„Legyen a zene mindenkié!”

„Legyen a zene mindenkié!”

Kodály Zoltán előtt tiszteleg a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén két jelentős magyar zeneszerző előtt is fejet hajt. A fesztivál a hagyományosnak mondható Liszt-tematikája mellett a magyar zenetörténet egyik legfontosabb alakjáról, a 135 éve született, és éppen fél évszázada elhunyt legendás zeneszerzőről, zenepedagógusról, Kodály Zoltánról is megemlékezik.

Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy Kodály Zoltán munkássága nélkül elképzelhetetlen lenne a mai magyar zenei élet. Az 1882-ben született zeneszerző kiemelkedőt alkotott a klasszikus zene minden területén, művei a mai napig a koncerttermek közkedvelt darabjai. A komponálás mellett nem csak páratlan terjedelmű népdalgyűjteménye, hanem pedagógiai módszerei – ezen belül is a népdalkincsre épülő Kodály-módszer – is alapjaiban változtatták meg a zenéről való gondolkodásmódot. A pedagógiai módszer nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy 2016-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

A nemzetközi hírnév tükrében nem meglepő, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválon nem csupán magyar előadók műsorán találunk Kodály-műveket. A fiatal japán szoprán, Ayane Imai április 10-i Vigadó-béli dalestje különleges utazást ígér a magyar és a japán zene világába, mintegy hidat képezve a két pentatonikus zenei hagyomány között. A Hokkaidóban született énekesnő tanulmányait Szapporóban, Pécsett és Budapesten végezte, tökéletesen elsajátította a magyar nyelvet, mind zenei, mind szó szerinti értelemben. Estje különleges, már-már személyes vallomás szülőhazájáról és választott otthonáról. Április 12-én a Lappföldi Kamarazenekar koncertjén csendül fel a zeneszerző Adagio című darabja Sulyok Imre zenekari átiratában. Fülei Balázs zongoraestjének ad otthont a Klebelsberg Kultúrkúria április 10-én, itt más szerzők művei mellett elhangzik a Marosszéki táncok is.

A két tehetséges muzsikus, Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs Ködellik a Mátra című crossover bemutatójukkal tiszteleg Kodály művészete előtt április 19-én az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében. A Kodály-évfordulóra készült koncert első felében különleges formában hangzanak fel Kodály Zoltán kompozíciói: a zongora mellett tárogató, azaz népi furulya is felcsendül. A második rész pedig egy ősbemutató: Szokolay Dongó Balázs ősi magyar népzenék ihlette, Sír az út előttem című dalciklusát mutatja be. Április 21-én és 22-én a Müpa Fesztivál Színházában egy elképzelt falu mindennapjait mutatja be a Magyar Állami Népi Együttes új előadása, a Tánckánon – Hommage à Kodály.

A zeneszerző kamaraműveiből is válogat a Classicus Ensemble koncertsorozata. A Múzsák csöndje – Múzsák hangja négy előadására április 15-én és 16-án kerül sor a Pesti Vigadó Dísztermében. Fiatal muzsikusok négy koncert keretében mutatják be az I. világháború zenei életét. A kórusművek szerelmeseit várja az „Örvendjen az egész világ” című Fesztiválzáró kórusünnep április 22-én a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, az esten Kodály több rövidebb kórusműve mellett felcsendül a Budavári Te Deum is, hat kórus és a MÁV Zenekar közreműködésével, Medveczky Ádám vezényletével.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nagyszabású záróeseménye is Kodály Zoltán művészetéből merít. Április 23-án a zeneszerző legnépszerűbb színpadi műve, a Háry János kerül színre a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Anger Ferenc rendezésében. Az előadást Palló Imre vezényli, a címszerepben pedig Dobák Attila lép fel, akinek egyben ez lesz budapesti debütálása is.

Ayane Imai és Souhei Yamagami koncertje
2017. április 10., 19.30

Pesti Vigadó — Déli terem

Közreműködik: Ayane Imai – szoprán, Souhei Yamagami – zongora

További információk

Fülei Balázs zongoraestje
2017. április 10., 19:30

Klebelsberg Kultúrkúria

További információk

A sarkkör hangjai – A Lappföldi Kamarazenekar koncertje
2017. április 12., 19:30

Pesti Vigadó – Díszterem

Közreműködik: Szalai tamás – cimbalom

Vezényel és hegedűn közreműködik: John Storgårds

További információk

Múzsák csöndje – Múzsák hangja • 4.1, 4.2, 4.3, 4.4
Zene az I. világháború árnyékában
2017. április 15., 17:00 [1] és 19:00 [2], április 15., 17:00 [3] és 19:00 [4]

Pesti Vigadó – Díszterem

Közreműködik: Vörös Szilvia [2] – ének, Kállai Ernő [1] – hegedű, Zétényi Tamás [1] – cselló, Fejérvári Zoltán [2, 3] – zongora, Classicus Quartet [3, 4] A kvartett tagjai: Rácz József, Baksai Réka – hegedű, Tornyai Péter – brácsa, Zétényi Tamás – cselló
Műsorvezető: Tóth Endre

