„Megtaláltam a tökéletes csajozós kezdőmondatot”

„Megtaláltam a tökéletes csajozós kezdőmondatot”

Vajon mennyit vándorol egy szaxofon egy hét alatt, ha egyaránt szól belőle az etnojazz, fellép Wahorn Andrással, Bachot játszik egy zongora kíséreteként (vagy inkább beszélgetőpartnereként!), majd kocsiba száll és leutazik a PAFÉra Dj Bootsieval flesseltetni a közönséget? – és ez még nem minden Vázsonyi János szaxofonjáról…

Vajon mi rejlik az ő multifunkcionalitása mögött?

Már kisgyermekként lehetősége volt elmélyülni a klasszikus és a barokk zene világában: ha valakinek az édesapja hegedűművész, édesanyja pedig zongoratanár, ha minimálisan is érdekli a zenei nyelv, akarva-akaratlanul is kifejlődik egyfajta zenei hallás, hasonlóan ahhoz, amikor egy gyermeknek minden este olvasnak mesét.

A klasszikusok közül egyébként az egyik nagy kedvence Johann Sebastian Bach. Az ő műveiből egy nagyon érdekes kísérletet talált ki még pár évvel ezelőtt: Bach ugyan elsősorban nem szaxofonra szerzett zenéket, Janó mégis átírta őket, és két albumot is kiadott Tribute (1999) illetve Shades of Bach (2001) címen. De vajon miért van a Tribute album borítóján Miles Davis és miért néz ki úgy, mint Bach?

Rendben van, hogy szaxofon-átirat.. de közben Jazz?!

„A reneszánsz embert az teszi, hogy bár nagyon is érdeklődő és képzett, nem szakbarbár, sőt, tud több szólamban énekelni. Namost Jánosunk egyedül ad elő Telemann kánonokat, zongorázik, jól mesél vicceket, remekül konferál.” – írta az IF Kávézó Vázsonyi Jánosról

… és itt jön képbe az örökké kísérletező személyisége: az alapvető zenei műveltsége mellé egy olyan improvizációs készség és érzékenység párosul, hogy igazából szinte bármilyen “műfajban” megállhatná a helyét. Emellett abszolút átjön az aktuális hangulata is a szaxofonon keresztül. Időnként a lelke mélyéig, kvázi “alfába” vezeti a hallgatóságot, máskor pedig alig lehet lenyelni a koncerten a fel-feltörő röhögőgörcsöt. Utóbbi esetben minden megtörténhet. Az is, hogy egy Miles Davis szám hangjegyei közé egyszer csak beékelődik a Darth Vader Theme Song anélkül, hogy észrevennénk.

Vázsonyi János és Kardos Dániel az iF Kávézóban

Vázsonyi János és Kardos Dániel az iF Kávézóban

 

A legjobb az egészben az, hogy ez a spontaneitás – bárkivel is játszik – mindig úgy van jelen a koncertjein, hogy közben ráérez társai zenéjére is, így lényegében mindig közös marad, amit alkotnak. Persze ehhez egyfelől jól ki kell tudni választani a partnereket, és nem utolsó az sem, hogy a zenészeknek mennyi idejük volt arra, hogy egymást – ide értve a zenei gondolkodást is – megismerjék.

Apropó, kikkel szokott koncertezni?

A fenti képen is látható időnként Vádos-Karzsonyi, hivatalos nevén Kardos-Vázsonyi Duó egy meglehetősen freestyle, többnyire világzenei-, klezmer-, és jazz szólamokat elegyítő formáció, amely mostanság többnyire a Kazinczy utcai Kék Ló Fashion Pubban, illetve a Gozsdu Udvarban lép fel, ám viszonylag gyakran találkozhatunk velük az IF Kávézóban is. Sajátosságuk egyfajta nagyon természetes spontaneitás és humor… Nekik könnyű ez, hiszen lassan tizenöt éve annak, hogy együtt zenélnek.

