Rejtő, vagy nem?
Értékelem! 4

A napokban újra kiadtak egy  regényt: az “Elveszett közlegény” címe erősen hajaz a Rejtő Jenő-féle regény elnevezésekre, viszont még a Széchenyi Könyvtár sem tudta megmondani, hogy kinek az álneve lehet “Jouvain”, aki a mű szerzőjeként van feltüntetve. Mint az közismert, Rejtő Jenő ponyvairodalmát rengetegen próbálták meg utánozni különböző álneveken, több-kevesebb sikerrel, de a “Rejtői esszenciát” ..

Summary 4.0 kiváló
Értékelem! 5
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

Rejtő, vagy nem?

A napokban újra kiadtak egy  regényt: az “Elveszett közlegény” címe erősen hajaz a Rejtő Jenő-féle regény elnevezésekre, viszont még a Széchenyi Könyvtár sem tudta megmondani, hogy kinek az álneve lehet “Jouvain”, aki a mű szerzőjeként van feltüntetve.

Mint az közismert, Rejtő Jenő ponyvairodalmát rengetegen próbálták meg utánozni különböző álneveken, több-kevesebb sikerrel, de a “Rejtői esszenciát” senki sem tudta lecsapolni. Számos -kiadatlan- könyvének is nyoma veszett az idők során: – ” A kéziratok addig-addig hányódtak, amíg valaki szóvá nem tette 1956-ban, hogy az óvóhelyen eme pótolhatatlan papírokkal fűtenek…” (forrás: MTI)
Könnyen elképzelhető, hogy az “Elveszett közlegény” is ezek közé tartozik, mert a regény karakterei, a poénok, furfangos szófordulatok és maga a történetvezetés is túlságosan “Rejtős”, de van még egy lehetőség: Nagy Lajos, alias “Charles Lorre”, aki egyfelől szintén rengeteg ponyvát írt a francia idegenlégióról, másrészt az egyik legjobb “Rejtő-utánzatíróként” tartják számon.

Az 1960-as években megjelent Albatrosz-sorozat első kötetei

Az 1960-as években megjelent Albatrosz-sorozat első kötetei

A regény egyébként a K.U.K Kiadó idei első kiadása, s ennek beharangozására K.J. egy egészen bő lére eresztett előszót csatolt hozzá, felelevenítve néhány Rejtő Jenővel kapcsolatos legendát. Voltaképp ez az előszó egy oknyomozási kísérlet, amely a szerzőt igyekezett volna megtalálni. Az érdekes viszont az, hogy miután láthatóan több Rejtő-szakértőt is kikérdezett, néhány, általa felsorolt városi legenda egyáltalán nem egyezik az általánosan elfogadott tényállásokkal.

Az egyik ilyen, amikor Rejtő kávéházi szokásairól mesél, miszerint kitépkedte a füzetéből az írásokat és egyenként ugrott át velük a szemben levő kiadóba:Olykor felszínesen, vissza sem olvasva az elkészült előzményeket, sebtében, hogy Müller úr minél hamarabb fizessen a kéziratért (amit aztán el lehet kávézni, kártyázni a Japánban). Így fordulhat elő egy regényében, hogy a 20. oldal körüli szép szőke lány a regény második felére barnává válik..”

a_hermannkavehaz_a_kobanyai_casino_foldszintjen_1910_korul
Ezzel szemben az MTI még négy éve készített egy riportot Turóczy Gergellyel, a Petőfi Irodalmi Múzeum szakértőjével a Rejtővel kapcsolatos legendák valóságtartalmáról és ami a riportban foglaltatott,  ellent mond ezeknek a megállapításoknak:
A ponyvaíró kortársai szerint egyrészt ennyire nem vitte túlzásba az életművészetet, sőt, kifejezetten felháborodott azon, ha a gyermekeiként kezelt írásait publikáló Müller Kiadó néhány helyen meghúzta, átfogalmazta és cenzúrázta, mert szerinte ezzel az írásainak a lényege vész el. Ráadásul az írási szokásai is ellentmondanak a fenti állításnak: Rejtő folyamatosan újragondolta és kiegészítette a műveit, így egyik műve sem mondható teljességgel befejezettnek.

Rejtő Jenő: A Láthatatlan Légió - képregényrészlet

Rejtő Jenő: A Láthatatlan Légió – képregényrészlet

Hámori Tibor (a Rejtő-legendák összegyűjtője és kutatója) könyvében szintén olvasható néhány interjú a titokzatos író személyes ismerőseivel. Az egyik ilyen a gépírónőjével, Kovács Magdával készült: – „És hogy fizetett-e kézirattal? Ilyet nem hallottam, olyat viszont igen, hogy megállapodott a Techner hentessel, akinek a Wesselényi utca és a körút sarkán volt az üzlete, hogy ha ő valakinek felír mondjuk 15 deka absnitzlit (szalámivéget) vagy 20 deka töpörtyűt, és az a valaki bemegy a boltba ezzel a Rejtő által írt cetlivel, fizetés nélkül szolgálják ki, a számlát majd ő utólag rendezi.”

A Charles Lorre-változatot több dolog is alátámaszthatja: az egyik, hogy Rejtő Jenő – az irodalomtörténet jelenlegi ismeretei szerint- mindössze egy álnéven publikált, ez pedig a “P.Howard” volt. A másik Kiss Ferenc képregényrajzoló véleménye, aki több Rejtő- és Nagy Lajos regényt is feldolgozott élete során, s ezáltal a téma szakértőjévé vált: – „A stílus alapján igazi Nagy Károly regény!”
Rejtő viszont közismerten sosem használta ugyanazokat a szavakat egyetlen regénye címében sem..

" Cirkusz a Tengeren" - képregényrészlet

” Cirkusz a Tengeren” – képregényrészlet


Akárhogy is, még mindig sötétben tapogatózunk: a helyzet az, hogy Rejtő Jenőről egyetlenegy életrajz sincs, amit hitelesen elfogadna a tudomány, még Hámori Tibor kutatómunkája is pusztán a legendákat boncolgatta fel – némelyiket megfejtve, de annál több kérdőjelet hagyva maga után -. A regény viszont nagyon szórakoztató, ráadásul így, hogy a szerzője nem ismert, az élményhez társul a rejtélyek misztériuma is.

Kapcsolódó bejegyzések

  • libri-natale.jpg
  • books-gifts.jpg
  • 4195728_5.jpg
  • covers_459677.jpg
  • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

  • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
  • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
  • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

  • TothKinga4.jpg
  • 3899115_5-e1511625062199.jpg

Tóth Kinga: Holdvilágképűek könyvbemutató

Ha egy különleges élményre vágytok, akkor feltétlenül látogassatok el november 28-án a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Tóth Kinga rendhagyó könyvbemutatója igazi csemegének ígérkezik az irodalom és a vizuális kultúra kedvelői számára.  Tóth Kinga érdekes, egyedi színfoltja a magyar irodalmi és...

Szólj hozzá!