Sömmittövés fölsőfokon

Sömmittövés fölsőfokon

Pazar előadást láthattunk csütörtök este a Jurányi Inkubátorház színpadán: repkedtek a betyárpofonok, az ízösebbnél ízösebb egysorosok, miközben alkonyba borult az ég.

Cserna-Szabó András pörgős tempójú és ellenállhatatlan stílusú regényéből Hegymegi Máté rendezett ugyancsak méregerős darabot a k2 Színház társulatának hathatós segítségével. A szemünk előtt elevenedett meg Rózsa Sándor legendája, aki még az ördöggel is szövetkezett és különféle (igencsak korhatáros) kalandba és kalamajkába keveredett. A színmű elején azért kell néhány perc, amíg hozzászokunk a különleges előadásmódhoz, tudniillik megjelenítésében sem mindennapi a Sömmi adaptációja. Lecsupaszított, minimális díszletek között – akárcsak az Alföld, mondhatnánk – élnek szereplőink, a kietlen pusztaság sömmijében.

Az atmoszféra megteremtését egyrészt a hangulatos világítás szolgáltatja, amely hol melengető napként, hol perzselő belső pokolként ragyogja körül hőseinket. Másrészről elengedhetetlen része a darabnak a színészek által előadott élőzene, amely akár egy Tarantino filmben is megállná a helyét – nem lopja el a show-t, de ügyesen beleépítik magába a történetbe is, helyenként mulatságos, meglepő, vagy éppen extra drámai színezetet adva a sömmiséghez.

A szövegkönyv természetesen zseniális, ezt a regény alapján már előre lehetett borítékolni, de persze dicséret illeti a kreatív stábot, amiért hűen vissza tudták adni az eredeti mű minden savát-borsát a legemlékezetesebb és legfontosabb jelenetekkel – sőt, adott esetben olyan apró, mókás pillanatokkal, amelyekről nem is gondoltam volna, hogy átviszik a színpadi változatba. A színészek hűen tolmácsolják az elhangzott szavakat, csak úgy harsognak a komor (vagy kacagtató) betyármonológok, stilizált mozgásuk pedig egészen képregényessé teszi személyüket. Egyszerre színpadiasan eltúlzott és mégis cool.

Mindenképpen érdemes megtekinteni a k2 társulatának betyárkodását, pláne ha tetszett a könyv! Csak az a kár, hogy nehéz elcsípni: a február 24-i bemutató és a másnapi előadás kivételével egyelőre úgy tűnik, hogy csupán március 24-én (péntek, 19:00) és április 3-án (hétfő, 19:00) lehetünk részesei az élménynek, de remélhetőleg további alkalmakkal bővül majd a lista, elvégre a premier bebizonyította, hogy nem kicsi az érdeklődés a produkcióra.

 

 

Játsszák: Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs, Mészáros Martin, Piti Emőke, Viktor Balázs

Dramaturg: Bereczki Csilla, Gábor Sára
Jelmez: Fekete Anna
Díszlet: Kálmán Eszter
Zene: Kákonyi Árpád
Fény: Payer Feri
Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn

Rendező: Hegymegi Máté

Fotók forrása: a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház hivatalos Facebook oldala; készítette: Toldy Miklós

Kapcsolódó bejegyzések

  • libri-natale.jpg
  • books-gifts.jpg
  • 4195728_5.jpg
  • covers_459677.jpg
  • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

  • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
  • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
  • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

  • TothKinga4.jpg
  • 3899115_5-e1511625062199.jpg

Tóth Kinga: Holdvilágképűek könyvbemutató

Ha egy különleges élményre vágytok, akkor feltétlenül látogassatok el november 28-án a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Tóth Kinga rendhagyó könyvbemutatója igazi csemegének ígérkezik az irodalom és a vizuális kultúra kedvelői számára.  Tóth Kinga érdekes, egyedi színfoltja a magyar irodalmi és...

Szólj hozzá!