Keresd a nőt! – Holtodiglan kritika
Értékelem! 5

A thrillerben roppant erős David Fincher megint szállítja azt, amire vártunk – és amire nem! Legújabb alkotása, a Holtodiglan fordulatosabb, mint egy rallyversenyző rémálma. Nick Dunne (Ben Affleck) elmélkedős sétát tesz a városban ötödik házassági évfordulójának reggelén. Mire azonban hazaér, feleségének, Amy-nek (Rosamund Pike) nyoma vész, a házban pedig dulakodás nyomait találja. A zavarodott férj ..

Summary 5.0
Értékelem! 5
Summary rating from 2 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

Keresd a nőt! – Holtodiglan kritika

A thrillerben roppant erős David Fincher megint szállítja azt, amire vártunk – és amire nem! Legújabb alkotása, a Holtodiglan fordulatosabb, mint egy rallyversenyző rémálma.

Nick Dunne (Ben Affleck) elmélkedős sétát tesz a városban ötödik házassági évfordulójának reggelén. Mire azonban hazaér, feleségének, Amy-nek (Rosamund Pike) nyoma vész, a házban pedig dulakodás nyomait találja. A zavarodott férj egyből tárcsázza a rendőrséget, és megkezdődik a nyomozás, utána pedig a város lakosságát bevonó keresés az eltűnt feleség után, végül pedig a média is elkerülhetetlenül bekapcsolódik az események előremozdításába. Itt kezdődik meg Nick pokolra szállása, amint a televízió szisztematikusan szétszedi minden mozdulatát, egyre inkább gyanút keltve az emberekben – ráadásul a rendőrség is megdöbbentő bizonyítékokra lel. Lehet, hogy a gonosztevő közelebb van, mint hinnénk?

holtodiglan-1-800x335

David Fincher megint azt rendez, ami a legjobban áll neki: misztikummal átitatott, csavarokban gazdag krimi-thrillert. Ezúttal is sikerült egy olyan feszült és nyugtalanító atmoszférájú filmet összehoznia, amely még sokáig az emlékezetünkben marad, miután felálltunk a székből. Persze valószínűleg az alapanyag sem mindennapi (lásd még: A tetovált lány, Harcosok klubja), a Gillian Flynn tavalyelőtti bestselleréből adaptált forgatókönyvet maga az írónő öntötte formába. Kedve támad az embernek megszerezni a könyvet is, hogy még bensőségesebben ismerje meg a főszereplőket, még mielőtt minden összeomlik a manipulációk kusza hálójában.

holtodiglan-4-800x335

A Holtodiglan egyik központi témája ugyanis a manipuláció, legyen szó egyszerű emberekről vagy éppen a mindenható médiáról.
A film gyönyörűen bemutatja, hogyan válik Nick a közvélemény szemében aggódó férjből gyanús, titkolózó alakká. Az egyre sűrűsödő rejtélyfelhőt – meg az érzést, hogy valami tényleg nagyon nincs rendben – tovább fokozzák a filmben elszórt visszaemlékezések. A múltbéli történésekről egyrészt Amy naplóján keresztül értesülhetünk, a kezdeti paradicsomi állapotoktól a növekvő rettegésig. Másik forrásunk maga Nick, aki elvileg minden részletre kiterjedően próbál beszámolni a nyomozóknak. Egy idő után azonban rá kell ébrednünk: megbízhatatlan narrációval van dolgunk. Manipuláció, ismerős?

holtodiglan-3-800x335

Azon túl, hogy a készítők mesteri szadizmussal csavarnak mindig egy újabbat a történetszálon, a képi és zenei világ is első osztályú. A pazar beállítások mindig beledolgoznak az adott jelenet hangulatába, legyen szó álmos, félhomályos reggelekről vagy idegtépő hajszáról. A hanghatások és muzsikák tovább erősítik a vaskos atmoszférát, nem is csoda, hiszen Fincher megint csak jól bevált profikkal dolgozott. A sötét hangulatzenékben jártas Atticus Ross és az indusztriál fenegyerekből valóságos soundtrack pápává avanzsált Trent Reznor párosa már harmadik alkalommal szolgáltatja a szónikus támogatást Fincher mozgóképéhez, most is tisztességesen teszik a dolgukat.

holtodiglan-6-800x335

Összességében a Holtodiglan egy lenyűgöző, hatásos utazás tele meglepetésekkel. Sötét, grandiózus, pont amilyennek egy izgalmas, okosan felépített filmnek lennie kell. Felesleges tovább szaporítani a szót: ha csak egy thrillert nézel meg ősszel, akkor ez legyen az!

Holtodiglan (Gone Girl, 2014) színes, amerikai thriller
Rendezte: David Fincher
Forgatókönyv: Gillian Flynn
Szereplők: Ben Affleck, Rosamund Pike, Carrie Coon, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Kim Dickens
Forgalmazza: Intercom
Bemutató: október 2.

Kapcsolódó bejegyzések

the-witch-1-800x400.jpg
maxresdefault-800x450.jpg
batman-v-superman-1-800x330.jpg

Szólj hozzá!