Mocskos, erőszakos, vicces – Deadpool kritika
Értékelem! 4

Végre megérkezik a mozikba mindenki (?) kedvenc (???) szuper-antihőse! A szabad szájú, erőszakmániás Deadpool tornádóként tarolja le a vásznat, nem kevésbé a rekeszizmokat. Wade-re (Ryan Reynolds) igencsak rájár a rúd: az hagyján, hogy az ex-kommandósnak némi ellenszolgáltatás fejében kisemberek pitibbnél pitibb ügyeit kell megoldania, de miután végre rátalál az igaz szerelem Vanessa (Morena Baccarin) képében, ..

Summary 4.0 kiváló
Értékelem! 5
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

Mocskos, erőszakos, vicces – Deadpool kritika

Végre megérkezik a mozikba mindenki (?) kedvenc (???) szuper-antihőse! A szabad szájú, erőszakmániás Deadpool tornádóként tarolja le a vásznat, nem kevésbé a rekeszizmokat.

Wade-re (Ryan Reynolds) igencsak rájár a rúd: az hagyján, hogy az ex-kommandósnak némi ellenszolgáltatás fejében kisemberek pitibbnél pitibb ügyeit kell megoldania, de miután végre rátalál az igaz szerelem Vanessa (Morena Baccarin) képében, kiderül, hogy olyan rák-kombó ketyeg a testében, amire már halas éttermet lehetne alapozni. A kétségbeesés végül a titokzatos Ajax (Ed Skrein) karmai közé hajtja, aki hajmeresztő kísérleteivel nem csak gyógyulást, de szupererőt is ígér Wade-nek, főhősünk azonban a lehető legfájdalmasabb módon ébred rá, hogy ebből az ördögi helyzetből nem lehet élve kimászni – vagy mégis? Hamvaiból feltámadt perverz humorú főnixként felölti a vörös Deadpool-maskarát, és bosszúhadjáratba kezd kínzója ellen, nyomában vérrel, halállal és megbecstelenített plüss egyszarvúkkal.

deadpool-3-800x330

Hatalmas várakozás és promó-hadjárat előzte meg Tim Miller debütáló nagyfilmes rendezését, ami nem is csoda: a rajongók régóta vágyakoztak már egy egészestés Deadpool mozira, a karakter pedig van olyan markáns, hogy jól rá lehet építeni mindenféle őrült ötletet. Záporoztak is a vicces poszterek, amik fityiszt mutattak a Marveles (és néha a DC-s) karaktereknek, sőt „Mr. Pool” még egy társadalmi célú hirdetésben is feltűnt, ahol arra ösztönözte az urakat, hogy nyúljanak magukhoz – a hererák megelőzése érdekében. A kérdés már csak az volt, hogy működik-e ez a figura több mint másfél órán keresztül, tényleges filmes környezetben. A válasz szerencsére egy határozott igen! Habár maga a történet – mivel alapvetően eredetsztoriról van szó – nem több a hagyományos „hogyan lettem szuperhős” és „megkeresem azt a krapekot és elégtételt veszek” toposzok összegyúrásánál, mégis kellemesen leköti a figyelmet, elsősorban az időben ugráló szerkezetnek köszönhetően.

deadpool-2-800x330

Hősünk a lényeg persze, a szeszélyes, csapongó idővonal pedig jól rímel a jellemére. Deadpool, ha úgy tartja kedve, gátlástalanul kiszól a nézőnek, külső szemszögből kommentálja az eseményeket, és közben mindenkinek odamond egy jót, legnagyobb örömünkre. Az X-Men kötelékébe tartozó mutánsok is kapnak szóban apait-anyait, különösen a filmben felbukkanó Kolosszus és a Negaszonikus Tinibomba (jajj, de rossz ez a név – egyébként Negasonic Teenage Warhead lenne, ami egy nagyon menő Monster Magnet dal címe :)). Ők ketten segítenének, illetve jobb útra terelnék hősünket, de igazából csak verbális céltáblaként vannak ott, hiszen Deadpool közel sérthetetlen: csontja törik, keze szakad, golyók lyuggatják a testét. Emiatt egy idő után kb. lehetetlen izgulni érte, mivel tudjuk, úgyis mindent túl fog élni, így egy kicsit eltompulunk nézés közben, a folyamatos vicctenger meg nem mindig segít visszabillenteni minket a történések sűrűjébe – pláne úgy, hogy vannak bizonyos dolgok, amik egyszerűen nem jönnek át olyan ütősen magyarul (habár maga a szinkron többnyire korrekt).

deadpool-1-800x330

Szó, mi szó, az akciójelenetek viszont profin vannak megkoreografálva, és a látványra is nagy hangsúlyt fektettek – már a történet elején olyan autós üldözéssel egybekötött fegyveres-közelharcos csetepatéban lehet részünk, hogy megnyaljuk mind a húsz ujjunkat. A (16-os) korhatáros besorolásnak köszönhetően pedig hál’ istennek némi piff-puffnál többet is láthatunk, ami lehet, hogy egyeseknél kicsit feszegetheti már a határokat, de Deadpool karakterének pont ez a gyerekes, groteszk, felhőtlen erőszak a velejárója és lényege (merthogy még ezeket a jeleneteket sem veszi komolyan). Szerintem elég bátor döntés volt a Marvel részéről, hogy elvállalták ezt az adaptációt, ráadásul ilyen (többnyire) kompromisszummentes formában. Pörgős, abszolút szórakoztató popcorn-mozi. Remélhetőleg a vörös ruhás fenegyerek méltó folytatást is fog kapni – ha meg nem, akkor a második részben úgyis beszól egy szaftosat a készítőknek.

 

Deadpool (2016) színes, amerikai akciófilm
Rendező: Tim Miller
Forgatókönyv: Rhett Reese, Paul Wernick
Szereplők: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T.J. Miller, Gina Carano, Brianna Hildebrand, Stefan Kapicic
Forgalmazza: Intercom
Bemutató: február 11.

Kapcsolódó bejegyzések

Budapest Éjjel – Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Budapest Éjjel - Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Fekete Gábor, 'Budapest Éjjel' című fotósorozata a svájci-magyar művész egyedi kapcsolatát mutatja be szülővárosával, egy sor könnyed, nosztalgikus, néhol humorral fűszerezett éjszakai felvételen keresztül. A több mint két évet felölelő sorozat, 2016-ban a Corvina Kiadó jelentette meg, a...

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

Az Orlai Produkciós Iroda július 15-én a szentendrei Ferenczy Múzeum udvarán mutatja be a Lengyel Nagy Anna interjúi alapján készülő Élet.Történetek.hu... sorozat első darabját, A nővérek − Levél Apámhoz! című előadást. Az est két szereplője Egri Kati és Egri Márta, rendezője Cseh Judit. A...

  • FotorCreated.jpg

Te hinnél neki?

Te mit tennél, ha a már halottnak hitt gyermeked bekopogtatna az ajtón? Amy Gentry ezzel a gondolattal játszott el debütáló,  Ki ez a lány? című regényében. Nem sok rettegettebb dolog lehet egy szülő életében, minthogy elrabolják a gyermekét. De vajon, hogyan lehet azt feldolgozni ha az...

1 Komment

  1. Trackback: Tömény rosszalkodás - Suicide Squad kritika | ARTIQ

Szólj hozzá!