Lassú vámpírrománc – Halhatatlan szeretők
Értékelem! 5

Jim Jarmusch játszi könnyedséggel és eleganciával vezet be minket a halhatatlan vámpírszeretők világába, Detroit kihalt utcáitól Tanger zegzugos sikátoraiig, merőben más képet kialakítva a vérszívókról az Alkonyat-filmek tinirománc-hőseihez képest. A rendező által kialakított univerzumban az éjszaka gyermekei csupán tengnek-lengnek, különféle elfoglaltságokba menekülnek, hogy könnyítsék az évszázadok súlyát és az azzal járó mélabút. A tudományok és ..

Summary 5.0
Értékelem! 5
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

Lassú vámpírrománc – Halhatatlan szeretők

Jim Jarmusch játszi könnyedséggel és eleganciával vezet be minket a halhatatlan vámpírszeretők világába, Detroit kihalt utcáitól Tanger zegzugos sikátoraiig, merőben más képet kialakítva a vérszívókról az Alkonyat-filmek tinirománc-hőseihez képest.

A rendező által kialakított univerzumban az éjszaka gyermekei csupán tengnek-lengnek, különféle elfoglaltságokba menekülnek, hogy könnyítsék az évszázadok súlyát és az azzal járó mélabút. A tudományok és a művészetek habzsolói: a főszereplő, Adam (Tom Hiddleston) például amellett, hogy egy romos detroiti házban gyűjt hangszereket és gyártja önnön szórakoztatására komor szerzeményeit (“temetési zenéit,” ahogyan ő fogalmaz), a biológiában is jártas, sőt egy összeeszkábált generátor segítségével még villanyszámlát sem kell fizetnie. Az ő befelé forduló, enyhén szuicid hajlamú karakterének tökéletes ellentétpárja felesége, Eve (Tilda Swinton), aki a világ felfedezésének és a testi-lelki utazásoknak szenteli örökéletét. Kettejük ősöreg románca mozgatja – vagy inkább hullámoztatja – a film sztoriját, melybe közben olyan figurák toppannak be, mint Eve húga, a lázadó szellemiségű Ava (Mia Wasikowska) vagy a bölcs Marlowe (John Hurt).

halhatatlan-szeretok-3-800x450

A film egyik legnagyobb erőssége egyben sokaknak hátulütő is lehet, tekintve hogy a bő kétórás játékidő alatt tulajdonképpen nem sok “akció” történik. Cserébe viszont gyönyörű atmoszférikus képeket kapunk, valamint lassan folydogáló, masszív hangulatba mártott jeleneteket. Egyszóval inkább a szereplők bemutatásán van a hangsúly, nem pedig a pörgős cselekményen – ami egyébként nem is illene jól a finoman kidolgozott karakterekhez és mindennapjaikhoz. Így szinte első kézből tapasztalhatjuk meg, hogy a vámpírlét sem fenékig tejföl (vérföl?), inkább egyfajta évszázadokon átívelő melankolikus szemlélődés a társadalom perifériájáról, a tömegektől elzárkózottan. “Micsoda dögunalom,” Adam szavaival élve, ám amint beleszokunk a film diktálta tempóba, szép lassan magába szippant a vérszívók mikrokozmosza. A komor és lelkileg kissé megterhelő hangulaton helyenként könnyítenek is, elszórt utalásokkal és ötletességekkel (ilyen a vérjégkrém vagy akár maga Marlowe személye), amelyek kellemesen fanyar humorú pillanatokkal szolgálnak.

halhatatlan-szeretok-1-800x449

Az atmoszféra megteremtésében a komótosan csörgedező, életképszerű jelenetek mellett a zene viszi a prímet – már rögtön a nyitó képsorok alatt felcsendül a jóféle pszichedelikus garázsos gitárhömpölygés. Néhol egészen kerek, hagyományos értelemben vett dalokat hallhatunk, máshol pedig kísérletezős, hipnotikus drone-ba hajló futamokat, tisztán és torzítva. A soundtrack oroszlánrészét magának a rendezőnek köszönhetjük, illetve zenekarának, a SQÜRL formációnak. Nagymértékben segítségükre volt a finomabb pillanatok aláfestésében Jozef van Wissem zeneszerző, elvarázsoló lantjátékával (ő egyébként már nem először zenél együtt Jarmusch-sal). Az említett zenészek mesteri módon ágyaznak meg a film merengő, éjsötét romantikájának és komor képeinek. A vámpírlét kietlen atmoszféráját egyébként az eredeti filmcím hatásosabban visszaadja: ott a kissé félreérthetően heves “halhatatlan szeretők” helyett (körülbelül) az “utolsó fennmaradt szerelmesek” áll.

halhatatlan-szeretok-5-800x450

Mindenképpen ajánlom a filmet azoknak, akik az említett hangulatokért rajonganak, és kicsit ki szeretnének szakadni a felfokozott, pörgős akcióparádék világából. Pazar két óra, vámpíros köntösbe öltöztetve, telepakolva gyönyörű beállításokkal és vagány zenével.

Halhatatlan szeretők (Only Lovers Left Alive, 2014) színes, feliratos, angol-német romantikus dráma
Rendezte és a forgatókönyvet írta: Jim Jarmusch
Szereplők: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, Anton Yelchin, John Hurt

Kapcsolódó bejegyzések

the-witch-1-800x400.jpg
maxresdefault-800x450.jpg
batman-v-superman-1-800x330.jpg

1 Komment

  1. Trackback: Mozizz alkonyattól pirkadatig! - Artmozik éjszakája | ARTIQ

Szólj hozzá!