Ricottás parajt rejtő fasírt bacon-nyakkendővel

Ricottás parajt rejtő fasírt bacon-nyakkendővel

A paraj és a túró  kapcsolata szerencsés csillagzat alatt született, szívesen elolvasnám, mit írhatott róluk a horoszkóp. A fanyar paraj és az olaszok édeskés krémtúrója, a ricotta tökéletes párt alkotnak, ők a gasztronómia Liz Taylorja és Richard Burtonje, vagy aktuálisabb hasonlattal élve: a Brangelinája. Válások és újraházasodások nélkül.

Ebben a kombinációban a ricotta nem kőbe vésett szabály, kiválóan megfelel helyette a közönséges félzsíros tehéntúró is, a különbség mindössze annyi, hogy a nálunk is könnyen beszerezhető – magyar készítésű – ricottával simább, tehéntúróval kissé darabos-rusztikus lesz az eredmény. Parajpürét azonban szigorúan tilos használni,  mert attól homogén romlottzöld lesz a töltelék, ami ismerjük el, meglehetősen visszatetsző lenne. Tehát vagy friss parajra lesz szükségünk, vagy fagyasztott leveles parajra.

Ha ezt az akadályt simán vettük, mint a királyné versenyparipája az ascoti derbit, akkor a nehezén már túl is vagyunk. Fasírtot készíteni pedig mindig remek mulatság, elvégre az ember alaposan áttanulmányozza a receptet, helyesli az ott olvasottakat, aztán azt tesz bele, ami éppen kéznél van. S hacsak valami nagy malőr nem történik – és miért is történne? –, az elkészült fasírt jó lesz. A fasírt ugyanis arra rendeltetett, hogy a kevésbé jó hozzávalókból egy nagy, közös jót hozzon létre. A fasírt ilyen értelemben jószolgálati intézmény, az emberiség boldogításának sarokköve, a létező legfőbb jóságnak a profán, de kézzelfogható bizonyítéka.

Aki pedig ezt a bizonyítékot meg akarja alkotni, az először is vegyen háromnegyed kilónyi tetszés szerinti húst – ha súghatok, a marhahúst javasolnám –, oszt darálja le odahaza, mert a készen vett darált húsban én nem bízok, noha tudom, hogy ebben a kérdésben nem mindenki vall ilyenmód konok elveket. A hússal együtt ledarálunk egy tejbe áztatott és alaposan kimángorolt zsömlét, illetve egy kis fej vöröshagymát is. Sót mértékkel, mert a túróban is van, meg a később színre lépő baconben is, bors mehet bele mértéktelenül – azaz sok –, mert a borsos fasírt finom. Paprika viszont nem kell bele, a magyar lélek döbbenetére, de ha valaki látni se bírja a halovány színű fasírtot, akkor lelke megnyugtatására tegyen bele egy kiskanálnyit, nem fogja a fejére idézni az istenek haragját. A borsos-fűszeres massza ízletes ellentétet fog alkotni a krémtúrós parajjal, ahogy az eleve megíratott.

A húsmassza alapos összedolgozása következik, két tojással, amely maszatos feladat ugyan, viszont nagyszerű alkalom arra, hogy közben a világ dolgain elmélkedjünk, s mire eljutunk a következtetésre, miszerint a világ romlott és menthetetlen, már végeztünk is. A töltelék elkészítése még egyszerűbb: 30-40 deka spenótlevelet frissen vagy felengedés után megfonnyasztunk kevés forró olajon, és ha kissé kihűlt, összeforgatjuk 250 g túróval vagy ricottával. Nem kell hozzá semmi ízesítés, van elég a fasírthúsban, csak fűszermérgezést kapnánk a túladagolástól.

Ezután keressünk elő egy muffinsütőt, ha maximalisták vagyunk, akkor olyat, amilyenbe csak hat, a szokottnál kétszer nagyobb muffin fér, ha ilyen nincs, s többnyire nincs, én se kaptam még sehol, akkor alkalmas a normál, tizenkét-mélyedéses muffinsütő is. Amennyiben adunk a professzionalitás látszatára, akkor vegyük elő egy fagylaltoskanalat, azzal szép egyforma húsgolyókat tudunk szaggatni, de a tökéletesen egyforma fasírtok csak Alain Ducasse mesterkonyhájában számítanak alapkövetelménynek. A húsgolyókba hüvelykujjal nyomjunk mélyedést, abba gyömöszöljük be a tölteléket, majd tenyerünkben görgetve alakítsuk újra szép gömbölyűvé a fasírtokat.

Egy-egy szelet bacont ajándékcsomagolásképp fektessünk keresztbe a fasírtokon, majd a bacon-kereszteződéssel felfelé helyezzük őket a muffinsütő egy-egy, kivajazott és kizsemlemorzsázott formájába. Ha még inkább muffinszerűnek kívánjuk látni, akkor itt is használhatunk a süteménynél már bevált papírkosárkákat, de azért tejszínhab nélkül.

Nekibuzdulásunkban olyat is művelhetünk, hogy a fasírtmasszába keverünk túrót, de csakis a szemcsés tehéntúróból, zsömle helyett, ebben az esetben akár három tojással is, mert a túró kötőanyaga gyengébb a zsömléénél. Ebben ez esetben töltelék sem kell bele.

És máris úgy fogjuk érezni, hogy a világ talán mégsem menthetetlen.

Hozzávalók:

75 dkg sertés- vagy marhahús
1 zsömle, tejbe áztatva
1 kis vöröshagyma
30-40 dkg spenót
25 dkg ricotta vagy félzsíros tehéntúró
12 szelet bacon, vagy több. Kevesebb ne.

20.muffinfasírt1

Kapcsolódó bejegyzések

A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek három pillére az avokádó mellett a lime meg a… Na itt szokott baj lenni, mert a közmegegyezés ennél a pontnál felbomlik, s amikor a tekintélyes The...

Citromtorta habkönnyedén

Citromtorta habkönnyedén

Akkor van baj, amikor valaki citrom nélkül akar citromtortát sütni, és tapasztalatból tudom, hogy ilyesmi megesik. Ebben az esetben a citromtalan ember mit tesz? Palackos citromlé után nyúl. Ez fölöttébb rosszallásra méltó cselekedet, tudván tudva, hogy a XXI. század technológiai csodáinak...

(T)egyetek valami jót az egészségetekért! – Gyorssüti

(T)egyetek valami jót az egészségetekért! - Gyorssüti

Ételallergia, étel intolerancia és -érzékenység, inzulinrezisztencia? Mind olyan életmódunkból adódó betegségek, melyek közvetlenül vagy közvetve, de érintenek minket nap mint nap. Feldvébel Zsófia, a Gyorssüti márka alapítója hivatásának érzi, hogy új termékcsaládjával gyorsan, minőségi...

Szólj hozzá!