Psyché – „Szóval ennyit a lázadásról”

Psyché – „Szóval ennyit a lázadásról”

Weöres Sándor alkotása, egy sosem létezett költőnő, Lónyai Erzsébet Mária, Psyché, valamint a ténylegesen élt XX.századi  költő, Ungvárnémeti Tóth László műveit öleli fel.  Az alapműből született előadás, melyet Vidnyánszky Attila rendezett, az idei Ördögkatlan fesztivál után most ismét látható a Nemzeti Színház műsorán.

A Kaposvári Egyetem Színházi Intézet IV.éves osztályának női tagjai szinte azonnal birtokba veszik a Nemzeti Színház stúdiószínpadát, amint Psyché képében színpadra lépnek. A szertelen, ezer színű, állandóan mozgásban levő, szüntelenül érző lélek minden rezdülését, életének fontos pillanatait mindvégig kellő finomsággal, bájjal, vadsággal, amikor kell könnyekkel és haraggal ábrázolják.

psyche_estilla

Mikecz Estilla e.h. – az egyik Psyché

 

Az előadás kezdete erős, határozottan, kitartóan, de nem erőlködve küzd a végsőkig, el is érve célját, a nézői figyelem folyamatos fenntartását. Igaz, nem könnyű befogadni a szöveget, idő kell hozzá, amíg az ember fejben átáll és olvasni tud a sorok között. A folyamatot segíti, hogy amikor a legkevésbé számítanánk rá, megszólal egy modern zeneszám – egyveleg, vagy éppen a fiatalok őszinte, személyes vallomásfolyama lendíti tovább a történetet. A darab így folyamatosan dübörög, nem hagy minket békén, és még ha néha észre is vesszük, hogy elkalandoztunk volna, az általában térben is megosztott képekben ott van a lélek többirányú kivetülése. Vidnyánszky Attila korábbi rendezéseiből már ismerős lehet a hasonló költői képekben való fogalmazás. Ezért (is) jó, hogy kis térben zajlik a játék, hamarabb beszippantja magába a megfigyelőt a gépezet, a néző máris a hullámvasúton találja magát, ami csak a két óra húsz perces játékidő elteltével lassul le.

szetosztott

Amíg viszont tart az utazás, a díszletről (Olekszandr Bilzoub) eszünkbe juthatnak Lars von Trier Dogville című filmjének képkockái, ahol szintén nem láthattunk bútorozott szobákat, csupán fehér szalagok jelölték az egyes helyiségek térbeli határait. A szereplők többször használnak különböző méretű vasrudakat, amik ha kell, képkeretként foglalják magukba őket, kihangsúlyozva Psyhé életének jelentős állomásait. A játszók között jól láthatóan erős az összhang, számos jelenet nyomot hagy a befogadóban, némelyik viszont elenyészik. Persze nem kell, hogy minden mindenkinek tessék, de a másodperc tört részéig engedtessék meg a gondolat; a kevesebb néha több. Lehet, ha a mostanra már feledésbe merült jeleneteket szintén azok tolmácsolásában láthatjuk, akiknek játéka, személyes varázsa érezhetően uralja a terepet, akkor egy még erősebb, még emlékezetesebb élménnyel leszünk gazdagabbak. Mindezzel együtt jól jár, aki befizet a Nemzeti Színház előadására, hiszen Psyché ott van mindannyiunkban. Lázadunk, szeretünk, gyűlölünk – érezzük, hogy élünk, s ez összeköt bennünket, amíg világ a világ.

 

keret-2

Szereplők:

Ács Eszter e.h., Berettyán Nándor e.h., Berettyán Sándor e.h, Fülöp Tamás e.h., Kovács András e.h., Katona Kinga e.h., Barta Ágnes e.h., Nagy Johanna e.h., Krausz Gergő e.h., Mikecz Estilla e.h., Bordás Roland e.h., Roehnelt Zsuzsanna e.h., Kránicz Richárd e.h., Stefánszky István e.h., Vas Judit Gigi e.h.

 

Kapcsolódó bejegyzések

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
 • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

Szólj hozzá!