Múzeumok Éjszakája – Szentendrei különkiadás

Múzeumok Éjszakája – Szentendrei különkiadás

Az idei Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat szentendrei különkiadása igazi érdekességeket tartogat már az előkészületek során is. Idén Szentendre Város Önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum meglepetéssel várja az érdeklődőket a Duna-parti településen: az együttműködés révén AZ ELSŐ 2000 REGISZTRÁLÓ INGYENESEN VEHET RÉSZT a Múzeumok Éjszakája szentendrei programjain 2016. június 25-én.

2016. június 14-én délután 17.30 órától a Ferenczy Múzeumi Centrum dobosai Szentendre utcáin közhírré tették a városban, hogy a szentendreiek miképp juthatnak  hozzá az ajándék karszalagokhoz és pontosan megtudhatják azt is, mi mindenen vehetnek részt 25-én 18 órától egészen 26-án hajnal 2 óráig ezekkel a karszalagokkal a Múzeumok Éjszakája szentendrei „különkiadása” keretében.

PROGAMOK

Helyszín: MűvészetMalom, Bogdányi u.32.

Kiállítás: A világ közepe – Válogatás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményéből

18:00-20:00 | Gyermekprogram, kreatív foglalkozás, könyvbemutató

Szimultán malmozás – Bándy György Európa-bajnok malmozóval

A malom a világon mindenhol elterjedt, kétszemélyes, táblás stratégiai társasjáték, hagyományosan lapos korongokkal játsszák a malomtáblán. Bándy György az első magyar, aki részt vett a malom-Európa-bajnokságon, és 2015-ben meg is nyerte azt. Szimultán játszik egyszerre akár 40 ellenféllel is, miközben mesél és tanít.

Vedd fel a fonalat! – Múzeumi játék gyerekeknek a Múzeumok Éjszakáján

Hogyan kapcsolódhat össze három, látszólag teljesen különböző kiállítás? Vegyél részt pontgyűjtő játékunkon, járd be Szentendre belvárosát, teljesítsd a küldetést, és minden kiderül! A pontgyűjtéshez kapsz egy füzetet, amelyet bármelyik helyszínen beszerezhetsz.
Helyszínek: Czóbel Múzeum, MűvészetMalom és a Fő tér
A küldetés teljesítésére 2 órád van, 18.00-tól 20.00-ig.
Egy mini küldetés nem csak miniknek!

Cerkabella | Könyvbemutató és közös alkotás

Kertész Erzsi: ÁllatKávéZoo. Illusztrátor: Hanga Réka, Cerkabella Kiadó

„Állati” humor, frissen tálalt telitalálatok – a Kertész Erzsi KávéZoojába betévedő állatsereglet sziporkázóan szellemes történetekben elevenedik meg, s a fabulák rég bevált módszerét kiaknázva magunkra ismerünk! Gyere, fedezd fel a (vad)állatokat, ismerd meg önmagad! A szerző és Hanga Réka illusztrátor segít ebben a nem veszélytelen expedícióban!

Mesesarok Hámori Gabriellával

Ha úgy érzed, nem tudsz többet futkározni, sem rajzolni, sem festeni, egy kis pihenésre és meghitt hangulatra vágysz, akkor keresd a mesesarkot! Hallgasd meg a meséket, amelyeket a kiállításhoz válogattunk! Ha kipihented magad, folytathatod a futkározást, rajzolást, festést…

19:30-20:00 | Tárlatvezetés

A Malom élővilága – Tárlatvezetés művészetkedvelő természetbúvároknak és természetkedvelő művészkedőknek

Bár a kisfecskék már kirepültek a fészekből, azért a vörös macska most is ott napozik az udvaron, a színpad mögött. Vajon van kedvenc műalkotása? Vagy kedvenc kiállítása? Mióta is jár a MűvészetMalomba? Nem biztos, hogy a macskát szóra bírjuk, ám annál többet megtudunk e félig zárt, félig nyitott épület élővilágáról.

20:00-22:30| Tárlatvezetés

Szubjektív tárlatvezetések

Pacsika Rudolf, Regős Anna, Vincze Ottó, drMáriás képzőművészekkel

23:00-24:00| Zene

Tudósok-koncert

A Tudósok zenekart pontosan harminc éve, 1986-ban, az akkor húszéves festő, zenész és író drMáriás társaival együtt alapította a vajdasági Újvidéken. A csapat meghatározó figurái közé tartozott a kezdeti években Bada Dada énekes/költő, aki a kezdetektől 1996-ig volt a Tudósok tagja. A délszláv háború elől Magyarországra költöző zenészek a kilencvenes évek elején Budapestre tették át székhelyüket. A zenekar drMáriás vezetésével, folyamatosan megújuló tagsággal azóta is szünet nélkül működik. A Tudósok a magyar underground állandó bástyája, amely három évtizedes fennállása során számtalanszor újult meg érintve, átalakítva, hasznosítva, újraértelmezve a punk, a jazz, a funk, a pop, a dadaista színház, a költészeti perfomansz, a fekete színház és egyéb műfajokat a duótól a nagyzenekarig tartó felállásban.

dr Máriás: ének, alt szaxofon, trombita; Gulyás Levente: gitár; Dezső Antal: bariton szaxofon; Endrei Dávid: basszusgitár; Jeli Gergely: dob

Helyszín: Képtár, Fő tér 2-5.

