Rockidőgép – TOP 5 idén 30 éves lemez

Rockidőgép – TOP 5 idén 30 éves lemez

A ’80-as évek vitathatatlanul a keményebb muzsikák felvirágzásáról szólt, így ezúttal extra dózist kaptok a nehézfémekből. A Rockidőgép második állomása 1984 – metálvillákat előkészíteni!

voivod-warandpain-800x300

5. Voivod – War and Pain

A Québec-ből származó Voivod inkább méltatlanul elfeledett, mintsem ünnepelt szeletkéje a nemzetközi metal színtérnek. Persze van egy kitartó, hűséges rajongói bázisa, de még ma is pusztán kultzenekarnak számít – mondjuk ez nem akadályozza meg őket abban, hogy immár több mint harminc éve töretlen lelkesedéssel nyomják a nehézipart, nem is akárhogy! Ennek a magas színvonalnak ékes bizonyítéka első albumuk is, melyen még nem fejlődött ki teljesen az a tipikus, nem e világi Voivod hangzás, viszont helyette valami egészen megragadó elvadult atmoszféra lengi körül az anyagot. Kavargó, harapós thrash riffek, zabolátlan gitárszólók és orkáni erejű dobolás keveredik a bandára jellemző ordítozós vokalizálással – mindeközben egy távoli, poszt-apokaliptikus világ háború marta képe rajzolódik ki.

metallica-ride-800x300

4. Metallica – Ride the Lightning

A ‘tallica ezzel a lemezzel jócskán szintet ugrott a bemutatkozó Kill ‘Em All-hoz képest – akkor még senki sem sejtette, hogy később meddig lehet mindezt fokozni (mind zenében, mind népszerűségben). A villámot meglovagló album borítója tökéletesen összefoglalja, mire számíthatunk: a villamosszék sosem volt még ennyire hívogató. A kezdő Fight Fire with Fire eleje hamis nyugalomba andalít minket klasszikus gitáros álmodozásával, csak azért, hogy aztán még nagyobbat üssön a hirtelen berobbanó gitárreszelés. A változatosság a kulcsszó, van itt minden a méregerős thrashtől a kimértebb, monumentális szerzeményekig, egytől egyig profi módon megkomponálva. Míg a debütáló lemez megmutatta, hogy mekkora nyers agresszió rejlik egy csapat fiatal rockerben, addig a Ride the Lightning arra világított rá, hogy dalszerzésben és hangulatkeltésben is jeleskednek.

twisted-sister-hungry-800x300

3. Twisted Sister – Stay Hungry

Sokan hajlamosak leírni a Twisted Sisert, mint komolytalan rágógumi-rock bagázst, pláne miután hirtelen ultranépszerűek lettek, köszönhetően a We’re Not Gonna Take It és az I Wanna Rock hihetetlenül debil, ám egyben szívdobogtató klipjeinek. Aztán még ott van a banda, nos, érdekes megjelenése, amivel már annak idején is eléggé nagy port kavartak, de legalábbis minden harmadik amerikai anyuka be akarta tiltatni a Becsavarodott Nővérek rebellis töltetű muzsikáját. Az idő azonban Dee Snidert és kikent-kifent társaságát igazolta: a Stay Hungry ma is egy ízig-vérig tökös pop-metal album, amit szigorúan hangosan kell bömböltetni. A dalok meglepő vehemenciával hasítanak, a ragadós énekdallamok pedig valósággal beleégnek az ember emlékezetébe. Valamit nagyon elkaptak ezzel a lemezzel: slágeres, emellett tartalmas is, és mindvégig roppant szórakoztató – határozottan a legjobbjuk!

