengető napként, hol perzselő belső pokolként ragyogja körül hőseinket. Másrészről elengedhetetlen része a darabnak a színészek által előadott élőzene, amely akár egy Tarantino filmben is megállná a helyét – nem lopja el a show-t, de ügyesen beleépítik magába a történetbe is, helyenként mulatságos, meglepő, vagy éppen extra drámai színezetet adva a sömmiséghez.

A szövegkönyv természetesen zseniális, ezt a regény alapján már előre lehetett borítékolni, de persze dicséret illeti a kreatív stábot, amiért hűen vissza tudták adni az eredeti mű minden savát-borsát a legemlékezetesebb és legfontosabb jelenetekkel – sőt, adott esetben olyan apró, mókás pillanatokkal, amelyekről nem is gondoltam volna, hogy átviszik a színpadi változatba. A színészek hűen tolmácsolják az elhangzott szavakat, csak úgy harsognak a komor (vagy kacagtató) betyármonológok, stilizált mozgásuk pedig egészen képregényessé teszi személyüket. Egyszerre színpadiasan eltúlzott és mégis cool.

Mindenképpen érdemes megtekinteni a k2 társulatának betyárkodását, pláne ha tetszett a könyv! Csak az a kár, hogy nehéz elcsípni: a február 24-i bemutató és a másnapi előadás kivételével egyelőre úgy tűnik, hogy csupán március 24-én (péntek, 19:00) és április 3-án (hétfő, 19:00) lehetünk részesei az élménynek, de remélhetőleg további alkalmakkal bővül majd a lista, elvégre a premier bebizonyította, hogy nem kicsi az érdeklődés a produkcióra.

 

 

Játsszák: Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs, Mészáros Martin, Piti Emőke, Viktor Balázs

Dramaturg: Bereczki Csilla, Gábor Sára
Jelmez: Fekete Anna
Díszlet: Kálmán Eszter
Zene: Kákonyi Árpád
Fény: Payer Feri
Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn

Rendező: Hegymegi Máté

Fotók forrása: a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház hivatalos Facebook oldala; készítette: Toldy Miklós

Kapcsolódó bejegyzések

  • FotorCreated.jpg

Te hinnél neki?

Te mit tennél, ha a már halottnak hitt gyermeked bekopogtatna az ajtón? Amy Gentry ezzel a gondolattal játszott el debütáló,  Ki ez a lány? című regényében. Nem sok rettegettebb dolog lehet egy szülő életében, minthogy elrabolják a gyermekét. De vajon, hogyan lehet azt feldolgozni ha az...

  • 33456507534_e372d291bb_z.jpg
  • 34297989445_71089740ed_z.jpg
  • 34298035405_7987a0c2df_z.jpg
  • 34298044085_d9d251ccef_z.jpg

Ami Tarantóban történik... - A főnök meg én meg a főnök

Carlo Goldoni fergeteges komédiáját ültette mai környezetbe a Thália Színház, így született meg legújabb előadásuk. A főnök meg én meg a főnök felhőtlen szórakozást ígér, két felvonásban. Goldoni 1746-ban, a Két úr szolgája című komédiájával teremtette meg annak idején a polgári vígjáték...

  • FotorCreated-13.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1493447443755.jpg

"A nagyregényeket szeretem a legjobban" - Interjú Fullajtár Andreával

Adva van tíz könyv, a 2016-os könyvtermés legjava: Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája; Kepes András: Világkép; Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér; Nádas Péter: Az élet sója; Németh Gábor: Egy mormota nyara; Szabó T. Anna: Törésteszt; Térey János: Őszi hadjárat; Varró...

Szólj hozzá!