Kiállítás: Chiharu Shiota: Emlékeső, Shiota-éj

18:00-20:00| Gyermekprogram, kreatív foglalkozás minden korosztálynak

Közösségi történetírás

A Képtár előtt, a Fő téren papírtekercs vár a látogatókra, amelyre elkezdtünk egy történetet írni, csakhogy elakadtunk. Mindenkit megkérünk, hogy két mondattal segítsen ki bennünket! Ha megtelik a papír, cserélünk! A szöveget pedig ünnepélyesen felolvassuk este 8-kor!

Vedd fel a fonalat! – Múzeumi játék gyerekeknek

Hogyan kapcsolódhat össze három, látszólag teljesen különböző kiállítás? Vegyél részt pontgyűjtő játékunkon, járd be Szentendre belvárosát, teljesítsd a küldetést, és minden kiderül! A pontgyűjtéshez kapsz egy füzetet, amelyet bármelyik helyszínen beszerezhetsz.
Helyszínek: Czóbel Múzeum, MűvészetMalom és a Fő tér
A küldetés teljesítésére 2 órád van, 18.00-tól 20.00-ig.
Egy mini küldetés nem csak miniknek!

18:30| Tárlatvezetés

Somlai-Fischer Ádám, Prezi-társalapító

20:00| Gyermekprogram, kreatív foglalkozás

Vedd fel a fonalat!

Múzeumi játék gyerekeknek a Múzeumok Éjszakáján – Végállomás

Ha teljesítetted a küldetésed, vedd át a jutalmad a Fő téren!

20:30-21:15 | Zene

Zenés est Hámori Gabriella színésznővel, a Ferenczy Múzeumi Centrum arcával

21:15-21:45 | Tánc

Gergye Krisztián és a szentendrei Dobkör a Fő téren

Gergye Krisztián rendező, koreográfus, kortárs táncos, színész 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt jelleggel, később állandó alkotótársakkal és saját társulata tagjaival. A szentendrei Fő téren Chiharu Shiota Emlékeső című kiállítására komponált önálló performansza, tér- és kiállításspecifikus előadása látható a szentendrei dob-kör szívet-lelket megmozgató ritmusára.

22:00| Tárlatvezetés

Gulyás Gábor kurátori tárlatvezetése

Helyszín: Ferenczy Múzeum, Kossuth Lajos. u. 5.

Kiállítások: Lois Viktor: Megalázott embervilág (Szentendre Terem)

Pilisi gótika – II. András francia kapcsolatai (Barcsay Terem)

19:30| Előadás, Zene

Lois Viktor képzőművész mutatja be különleges hangszerszobrait

Az eldobott fémtárgyakból összeillesztett bútor-, jármű-, majd hangszerszobrairól ismert Lois Viktor most látható legújabb szériája 10 éve formálódik. Alapgondolata az emberi szabadság korlátozása: a néző kezdeményezheti a mechanikus fémszerkezetek és a hozzájuk kapcsolódó, elnagyolt kidolgozású, ember alakú faplasztikák mozgatását.

20:00| Zene

Tundravoice-koncert

A Lois Viktor ipari fémekből felépített, különleges hangszerszobrain játszó Tundravoice zenekar 1993 óta rendszeresen lépett fel nemzetközi és külföldi fesztiválokon. Az együttes vezetője 2005 óta külföldi helyszíneken alkot, de mostani magyarországi tartózkodása idejére a csapat újra összeállt.

21:00| Tárlatvezetés

Lois Viktor tárlatvezetése a Megalázott embervilág című kiállításon

21:00| Film

Friss témák, friss szemlélet – animációs kisfilmek fiatal alkotóktól

Válogatás az Eszterházy Károly Főiskola Média és Design Tanszék képanimátor szakirányú hallgatóinak munkáiból a Pajor kúria udvarán.

22:30| Dumaszínház

Szentendrei Galeri- Felméri Péter, a Dumaszínház művésze „dumál”a Ferenczy Múzeumban

Dumáljunk a szentendrei trendi festőkről, régiekről és újakról egyaránt, elemezzük, cikizzük a kiállításokat, festményeket, adjunk hangot szimpátiánknak vagy nemtetszésünknek. Az origó: a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének, kiállításainak legszebb alkotásai – szubjektív válogatásban.

24:00 |Zene

Csörsz Rumen István zenés irodalmi estje

A Trubadúrok és minnesängerek II. András korában című est a Pilisi gótika – II. András francia kapcsolatai című kiállításon hangzik el. A trubadúrok és minnesängerek legszebb dalaikból, valamint a keresztes hadjáratok korának néhány dallamából válogatva zenél Csörsz Rumen István (az MTA Irodalomtudományi Intézetének főmunkatársa, számos együttes tagja), aki az énekszó mellé az ud (arab lant), a mandora (középkori lant) és a fidula (középkori vonós hangszer) hangját vegyíti.

