Sömmittövés fölsőfokon

Sömmittövés fölsőfokon

Pazar előadást láthattunk csütörtök este a Jurányi Inkubátorház színpadán: repkedtek a betyárpofonok, az ízösebbnél ízösebb egysorosok, miközben alkonyba borult az ég.

Cserna-Szabó András pörgős tempójú és ellenállhatatlan stílusú regényéből Hegymegi Máté rendezett ugyancsak méregerős darabot a k2 Színház társulatának hathatós segítségével. A szemünk előtt elevenedett meg Rózsa Sándor legendája, aki még az ördöggel is szövetkezett és különféle (igencsak korhatáros) kalandba és kalamajkába keveredett. A színmű elején azért kell néhány perc, amíg hozzászokunk a különleges előadásmódhoz, tudniillik megjelenítésében sem mindennapi a Sömmi adaptációja. Lecsupaszított, minimális díszletek között – akárcsak az Alföld, mondhatnánk – élnek szereplőink, a kietlen pusztaság sömmijében.

Az atmoszféra megteremtését egyrészt a hangulatos világítás szolgáltatja, amely hol melengető napként, hol perzselő belső pokolként ragyogja körül hőseinket. Másrészről elengedhetetlen része a darabnak a színészek által előadott élőzene, amely akár egy Tarantino filmben is megállná a helyét – nem lopja el a show-t, de ügyesen beleépítik magába a történetbe is, helyenként mulatságos, meglepő, vagy éppen extra drámai színezetet adva a sömmiséghez.

A szövegkönyv természetesen zseniális, ezt a regény alapján már előre lehetett borítékolni, de persze dicséret illeti a kreatív stábot, amiért hűen vissza tudták adni az eredeti mű minden savát-borsát a legemlékezetesebb és legfontosabb jelenetekkel – sőt, adott esetben olyan apró, mókás pillanatokkal, amelyekről nem is gondoltam volna, hogy átviszik a színpadi változatba. A színészek hűen tolmácsolják az elhangzott szavakat, csak úgy harsognak a komor (vagy kacagtató) betyármonológok, stilizált mozgásuk pedig egészen képregényessé teszi személyüket. Egyszerre színpadiasan eltúlzott és mégis cool.

Mindenképpen érdemes megtekinteni a k2 társulatának betyárkodását, pláne ha tetszett a könyv! Csak az a kár, hogy nehéz elcsípni: a február 24-i bemutató és a másnapi előadás kivételével egyelőre úgy tűnik, hogy csupán március 24-én (péntek, 19:00) és április 3-án (hétfő, 19:00) lehetünk részesei az élménynek, de remélhetőleg további alkalmakkal bővül majd a lista, elvégre a premier bebizonyította, hogy nem kicsi az érdeklődés a produkcióra.

 

 

Játsszák: Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs, Mészáros Martin, Piti Emőke, Viktor Balázs

Dramaturg: Bereczki Csilla, Gábor Sára
Jelmez: Fekete Anna
Díszlet: Kálmán Eszter
Zene: Kákonyi Árpád
Fény: Payer Feri
Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn

Rendező: Hegymegi Máté

Fotók forrása: a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház hivatalos Facebook oldala; készítette: Toldy Miklós

Kapcsolódó bejegyzések

Budapest Éjjel – Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Budapest Éjjel - Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Fekete Gábor, 'Budapest Éjjel' című fotósorozata a svájci-magyar művész egyedi kapcsolatát mutatja be szülővárosával, egy sor könnyed, nosztalgikus, néhol humorral fűszerezett éjszakai felvételen keresztül. A több mint két évet felölelő sorozat, 2016-ban a Corvina Kiadó jelentette meg, a...

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

Az Orlai Produkciós Iroda július 15-én a szentendrei Ferenczy Múzeum udvarán mutatja be a Lengyel Nagy Anna interjúi alapján készülő Élet.Történetek.hu... sorozat első darabját, A nővérek − Levél Apámhoz! című előadást. Az est két szereplője Egri Kati és Egri Márta, rendezője Cseh Judit. A...

  • FotorCreated.jpg

Te hinnél neki?

Te mit tennél, ha a már halottnak hitt gyermeked bekopogtatna az ajtón? Amy Gentry ezzel a gondolattal játszott el debütáló,  Ki ez a lány? című regényében. Nem sok rettegettebb dolog lehet egy szülő életében, minthogy elrabolják a gyermekét. De vajon, hogyan lehet azt feldolgozni ha az...

Szólj hozzá!