Ki volt Alice? – T. R. Richmond: Ami maradt

Ki volt Alice? – T. R. Richmond: Ami maradt

Mi marad utánunk, ha már nem leszünk? Össze lehet-e rakni egy ember életét miután elment? Választ kaphatunk-e a kínzó kérdésekre? Érdemes-e a múltban vájkálni?

T. R. Richmond többek között ezeket a kérdésekre keresi a keresi a választ első művében, amelynek a találó Ami maradt címet adták (eredeti címe: What She Left). Az újságíró debütáló regénye egyszerre krimi és társadalom kritika. Olyan érdekes és újszerű megközelítése ez egy lehetséges bűnügy felgöngyölítésének, hogy az ember szinte falja a sorokat és képtelen letenni a könyvet.

A történet középpontjában Alice Salmon áll, a fiatal és tehetséges újságíró, aki egy fagyos februári éjszakán vízbe fulladt. Senki nem tudja mi történhetett csupán találgatások, elméletek keringenek a médiában és a közösségi portálokon. Gyilkosság? Öngyilkosság? Baleset? Mindenkinek megvan a véleménye a történtekről, na és persze Aliceről. Dr. Jeremy Cooke egyetemi oktató a fejébe veszi, hogy kideríti mi is történt a lánnyal. A cél azonban nem pusztán a bizonyosság, újra akarja alkotni Alicet. Ehhez pedig felkutatja az összes barátját, ismerősét és rokonát. Ezekből a levelezésekből, naplóbejegyzésekből, email váltásokból áll végül össze a történet. De vajon mi lehet az igazság? Rekonstruálható-e élet és halál? Felszínre kerül-e az igazság, úgy ahogy a folyóban Alice teste?

“Semmi  mást  nem  akarok,  csak  rendet  teremteni, ezért most be kell ismernem valamit: talán valamiről elfelejtettem  neked  minden  vonatkozásban  beszámolni.
Arról már meséltem, ugye, hogy előszeretettel sétálok éjszakánként. Már megírtam, hogy a séta figyelemelterelés céljára is kiváló, valamint az orvos által javasolt könnyű testgyakorlás céljára is megfelel. Február 4-én éjjel is  egy  ilyen  sétán  voltam  Southampton  városközpontjában.  Elég,  ha  annyit  mondok:  tudomásomra  jutott, hogy Alice aznap este a városban lesz.”

Richmond nagyszerűen csavarja a történetet, vérbeli 21. századi levélregényében, és a végsőkig bizonytalanságban tartja az olvasót, oldalanként tiporva romba a teóriáinkat. Állandó kétségek között vergődve, folyton mást gyanúsítva követjük Cooke professzort a megoldásig és (szerény véleményem szerint) meglepő végkifejletig. Közben pedig nem csak Alicet ismerhetjük meg, hanem az őt körülvevő embereket és az életét meghatározó eseményeket. A jól felépített karaktereknek hála valódi érzelmi hullámvasút ez a könyv.

alice

Mindamellett, hogy a könyv szerkezete megdolgoztatja a memóriánkat, komoly koncentrációra is ösztönöz, hiszen ugrálunk térben és időben is. Hol Alice korábbi naplóbejegyzéseit olvassuk, hol volt fiúja gondolataiban merülünk el, vagy éppen a professzor barátjának írt leveleiből próbálunk újabb információ morzsákat kinyerni. Nagyon elgondolkodtató az is, amit a regény a mai média által uralt világunkról sugall. Manapság amikor nap, mint nap futunk bele hasonló történetekbe, hajlamosak vagyunk legyinteni, vagy túl korán véleményt formálni. Mert véleménye az mindenkinek van és a mai digitalizált társadalomban számtalan követőt találhat magának bármely elmélet. Megítélünk valakit a közösségi profiljáról, beskatulyázunk embereket a megosztott képeik/idézeteik alapján. Tudjuk merre járnak, kivel vannak és mit csinálnak. A kérdés már csak az: jó nekünk, ha ennyire jelen vagyunk? Biztonságban érezhetjük magunk, ha a világ minden lépésünket követi?

Kiadó: Európa Könyvkiadó (2016)

Aki nem elégszik meg a könyvvel az keresse fel Alice Salmon Facebook oldalát (ott leróhatja tiszteletét és bónuszként, egy a könyvből kimaradt levelet is olvashat) vagy vessen néhány kutató pillantást Cooke professzor Twitter oldalára.

Kapcsolódó bejegyzések

  • 33456507534_e372d291bb_z.jpg
  • 34297989445_71089740ed_z.jpg
  • 34298035405_7987a0c2df_z.jpg
  • 34298044085_d9d251ccef_z.jpg

Ami Tarantóban történik... - A főnök meg én meg a főnök

Carlo Goldoni fergeteges komédiáját ültette mai környezetbe a Thália Színház, így született meg legújabb előadásuk. A főnök meg én meg a főnök felhőtlen szórakozást ígér, két felvonásban. Goldoni 1746-ban, a Két úr szolgája című komédiájával teremtette meg annak idején a polgári vígjáték...

  • FotorCreated-13.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1493447443755.jpg

"A nagyregényeket szeretem a legjobban" - Interjú Fullajtár Andreával

Adva van tíz könyv, a 2016-os könyvtermés legjava: Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája; Kepes András: Világkép; Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér; Nádas Péter: Az élet sója; Németh Gábor: Egy mormota nyara; Szabó T. Anna: Törésteszt; Térey János: Őszi hadjárat; Varró...

“Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.” – Interjú Bálint Andrással

"Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni." - Interjú Bálint Andrással

A 2017-es Libri irodalmi díjat, a 2016-os évi könyvtermésből előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el. A beválogatott kötetek nem csak a nézők kegyeiért versengenek, hanem, az öt fős zsűri szívébe is igyekeznek belopni magukat. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával...

Szólj hozzá!