Sömmittövés fölsőfokon

Sömmittövés fölsőfokon

Pazar előadást láthattunk csütörtök este a Jurányi Inkubátorház színpadán: repkedtek a betyárpofonok, az ízösebbnél ízösebb egysorosok, miközben alkonyba borult az ég.

Cserna-Szabó András pörgős tempójú és ellenállhatatlan stílusú regényéből Hegymegi Máté rendezett ugyancsak méregerős darabot a k2 Színház társulatának hathatós segítségével. A szemünk előtt elevenedett meg Rózsa Sándor legendája, aki még az ördöggel is szövetkezett és különféle (igencsak korhatáros) kalandba és kalamajkába keveredett. A színmű elején azért kell néhány perc, amíg hozzászokunk a különleges előadásmódhoz, tudniillik megjelenítésében sem mindennapi a Sömmi adaptációja. Lecsupaszított, minimális díszletek között – akárcsak az Alföld, mondhatnánk – élnek szereplőink, a kietlen pusztaság sömmijében.

Az atmoszféra megteremtését egyrészt a hangulatos világítás szolgáltatja, amely hol melengető napként, hol perzselő belső pokolként ragyogja körül hőseinket. Másrészről elengedhetetlen része a darabnak a színészek által előadott élőzene, amely akár egy Tarantino filmben is megállná a helyét – nem lopja el a show-t, de ügyesen beleépítik magába a történetbe is, helyenként mulatságos, meglepő, vagy éppen extra drámai színezetet adva a sömmiséghez.

A szövegkönyv természetesen zseniális, ezt a regény alapján már előre lehetett borítékolni, de persze dicséret illeti a kreatív stábot, amiért hűen vissza tudták adni az eredeti mű minden savát-borsát a legemlékezetesebb és legfontosabb jelenetekkel – sőt, adott esetben olyan apró, mókás pillanatokkal, amelyekről nem is gondoltam volna, hogy átviszik a színpadi változatba. A színészek hűen tolmácsolják az elhangzott szavakat, csak úgy harsognak a komor (vagy kacagtató) betyármonológok, stilizált mozgásuk pedig egészen képregényessé teszi személyüket. Egyszerre színpadiasan eltúlzott és mégis cool.

Mindenképpen érdemes megtekinteni a k2 társulatának betyárkodását, pláne ha tetszett a könyv! Csak az a kár, hogy nehéz elcsípni: a február 24-i bemutató és a másnapi előadás kivételével egyelőre úgy tűnik, hogy csupán március 24-én (péntek, 19:00) és április 3-án (hétfő, 19:00) lehetünk részesei az élménynek, de remélhetőleg további alkalmakkal bővül majd a lista, elvégre a premier bebizonyította, hogy nem kicsi az érdeklődés a produkcióra.

 

 

Játsszák: Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs, Mészáros Martin, Piti Emőke, Viktor Balázs

Dramaturg: Bereczki Csilla, Gábor Sára
Jelmez: Fekete Anna
Díszlet: Kálmán Eszter
Zene: Kákonyi Árpád
Fény: Payer Feri
Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn

Rendező: Hegymegi Máté

Fotók forrása: a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház hivatalos Facebook oldala; készítette: Toldy Miklós

Kapcsolódó bejegyzések

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

Szólj hozzá!