Két és fél óra tömény rémálom – Az Egészség ellenszere
Értékelem! 5

Csúcsthrillerrel van dolgunk ez egy percig sem vitás, mégis úgy érezzük, hogy legszívesebben kiszaladnánk a teremből, de legalábbis letépnénk az arcunkat, hátha sikerül felébredni, s a moziból kilépve is csak támolygunk kábán. De hát végül is ez a cél…. Míg a Körök gyenge visszhanggal köröznek a mozikban, addig annak az első részét készítő Gore Verbinski ..

Summary 5.0
Értékelem! 0
Summary rating from user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 0.0 kritikán aluli

Két és fél óra tömény rémálom – Az Egészség ellenszere

Csúcsthrillerrel van dolgunk ez egy percig sem vitás, mégis úgy érezzük, hogy legszívesebben kiszaladnánk a teremből, de legalábbis letépnénk az arcunkat, hátha sikerül felébredni, s a moziból kilépve is csak támolygunk kábán. De hát végül is ez a cél…. Míg a Körök gyenge visszhanggal köröznek a mozikban, addig annak az első részét készítő Gore Verbinski olyan lélek és idegszál borzolós filmmel jön ki február végén, ami ki merem jelenteni, hogy műfajának egyik legjobbja, ahogy a Kör is az volt 15 évvel ezelőtt.

Verbinski kiváló rendező, elég ha csak az előzőekben említett Kör, vagy a könnyedebb stílusú Karib tenger kalózai sorozatra, vagy éppen a Magányos lovasra, A mexikóira, netán az Oscarral is jutalmazott Rango-ra gondolnunk. Könnyen beláthatjuk, hogy minden kategóriában maximumot tud nyújtani, ami nem kis teljesítmény, hiszen a rendezőknek általában meg van a preferált műfajuk, amiben lubickolnak.
Uhh, lubickolnak… Lehet ezt a szót az Egészség ellenszere után egy darabig nem érzi az ember olyan kellemes csengésűnek, sőt lehet hatalmas profitot könyvelhetnek el a dezodorgyárak márciusban, mert még fürdeni sem lesz kedve senkinek, a svájci szanatóriumok pedig ellenőrizhetik redőnyeik működését, mert lehet lehúzhatják őket egy időre.

Gore Verbinski

A történet főhőse egy ambiciózus fiatalember, Lockhart (Dane DeHaan), akinek csak a karrier lebeg a lelki szemei előtt, s a céljai eléréséért félholtra gürcölten már-már látni véli a fényt az alagút végén, azaz a 70. emeleti sarokirodájának ablakából. Csak egyetlen dolog választja el az áhított csúcspozíciótól, egy bűnbak leszállítása, aki koránál fogva nem sok vizet zavar és kellően nagy hal, hogy elvigye a balhét. A probléma csak az, hogy az öreg 6500 km-re, egy svájci klinikán kúráltatja magát és úgy tűnik esze ágában sincs visszatérni. A fokozatosan csepegő baljós jelek bár hamar felkeltik az ifjú titán gyanakvását, de az idillikus környezet és a végletekig túlhajszolt szervezete kezdetben érthető módon akaratán kívül is vonzóvá teszik számára a klinikát, ráadásul egy szerencsétlen baleset miatti kényszerpihenő pedig végleg megpecsételi a helyzetet.


Finoman építkezik a film, a fények, a hangok és a karakterek mind kettősséget ébresztenek a nézőben, de ahogy haladnak előre az események és a nyomozgatás, egyre szélsőségesebbé, ijesztően realistává válnak a képek. Bár találkozunk jó néhány klisével is (mint a Kör 2-ben először használt, azóta a műfaj jelképévé vált szarvasok megjelenítése), de mégsem szisszenünk fel elégedetlenül, mert olyan intenzitással, egyidejűleg kifinomultan jelennek meg, hogy sikeresen beteljesítik funkciójukat. Továbbá az aprólékos, részleteiben lenyűgöző mértékben kidolgozott eredeti környezet és a díszletek, eszközök igazán borzongatóan hatnak, egyszerre gyönyörködünk és irtózunk.


A kimerültség és őrület határán billegő Lockhartot figyelve akaratlanul is eszünkbe ötlik a Viharsziget nyomozója, főként mert DeHaan fizimiskája is mutat némi hasonlóságot DiCaprioéval és határozottan kijelenthető, hogy DeHaan is legalább annyira jól alakít, mint a „végreoscartnyert” Leo. A főszereplő életében itt is megjelenik egy családi tragédia, amelynek felszínre hozása ügyesen lebegteti a dupla csavar lehetőségét.

