Ki volt Alice? – T. R. Richmond: Ami maradt

Ki volt Alice? – T. R. Richmond: Ami maradt

Mi marad utánunk, ha már nem leszünk? Össze lehet-e rakni egy ember életét miután elment? Választ kaphatunk-e a kínzó kérdésekre? Érdemes-e a múltban vájkálni?

T. R. Richmond többek között ezeket a kérdésekre keresi a keresi a választ első művében, amelynek a találó Ami maradt címet adták (eredeti címe: What She Left). Az újságíró debütáló regénye egyszerre krimi és társadalom kritika. Olyan érdekes és újszerű megközelítése ez egy lehetséges bűnügy felgöngyölítésének, hogy az ember szinte falja a sorokat és képtelen letenni a könyvet.

A történet középpontjában Alice Salmon áll, a fiatal és tehetséges újságíró, aki egy fagyos februári éjszakán vízbe fulladt. Senki nem tudja mi történhetett csupán találgatások, elméletek keringenek a médiában és a közösségi portálokon. Gyilkosság? Öngyilkosság? Baleset? Mindenkinek megvan a véleménye a történtekről, na és persze Aliceről. Dr. Jeremy Cooke egyetemi oktató a fejébe veszi, hogy kideríti mi is történt a lánnyal. A cél azonban nem pusztán a bizonyosság, újra akarja alkotni Alicet. Ehhez pedig felkutatja az összes barátját, ismerősét és rokonát. Ezekből a levelezésekből, naplóbejegyzésekből, email váltásokból áll végül össze a történet. De vajon mi lehet az igazság? Rekonstruálható-e élet és halál? Felszínre kerül-e az igazság, úgy ahogy a folyóban Alice teste?

“Semmi  mást  nem  akarok,  csak  rendet  teremteni, ezért most be kell ismernem valamit: talán valamiről elfelejtettem  neked  minden  vonatkozásban  beszámolni.
Arról már meséltem, ugye, hogy előszeretettel sétálok éjszakánként. Már megírtam, hogy a séta figyelemelterelés céljára is kiváló, valamint az orvos által javasolt könnyű testgyakorlás céljára is megfelel. Február 4-én éjjel is  egy  ilyen  sétán  voltam  Southampton  városközpontjában.  Elég,  ha  annyit  mondok:  tudomásomra  jutott, hogy Alice aznap este a városban lesz.”

Richmond nagyszerűen csavarja a történetet, vérbeli 21. századi levélregényében, és a végsőkig bizonytalanságban tartja az olvasót, oldalanként tiporva romba a teóriáinkat. Állandó kétségek között vergődve, folyton mást gyanúsítva követjük Cooke professzort a megoldásig és (szerény véleményem szerint) meglepő végkifejletig. Közben pedig nem csak Alicet ismerhetjük meg, hanem az őt körülvevő embereket és az életét meghatározó eseményeket. A jól felépített karaktereknek hála valódi érzelmi hullámvasút ez a könyv.

alice

Mindamellett, hogy a könyv szerkezete megdolgoztatja a memóriánkat, komoly koncentrációra is ösztönöz, hiszen ugrálunk térben és időben is. Hol Alice korábbi naplóbejegyzéseit olvassuk, hol volt fiúja gondolataiban merülünk el, vagy éppen a professzor barátjának írt leveleiből próbálunk újabb információ morzsákat kinyerni. Nagyon elgondolkodtató az is, amit a regény a mai média által uralt világunkról sugall. Manapság amikor nap, mint nap futunk bele hasonló történetekbe, hajlamosak vagyunk legyinteni, vagy túl korán véleményt formálni. Mert véleménye az mindenkinek van és a mai digitalizált társadalomban számtalan követőt találhat magának bármely elmélet. Megítélünk valakit a közösségi profiljáról, beskatulyázunk embereket a megosztott képeik/idézeteik alapján. Tudjuk merre járnak, kivel vannak és mit csinálnak. A kérdés már csak az: jó nekünk, ha ennyire jelen vagyunk? Biztonságban érezhetjük magunk, ha a világ minden lépésünket követi?

Kiadó: Európa Könyvkiadó (2016)

Aki nem elégszik meg a könyvvel az keresse fel Alice Salmon Facebook oldalát (ott leróhatja tiszteletét és bónuszként, egy a könyvből kimaradt levelet is olvashat) vagy vessen néhány kutató pillantást Cooke professzor Twitter oldalára.

Kapcsolódó bejegyzések

  • libri-natale.jpg
  • books-gifts.jpg
  • 4195728_5.jpg
  • covers_459677.jpg
  • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

  • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
  • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
  • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

  • TothKinga4.jpg
  • 3899115_5-e1511625062199.jpg

Tóth Kinga: Holdvilágképűek könyvbemutató

Ha egy különleges élményre vágytok, akkor feltétlenül látogassatok el november 28-án a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Tóth Kinga rendhagyó könyvbemutatója igazi csemegének ígérkezik az irodalom és a vizuális kultúra kedvelői számára.  Tóth Kinga érdekes, egyedi színfoltja a magyar irodalmi és...

Szólj hozzá!