További információk: 4.14.2, 4.3, 4.4

Ködellik a Mátra
2017. április 19., 19:30

Uránia Nemzeti Filmszínház – Díszterem

Közreműködik: Szokolay Balázs – zongora, Szokolay Dongó Balázs – furulyák, dudák, tárogató, Navratil Andrea, Agócs Gergely – ének, Liszt Ferenc Kamarazenekar (koncertmester: Tfirst Péter)

További információk

Tánckánon – Hommage à Kodály – bemutató

A Magyar Állami Népi Együttes előadása

2017. április 21. 19:00

2017. április 22., 11.00

Müpa — Fesztivál Színház

Közreműködik: Bősze Tamás, Czébely Beáta, Brassói Jőrös Andrea, Pál Eszter, Hetényi Milán, a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara
Zene: Kelemen László, Pál Eszter, Pál István Szalonna, Pál Lajos
Látvány: Molnár Zsuzsa
Jelmez: Szűcs Edit
Animáció: Soós Andrea
Koreográfusok: Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Orza Călin
Koreográfus, rendező: Mihályi Gábor

További információk

“Örvendjen az egész világ”
Fesztiválzáró kórusünnep
2017. április 22., 19:00

Budapesti Olasz Kultúrintézet

Közreműködik: MÁV Szimfonikus Zenekar, Magnificat Leánykar (karigazgató: Szebellédi Valéria), a Pécsi Egyetem Női Kara (karigazgató: Kertész Attila), Musica Nostra Kórus (karigazgató: Mindszenty Zsuzsánna), Vox Humana Énekkar (karigazgató: Sándor Bence), Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus (karigazgató: Laczkó János), Budapesti Monteverdi Kórus (karigazgató: Kollár Éva)

Vezényel: Medveczky Ádám

További információk

Kodály: Háry János
A Budapesti Tavaszi Fesztivál záróelőadása

2017. április 23., 19:30
Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Háry János: Dobák Attila
Örzse, Háry kedvese: Balga Gabriella
Ferenc császár: Szerednyey Béla
Császárné: Váradi Zita
Napóleon: Haumann Péter
Mária Lujza, a felesége: Kálnay Zsófia
Öreg Marci, császári kocsis: Szvétek László
Ebelasztin báró: Kiss Tivadar
Pór / Magyar silbak / 1. huszár: Debreczeny Csaba
Kocsmáros / Muszka silbak / 2. huszár: Csuja Imre
Krucifix generális: Bátki Fazekas Zoltán

Közreműködik: a Magyar Rádió Zenei Együttesei (karigazgató: Pad Zoltán, Matos László)

Vezényel: Palló Imre
Díszlet: Szendrényi Éva
Jelmez: Zöldy Z Gergely
Dramaturg: Kenesey Judit
Koreográfus: Juhász Zsolt
A rendező munkatársa: Magyar Orsolya

Rendező: Anger Ferenc

További információk

Kapcsolódó bejegyzések

  • 36790194174_bbb28033e7_z.jpg
  • 37452263756_fa4cfe9928_z.jpg
  • 37452342926_b071eed9d7_z.jpg
  • 37469170242_257763e6dd_z.jpg

Valaki ellopta a pingponglabdát - Csoda korban élünk (Szigliget) kritika

Fergeteges bohózattal indítja az évadatot a Thália Színház. Michael Frayn darabját Hamvai Kornél átiratában élvezheti a közönség. A Csoda korban élünk (Szigliget) az 1950-es évek kommunizmusába repíti vissza a közönséget, ahol senki nem az, akinek látszik és minden megtörténik, aminek nem lenne...

  • Kult-konyvek-21.Szazad_kiado_1.png
  • 41049_thumb-e1507107146144.jpg
  • 41050_thumb.jpg
  • 41051_thumb.jpg
  • covers_438119-e1507107173402.jpg

Négy könyv, amit érdemes beszerezned ősszel

A 21. Század kiadó idén ősszel nagy dobásra készül és négy világsikerű könyvvel örvendezteti meg az olvasás és a könyvek szerelmeseit. Világirodalmi bestsellereket hoz el nekünk a KULT Könyvek sorozattal. Mi már alig várjuk őket, csapjatok le rájuk Ti is! Michael Chabon: Ragyog a hold ...

  • Untitled-collage.jpg

A boldogság ára...

Kinek mit jelent a boldogság? Egyeseknek a pénzt, másoknak egy sikeres karriert és van akinek egy jól működő házasságot. Michelle Frances bemutatkozó pszichológiai thrillerében,  A barátnőben mindenki csupán a saját boldogságát keresi, azonban, mint azt tudjuk a boldogságnak ára van, amit a...

Szólj hozzá!