Nőközpontú versenyfilmekkel és új szekciókkal kecsegtet a Titanic Filmfesztivál

Nőközpontú versenyfilmekkel és új szekciókkal kecsegtet a Titanic Filmfesztivál

Nemsokára ismét filmvászonnak ütközik a Titanic, 2015. április 10-18. között ugyanis már 22. alkalommal fut ki filmes rakományával. Eszébe sem jut azonban elsüllyedni, sőt idén is a megszokott magaslatokba tör, ami a színvonalat illeti. A 32 nemzet 52 alkotását felvonultató fesztivál Budapesten öt helyszínen zajlik majd, bő egy hétig birtokba véve az Uránia Nemzeti Filmszínházat, az Örökmozgót, a Toldi és Puskin mozit, valamint az A38-as hajót.

Az izgalmas újdonságok szimpla bemutatása mellett a filmmustra továbbra is megtartja verseny-jellegét, hiszen a már jól ismert Hullámtörők-díjért ezúttal is megmérettetik nyolc alkotás. A Versenyben szekció mellett további kategóriák foglalják össze a kiválogatott filmes munkákat, úgy, mint Fesztiválkedvencek, Amerikai függetlenek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Valami vadság, Zene mindenkinek, Filmdokk, Rövidfilmek.

unnamed (3)

A versenyfilmek között gyanúsan sok a női történet, ez természetesen szándékos, ugyanis mindegyik darab valami olyan témát feszeget, melynek köze van a nőiséghez, a női léthez. Az örömteli módon elnőiesedett versenyszekcióból három rendező ráadásul meg is látogatja a magyar közönséget, mert a svéd Ronnie Sandahl (Underdog), a finn Jukka-Pekka Valkeapää (Megléptek) és a francia Lucie Borleteau (Fidelio – Alice utazása) – filmjeiket kísérve ­– tiszteletüket teszik majd az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon.

Ronnie Sandahl Underdogja svéd munkanélküli fiatalok norvégiai próbálkozásaiból mutat egy filmnyi érvényesülési kísérletet, melyben a hősnő nem épp álomba illő kalandjait követhetjük nyomon, a WC-pucolástól kezdve egy különös szerelmi háromszögig. Jukka-Pekka Valkeapää Megléptek című alkotása két kamasz költői, ám mégiscsak nagyon evilági szabadságkeresését meséli el, lopással, szexszel, drogokkal és ehhez hasonlókkal terhelve az energikus történetet. Lucie Borleteau Fidelio – Alice utazása című, Locarnoban díjazott munkája egy szokatlanul nőies nőt állít a történet középpontjába, szokatlanul férfias foglalkozással, a címszereplő ugyanis teherszállító hajókon dolgozik mérnökként, ahol olajtól mocskos overallja ellenére is rátalál a szerelem.

unnamed (1)

A vendégrendezők versenybe válogatott filmjei mellett is vannak még figyelemre méltó darabok a szelekcióban, sőt, némelyikük kifejezetten kuriózumként fordul meg nálunk. A Vízválasztó romantikus török dráma paradicsomi környezetben, a Helyedbe lép Koreában játszódó társadalmi film a titkos örökbefogadás jelenségéről, a Dukhtar pakisztáni thriller anya és lánya izgalmas meneküléséről a törzsi hagyományok elől, az Alpha pedig az Antigoné morbid jelenkori átirata. Az egyik legnagyobb meglepetésnek azonban kétség kívül a Sundance Fesztiválon is különösen kedvelt Csadoros vérszívó ígérkezik, vagyis az első iráni vámpír-western, mely a képregények világát elegyíti a horrorfilmek lúdbőröző hangulatával és a sajátos stílusú iráni új hullámmal, hogy történetét rock, techno és Ennio Morricone-szerű dallamokkal és költői hatású fekete-fehér képekkel tálalja, mi tagadás, elképesztően bizarr módon. A Csadoros vérszívó minden furcsasága mellett ráadásul Ana Lily Amirpour rendezőnő debütáns nagyprodukciója, akárcsak Afia Nathaniel Dukhtar című filmje.

A “versenyzőkön” kívül még mindig rengeteg film csalogat a fesztiválra, bőségesen megtöltve a további szekciókat, hiszen a 2015-ös Titanic 52 mozidarabot hoz megtekintésre a ritkaságokat kereső nézőknek. A filmeket tömörítő kategóriák egy része már ismerős lehet, idén azonban két új szekcióval is bővítették a szervezők a programkínálatot: a Fesztiválkedvencek nevéhez hűen kilenc fesztiválsikert hoz el a magyar közönség számára, a Valami vadság pedig négy provokatív darabot vág az arcunkba.

unnamed (4)

A fesztiválokat sikerrel megjárt produkciók egy részét összetartja a politikai konfliktusokkal terhelt tematika, mely az alábbi filmek történeteiben mesél egyén és politika nem egyszerű viszonyáról: az Oscar-díjra jelölt és Cannes-ban díjazott Omar (Hany Abu-Assad), a Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal jutalmazott Kukoricasziget (George Ovashvili), a Berlinale fődíjat és a kritikusok FIPRESCI-díját besöpört Taxi (Jafar Panahi), valamint a Velencében díjazott Távol az emberektől (David Oelhoffen). A Kukoricasziget vetítését követően a fesztivál vendége lesz Ragályi Elemér, a film operatőre. Akad vizuális kísérletekben tobzódó film is A tiltott szoba (Guy Maddin, Evan Johnson) szürreális képeiben, zsenisztori az X+Y (Morgan Matthews) matekos meséje nyomán, alkoholista filmbeszámoló az Ütős angyal (Wojtek Smarzowski) detoxikáló hatása közben, minden távolságot áthidaló cyber-szerelem a 10 000 km (Carlos Marques-Marcet) billentyűzetén, valamint túrázó gondolatcsomag a Magam ura (Ole Giæver) hegységeiben.

