Mocskos, erőszakos, vicces – Deadpool kritika
Értékelem! 4

Végre megérkezik a mozikba mindenki (?) kedvenc (???) szuper-antihőse! A szabad szájú, erőszakmániás Deadpool tornádóként tarolja le a vásznat, nem kevésbé a rekeszizmokat. Wade-re (Ryan Reynolds) igencsak rájár a rúd: az hagyján, hogy az ex-kommandósnak némi ellenszolgáltatás fejében kisemberek pitibbnél pitibb ügyeit kell megoldania, de miután végre rátalál az igaz szerelem Vanessa (Morena Baccarin) képében, ..

Summary 4.0 kiváló
Értékelem! 5
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

Mocskos, erőszakos, vicces – Deadpool kritika

Végre megérkezik a mozikba mindenki (?) kedvenc (???) szuper-antihőse! A szabad szájú, erőszakmániás Deadpool tornádóként tarolja le a vásznat, nem kevésbé a rekeszizmokat.

Wade-re (Ryan Reynolds) igencsak rájár a rúd: az hagyján, hogy az ex-kommandósnak némi ellenszolgáltatás fejében kisemberek pitibbnél pitibb ügyeit kell megoldania, de miután végre rátalál az igaz szerelem Vanessa (Morena Baccarin) képében, kiderül, hogy olyan rák-kombó ketyeg a testében, amire már halas éttermet lehetne alapozni. A kétségbeesés végül a titokzatos Ajax (Ed Skrein) karmai közé hajtja, aki hajmeresztő kísérleteivel nem csak gyógyulást, de szupererőt is ígér Wade-nek, főhősünk azonban a lehető legfájdalmasabb módon ébred rá, hogy ebből az ördögi helyzetből nem lehet élve kimászni – vagy mégis? Hamvaiból feltámadt perverz humorú főnixként felölti a vörös Deadpool-maskarát, és bosszúhadjáratba kezd kínzója ellen, nyomában vérrel, halállal és megbecstelenített plüss egyszarvúkkal.

deadpool-3-800x330

Hatalmas várakozás és promó-hadjárat előzte meg Tim Miller debütáló nagyfilmes rendezését, ami nem is csoda: a rajongók régóta vágyakoztak már egy egészestés Deadpool mozira, a karakter pedig van olyan markáns, hogy jól rá lehet építeni mindenféle őrült ötletet. Záporoztak is a vicces poszterek, amik fityiszt mutattak a Marveles (és néha a DC-s) karaktereknek, sőt „Mr. Pool” még egy társadalmi célú hirdetésben is feltűnt, ahol arra ösztönözte az urakat, hogy nyúljanak magukhoz – a hererák megelőzése érdekében. A kérdés már csak az volt, hogy működik-e ez a figura több mint másfél órán keresztül, tényleges filmes környezetben. A válasz szerencsére egy határozott igen! Habár maga a történet – mivel alapvetően eredetsztoriról van szó – nem több a hagyományos „hogyan lettem szuperhős” és „megkeresem azt a krapekot és elégtételt veszek” toposzok összegyúrásánál, mégis kellemesen leköti a figyelmet, elsősorban az időben ugráló szerkezetnek köszönhetően.

deadpool-2-800x330

Hősünk a lényeg persze, a szeszélyes, csapongó idővonal pedig jól rímel a jellemére. Deadpool, ha úgy tartja kedve, gátlástalanul kiszól a nézőnek, külső szemszögből kommentálja az eseményeket, és közben mindenkinek odamond egy jót, legnagyobb örömünkre. Az X-Men kötelékébe tartozó mutánsok is kapnak szóban apait-anyait, különösen a filmben felbukkanó Kolosszus és a Negaszonikus Tinibomba (jajj, de rossz ez a név – egyébként Negasonic Teenage Warhead lenne, ami egy nagyon menő Monster Magnet dal címe :)). Ők ketten segítenének, illetve jobb útra terelnék hősünket, de igazából csak verbális céltáblaként vannak ott, hiszen Deadpool közel sérthetetlen: csontja törik, keze szakad, golyók lyuggatják a testét. Emiatt egy idő után kb. lehetetlen izgulni érte, mivel tudjuk, úgyis mindent túl fog élni, így egy kicsit eltompulunk nézés közben, a folyamatos vicctenger meg nem mindig segít visszabillenteni minket a történések sűrűjébe – pláne úgy, hogy vannak bizonyos dolgok, amik egyszerűen nem jönnek át olyan ütősen magyarul (habár maga a szinkron többnyire korrekt).

deadpool-1-800x330

Szó, mi szó, az akciójelenetek viszont profin vannak megkoreografálva, és a látványra is nagy hangsúlyt fektettek – már a történet elején olyan autós üldözéssel egybekötött fegyveres-közelharcos csetepatéban lehet részünk, hogy megnyaljuk mind a húsz ujjunkat. A (16-os) korhatáros besorolásnak köszönhetően pedig hál’ istennek némi piff-puffnál többet is láthatunk, ami lehet, hogy egyeseknél kicsit feszegetheti már a határokat, de Deadpool karakterének pont ez a gyerekes, groteszk, felhőtlen erőszak a velejárója és lényege (merthogy még ezeket a jeleneteket sem veszi komolyan). Szerintem elég bátor döntés volt a Marvel részéről, hogy elvállalták ezt az adaptációt, ráadásul ilyen (többnyire) kompromisszummentes formában. Pörgős, abszolút szórakoztató popcorn-mozi. Remélhetőleg a vörös ruhás fenegyerek méltó folytatást is fog kapni – ha meg nem, akkor a második részben úgyis beszól egy szaftosat a készítőknek.

 

Deadpool (2016) színes, amerikai akciófilm
Rendező: Tim Miller
Forgatókönyv: Rhett Reese, Paul Wernick
Szereplők: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T.J. Miller, Gina Carano, Brianna Hildebrand, Stefan Kapicic
Forgalmazza: Intercom
Bemutató: február 11.

Kapcsolódó bejegyzések

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
 • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

 • TothKinga4.jpg
 • 3899115_5-e1511625062199.jpg

Tóth Kinga: Holdvilágképűek könyvbemutató

Ha egy különleges élményre vágytok, akkor feltétlenül látogassatok el november 28-án a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Tóth Kinga rendhagyó könyvbemutatója igazi csemegének ígérkezik az irodalom és a vizuális kultúra kedvelői számára.  Tóth Kinga érdekes, egyedi színfoltja a magyar irodalmi és...

1 Komment

 1. Trackback: Tömény rosszalkodás - Suicide Squad kritika | ARTIQ

Szólj hozzá!