Rejtő, vagy nem?
Értékelem! 4

A napokban újra kiadtak egy  regényt: az “Elveszett közlegény” címe erősen hajaz a Rejtő Jenő-féle regény elnevezésekre, viszont még a Széchenyi Könyvtár sem tudta megmondani, hogy kinek az álneve lehet “Jouvain”, aki a mű szerzőjeként van feltüntetve. Mint az közismert, Rejtő Jenő ponyvairodalmát rengetegen próbálták meg utánozni különböző álneveken, több-kevesebb sikerrel, de a “Rejtői esszenciát” ..

Summary 4.0 kiváló
Értékelem! 5
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

Rejtő, vagy nem?

A napokban újra kiadtak egy  regényt: az “Elveszett közlegény” címe erősen hajaz a Rejtő Jenő-féle regény elnevezésekre, viszont még a Széchenyi Könyvtár sem tudta megmondani, hogy kinek az álneve lehet “Jouvain”, aki a mű szerzőjeként van feltüntetve.

Mint az közismert, Rejtő Jenő ponyvairodalmát rengetegen próbálták meg utánozni különböző álneveken, több-kevesebb sikerrel, de a “Rejtői esszenciát” senki sem tudta lecsapolni. Számos -kiadatlan- könyvének is nyoma veszett az idők során: – ” A kéziratok addig-addig hányódtak, amíg valaki szóvá nem tette 1956-ban, hogy az óvóhelyen eme pótolhatatlan papírokkal fűtenek…” (forrás: MTI)
Könnyen elképzelhető, hogy az “Elveszett közlegény” is ezek közé tartozik, mert a regény karakterei, a poénok, furfangos szófordulatok és maga a történetvezetés is túlságosan “Rejtős”, de van még egy lehetőség: Nagy Lajos, alias “Charles Lorre”, aki egyfelől szintén rengeteg ponyvát írt a francia idegenlégióról, másrészt az egyik legjobb “Rejtő-utánzatíróként” tartják számon.

Az 1960-as években megjelent Albatrosz-sorozat első kötetei

Az 1960-as években megjelent Albatrosz-sorozat első kötetei

A regény egyébként a K.U.K Kiadó idei első kiadása, s ennek beharangozására K.J. egy egészen bő lére eresztett előszót csatolt hozzá, felelevenítve néhány Rejtő Jenővel kapcsolatos legendát. Voltaképp ez az előszó egy oknyomozási kísérlet, amely a szerzőt igyekezett volna megtalálni. Az érdekes viszont az, hogy miután láthatóan több Rejtő-szakértőt is kikérdezett, néhány, általa felsorolt városi legenda egyáltalán nem egyezik az általánosan elfogadott tényállásokkal.

Az egyik ilyen, amikor Rejtő kávéházi szokásairól mesél, miszerint kitépkedte a füzetéből az írásokat és egyenként ugrott át velük a szemben levő kiadóba:Olykor felszínesen, vissza sem olvasva az elkészült előzményeket, sebtében, hogy Müller úr minél hamarabb fizessen a kéziratért (amit aztán el lehet kávézni, kártyázni a Japánban). Így fordulhat elő egy regényében, hogy a 20. oldal körüli szép szőke lány a regény második felére barnává válik..”

a_hermannkavehaz_a_kobanyai_casino_foldszintjen_1910_korul
Ezzel szemben az MTI még négy éve készített egy riportot Turóczy Gergellyel, a Petőfi Irodalmi Múzeum szakértőjével a Rejtővel kapcsolatos legendák valóságtartalmáról és ami a riportban foglaltatott,  ellent mond ezeknek a megállapításoknak:
A ponyvaíró kortársai szerint egyrészt ennyire nem vitte túlzásba az életművészetet, sőt, kifejezetten felháborodott azon, ha a gyermekeiként kezelt írásait publikáló Müller Kiadó néhány helyen meghúzta, átfogalmazta és cenzúrázta, mert szerinte ezzel az írásainak a lényege vész el. Ráadásul az írási szokásai is ellentmondanak a fenti állításnak: Rejtő folyamatosan újragondolta és kiegészítette a műveit, így egyik műve sem mondható teljességgel befejezettnek.

Rejtő Jenő: A Láthatatlan Légió - képregényrészlet

Rejtő Jenő: A Láthatatlan Légió – képregényrészlet

Hámori Tibor (a Rejtő-legendák összegyűjtője és kutatója) könyvében szintén olvasható néhány interjú a titokzatos író személyes ismerőseivel. Az egyik ilyen a gépírónőjével, Kovács Magdával készült: – „És hogy fizetett-e kézirattal? Ilyet nem hallottam, olyat viszont igen, hogy megállapodott a Techner hentessel, akinek a Wesselényi utca és a körút sarkán volt az üzlete, hogy ha ő valakinek felír mondjuk 15 deka absnitzlit (szalámivéget) vagy 20 deka töpörtyűt, és az a valaki bemegy a boltba ezzel a Rejtő által írt cetlivel, fizetés nélkül szolgálják ki, a számlát majd ő utólag rendezi.”

A Charles Lorre-változatot több dolog is alátámaszthatja: az egyik, hogy Rejtő Jenő – az irodalomtörténet jelenlegi ismeretei szerint- mindössze egy álnéven publikált, ez pedig a “P.Howard” volt. A másik Kiss Ferenc képregényrajzoló véleménye, aki több Rejtő- és Nagy Lajos regényt is feldolgozott élete során, s ezáltal a téma szakértőjévé vált: – „A stílus alapján igazi Nagy Károly regény!”
Rejtő viszont közismerten sosem használta ugyanazokat a szavakat egyetlen regénye címében sem..

" Cirkusz a Tengeren" - képregényrészlet

” Cirkusz a Tengeren” – képregényrészlet


Akárhogy is, még mindig sötétben tapogatózunk: a helyzet az, hogy Rejtő Jenőről egyetlenegy életrajz sincs, amit hitelesen elfogadna a tudomány, még Hámori Tibor kutatómunkája is pusztán a legendákat boncolgatta fel – némelyiket megfejtve, de annál több kérdőjelet hagyva maga után -. A regény viszont nagyon szórakoztató, ráadásul így, hogy a szerzője nem ismert, az élményhez társul a rejtélyek misztériuma is.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

Szólj hozzá!