Lovagok a négyes metrón

Lovagok a négyes metrón

A young adult könyvek misztikuma abban rejlik, hogy nem csupán kiszakít a valóságból, de a világképükből azt a fajta bizakodó optimizmust sugárzik, amire sokunknak szüksége van: hinni akarjuk, hogy győz a jó, a szerelem örökké tart, és még az olyan szociálisan furcsa hópelyhek is, mint amilyenek mi vagyunk, megtalálják a helyüket. On Sai Apa, randizhatok egy lovaggal című regénye megadja nekünk ezt a kedvelt atmoszférát.

Azért tegyük hozzá, a YA könyvek minősége széles skálán mozog. Lehet, hogy élvezettel olvassuk a Hétköznapi Lány és a Vonzó Szomorú szemű Úriember mágiával átszőtt kalandjait, de ha egyszer letettük, nem pazarlunk rá több gondolatot, mert hiányzik belőle valami plusz. Éppen ezért volt nagy élmény az Apa, randizhatok egy lovaggal?, mert úgy járt körbe komoly témákat, hogy közben egy percre sem szűnt meg szórakoztatónak és végtelenül bájosnak lenni.

A történet főhőse Mia Anne, tizenhat éves, és mérsékelten van lenyűgözve attól, hogy már megint egy új városban – ami ezúttal Budapest – kell újrakezdenie az életét, mert agykutató édesapja munkája miatt folyamatosan költöznek.

apa-randizhatok-egy-lovaggal

Mia Anne nem vágyik sokra. Egy fiúra, aki normális, meg udvarias, meg kicsit szeretheti, és persze nem várja, hogy majd Mr. Darcy toppan be az ajtaján, de arra nem számít, hogy „álmai lovagjával” valóban egy délutáni szundikálás közben találkozik. Kósza, a jóképű lovag, azonban nem csak a képzelete szüleménye, nagyon is valóságos, csak épp egy másik világban él, ahol a varázslat a hétköznapi élet része, és ahol Mia Anne nem más, mint egy nagyhatalmú mágus. Azonban a felfedezésnek nem sokáig örülhet, mert hamarosan kiderül, az élete hatalmas veszélyben forog. A mi, hétköznapi világunkat és a mágikus világot elválasztó Falat gonosz erő akarja elpusztítani, ezzel mindkettő vesztét okozva, és Mia Anne-nek ebben kulcsszerepe van.

Kósza, a csavargóból lett lovag minden áron el akarja kerülni a szerelmet, hiszen azzal világának szabályait szegné meg, mégsem hagyja nyugodni a semmiből néha felbukkanó máguslány. A végtelen szócsaták, illetve a világuk különbségeiből adódó helyzetek adják a történet egyik humorfaktorát, On Sainak sikerült jól visszaadnia Kósza és Mia Anne stílusát, ami pont azért működik annyira, mert mindkettő annyira más.

Az információk egy jelentős része ahhoz a történetszálhoz kapcsolódik, amiben Mia Anne édesapja, Amon a nézőpontkarakter. A férfi azért költözik Budapestre, hogy részt vegyen egy katonai kutatásban, ahol az álmodókat vizsgálják, akik képesek átlépni a másik világba, ám a férfi eleinte nem is sejti, hogy a saját lánya milyen fontos része ennek a jelenségnek.

Az Apa, randizhatok egy lovaggal? jól kezeli a három, különféle nézőpontból összeálló történetet, pedig ezekben az esetekben mindig megvan annak a veszélye, hogy a szerző nem találja meg az egyik szereplő hangját, vagy unalmassá válik a történetszál. Azonban erről itt szó sincs, a két fiatal érzelmességét jól kiegyensúlyozza Amon szárazabb stílusa, és sokat ad a sztorihoz, hogy több esetenként több szempontból is látjuk ugyanazt a történetet, és tudjuk, mi zajlik a karakterek fejében.

onsai

Ha ki kéne emelnem On Sai regényének legnagyobb érdemeit, azt mondanám, hogy a hibátlan logikával felépített világ az egyik, ahol minden ötlet kapcsolódik egy másikhoz, és újraolvasva sem találni benne egyetlen bukfencet sem, míg a másik a történetet átszövő kedves humor. Ilyen például a négyes metró alá épített kutatólabor, aminek a lassú elkészülését logikusan meg is magyarázza, vagy az energiatakarékosság jegyében tandembicikliző tudósok. Különösen jó ötlet volt a helyszínválasztás is: a regény nem pusztán a fővárosban játszódik, de egy külföldi szemén keresztül látjuk, és olvasóként így rákényszerülünk, hogy új, pozitív fényben lássuk Budapestet, és kicsit a benne élőket is.

A másik, ami őszintén szerethetővé teszi a könyvet, hogy a szerelmi szál mellett kapunk egy nagyon szépen felrajzolt apa-lánya viszonyt, és egy fantasy köpenybe burkolt történetet a felelősségvállalásról és a felnőtté válásról. Mia Anne, bár a lovagját keresi, egy olyan bajba jutott hölgy, aki végül saját magát menti meg – jó üzenet ez azoknak a kamaszlányoknak, aki úgy érzik, minden összeesküdött ellenük, hogy megvan bennünk az erő arra, hogy akár a világot is megmentsék.

Az Apa, randizhatok egy lovaggal? egy végtelenül kedves és szerethető könyv, amit kortól függetlenül bárkinek ajánlok, aki szereti a fantasyt, és szeretne valami olyasmit olvasni, ami elszórakoztatja és kicsit fel is rázza.

Kapcsolódó bejegyzések

  • beck-zoli_libri.jpg

"Egyre hangsúlyosabban olvasok kortárs magyar irodalmat" - interjú Beck Zoltánnal

Adva van tíz könyv, a 2017-es könyvtermés legjava: Bödőcs Tibor: Addig sem iszik, Földényi F. László: A melankólia dicsérete, Kemény István: Lúdbőr, Nádas Péter: Világló részletek I-II., Parti Nagy Lajos: Létbüfé, Peer Krisztián: 42, Spiró György: Kőbéka, Tolnai Ottó: Nem könnyű, Tompa Andrea...

  • libri_zsófi.jpg

"Az életem főtevékenysége az olvasás" - Interjú Szilágyi Zsófiával

A tavalyi év könyvtermésének legjavából előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el a Libri irodalmi díjat 2018-ban. A kötetek pedig, ahogy már megszokhattuk nem csak az olvasók, hanem az öt fős zsűri kegyeiért is harcba szállnak. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával...

  • don.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1523970935669.jpg
  • 48228_LID_opera_380x240mm_k.jpg
  • konyvek.jpg
  • konyvek_2-e1523973365427.jpg

Libri irodalmi díjak 2018

Idén sem maradunk díjnyertes olvasmányok nélkül nélkül! Hála a Librinek 2018-ban is kiosztásra kerülnek az irodalmi díjak, ahol tíz kortárs szerző művét veszi górcső alá a szakmai zsűri és természetesen az olvasóközönség. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év...

Szólj hozzá!