Langyos a teknősleves – Tini Nindzsa Teknőcök 2 kritika
Értékelem! 3

Kicsit zötyögősen indult modernizált filmes útjára a Tini Nindzsa Teknőcök történetfolyam két évvel ezelőtt, de azért megvoltak a maga érdemei. Lássuk, sikerült-e a folytatással némiképp helyrehozni a teknőc tesók renoméját! Az előző filmben megismerkedhettünk kedvenc pizzazabáló mutáns teknőseink eredettörténetével, illetve tanúi lehettünk annak, hogyan zúzzák le a velejéig gonosz Zúzót és mentik meg New Yorkot. ..

Summary 3.0
Értékelem! 0
Summary rating from user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 0.0 kritikán aluli

Langyos a teknősleves – Tini Nindzsa Teknőcök 2 kritika

Kicsit zötyögősen indult modernizált filmes útjára a Tini Nindzsa Teknőcök történetfolyam két évvel ezelőtt, de azért megvoltak a maga érdemei. Lássuk, sikerült-e a folytatással némiképp helyrehozni a teknőc tesók renoméját!

Az előző filmben megismerkedhettünk kedvenc pizzazabáló mutáns teknőseink eredettörténetével, illetve tanúi lehettünk annak, hogyan zúzzák le a velejéig gonosz Zúzót és mentik meg New Yorkot. Persze, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a folytatásra még bőszebb fenyegetéssel és még nagyobb téttel álltak elő a készítők: ezúttal Leonardo, Donatello, Michelangelo és Raffaello ellenfele a másik dimenzióból érkező Krang, aki az egész Föld elpusztításán munkálkodik, és ha mindez nem lenne elég, még Zúzó is szabadon portyázik, nem túl eszes, viszont annál veszedelmesebb mutáns segítőivel, Rocksteady-vel és Beboppal.

Habár a teknőcök 2014-es bemutatkozása enyhén szólva nem hagyott mély nyomot bennem, az új részre már csak azért is kíváncsi voltam, mert végre több illusztris szereplő megmutatja magát benne, főként a gonoszok oldalán, ez pedig olyan fegyvertény, amely bizonyára imponál a TMNT képregényeken és rajzfilmeken felnőtt nézősereg számára. Ezen téren pedig nem is okozott csalódást a film: főleg Rocksteady és Bebop karakterét találták el remekül, tipikus nagyszájú és csökött agyú mamlaszok, akik minden rosszra kaphatók, emellett pedig már komikus módon az egekig szökik náluk a brománc-mérő. Krang, a földönkívüli agy-lény kifejezetten undorítóra sikerült, jelleméhez abszolút passzol is nyálkás külsője. Apropó külső, az említett figurák kivitelezését és animálását is tökéletesen megoldották, kicsit rajzfilmszerűvé válik ugyan az adott jelenet, amikor begrasszálnak a képbe, de hát mégiscsak eléggé hihetetlen szereplőkről van szó (Zúzó viszont szolidabb páncélzatot kapott, amely jobban hajaz az „eredeti” dizájnjára, ezért is piros pont!).

tmnt2-01-800x330

Persze a film mit sem érne főhőseink és halált megvető bátorsággal véghezvitt akcióik nélkül – hál’ istennek a készítők ezen a vonalon sem voltak szűkmarkúak. A teknőcök kinézetén ugyan az előző film előtt még elcsodálkoztam, de végül teljes mértékben hozzászoktam, és rájöttem, igazából jobbat nem is nagyon lehetne kitalálni. A jól elkülöníthető jellemű hüllősrácok ismét parádés alakítást nyújtanak, miközben olyan hajmeresztő szituációkba keverednek, amelyek simán rálicitálnak a korábbiakra: van itt repülőgépes ugrás a semmibe, vadvízi hajsza tankkal kiegészítve, és persze gigászi küzdelem a folytonos mozgásban lévő Technodrome-ban. Ezek az üldözéses és harci jeleneteket rendkívül mulattató módon koreografálták és szerkesztették meg, ráadásul a 3D élmény még rá is tesz egy lapáttal (nem túl hivalkodó, épp csak amennyire szükséges). Az előző történetből megismert April és Vern is vagánykodik egy kicsit, ám Casey Jones az igazi új akcióhős a teknőcök oldalán, még ha időbe is telik, amíg „összemelegednek” – ez egyébként számos poén forrása is kezdetben.

tmnt2-02-800x330

A látvány tehát pazar, a karakterek és egymással való érintkezéseik kellőképpen szórakoztatóak, mindössze az a bökkenő, hogy maga a történet és néhány ordas logikai kérdőjel szépen visszahúzza a középszerűség felé az egész produkciót. Nyilván, ha nem éppen felnőtteknek készült képregényes és rajzfilmes alapanyagból dolgozik az ember, akkor az azért erősen rányomja a bélyegét a végeredményre is, de érzésem szerint némi hihetőbb színezet nem ártott volna a cselekmény egyes mozzanatainak. Fényes nappal utcán mászkáló és semmiből feltűnő hiperbűnözők, az adott helyzettől függően változó környezeti tényezők, röhejes deus ex machinák, gumilabdaként pattogó és szemlátomást sosem sérülő karakterek (szegény Casey egy fokkal realistább darabban már darabokban lenne pl.), ezek egyenként csupán apró bosszúságok, de egybegyűjtve kissé a figyelmesebb néző agyára mehetnek. Már ha egyáltalán az alkotók feltételezték, hogy a közönségnek van agya: legtöbbször olyan mérhetetlenül szájbarágós a film, hogy akár rádiójátékként is megállná a helyét, annyiszor gondolkodnak hangosan a szereplők vagy narrálják, hogy éppen mit csinálnak vagy mit fognak tenni, ezzel gyakorlatilag a kukába a dobva a vizuális történetmesélés oroszlánrészét. A helyzeten az sem segít, hogy a főszereplőkből különösebben változatos és érdekes történetet sem lehet kicsiholni, így megelégedtek a forgatókönyvírók a szokásos “tesók vagyunk, mégis széthúzunk, de a végére persze kibékülünk” vonallal, ahogy várható volt.

tmnt2-03-800x330

A Tini Nindzsa Teknőcök 2. – Elő az árnyékból alapvetően élvezetes kikapcsolódás lenne, ha nem venné hülyére a befogadót és hagyná kicsit a képsorokat lélegezni, önmagukért beszélni. Megértem persze, hogy a célközönség bizonyára a fiatalabb korosztály, de azért még nem kellene a mércét ennyire alacsonyra engedni és túlontúl bugyutára venni a figurát. Ha képesek vagyunk viszont a cselekménybeli hiányosságokon túllendülni, egészen korrekt limonádét kapunk, ami valóban elfeledteti velünk a valódi világot a bő másfél órás játékidő erejéig: pörgős, humoros, kalandos kis utazás, még ha néha kicsit szét is esik. Könnyen lehet, hogy gyermekkori önmagam új kedvenc filmet avatna, felnőttesebb szemmel nézve azonban az Elő az árnyékból távol áll a tökéletestől.

Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból (2016) színes, amerikai akciófilm
Rendező: Dave Green
Forgatókönyv: Josh Appelbaum, André Nemec
Szereplők: Megan Fox, Will Arnett, Stephen Amell, Noel Fisher, Jeremy Howard, Pete Ploszek, Alan Ritchson, Laura Linney, Tyler Perry
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Bemutató: június 30.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!