Helyszín: Czóbel Múzeum, Templom tér 1.

Kiállítás: Újragondolt Czóbel

18:00-20:00| Gyerekprogram, kreatív foglalkozás

Vedd fel a fonalat! Múzeumi játék gyerekeknek a Múzeumok Éjszakáján

Hogyan kapcsolódhat össze három, látszólag teljesen különböző kiállítás? Vegyél részt pontgyűjtő játékunkon, járd be Szentendre belvárosát, teljesítsd a küldetést, és minden kiderül! A pontgyűjtéshez kapsz egy füzetet, amelyet bármelyik helyszínen beszerezhetsz.
Helyszínek: Czóbel Múzeum, MűvészetMalom és a Fő tér
A küldetés teljesítésére 2 órád van, 18.00-tól 20.00-ig.
Egy mini küldetés nem csak miniknek!

18.00 | Könyv

Könyvszemle – Márai Sándor: A teljes napló 1974–77

Czóbel Béla végigfestett életútja mellé Márai Sándor élethosszig jegyzetelt, rendszeres, napi penzumként rótt gondolatainak legújabb kötetét helyezzük – lefegyverző őszinteségű sorai épp Czóbel utolsó éveinek időszakát idézik meg. A következetes és kérlelhetetlen alkotás rokonsága kiemeli a nyelvi idegenség szükségszerű tapasztalatát, Márai emigrációjának kudarcát.

19:00| Tárlatvezetés

Barki Gergely kurátori tárlatvezetése

Helyszín: Kereskedőház – Helytörténeti kiállítóhely
(Fő tér 2-5., bejárat a Vastagh György utca felől)

Kiállítás: Múlt a mélyben

18:00 | Tárlatvezetés

Várostörténeti séta Benkovits Györggyel, nem csak szenioroknak

Benkovits György vízfestő, ahogy magát nevezi. Szentendrén született, itt tanult és dolgozik a mai napig is. Ismeri a település minden szegletét, a házak, a fák, az utcák, a mesterségek és az itt élők történetét. Képein a város hétköznapjai elevenednek meg, a Duna-korzón sétálgató turistáktól a pici utcák elrejtett részletéig.

18:00 | Tárlatvezetések

Formabontó tárlatvezetés a várostörténeti gyűjteményben

(Látogatói csoportok indulása 18, 19, 20, 21 és 22 órakor, a Vastagh György utcai bejárattól.)

Múlt a mélyben– helytörténeti kiállítás Szentendre elmúlt századairól. A formabontó tárlatvezetés során választ adunk arra a sok évszázados kérdésre, hogy valóban a ruha teszi-e az asszonyt. Néprajzi bemutatónkon a szerb nők viseletével ismerkedhet meg a látogató. A város egyik emblematikus épülete a Fő téri kereskedőház, melynek egykori lakóit és titkait mutatja be egy kiselőadás. Szabotőr vagy áldozat volt-e az a szerencsétlen sorsú váltóőr, akit a Rákosi-korszakban végeztek ki egy koncepciós eljárásban? A kérdés kapcsán egy tragikus vasúti szerencsétlenség eseményeit idézzük fel. S végül: öröm az ürmösben! Búcsúzás előtt a szentendrei, egyedi ízvilágú ürmös bort kóstolhatja meg a vendég. A bor történetéről, készítéséről Vajda János kézműves borász, az ősi recept újrafelfedezője beszél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • libri_zsófi.jpg

"Az életem főtevékenysége az olvasás" - Interjú Szilágyi Zsófiával

A tavalyi év könyvtermésének legjavából előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el a Libri irodalmi díjat 2018-ban. A kötetek pedig, ahogy már megszokhattuk nem csak az olvasók, hanem az öt fős zsűri kegyeiért is harcba szállnak. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával...

  • don.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1523970935669.jpg
  • 48228_LID_opera_380x240mm_k.jpg
  • konyvek.jpg
  • konyvek_2-e1523973365427.jpg

Libri irodalmi díjak 2018

Idén sem maradunk díjnyertes olvasmányok nélkül nélkül! Hála a Librinek 2018-ban is kiosztásra kerülnek az irodalmi díjak, ahol tíz kortárs szerző művét veszi górcső alá a szakmai zsűri és természetesen az olvasóközönség. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év...

  • A-halál-az-egyetlen-dolog-ami-örök..jpg

A halál markában - 13 perc

A 21. század kiadónak hála újabb remekművet ismerhetünk meg Sarah Pinborough tollából. Az írónő legújabb regénye a 13 perc nem csak a pszichológiai thriller kedvelők számára igazi csemege, hanem azok számára is, akik szeretik az izgalmas young adult irodalmat. Pinborough első magyar nyelven...

Szólj hozzá!