mercyful-fate-oath-800x300

2. Mercyful Fate – Don’t Break the Oath

A Metallicától kezdve a metal zene extrémebb feléig alig van zenekar, akire közvetlenül vagy közvetett módon ne lett volna hatással ez a dán kompánia. Különösen a szóban forgó album számít mérföldkőnek, hiszen a zseniális dalokban ott van minden, ami egy jó kis dallamos zúzáshoz kell, ráadásul mindehhez látványos színpadi show és okkult témákban gyökerező szövegvilág is társult. Aki először meghallja a Dangerous Meeting elején a karizmatikus frontember, King Diamond bolyongó kísértethez hasonlatos orgánumát, amely aztán átcsap tipikus lúdbőröztető falzett énekébe, az mindjárt érti, miről van szó. Okos, komplex, kemény és mégis megjegyezhető szerzemények egy démoni hanggal, ami a lelkek megszentségtelenítéséről és boszorkányszombatok istentelen rituáléiról regél – nem csoda, hogy annak idején kicsapták a biztosítékot bizonyos körökben. Megismételhetetlen klasszikus.

iron-maiden-powerslave-800x300

1. Iron Maiden – Powerslave

Ha létezik hibátlan Maiden album, akkor ez az. A zenekar ötödik alkalommal végleg tökéletesítette a heavy metal formulát és egy minden ízében vagány, dallamos és epikus mesterművet szállítottak le ezzel az ötvenperces anyaggal. Nehezen állja meg az ember, hogy rögtön az Aces High-nál ne fogjon bősz léggitározásba – ez az opusz sebes vadászgépként suhan tova (tartalomhoz a forma ugyebár), az énekes Bruce Dickinson hangja pedig valósággal szárnyal. A továbbiakban sem hagynak minket pihenni: a 2 Minutes to Midnight vad hard rockja vagy a címadó Powerslave ókori Egyiptomra hajazó, kígyóbűvölő gitármágiája a műfaj csúcspontjai között van. Külön dicséret illeti ezért a Murray/Smith párost, aki lankadatlanul átszólózza és jellegzetesen “átgaloppozza” a nótákat. Egy ilyen grandiózus lemez lezárásához pedig a Rime of the Ancient Mariner c. (Coleridge vers-adaptációs) dalmonstrumnál keresve sem találni jobbat – maga a tökély!

Kapcsolódó bejegyzések

  • FotorCreated-1-e1492519601935.jpg
  • FotorCreated-2-e1492521486733.jpg
  • FotorCreated-3.jpg
  • FotorCreated-4-e1492524202770.jpg
  • FotorCreated-5-e1492586987758.jpg
  • FotorCreated-6-e1492588875453.jpg
  • szin-e1492591946854.jpg
  • sziget-e1492592671290.jpg
  • Képkivágás.jpg

FESZTIVÁLKÖRKÉP 2017

2017-ben sem lehet okunk panaszra, már ami a fesztivál felhozatalt illeti. Idén is bedobták magukat a szervezők és a legnagyobb nevekre tombolhatunk a hazai fesztiválok színes palettáján. Mazsolázzatok velünk a kínálatból! Mi már alig várjuk, hogy beinduljon a szezon! Fishing on Orfű – Orfű...

Minden érzékszervünket betámadta a PJB

Minden érzékszervünket betámadta a PJB

A jazz és hip-hop műfaját mesterien elegyítő csapat kétségkívül ámulatba ejtette több ezer nézőjét hétfő este a Sportarénában. Volt minden mi szem, szájnak és hallójáratnak ingere: Szuperszexi Pin up girl, dús keblű szirén, géppuskalábú sztepptáncos, borzongató hangú férfiak, igazi showman, és...

Az örök Koncz Zsuzsa

Az örök Koncz Zsuzsa

Mondtam, hogy ne álljunk egy helyben, míg alattunk a föld forog. Mondtam, hogy változásra érett pár éve jó néhány dolog. Mondtam, hogy ébredjünk fel végre, az álmok megtévesztenek. Mondtam, hogy rázzuk le magunkról a téves előítéletet. Lényegében ennek a négy sornak a jegyében telt el a...

Szólj hozzá!