A Valami vadság célja az abszolút meghökkentés, éppen ezért e szekció területére szabad bejárást nyertek a modern vámpírok, a szélsőségesen elnyomó szülők, a korbácsolós dominák és a leszbikus rockerek. A Hétköznapi vámpírok minden vágya, hogy egy kis harapdálás mellett beilleszkedjenek korunk világába, A bunkerbe zárva diákhőse tényleg bunkerbe van zárva, és nem hagyják felnőni, az R100 alázó és kínzó dominái állítólag még a hardcore filmrajongókat is próbára teszik, a Dyke Hard leszbikus rockbandájának sztoriját pedig szinte beszívva készítették. Van itt minden tehát, még olyasmi is, amire talán nem számítottunk, és az itt felsorolt filmválogatáson kívül is tartogat még finomságokat a filmekkel jól megrakott Titanic.

unnamed (5)

Nagy várakozás előzi meg a The Duke of Burgundyt (Peter Strickland), ami megint csak a szado-mazo és leszbikus témákat kerülgeti, tudniillik a filmben bemutatott szado-mazochista kapcsolat egy cselédlány és az ő úrnője dominancia-viszonyát boncolgatja. A hetvenes évek európai erotikus horrorjainak műfajával játszadozó mozi, mely a beharangozók szerint képi világában is páratlan lehetőségeket aknáz ki, egyébiránt a fesztivál gálavetítése. Nyitódarabként a ’71 című brit háborús parabola előzi meg, amely egy Belfastba vezérelt egység katonájának menekülését követi nyomon Yann Demange első nagyjátékfilmjében. A fesztivál zárásaként ezúttal egy dokumentumfilm, A látogatás (Michael Madsen) került a programba, mely az emberiség első találkozását vetíti előre a földönkívüli intelligens élettel. A dokumentumfilmek idén is megkapták saját szekciójukat (a Filmdokkon belül fut még A csend képe, a Citizenfour, az Orosz harkály és a Szabadító kötelék), hogy ne kizárólag játékfilmek uralják a Titanic filmválogatását, mint ahogy némely alkotás elé bizony becsempésznek a szervezők egy-egy rövidfilmet, konkrétabban a Sundance-nagydíjas A holnap világa (Don Hertzfeldt) című animációt és a Proletár (Øyvind Holtmon) című díjazott skandináv vizsgafilmet. A zenerajongókról sem feledkeztek meg, ezért kerülnek a programba dallamokkal gazdagított, színvonalas alkotások, melyekben a világ különböző táján élő, más-más zenei műfajokban alkotó művészek kerülhetnek kicsit közelebb a nagyérdeműhöz a film által (a Zene mindenkinek szekcióban muzsikál az Én, Thor, a Rock ’n’ roll Kambodzsa, a Sumé – A forradalom hangja és a Végtelen lehetőségek).

unnamed (6)

A Titanic Filmfesztivál keleti filmválogatása mindig is erős volt, s ezúttal is bőszen fújnak az Ázsiai szelek. Friss ritkaságként hívogatnak a mianmari, pakisztáni, kínai, vietnámi vagy fülöp-szigeteki filmalkotások, közöttük a buddhista kolostort helyszínéül választó A szerzetes (The Maw Naing), a pakisztáni pszichopatáról szóló Anima State (Hammad Khan), az elmaradhatatlan vuhszia, avagy a Pengék testvérisége (Yang Lu), a Dosztojevszkijt keleti köntösbe öltöztető Szelíd (Le-Van Kiet), a vak masszőrök tevékenységét ábrázoló Vak érintés (Ye Lou) és a nyolcvanas évek pöttöm filippínó sztárjáról regélő Weng Weng nyomában (Andrew Leavold). Ázsia mellett általában Amerika is jelentős szeletét képezi a szemlének, annak is a függetlenfilmes vonalát szereti leginkább propagálni a fesztivál. Ebben az évben az Amerikai függetlenek csöppet sem könnyed témákkal állnak ki elénk, itt van mindjárt a Julianne Moore főszereplésével forgatott Megmaradt Alice-nek (Richard Glatzer, Was Westmoreland), melyben Hollywood kedvenc vörös sztárja az Alzheimer-kórral küzd, s ez a heroikus küzdelem bizony Oscar-díjat hozott a színésznőnek. A Hideg pólusok (Scott Cohen) egy hűvös love story, a Camp X-Ray (Peter Settler) női katonatörténet, a Lake Los Angeles (Mike Ott) egy kubai menekült magányos meséje, a Sötét húzások (Kelly Reichardt) “főszereplője” a radikális környezetvédelem, az Újjászületésben (Justin Benson, Aaron Scott Moorhead) pedig H. P. Lovecraft atmoszférája elevenedik meg.

Érdekfeszítő pillanatokat ígér tehát a 2015-ös Titanic Filmfesztivál, s a megszokott művészi nívó mellett azért enged egy kicsit a mainstream csábításának is. Persze kizárólag igényes formában, elvégre így válik évről évre sokoldalúvá a filmválogatás, melynek összeállításában ezúttal Allan Sørensen programkoordinátor segédkezett.

A filmfesztiválra szóló jegyek árusítása április 2-án megkezdődött.

A programról és a vetítendő filmekről további információk találhatók a http://www.titanicfilmfest.hu weboldalon és a http://www.facebook.com/titanicfilmfest facebook oldalon.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!