A Butterfly Effecttel először a Kobuci kertben találkoztam, a megalakulásuk évében (2010). Inkább könnyűzene, viszont a koncertek nem mindennaposak: Kardos Dani és Vázsonyi spontaneitását egészítsük ki Dömötör “Döme” Tamás beatbox-virtuóz elképesztő dupstep-es drum ‘n’ bass-es alapjaival, minderre pedig a hab a tortán Magyar Bori elemi hangja. A koncert, ahol az univerzum ősereje találkozik napjaink urbánus lazaságával, az eredmény pedig egy olyan élmény, ahol nem csak a lábunkat fájlaljuk a sok táncolás és ugrálás után, a dallamok is sokáig a fülünkben maradnak.

Butterfly Effect

Butterfly Effect

 

Vodku Zenekar

Szépek, jók és okosak, a zenekar érdeklődési köre pedig az alkoholtartalmú italok (sic!). Valahol elképesztő lehet, hogy lassan huszonkét év telt el a megalakulásuk óta, ám ha belehallgatunk egy kicsit abba az élettel teli,  világi hangulatba (élőben ez pláne érvényes), amit játszanak, abban az illúzióban találjuk magunkat, hogy valójában az “idő” pusztán az ember által alkotott hatalmas tévedés… Bár még egy picit várnunk kell a lemezbemutató koncertre, de mivel most épp eső és hideg van, képzeljük el egy pillanatra a nyári napnyugta árnyékait : lehetőleg dőljünk hátra, hallgassunk egy kis Vodkut vodka mellett!

… persze alig lehet lépést tartani a Vázsonyi János koncertinfoval: Dj Bootsie Trio, fellépés Wahorn Andrással, Jász-Vázsonyi Szaxishow, és még nem is mentem bele abba, ahogy Csillagh Katalinnal improvizálnak!

Az is gyakran előfordul, hogy Janó egy nap több koncerten is játszik, sőt, a legutóbbi koncertjén lehet, hogy egyszerre játszott két műfajban:  a szombat kora esti zuhogó esőből hirtelen két századdal ezelőtti hangulat kapott el, amikor az IF Kávézó ajtaján belépve Vázsonyi Janó és Bódás Zsuzsanna játékát meghallottam: ahogy nyugodtan elmélyedhettem végre a hangharmóniában, egyszer csak rájöttem, hogy nem is barokk szól, hanem jazz.. Jazz sztenderdek és saját szerzemények Bódás Zsuzsanna barokk talárában. Kettejük találkozása azért is izgalmas, mert Bódás Zsuzsanna egy egészen egyedi műfajt alkotott a jazz barokkosításával: több vélemény szerint nem is igen lehet leutánozni azt, ahogyan ő játszik. Most ehhez képzeljük el a Vázsonyi Janó által képviselt időnként könnyed, időnként mélyreható, néha pop, többnyire mégis Jazz reneszánszát!

Elképzelted már?

Ez sajnos nem lesz elég.. igazán egy élő koncerten jön át -akkor és ott-, hogy mit is jelent mindez.

Szóval miután elpakolta a hangszert, a vállára csapta, és elrohant  egy másik koncertre, ahol egy DJ-vel lépett fel. Nem bírtam ki, hogy ne kérdezzem meg tőle:

-Egyébként hogy tudsz ennyi zenei stílust váltogatni egymás után?  Nem esik nehezedre egymás után játszani komoly- és popzenét?
– A zenei stílusok igazából csak olyanok, mint a képeken a keret: mert ami klasszikus zene most, az annak idején popzene volt.

Mégis hogy jön ide a címben szereplő “csajozós kezdőmondat”? Jelenet a “Majdnem Híres Nagy Zoltán Tündöklése és Bukása” című, remélhetőleg hamarosan elkészülő önéletrajzi ihletettségű filmből:

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

lana-del-rey-uj-albuma-megedesiti-az-oszi-napokat
paddy-inter-600x600.jpg
garyclarkjr-sonnyboy-cover-715x715.jpg

Szólj hozzá!