Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet vegyünk tőle? Hát nemigen. Kinek van kedve laboratóriummá alakítani a konyháját, hogy kétnapos munkával elkészítse a világ legjobb krumplipüréjét? Ami amúgyis szubjektív szuperlativusz,  Gordon Ramsay tutira lefokozná. De most Heston Blumenthal kiadott egy olyan könyvet, amelyből kiderül, hogy valahol mélyen ő is ember, otthon viszonylag hétköznapi stílusban főz, persze nem éppen hétköznapiakat, de legalább megvalósíthatókat. Ezt a könyvet már érdemes megvenni, mert kalandvágyó pillanatainkban tényleg használhatjuk, egy receptjét már el is készítettem.

Vaskos, elegáns, csodálatosan fotózott könyv a perfekcionizmusa miatt rettegett csúcsséf otthoni praktikáit bemutató “Heston Blumenthal otthon” című kötet, amely az Alexandra Kiadó jóvoltából és üzleti érzékéből olvasható magyarul is. Maga a könyv is műalkotás, akárcsak Heston remekei, csak a könyv kevésbé illékony, a fotókból pedig azt hiszem sikeres kiállítást rendezhetnének a londoni Tate Galleryben, de minimum a New York-i Culinary Institute Of Americában, ahonnan újabban a legjobb francia konyhát vivő séfek szoktak kikerülni, Párizs leplezetlenül rosszindulatú pillantásaitól kísérve.

A konkurenciától félve figyelt brit rémséf persze itt sem tagadja meg magát, s nem baromfipárizsiból készült szendvicskrémet ajánl, hanem

ilyesmik szerepelnek a fejezetekben: kagylótatár fehércsokoládé-habbal, umamileves posírozott makrélával meg quinoaszusi, de hát a nimbuszra adni kell, még egy ilyen – hestoni szemmel – végtelenül leegyszerűsített, már-már a McDonald’s szintjére redukált szakácskönyben is.
Ha viszont túltesszük magunkat ezeken a – mellesleg a nevük alapján a hittnél sokkal könnyebben elkészíthető – fogásokon, akkor igazi gyöngyszemeket találunk: a sütőben sült ropogós-omlós burgonya, az ökörfarokvagdalt, a crème brûlée-módra elkészített csirkemájhab mind-mind olyan étel, amely problémamentesen előállítható, bár ezt nem feltétlenül kell nekünk bevallani a vendégek áhítattal vegyes irigy pillantásainak a kereszttüzében.

hestonblumenthal

S ami számomra különösen érdekes volt, hogy Blumenthal választ ad egy olyan kérdésre, amely engem legalább egy évtizede gyötör: mit lehet kezdeni a britek kultikus élesztőkrémével, a Marmite-tal? Mert ezt többnyire pirítósra vagy vajas kenyérre kenve fogyasztják, s nagyjából egyenlő arányban gyűlölik és imádják világszerte. Őszintén szólva, az az érzésem, hogy a gyűlölők aránya inkább nagyobb, magam is ide tartozom. Tartoztam. Mert ebben a könyvben most kaptunk egy Marmite-erőleves receptet, amely könnyen elbillenti az erőviszonyokat a Marmite-pártiak irányába, God Save Heston Blumenthal!

blumenthal2

S íme egy – szinte hihetetlen, de könnyen elkészíthető Blumenthal-recept:

2 kacsamellfilé
1 evőkanál ötfűszer-keverék
kevés só

1. A kacsamellet felszeleteljük, közeben egy serpenyőben füstölésig hevítünk kevés olajat. A kacsamell-darabokat megszórjuk a kínai ötfűszer-keverékkel, picit sózzuk, jól összeforgatjuk a fűszerekkel, és a serpenyőbe dobjuk. 4-5 perc alatt készre sütjük, de lehet kevesebb idő alatt is, amennyiben még szaftosabbra, nem teljesen átsültre akarjuk készíteni.

2. Még egy lépés nincs is, de köretötletként elmondom, hogy én salátával és olyan krumplipürével tálaltam, amelybe friss kaport meg metélőhagymát kevertem.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!