Skiccek az orosz könnyűzenéből
Értékelem! 5

Ha belegondolunk, nem sok ismeretünk van az oroszországi zenei életről. Persze egyből eszünkbe jut a T.A.T.U, illetve a botrányosan bebörtönzött Pussy Riot, no meg a munkásmozgalmi dalok. De vajon tudunk ezeken kívül bármilyen zenészt/együttest/Dj-t mondani? Nehéz dolgunk van, de aggodalomra semmi ok, nem vagyunk műveletlenek, erről a világmédia tehet. Mi most kiválogattunk párat a széles ..

Summary 5.0
Értékelem! 4.5
Summary rating from 2 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 4.5

Skiccek az orosz könnyűzenéből

Ha belegondolunk, nem sok ismeretünk van az oroszországi zenei életről. Persze egyből eszünkbe jut a T.A.T.U, illetve a botrányosan bebörtönzött Pussy Riot, no meg a munkásmozgalmi dalok. De vajon tudunk ezeken kívül bármilyen zenészt/együttest/Dj-t mondani? Nehéz dolgunk van, de aggodalomra semmi ok, nem vagyunk műveletlenek, erről a világmédia tehet. Mi most kiválogattunk párat a széles repertoárból:

MC Ligalize

A moszkvai hip-hop ikonikus képviselője értelmiségi családban nevelkedett fel, s az ebből következő szigorú elvárások és az „értelmiségi életvitel” kényszere az, ami ellen ő lényegében fellázadt. Ez a jelenség nem olyan ritka, emlékezzünk csak vissza a nyolcvanas évek nagy punk és hardcore együtteseire: a Dead Cennedy’s, Az Exploited, a Minor Threat tagjai többnyire gazdag értelmiségi családok sarjai voltak.
MC Ligalize választása azonban a hip-hop felé esett, bár ennek nincs különösebb indoka: egy vele készített interjú során is csak megvonta a vállát, mondván, hogy „ Így alakult, elsodort a feeling”. Rappelni csak 1993-ban kezdett, a „Slingshot-project” keretében, eleinte csak angol dalszövegekkel, mert „ az orosz nyelv nem fér össze egyszerűen a rappel. Később ez az elképzelés változott, manapság rengeteget ír oroszul is. Ez elég keménnyé tette a hangzást is.
A kedvenc számom tőle a My Moscow. Egyszerű, abszolút hip-hop dalszöveg. Érdekessé viszont az teszi, hogy ez a szám egyben elbeszélés arról is, hogy milyen a moszkvai utcákon élni. Szerencsére angol feliratot is raktak a kliphez.

Mujuice

A minimal-techno egészen egyedi változatával állunk szemben. Bár szerencsére Roman Litvinov „Mujuice” nem marad meg teljesen ennél a műfajnál: a hangzásvilága néhol emlékeztethet minket a Depeche Mode-ra vagy a Kraftwerkre, de felfedezhetünk egy kis Kavinsky-behatást is.
Pályafutása elég sikeresnek mondható: azon kívül hogy már több, mint tízezren követik őt a Facebookon, többnyire pozitív visszajelzéseket kap. Még Oroszország legcinikusabb magazinja, a hírhedt Gorbachev is a következőket írta róla:
„ A Mujuice új fejezetet nyitott az orosz pop történetében: valahogy sikerült összehoznia két teljesen ellentétes műfajt: az orosz rock romantikus depresszióját ötvözte az elektronikus zenével, ráadásul úgy, hogy a közönség szenvtelenül tombol a koncertjein.”
Azt hiszem, ez le is írja a lényeget róla. Egy zseni. Ennek a számnak pedig nem tudom abbahagyni a hallgatását.

Végezetül pedig egy egészen különös chillwave formáció

Nemhogy angol nevük nincs és orosz nyelven sem található róluk wikipedia cikk, még saját honlapja sincs a Творожное озеро ( magyarul: Túrós tó ) nevű csoportnak. Ez nem csak annak köszönhető, hogy még csak az idei Subbotnik fesztiválon fedezték fel őket, szándékosan fenntartják a rejtélyt: Az énekes neve nem publikus, pusztán „Sasha” ként nevezi magát, interjút készíteni vele pedig elég körülményes: a telefont, mint olyat, elvből elutasítja, csak postai úton hajlandó válaszolni a kérdésekre. Akkor is elég rövid és tömör válaszokat ad. Viszont ez cseppet sem jelenti azt, hogy goromba lenne, nagyon készségesen figyelmezteti szokásaira az újságírókat: „ Szívesen készítek interjút, de ne haragudjatok, ha kicsit késni fogok. Nyáron többnyire az erdőben alszom és élek, mert voltaképp erdészként dolgozom. Most is megy a rafting hétfőig.”
Szóval orosz szemmel nézve sem mindennapi a srác. Hallgassunk bele kicsit a zenéjébe, néha kell egy kis retro-flashback. 🙂

Kapcsolódó bejegyzések

  • FotorCreated-1-e1492519601935.jpg
  • FotorCreated-2-e1492521486733.jpg
  • FotorCreated-3.jpg
  • FotorCreated-4-e1492524202770.jpg
  • FotorCreated-5-e1492586987758.jpg
  • FotorCreated-6-e1492588875453.jpg
  • szin-e1492591946854.jpg
  • sziget-e1492592671290.jpg
  • Képkivágás.jpg

FESZTIVÁLKÖRKÉP 2017

2017-ben sem lehet okunk panaszra, már ami a fesztivál felhozatalt illeti. Idén is bedobták magukat a szervezők és a legnagyobb nevekre tombolhatunk a hazai fesztiválok színes palettáján. Mazsolázzatok velünk a kínálatból! Mi már alig várjuk, hogy beinduljon a szezon! Fishing on Orfű – Orfű...

Minden érzékszervünket betámadta a PJB

Minden érzékszervünket betámadta a PJB

A jazz és hip-hop műfaját mesterien elegyítő csapat kétségkívül ámulatba ejtette több ezer nézőjét hétfő este a Sportarénában. Volt minden mi szem, szájnak és hallójáratnak ingere: Szuperszexi Pin up girl, dús keblű szirén, géppuskalábú sztepptáncos, borzongató hangú férfiak, igazi showman, és...

Az örök Koncz Zsuzsa

Az örök Koncz Zsuzsa

Mondtam, hogy ne álljunk egy helyben, míg alattunk a föld forog. Mondtam, hogy változásra érett pár éve jó néhány dolog. Mondtam, hogy ébredjünk fel végre, az álmok megtévesztenek. Mondtam, hogy rázzuk le magunkról a téves előítéletet. Lényegében ennek a négy sornak a jegyében telt el a...

Szólj hozzá!