Ne bízz senkiben! – A Végtelen tenger

Ne bízz senkiben! – A Végtelen tenger

Az első hullám sötétbe borította a világot. A második hullámot csupán a szerencsések élték túl. A harmadikat a szerencsétlenek. A negyedik megtanított: ne bízz senkiben! Rick Yancey regényében a Végtelen tengerben a földönkívüliek a legszörnyűbb tettektől sem riadnak vissza!

Az 5. hullám második része, a Végtelen tenger 2015-ben látott napvilágot és a trilógia (A harmadik kötet, Az utolsó csillag 2016. májusára várható külföldön) méltó folytatásának bizonyult. Rick Yancey mesterien csavarja a szálakt, történetei igazi csemegék a YA rajongóinak. A posztapokaliptikus dísztópiák sorából pedig magasan kiemelkedik ez a széria. Yancey humorát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Ő maga a sorozatot „popkultúra-ellenes földönkívüli-megszállásos” sci-finek nevezte, és a besoroláshoz hozzátette: „Írásnál a robbantgatás mindig remek móka. Na meg a csók. A csókolózást nem szabad kihagyni.

2162-2797-thickbox

Általánosan elmondható, hogy a trilógiáknál a második kötet a gyenge láncszem, hiszen az csupán átvezetés. Itt azonban erről szó sincs, több akciót kapunk és ha lehet még izgalmasabb történetvezetést. A tagolás megmarad, ahogy a különböző nézőpontok is. A különbség csupán annyi, hogy nem feltétlenül ugyan azokon a szereplőkön keresztül élhetjük át az eseményeket, ami nagyon üdítő. Izgalmas belelátni olyan karakterek gondolataiba, akiket csupán felületesen ismerhettünk meg az előző részben. Kibontakoznak olyan előzmények is (a visszaemlékezéseknek hála), amelyek más megvilágításba helyezik az adott személyt.

Semmi másunk nem maradt, ami értékálló, csak az ígéret. Ezeket ésszel, megfontoltan kell beváltani, úgyhogy nem dobálózunk velük csak úgy, és nem is kótyavetyéljük el őket.

A sztori onnan folytatódik, ahol ez előző befejeződött. Ennek hála nincs olyan érzése az olvasónak, hogy bármiből kimaradt volna. Cassie, Zombi, Adu, Süti, Porcelányka, Dumbó és Mazsola/Sam egy patkányok uralta szállodában lel menedéket a robbanás után. A csapatszellem nem éppen a legerősebb. Cassie kétségbe van esve és kicsúszott a lába alól a talaj. Nyomorult helyzetén az sem segít, hogy kívülállónak érzi magát és nem találja a közös hangot Aduval. Ők ketten tökéletes ellenpólusai egymásnak. Az érzékeny és makacs Cassei, és a hideg, racionális Adu, aki képtelen megérteni a másik lány indítékait és tetteit. Zombi a csapat vezetője, az egyetlen, aki képes lenne irányítani a társaságot súlyosan megsérül… és a kis Mazsola, Cassie öccse is teljesen kifordult magából… Az igazi bonyodalom azonban akkor bontakozik ki, amikor Adut és Porcelánykát elfogják és egy ismeretlen megtámadja a szállodában maradt maroknyi csapatot.

Yancey kifacsarja, meggyötri hőseit, hogy aztán új értelmet és célt adjon nekik. De nem kímél minket olvasókat sem. Együtt küzdünk a szereplőkkel és közösen hozunk döntéseket is. Belelátunk fájdalmas múltjukba és kilátástalan jövőjükbe. Hol a határ emberség és élni akarás között? Mi az amit még nem sikerült elvenni tőlünk? Mi az amiért még érdemes küzdeni? Kiben lehet megbízni?
A kötet két egymástól jól elkülöníthető részre van osztva. Ennek következtében nincsenek olyan éles váltások, mint az előző kötetben, de fordulat és csavar annál több van benne. Hőseink sokat elmélkednek a miérteken, filozofikus vitákba keveredve, nézőpontokat ütköztetve. Az olvasó pedig minduntalan azon kapja magát, hogy hevesen érvel egyik vagy másik szereplő véleménye mellett vagy éppen ellen. Ha tetszik, ha nem nekünk is állást kell foglalnunk, de az az egy kérdés hosszú idővel a könyv befejezése után is ott üvölt bennünk is: MIÉRT? Az igazi miértekre azonban nem kapunk választ csak lehetséges elméleteket és megoldásokat. Talán a harmadik kötet megkönyörül rajtunk… vagy örökre ránk dobja a sziklát…
Kiadó: Cartaphilius Könyvkiadó (2015)

Kapcsolódó bejegyzések

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

Szólj hozzá!