Nőközpontú versenyfilmekkel és új szekciókkal kecsegtet a Titanic Filmfesztivál

Nőközpontú versenyfilmekkel és új szekciókkal kecsegtet a Titanic Filmfesztivál

Nemsokára ismét filmvászonnak ütközik a Titanic, 2015. április 10-18. között ugyanis már 22. alkalommal fut ki filmes rakományával. Eszébe sem jut azonban elsüllyedni, sőt idén is a megszokott magaslatokba tör, ami a színvonalat illeti. A 32 nemzet 52 alkotását felvonultató fesztivál Budapesten öt helyszínen zajlik majd, bő egy hétig birtokba véve az Uránia Nemzeti Filmszínházat, az Örökmozgót, a Toldi és Puskin mozit, valamint az A38-as hajót.

Az izgalmas újdonságok szimpla bemutatása mellett a filmmustra továbbra is megtartja verseny-jellegét, hiszen a már jól ismert Hullámtörők-díjért ezúttal is megmérettetik nyolc alkotás. A Versenyben szekció mellett további kategóriák foglalják össze a kiválogatott filmes munkákat, úgy, mint Fesztiválkedvencek, Amerikai függetlenek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Valami vadság, Zene mindenkinek, Filmdokk, Rövidfilmek.

unnamed (3)

A versenyfilmek között gyanúsan sok a női történet, ez természetesen szándékos, ugyanis mindegyik darab valami olyan témát feszeget, melynek köze van a nőiséghez, a női léthez. Az örömteli módon elnőiesedett versenyszekcióból három rendező ráadásul meg is látogatja a magyar közönséget, mert a svéd Ronnie Sandahl (Underdog), a finn Jukka-Pekka Valkeapää (Megléptek) és a francia Lucie Borleteau (Fidelio – Alice utazása) – filmjeiket kísérve ­– tiszteletüket teszik majd az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon.

Ronnie Sandahl Underdogja svéd munkanélküli fiatalok norvégiai próbálkozásaiból mutat egy filmnyi érvényesülési kísérletet, melyben a hősnő nem épp álomba illő kalandjait követhetjük nyomon, a WC-pucolástól kezdve egy különös szerelmi háromszögig. Jukka-Pekka Valkeapää Megléptek című alkotása két kamasz költői, ám mégiscsak nagyon evilági szabadságkeresését meséli el, lopással, szexszel, drogokkal és ehhez hasonlókkal terhelve az energikus történetet. Lucie Borleteau Fidelio – Alice utazása című, Locarnoban díjazott munkája egy szokatlanul nőies nőt állít a történet középpontjába, szokatlanul férfias foglalkozással, a címszereplő ugyanis teherszállító hajókon dolgozik mérnökként, ahol olajtól mocskos overallja ellenére is rátalál a szerelem.

unnamed (1)

A vendégrendezők versenybe válogatott filmjei mellett is vannak még figyelemre méltó darabok a szelekcióban, sőt, némelyikük kifejezetten kuriózumként fordul meg nálunk. A Vízválasztó romantikus török dráma paradicsomi környezetben, a Helyedbe lép Koreában játszódó társadalmi film a titkos örökbefogadás jelenségéről, a Dukhtar pakisztáni thriller anya és lánya izgalmas meneküléséről a törzsi hagyományok elől, az Alpha pedig az Antigoné morbid jelenkori átirata. Az egyik legnagyobb meglepetésnek azonban kétség kívül a Sundance Fesztiválon is különösen kedvelt Csadoros vérszívó ígérkezik, vagyis az első iráni vámpír-western, mely a képregények világát elegyíti a horrorfilmek lúdbőröző hangulatával és a sajátos stílusú iráni új hullámmal, hogy történetét rock, techno és Ennio Morricone-szerű dallamokkal és költői hatású fekete-fehér képekkel tálalja, mi tagadás, elképesztően bizarr módon. A Csadoros vérszívó minden furcsasága mellett ráadásul Ana Lily Amirpour rendezőnő debütáns nagyprodukciója, akárcsak Afia Nathaniel Dukhtar című filmje.

A “versenyzőkön” kívül még mindig rengeteg film csalogat a fesztiválra, bőségesen megtöltve a további szekciókat, hiszen a 2015-ös Titanic 52 mozidarabot hoz megtekintésre a ritkaságokat kereső nézőknek. A filmeket tömörítő kategóriák egy része már ismerős lehet, idén azonban két új szekcióval is bővítették a szervezők a programkínálatot: a Fesztiválkedvencek nevéhez hűen kilenc fesztiválsikert hoz el a magyar közönség számára, a Valami vadság pedig négy provokatív darabot vág az arcunkba.

unnamed (4)

A fesztiválokat sikerrel megjárt produkciók egy részét összetartja a politikai konfliktusokkal terhelt tematika, mely az alábbi filmek történeteiben mesél egyén és politika nem egyszerű viszonyáról: az Oscar-díjra jelölt és Cannes-ban díjazott Omar (Hany Abu-Assad), a Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal jutalmazott Kukoricasziget (George Ovashvili), a Berlinale fődíjat és a kritikusok FIPRESCI-díját besöpört Taxi (Jafar Panahi), valamint a Velencében díjazott Távol az emberektől (David Oelhoffen). A Kukoricasziget vetítését követően a fesztivál vendége lesz Ragályi Elemér, a film operatőre. Akad vizuális kísérletekben tobzódó film is A tiltott szoba (Guy Maddin, Evan Johnson) szürreális képeiben, zsenisztori az X+Y (Morgan Matthews) matekos meséje nyomán, alkoholista filmbeszámoló az Ütős angyal (Wojtek Smarzowski) detoxikáló hatása közben, minden távolságot áthidaló cyber-szerelem a 10 000 km (Carlos Marques-Marcet) billentyűzetén, valamint túrázó gondolatcsomag a Magam ura (Ole Giæver) hegységeiben.

