Mire elég 100 szó?

Mire elég 100 szó?

Vajon mire lehet elég 100 szó? Elmondhatjuk vele legnagyobb bánatunk? Leírhatjuk ennyivel, legszebb emlékünk? Megmutathatjuk kik vagyunk? És a várost ahol élünk? A Mozsár Műhely és a Manna Produkció legújabb közös előadása, a 100 Szóban a Város, választ ad a kérdésekre.

2014-ben indult útjára a Száz Szóban Budapest projekt, amely azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend és évről évre egyre több lelkes jelentkező akad, aki megméretteti magát, és történetét a pályázaton. A lényeg az, hogy maximum 100 szóban kell írni egy sztorit, amely a városi élettel kapcsolatos. Szilágyi Csenge és Nagy Dániel Viktor ezekből a történetekből összeválogatott csokrot vitt színpadra és töltött meg élettel. Az eredmény pedig igazán szívmelengető lett.

Prózában és énekelve vonnak bele minket a történetekbe mi pedig csak sodródunk velük. Velük, és a történetekkel, amelyeket a városról írtak, ahol élünk vagy éppen élni próbálunk. A városról, ahol megannyi öröm és bánat ért minket. A városról, ahol minden sarkon szerelmet találni. A városról, ahol folyamatosan lüktet a történelem. Vidám megmosolyogtató sztorik, mesék váltják egymást a keserű, édes-bús történetekkel. Némelyikbe belesajdul a szívünk, hogy aztán hangosan kacagjunk fel a következőn immár örömkönnyeinket törölgetve.

Még ma is, minden körgangos, pesti bérházban él egy Nusi vagy Pötyi vagy Babi néni. Rejtélyes forrásból beszerzett nejlonotthonkájukat nyáron melltartóra, télen pulcsira, mackónadrágra húzzák fel. Korán reggel havat, falevelet, port söprögetnek. Gyulám, abból a szép karajból adjon egy jó kilót, jönnek a gyerekek, mondják a piacukon hentesüknek. Hazabicegnek, motoszkálnak. Ők felelősek azért a lecsóból, macskából, hipóból, gondosan locsolt liliomból összeálló Pestszagért, ami nyári délutánokon lüktet ki a kapualjakból. Van butamobiljuk, a gyerek papírra felírta mellé a kódot, és hogy a zöld gombot kell megnyomni, ha csöng. Este tiszta konyhájukban üldögélnek, kalandvágyóbbak a gangon, hallgatják a házat, Pestet. Még élnek. (Welbach Lola – Pestszag)

A két fiatal színész tökéletes érzékkel diktálja a történetek ritmusát, és bár ezeket csupán elmondják (némelyiket eléneklik), tehetségüknek hála mégis megelevenednek előttünk a szereplők, mindenféle díszlet, kellék vagy jelmez nélkül. A különböző karakterek észrevétlenül lopják be magukat a szívünkbe. Az elbeszélések pedig, nem pusztán a tartalom miatt különülnek jól érzékelhetően, hanem a megfelelő ütem váltások, és kiváló jellemformálások miatt, amelyekben kiemelkedően telesít a két Junior Prima-díjas előadó.

Mindenkinek látnia kell ezt az előadást, akinek valaha köze volt, van, vagy lesz Budapesthez. Ez a mi városunk, a mi történeteink. Ebben élünk, és ez vesz körül minket. Az előadás hangulata és azok az érzelmek, amelyeket kivált belőlünk pedig velünk utaznak majd a négyes-hatoson, a metrón, a buszon. Együtt másszuk majd meg a citadellát, hogy megcsodáljuk a panorámát és közösen várakozunk majd az aktuális randipartnerre. Azért, hogy újra és újra beleszeressünk ebbe, a folyamatosan lüktető városba.

Előadók: Szilágyi Csenge, Nagy Dániel Viktor

Dramaturg: Fekete Ádám

Jegyek: Mozsár Műhely

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!