Sömmittövés fölsőfokon

Sömmittövés fölsőfokon

Pazar előadást láthattunk csütörtök este a Jurányi Inkubátorház színpadán: repkedtek a betyárpofonok, az ízösebbnél ízösebb egysorosok, miközben alkonyba borult az ég.

Cserna-Szabó András pörgős tempójú és ellenállhatatlan stílusú regényéből Hegymegi Máté rendezett ugyancsak méregerős darabot a k2 Színház társulatának hathatós segítségével. A szemünk előtt elevenedett meg Rózsa Sándor legendája, aki még az ördöggel is szövetkezett és különféle (igencsak korhatáros) kalandba és kalamajkába keveredett. A színmű elején azért kell néhány perc, amíg hozzászokunk a különleges előadásmódhoz, tudniillik megjelenítésében sem mindennapi a Sömmi adaptációja. Lecsupaszított, minimális díszletek között – akárcsak az Alföld, mondhatnánk – élnek szereplőink, a kietlen pusztaság sömmijében.

Az atmoszféra megteremtését egyrészt a hangulatos világítás szolgáltatja, amely hol melengető napként, hol perzselő belső pokolként ragyogja körül hőseinket. Másrészről elengedhetetlen része a darabnak a színészek által előadott élőzene, amely akár egy Tarantino filmben is megállná a helyét – nem lopja el a show-t, de ügyesen beleépítik magába a történetbe is, helyenként mulatságos, meglepő, vagy éppen extra drámai színezetet adva a sömmiséghez.

A szövegkönyv természetesen zseniális, ezt a regény alapján már előre lehetett borítékolni, de persze dicséret illeti a kreatív stábot, amiért hűen vissza tudták adni az eredeti mű minden savát-borsát a legemlékezetesebb és legfontosabb jelenetekkel – sőt, adott esetben olyan apró, mókás pillanatokkal, amelyekről nem is gondoltam volna, hogy átviszik a színpadi változatba. A színészek hűen tolmácsolják az elhangzott szavakat, csak úgy harsognak a komor (vagy kacagtató) betyármonológok, stilizált mozgásuk pedig egészen képregényessé teszi személyüket. Egyszerre színpadiasan eltúlzott és mégis cool.

Mindenképpen érdemes megtekinteni a k2 társulatának betyárkodását, pláne ha tetszett a könyv! Csak az a kár, hogy nehéz elcsípni: a február 24-i bemutató és a másnapi előadás kivételével egyelőre úgy tűnik, hogy csupán március 24-én (péntek, 19:00) és április 3-án (hétfő, 19:00) lehetünk részesei az élménynek, de remélhetőleg további alkalmakkal bővül majd a lista, elvégre a premier bebizonyította, hogy nem kicsi az érdeklődés a produkcióra.

 

 

Játsszák: Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs, Mészáros Martin, Piti Emőke, Viktor Balázs

Dramaturg: Bereczki Csilla, Gábor Sára
Jelmez: Fekete Anna
Díszlet: Kálmán Eszter
Zene: Kákonyi Árpád
Fény: Payer Feri
Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn

Rendező: Hegymegi Máté

Fotók forrása: a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház hivatalos Facebook oldala; készítette: Toldy Miklós

Kapcsolódó bejegyzések

  • 36790194174_bbb28033e7_z.jpg
  • 37452263756_fa4cfe9928_z.jpg
  • 37452342926_b071eed9d7_z.jpg
  • 37469170242_257763e6dd_z.jpg

Valaki ellopta a pingponglabdát - Csoda korban élünk (Szigliget) kritika

Fergeteges bohózattal indítja az évadatot a Thália Színház. Michael Frayn darabját Hamvai Kornél átiratában élvezheti a közönség. A Csoda korban élünk (Szigliget) az 1950-es évek kommunizmusába repíti vissza a közönséget, ahol senki nem az, akinek látszik és minden megtörténik, aminek nem lenne...

  • Kult-konyvek-21.Szazad_kiado_1.png
  • 41049_thumb-e1507107146144.jpg
  • 41050_thumb.jpg
  • 41051_thumb.jpg
  • covers_438119-e1507107173402.jpg

Négy könyv, amit érdemes beszerezned ősszel

A 21. Század kiadó idén ősszel nagy dobásra készül és négy világsikerű könyvvel örvendezteti meg az olvasás és a könyvek szerelmeseit. Világirodalmi bestsellereket hoz el nekünk a KULT Könyvek sorozattal. Mi már alig várjuk őket, csapjatok le rájuk Ti is! Michael Chabon: Ragyog a hold ...

  • Untitled-collage.jpg

A boldogság ára...

Kinek mit jelent a boldogság? Egyeseknek a pénzt, másoknak egy sikeres karriert és van akinek egy jól működő házasságot. Michelle Frances bemutatkozó pszichológiai thrillerében,  A barátnőben mindenki csupán a saját boldogságát keresi, azonban, mint azt tudjuk a boldogságnak ára van, amit a...

Szólj hozzá!