Magyar és nemzetközi filmremekek az idei Titanicon

Magyar és nemzetközi filmremekek az idei Titanicon

Április 7-én indul a 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, melynek programja a nemzetközi sikerdarabok mellett magyar különlegességeket is ígér. Idén az Uránia Nemzeti Filmszínház mellett a Puskin, Toldi és Sugár mozi, valamint az A38-as Hajó lesznek a fesztiválfilmek vetítési helyszínei egészen április 15-ig.

A Titanic versenyprogramja mellett már ismert szekciókba tömörül a válogatás, hiszen a Fesztiválkedvencek, az Amerikai függetlenek, az Ázsiai szelek, A sötét oldal és a Filmdokk kategóriái szinte a kezdetek óta képviseltetik magukat a fesztiválon. A versenyprogramba kilenc nemzetközi első vagy másodprodukciót válogattak a szervezők. A Hullámtörők-díjért az alábbi filmek szállnak versenybe:

Házi gondozás (Home Care) – Csehország
Mindennapi életünk (Our Everyday Life) – Bosznia-Hercegovina
Apa és lánya (The Daughter) – Ausztrália
Démonok (The Demons) – Kanada
Verem az erdőben (Couple in a Hole) – Belgium, Egyesült Királyság
Sárvirág (Mellow Mud) – Lettország
Ami a sötétben rejlik (What’s in the Darkness) – Kína
Evolúció (Evolution) – Franciaország
Aloys (Aloys) – Svájc

A Bigger Splash

Nyitófilmként a Tanna című ausztrál romantikus drámát tűzték műsorra, mely egy ősi csendes-óceáni törzsben játszódó szerelem és az ezt megnehezítő viszályok valós eseményeken alapuló története. Érdekessége, hogy szereplői a vanuatui őslakosok közül lettek kiválasztva.

A fesztivál záródarabja a színészhírességeket felvonultató, egzotikus környezetben játszódó A Bigger Splash, ami egy rocksztár és hajdani szerelme találkozását meséli el, s melyben Ralph Fiennes, Tilda Swinton és Dakota Johnson alakítják a főbb szerepeket.

Magyar nyelvű különlegességként szerepel a Titanicon Fliegauf Bence Liliom ösvény című produkciója, melynek világpremierje februárban volt a Berlinalén. Fliegauf legújabb munkájának kísérőfilmje Bucsi Réka díjnyertes animációja, a LOVE, aminek egy részlete adja az idei fesztivál bemutatófilmjét. A Liliom ösvény egy mesés történetre építkezik, anya és kisfia utazását mutatja be egy képzeletbeli világon át.

Liliom ösvény

A Titanic más szekciókban is szabad teret enged a fantasztikumnak, ezzel kapcsolatban talán leginkább Robert Eggers The Witch című horrorja fogja vonzani a közönséget, ugyanis Eggers a tavalyi év folyamán elnyerte vele a legjobb rendezésért járó díjat a Sundance Filmfesztiválon. A The Witch egy new-englandi folklór mesedarab, melyben a főhős házaspár újszülött gyermekük rejtélyes eltűnését követően a gonosz erőkkel kénytelen szembenézni.

Az legjobban várt filmek közé sorolható még Rúnar Rúnarsson Madárkák című drámája, ami ebben az évben megnyerte a Scope100 nevű hazai online filmfesztivált. A kóristafiú felnőtté válásról szóló sztoriját az április 9-i vetítést követően beszélgetés követi, melyen Utassy Ferenc, az Izlandi Köztársaság tiszteletbeli főkonzulja vesz majd részt.

Madárkák

Általában közönségkedvenc mozik szoktak lenni az ázsiai alkotások, különösen a történelmi filmek. A mostani programban A trón képviseli ezt a műfajt, melynek nagy ívű és látványos története Youngjo koreai király uralkodását dolgozza fel.

Az itt felsorolt filmek mellett természetesen további ritkaságok várják a fesztiválközönséget, érdemes tehát átböngészni a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál teljes programját:

http://titanicfilmfest.hu/hu

 

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!