Ki volt Alice? – T. R. Richmond: Ami maradt

Ki volt Alice? – T. R. Richmond: Ami maradt

Mi marad utánunk, ha már nem leszünk? Össze lehet-e rakni egy ember életét miután elment? Választ kaphatunk-e a kínzó kérdésekre? Érdemes-e a múltban vájkálni?

T. R. Richmond többek között ezeket a kérdésekre keresi a keresi a választ első művében, amelynek a találó Ami maradt címet adták (eredeti címe: What She Left). Az újságíró debütáló regénye egyszerre krimi és társadalom kritika. Olyan érdekes és újszerű megközelítése ez egy lehetséges bűnügy felgöngyölítésének, hogy az ember szinte falja a sorokat és képtelen letenni a könyvet.

A történet középpontjában Alice Salmon áll, a fiatal és tehetséges újságíró, aki egy fagyos februári éjszakán vízbe fulladt. Senki nem tudja mi történhetett csupán találgatások, elméletek keringenek a médiában és a közösségi portálokon. Gyilkosság? Öngyilkosság? Baleset? Mindenkinek megvan a véleménye a történtekről, na és persze Aliceről. Dr. Jeremy Cooke egyetemi oktató a fejébe veszi, hogy kideríti mi is történt a lánnyal. A cél azonban nem pusztán a bizonyosság, újra akarja alkotni Alicet. Ehhez pedig felkutatja az összes barátját, ismerősét és rokonát. Ezekből a levelezésekből, naplóbejegyzésekből, email váltásokból áll végül össze a történet. De vajon mi lehet az igazság? Rekonstruálható-e élet és halál? Felszínre kerül-e az igazság, úgy ahogy a folyóban Alice teste?

“Semmi  mást  nem  akarok,  csak  rendet  teremteni, ezért most be kell ismernem valamit: talán valamiről elfelejtettem  neked  minden  vonatkozásban  beszámolni.
Arról már meséltem, ugye, hogy előszeretettel sétálok éjszakánként. Már megírtam, hogy a séta figyelemelterelés céljára is kiváló, valamint az orvos által javasolt könnyű testgyakorlás céljára is megfelel. Február 4-én éjjel is  egy  ilyen  sétán  voltam  Southampton  városközpontjában.  Elég,  ha  annyit  mondok:  tudomásomra  jutott, hogy Alice aznap este a városban lesz.”

Richmond nagyszerűen csavarja a történetet, vérbeli 21. századi levélregényében, és a végsőkig bizonytalanságban tartja az olvasót, oldalanként tiporva romba a teóriáinkat. Állandó kétségek között vergődve, folyton mást gyanúsítva követjük Cooke professzort a megoldásig és (szerény véleményem szerint) meglepő végkifejletig. Közben pedig nem csak Alicet ismerhetjük meg, hanem az őt körülvevő embereket és az életét meghatározó eseményeket. A jól felépített karaktereknek hála valódi érzelmi hullámvasút ez a könyv.

alice

Mindamellett, hogy a könyv szerkezete megdolgoztatja a memóriánkat, komoly koncentrációra is ösztönöz, hiszen ugrálunk térben és időben is. Hol Alice korábbi naplóbejegyzéseit olvassuk, hol volt fiúja gondolataiban merülünk el, vagy éppen a professzor barátjának írt leveleiből próbálunk újabb információ morzsákat kinyerni. Nagyon elgondolkodtató az is, amit a regény a mai média által uralt világunkról sugall. Manapság amikor nap, mint nap futunk bele hasonló történetekbe, hajlamosak vagyunk legyinteni, vagy túl korán véleményt formálni. Mert véleménye az mindenkinek van és a mai digitalizált társadalomban számtalan követőt találhat magának bármely elmélet. Megítélünk valakit a közösségi profiljáról, beskatulyázunk embereket a megosztott képeik/idézeteik alapján. Tudjuk merre járnak, kivel vannak és mit csinálnak. A kérdés már csak az: jó nekünk, ha ennyire jelen vagyunk? Biztonságban érezhetjük magunk, ha a világ minden lépésünket követi?

Kiadó: Európa Könyvkiadó (2016)

Aki nem elégszik meg a könyvvel az keresse fel Alice Salmon Facebook oldalát (ott leróhatja tiszteletét és bónuszként, egy a könyvből kimaradt levelet is olvashat) vagy vessen néhány kutató pillantást Cooke professzor Twitter oldalára.

Kapcsolódó bejegyzések

Budapest Éjjel – Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Budapest Éjjel - Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Fekete Gábor, 'Budapest Éjjel' című fotósorozata a svájci-magyar művész egyedi kapcsolatát mutatja be szülővárosával, egy sor könnyed, nosztalgikus, néhol humorral fűszerezett éjszakai felvételen keresztül. A több mint két évet felölelő sorozat, 2016-ban a Corvina Kiadó jelentette meg, a...

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

Az Orlai Produkciós Iroda július 15-én a szentendrei Ferenczy Múzeum udvarán mutatja be a Lengyel Nagy Anna interjúi alapján készülő Élet.Történetek.hu... sorozat első darabját, A nővérek − Levél Apámhoz! című előadást. Az est két szereplője Egri Kati és Egri Márta, rendezője Cseh Judit. A...

  • FotorCreated.jpg

Te hinnél neki?

Te mit tennél, ha a már halottnak hitt gyermeked bekopogtatna az ajtón? Amy Gentry ezzel a gondolattal játszott el debütáló,  Ki ez a lány? című regényében. Nem sok rettegettebb dolog lehet egy szülő életében, minthogy elrabolják a gyermekét. De vajon, hogyan lehet azt feldolgozni ha az...

Szólj hozzá!