„Legyen a zene mindenkié!”

„Legyen a zene mindenkié!”

Kodály Zoltán előtt tiszteleg a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén két jelentős magyar zeneszerző előtt is fejet hajt. A fesztivál a hagyományosnak mondható Liszt-tematikája mellett a magyar zenetörténet egyik legfontosabb alakjáról, a 135 éve született, és éppen fél évszázada elhunyt legendás zeneszerzőről, zenepedagógusról, Kodály Zoltánról is megemlékezik.

Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy Kodály Zoltán munkássága nélkül elképzelhetetlen lenne a mai magyar zenei élet. Az 1882-ben született zeneszerző kiemelkedőt alkotott a klasszikus zene minden területén, művei a mai napig a koncerttermek közkedvelt darabjai. A komponálás mellett nem csak páratlan terjedelmű népdalgyűjteménye, hanem pedagógiai módszerei – ezen belül is a népdalkincsre épülő Kodály-módszer – is alapjaiban változtatták meg a zenéről való gondolkodásmódot. A pedagógiai módszer nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy 2016-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

A nemzetközi hírnév tükrében nem meglepő, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválon nem csupán magyar előadók műsorán találunk Kodály-műveket. A fiatal japán szoprán, Ayane Imai április 10-i Vigadó-béli dalestje különleges utazást ígér a magyar és a japán zene világába, mintegy hidat képezve a két pentatonikus zenei hagyomány között. A Hokkaidóban született énekesnő tanulmányait Szapporóban, Pécsett és Budapesten végezte, tökéletesen elsajátította a magyar nyelvet, mind zenei, mind szó szerinti értelemben. Estje különleges, már-már személyes vallomás szülőhazájáról és választott otthonáról. Április 12-én a Lappföldi Kamarazenekar koncertjén csendül fel a zeneszerző Adagio című darabja Sulyok Imre zenekari átiratában. Fülei Balázs zongoraestjének ad otthont a Klebelsberg Kultúrkúria április 10-én, itt más szerzők művei mellett elhangzik a Marosszéki táncok is.

A két tehetséges muzsikus, Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs Ködellik a Mátra című crossover bemutatójukkal tiszteleg Kodály művészete előtt április 19-én az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében. A Kodály-évfordulóra készült koncert első felében különleges formában hangzanak fel Kodály Zoltán kompozíciói: a zongora mellett tárogató, azaz népi furulya is felcsendül. A második rész pedig egy ősbemutató: Szokolay Dongó Balázs ősi magyar népzenék ihlette, Sír az út előttem című dalciklusát mutatja be. Április 21-én és 22-én a Müpa Fesztivál Színházában egy elképzelt falu mindennapjait mutatja be a Magyar Állami Népi Együttes új előadása, a Tánckánon – Hommage à Kodály.

A zeneszerző kamaraműveiből is válogat a Classicus Ensemble koncertsorozata. A Múzsák csöndje – Múzsák hangja négy előadására április 15-én és 16-án kerül sor a Pesti Vigadó Dísztermében. Fiatal muzsikusok négy koncert keretében mutatják be az I. világháború zenei életét. A kórusművek szerelmeseit várja az „Örvendjen az egész világ” című Fesztiválzáró kórusünnep április 22-én a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, az esten Kodály több rövidebb kórusműve mellett felcsendül a Budavári Te Deum is, hat kórus és a MÁV Zenekar közreműködésével, Medveczky Ádám vezényletével.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nagyszabású záróeseménye is Kodály Zoltán művészetéből merít. Április 23-án a zeneszerző legnépszerűbb színpadi műve, a Háry János kerül színre a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Anger Ferenc rendezésében. Az előadást Palló Imre vezényli, a címszerepben pedig Dobák Attila lép fel, akinek egyben ez lesz budapesti debütálása is.