A szanatórium igazgatóját, Dr. Volmert, Jason Isaacs alakítja, akit a Harry Potter filmek Lucius Malfoyaként is ismerhetünk, és lám ezúttal sem az a kimondott apatípus. Tekintetében a sárm mellett most is bujkál valami megfoghatatlanul ijesztő. Egyszerre óvó, racionális és nyugalmat sugárzó. illetve olyan, akitől egyből kiver a víz…
A szanatórium köré szőtt legendák, a helyiek távolságtartása ügyesen keretezi és tartja az intézmény falain belül az eseményeket, a lépten-nyomon felbukkanó nyálkás angolnák pedig kellően fokozzák a borzadást. Egyedül az egyik bénán kihasznált menekülés nem életszerű, de ezt annak a számlájára írom, hogy muszáj volt hősünket visszaterelni a terepre a végkifejlet érdekében.


A történet előrehaladtával a titok leleplezése mellett a furcsán ábrándos tekintetű, gyermeki Hannah (Mia Goth – Everest, A nimfomániás 2.) megmentése is felkerül Lockhart új céljai közé, s bár a szerelmi szál csak minimálisan bontakozik ki, mégis meghatározó a film szempontjából, ugyanis az elszigeteltségben és kortársak nélkül élő fiatal lány kulcsszereplője lesz az eseményeknek.


Összességében elmondható, hogy a 2 óra 26 perces játékidő alatt egyetlen percre sem engednek minket fellélegezni, feszült odafigyelést kíván a történet követése és a végére már úgy érezhetjük, hogy ez már kicsit sok volt a jóból, mindenesetre a film vitathatatlanul műfaja klasszikusa lesz.

Az Egészség ellenszere (16E) (A Cure for Wellness)
Színes, magyarul beszélő, amerikai thriller

Mozipremier (USA): 2017. február 17.
Mozipremier (Magyar): 2017. február 23.

Rendező: Gore Verbinski
Forgatókönyvíró: Justin Haythe
Operatőr: Bojan Bazelli
Zene: Benjamin Wallfisch
Producer: David Crockett, Arnon Milchan, Gore Verbinski
Vágó: Pete Beaudreau, Lance Pereira

Szereplők:
Dane DeHaan (Lockhart)
Jason Isaacs (Volmer)
Mia Goth (Hannah)
Celia Imrie
Susanne Wuest
Carl Lumbly (Mr. Wilson)
Harry Groener (Pembroke)
Lisa Banes (Hollis)
Magnus Krepper (Pieter)
Natalia Bobrich (Nővér)

Filmstúdió: Regency Enterprises
Magyar forgalmazó: InterCom

Kapcsolódó bejegyzések

  • 36790194174_bbb28033e7_z.jpg
  • 37452263756_fa4cfe9928_z.jpg
  • 37452342926_b071eed9d7_z.jpg
  • 37469170242_257763e6dd_z.jpg

Valaki ellopta a pingponglabdát - Csoda korban élünk (Szigliget) kritika

Fergeteges bohózattal indítja az évadatot a Thália Színház. Michael Frayn darabját Hamvai Kornél átiratában élvezheti a közönség. A Csoda korban élünk (Szigliget) az 1950-es évek kommunizmusába repíti vissza a közönséget, ahol senki nem az, akinek látszik és minden megtörténik, aminek nem lenne...

  • Kult-konyvek-21.Szazad_kiado_1.png
  • 41049_thumb-e1507107146144.jpg
  • 41050_thumb.jpg
  • 41051_thumb.jpg
  • covers_438119-e1507107173402.jpg

Négy könyv, amit érdemes beszerezned ősszel

A 21. Század kiadó idén ősszel nagy dobásra készül és négy világsikerű könyvvel örvendezteti meg az olvasás és a könyvek szerelmeseit. Világirodalmi bestsellereket hoz el nekünk a KULT Könyvek sorozattal. Mi már alig várjuk őket, csapjatok le rájuk Ti is! Michael Chabon: Ragyog a hold ...

  • Untitled-collage.jpg

A boldogság ára...

Kinek mit jelent a boldogság? Egyeseknek a pénzt, másoknak egy sikeres karriert és van akinek egy jól működő házasságot. Michelle Frances bemutatkozó pszichológiai thrillerében,  A barátnőben mindenki csupán a saját boldogságát keresi, azonban, mint azt tudjuk a boldogságnak ára van, amit a...

Szólj hozzá!