Magyar és nemzetközi filmremekek az idei Titanicon

Magyar és nemzetközi filmremekek az idei Titanicon

Április 7-én indul a 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, melynek programja a nemzetközi sikerdarabok mellett magyar különlegességeket is ígér. Idén az Uránia Nemzeti Filmszínház mellett a Puskin, Toldi és Sugár mozi, valamint az A38-as Hajó lesznek a fesztiválfilmek vetítési helyszínei egészen április 15-ig.

A Titanic versenyprogramja mellett már ismert szekciókba tömörül a válogatás, hiszen a Fesztiválkedvencek, az Amerikai függetlenek, az Ázsiai szelek, A sötét oldal és a Filmdokk kategóriái szinte a kezdetek óta képviseltetik magukat a fesztiválon. A versenyprogramba kilenc nemzetközi első vagy másodprodukciót válogattak a szervezők. A Hullámtörők-díjért az alábbi filmek szállnak versenybe:

Házi gondozás (Home Care) – Csehország
Mindennapi életünk (Our Everyday Life) – Bosznia-Hercegovina
Apa és lánya (The Daughter) – Ausztrália
Démonok (The Demons) – Kanada
Verem az erdőben (Couple in a Hole) – Belgium, Egyesült Királyság
Sárvirág (Mellow Mud) – Lettország
Ami a sötétben rejlik (What’s in the Darkness) – Kína
Evolúció (Evolution) – Franciaország
Aloys (Aloys) – Svájc

A Bigger Splash

Nyitófilmként a Tanna című ausztrál romantikus drámát tűzték műsorra, mely egy ősi csendes-óceáni törzsben játszódó szerelem és az ezt megnehezítő viszályok valós eseményeken alapuló története. Érdekessége, hogy szereplői a vanuatui őslakosok közül lettek kiválasztva.

A fesztivál záródarabja a színészhírességeket felvonultató, egzotikus környezetben játszódó A Bigger Splash, ami egy rocksztár és hajdani szerelme találkozását meséli el, s melyben Ralph Fiennes, Tilda Swinton és Dakota Johnson alakítják a főbb szerepeket.

Magyar nyelvű különlegességként szerepel a Titanicon Fliegauf Bence Liliom ösvény című produkciója, melynek világpremierje februárban volt a Berlinalén. Fliegauf legújabb munkájának kísérőfilmje Bucsi Réka díjnyertes animációja, a LOVE, aminek egy részlete adja az idei fesztivál bemutatófilmjét. A Liliom ösvény egy mesés történetre építkezik, anya és kisfia utazását mutatja be egy képzeletbeli világon át.

Liliom ösvény

A Titanic más szekciókban is szabad teret enged a fantasztikumnak, ezzel kapcsolatban talán leginkább Robert Eggers The Witch című horrorja fogja vonzani a közönséget, ugyanis Eggers a tavalyi év folyamán elnyerte vele a legjobb rendezésért járó díjat a Sundance Filmfesztiválon. A The Witch egy new-englandi folklór mesedarab, melyben a főhős házaspár újszülött gyermekük rejtélyes eltűnését követően a gonosz erőkkel kénytelen szembenézni.

Az legjobban várt filmek közé sorolható még Rúnar Rúnarsson Madárkák című drámája, ami ebben az évben megnyerte a Scope100 nevű hazai online filmfesztivált. A kóristafiú felnőtté válásról szóló sztoriját az április 9-i vetítést követően beszélgetés követi, melyen Utassy Ferenc, az Izlandi Köztársaság tiszteletbeli főkonzulja vesz majd részt.

Madárkák

Általában közönségkedvenc mozik szoktak lenni az ázsiai alkotások, különösen a történelmi filmek. A mostani programban A trón képviseli ezt a műfajt, melynek nagy ívű és látványos története Youngjo koreai király uralkodását dolgozza fel.

Az itt felsorolt filmek mellett természetesen további ritkaságok várják a fesztiválközönséget, érdemes tehát átböngészni a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál teljes programját:

http://titanicfilmfest.hu/hu

 

Kapcsolódó bejegyzések

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
 • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

Szólj hozzá!