Ayane Imai és Souhei Yamagami koncertje
2017. április 10., 19.30

Pesti Vigadó — Déli terem

Közreműködik: Ayane Imai – szoprán, Souhei Yamagami – zongora

További információk

Fülei Balázs zongoraestje
2017. április 10., 19:30

Klebelsberg Kultúrkúria

További információk

A sarkkör hangjai – A Lappföldi Kamarazenekar koncertje
2017. április 12., 19:30

Pesti Vigadó – Díszterem

Közreműködik: Szalai tamás – cimbalom

Vezényel és hegedűn közreműködik: John Storgårds

További információk

Múzsák csöndje – Múzsák hangja • 4.1, 4.2, 4.3, 4.4
Zene az I. világháború árnyékában
2017. április 15., 17:00 [1] és 19:00 [2], április 15., 17:00 [3] és 19:00 [4]

Pesti Vigadó – Díszterem

Közreműködik: Vörös Szilvia [2] – ének, Kállai Ernő [1] – hegedű, Zétényi Tamás [1] – cselló, Fejérvári Zoltán [2, 3] – zongora, Classicus Quartet [3, 4] A kvartett tagjai: Rácz József, Baksai Réka – hegedű, Tornyai Péter – brácsa, Zétényi Tamás – cselló
Műsorvezető: Tóth Endre

További információk: 4.14.2, 4.3, 4.4

Ködellik a Mátra
2017. április 19., 19:30

Uránia Nemzeti Filmszínház – Díszterem

Közreműködik: Szokolay Balázs – zongora, Szokolay Dongó Balázs – furulyák, dudák, tárogató, Navratil Andrea, Agócs Gergely – ének, Liszt Ferenc Kamarazenekar (koncertmester: Tfirst Péter)

További információk

Tánckánon – Hommage à Kodály – bemutató

A Magyar Állami Népi Együttes előadása

2017. április 21. 19:00

2017. április 22., 11.00

Müpa — Fesztivál Színház

Közreműködik: Bősze Tamás, Czébely Beáta, Brassói Jőrös Andrea, Pál Eszter, Hetényi Milán, a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara
Zene: Kelemen László, Pál Eszter, Pál István Szalonna, Pál Lajos
Látvány: Molnár Zsuzsa
Jelmez: Szűcs Edit
Animáció: Soós Andrea
Koreográfusok: Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Orza Călin
Koreográfus, rendező: Mihályi Gábor

További információk

“Örvendjen az egész világ”
Fesztiválzáró kórusünnep
2017. április 22., 19:00

Budapesti Olasz Kultúrintézet

Közreműködik: MÁV Szimfonikus Zenekar, Magnificat Leánykar (karigazgató: Szebellédi Valéria), a Pécsi Egyetem Női Kara (karigazgató: Kertész Attila), Musica Nostra Kórus (karigazgató: Mindszenty Zsuzsánna), Vox Humana Énekkar (karigazgató: Sándor Bence), Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus (karigazgató: Laczkó János), Budapesti Monteverdi Kórus (karigazgató: Kollár Éva)

Vezényel: Medveczky Ádám

További információk

Kodály: Háry János
A Budapesti Tavaszi Fesztivál záróelőadása

2017. április 23., 19:30
Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Háry János: Dobák Attila
Örzse, Háry kedvese: Balga Gabriella
Ferenc császár: Szerednyey Béla
Császárné: Váradi Zita
Napóleon: Haumann Péter
Mária Lujza, a felesége: Kálnay Zsófia
Öreg Marci, császári kocsis: Szvétek László
Ebelasztin báró: Kiss Tivadar
Pór / Magyar silbak / 1. huszár: Debreczeny Csaba
Kocsmáros / Muszka silbak / 2. huszár: Csuja Imre
Krucifix generális: Bátki Fazekas Zoltán

Közreműködik: a Magyar Rádió Zenei Együttesei (karigazgató: Pad Zoltán, Matos László)

Vezényel: Palló Imre
Díszlet: Szendrényi Éva
Jelmez: Zöldy Z Gergely
Dramaturg: Kenesey Judit
Koreográfus: Juhász Zsolt
A rendező munkatársa: Magyar Orsolya

Rendező: Anger Ferenc

További információk

Kapcsolódó bejegyzések

  • libri-natale.jpg
  • books-gifts.jpg
  • 4195728_5.jpg
  • covers_459677.jpg
  • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

  • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
  • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
  • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

  • TothKinga4.jpg
  • 3899115_5-e1511625062199.jpg

Tóth Kinga: Holdvilágképűek könyvbemutató

Ha egy különleges élményre vágytok, akkor feltétlenül látogassatok el november 28-án a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Tóth Kinga rendhagyó könyvbemutatója igazi csemegének ígérkezik az irodalom és a vizuális kultúra kedvelői számára.  Tóth Kinga érdekes, egyedi színfoltja a magyar irodalmi és...

Szólj hozzá!