A Valami vadság célja az abszolút meghökkentés, éppen ezért e szekció területére szabad bejárást nyertek a modern vámpírok, a szélsőségesen elnyomó szülők, a korbácsolós dominák és a leszbikus rockerek. A Hétköznapi vámpírok minden vágya, hogy egy kis harapdálás mellett beilleszkedjenek korunk világába, A bunkerbe zárva diákhőse tényleg bunkerbe van zárva, és nem hagyják felnőni, az R100 alázó és kínzó dominái állítólag még a hardcore filmrajongókat is próbára teszik, a Dyke Hard leszbikus rockbandájának sztoriját pedig szinte beszívva készítették. Van itt minden tehát, még olyasmi is, amire talán nem számítottunk, és az itt felsorolt filmválogatáson kívül is tartogat még finomságokat a filmekkel jól megrakott Titanic.

unnamed (5)

Nagy várakozás előzi meg a The Duke of Burgundyt (Peter Strickland), ami megint csak a szado-mazo és leszbikus témákat kerülgeti, tudniillik a filmben bemutatott szado-mazochista kapcsolat egy cselédlány és az ő úrnője dominancia-viszonyát boncolgatja. A hetvenes évek európai erotikus horrorjainak műfajával játszadozó mozi, mely a beharangozók szerint képi világában is páratlan lehetőségeket aknáz ki, egyébiránt a fesztivál gálavetítése. Nyitódarabként a ’71 című brit háborús parabola előzi meg, amely egy Belfastba vezérelt egység katonájának menekülését követi nyomon Yann Demange első nagyjátékfilmjében. A fesztivál zárásaként ezúttal egy dokumentumfilm, A látogatás (Michael Madsen) került a programba, mely az emberiség első találkozását vetíti előre a földönkívüli intelligens élettel. A dokumentumfilmek idén is megkapták saját szekciójukat (a Filmdokkon belül fut még A csend képe, a Citizenfour, az Orosz harkály és a Szabadító kötelék), hogy ne kizárólag játékfilmek uralják a Titanic filmválogatását, mint ahogy némely alkotás elé bizony becsempésznek a szervezők egy-egy rövidfilmet, konkrétabban a Sundance-nagydíjas A holnap világa (Don Hertzfeldt) című animációt és a Proletár (Øyvind Holtmon) című díjazott skandináv vizsgafilmet. A zenerajongókról sem feledkeztek meg, ezért kerülnek a programba dallamokkal gazdagított, színvonalas alkotások, melyekben a világ különböző táján élő, más-más zenei műfajokban alkotó művészek kerülhetnek kicsit közelebb a nagyérdeműhöz a film által (a Zene mindenkinek szekcióban muzsikál az Én, Thor, a Rock ’n’ roll Kambodzsa, a Sumé – A forradalom hangja és a Végtelen lehetőségek).

unnamed (6)

A Titanic Filmfesztivál keleti filmválogatása mindig is erős volt, s ezúttal is bőszen fújnak az Ázsiai szelek. Friss ritkaságként hívogatnak a mianmari, pakisztáni, kínai, vietnámi vagy fülöp-szigeteki filmalkotások, közöttük a buddhista kolostort helyszínéül választó A szerzetes (The Maw Naing), a pakisztáni pszichopatáról szóló Anima State (Hammad Khan), az elmaradhatatlan vuhszia, avagy a Pengék testvérisége (Yang Lu), a Dosztojevszkijt keleti köntösbe öltöztető Szelíd (Le-Van Kiet), a vak masszőrök tevékenységét ábrázoló Vak érintés (Ye Lou) és a nyolcvanas évek pöttöm filippínó sztárjáról regélő Weng Weng nyomában (Andrew Leavold). Ázsia mellett általában Amerika is jelentős szeletét képezi a szemlének, annak is a függetlenfilmes vonalát szereti leginkább propagálni a fesztivál. Ebben az évben az Amerikai függetlenek csöppet sem könnyed témákkal állnak ki elénk, itt van mindjárt a Julianne Moore főszereplésével forgatott Megmaradt Alice-nek (Richard Glatzer, Was Westmoreland), melyben Hollywood kedvenc vörös sztárja az Alzheimer-kórral küzd, s ez a heroikus küzdelem bizony Oscar-díjat hozott a színésznőnek. A Hideg pólusok (Scott Cohen) egy hűvös love story, a Camp X-Ray (Peter Settler) női katonatörténet, a Lake Los Angeles (Mike Ott) egy kubai menekült magányos meséje, a Sötét húzások (Kelly Reichardt) “főszereplője” a radikális környezetvédelem, az Újjászületésben (Justin Benson, Aaron Scott Moorhead) pedig H. P. Lovecraft atmoszférája elevenedik meg.

Érdekfeszítő pillanatokat ígér tehát a 2015-ös Titanic Filmfesztivál, s a megszokott művészi nívó mellett azért enged egy kicsit a mainstream csábításának is. Persze kizárólag igényes formában, elvégre így válik évről évre sokoldalúvá a filmválogatás, melynek összeállításában ezúttal Allan Sørensen programkoordinátor segédkezett.

A filmfesztiválra szóló jegyek árusítása április 2-án megkezdődött.

A programról és a vetítendő filmekről további információk találhatók a http://www.titanicfilmfest.hu weboldalon és a http://www.facebook.com/titanicfilmfest facebook oldalon.

Kapcsolódó bejegyzések

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
 • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

Szólj hozzá!