Interstellar: egy humanista űrhimnusz
Értékelem! 5

A szuperhős-műfaj Batman-féle újraértelmezése után Christopher Nolan az Interstellarral most nekilátott a klasszikus vonalakat követő sci-fi feltámasztásához, és Kubrick, Tarkovszkij meg Stanislaw Lem nyomain lépkedve ügyesen közel kerül a régi mesterekhez. Kis kitartással még túl is szárnyalhat rajtuk. Pusztulófélben van a Föld, amelyen egy poszt-technológiai, neoagrár társadalom épült ki (vagy inkább le), az MRI a ..

Summary 5.0
Értékelem! 5
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

Interstellar: egy humanista űrhimnusz

A szuperhős-műfaj Batman-féle újraértelmezése után Christopher Nolan az Interstellarral most nekilátott a klasszikus vonalakat követő sci-fi feltámasztásához, és Kubrick, Tarkovszkij meg Stanislaw Lem nyomain lépkedve ügyesen közel kerül a régi mesterekhez. Kis kitartással még túl is szárnyalhat rajtuk.

Pusztulófélben van a Föld, amelyen egy poszt-technológiai, neoagrár társadalom épült ki (vagy inkább le), az MRI a hétköznapi gyógyításból a letűnt időkbe szenderült át, hadsereg nincs, a NASA amolyan gerillaszervezetté züllött, az iskolákban meg azt tanítják, hogy a Holdra szállás sikeres antiszovjet propaganda volt. Minduntalan kavarog a por, homokviharok sötétítik el az eget, miközben enyhe ellentmondásként ragyogóan zöldellnek a meglehetősen vízigényes kukoricatáblák.

Christopher Nolan öko-sci-fije egyben családi dráma is, remek színészekkel, élükön Matthew McConaughey-vel, aki még magán viseli a Dallas Buyers Club soványságát, s aki mindig egészen jó színész, ha nem vetkőzik. Most ő Cooper, a családapa és repülőtisztből lett farmer, aki hirtelen egy kozmikus expedíció élén találja magát, ahol az egykori csetlő botló szerepektől egyre távolabb kerülő-komolyodó Anne Hathaway-jel együtt a Föld, illetve annak lakosságának megmentésén fáradoznak. Ugyanis a Föld menthetetlen, bár azt nem tudjuk meg, hogy pontosan miért is az. A jelek a bolygó kiszáradására utalnak, ami ugyan nehezen képzelhető el egy kétharmad részt víz borította planétán, ahova az esőnek csak le kell esnie valahova, de nézzük ezt el a filmnek, amely bőséggel kárpótol minket a kis logikai bakugrások miatt.

Forrás: www.hollywoodreporter.com

Forrás: www.hollywoodreporter.com

 

A film a parádés látvány mellett parádés szereposztással is szolgál, a két főszereplő, a már említett Matthew McConaughey és Anne Hathaway mellett feltűnik a Batman-filmekkel Nolan egyik kedvenc színészévé vált Michael Caine, de a nagy öreg mögött lassan naggyá növő fiatalok sorakoznak: élükön a ritkán rosszfiú, örökre kölyökképű Matt Damonnal (Elysium, The Monuments Men, A Bourne-rejtély), aki nem is igazán rossz, csak menteni akarja magát, igaz, ezt nem feltétlenül mások élete árán kellene, hogy tegye, de valahol mégis megértjük. Ő most begyakorolhatta az űrhajós-szerepet, mert a következő filmjében szintén asztronauta lesz, Ridley Scott rendezésében. Aztán ott van Jessica Chastain (Zero Dark Thirty, Texas gyilkos mezein) és Casey Affleck (Titokzatos folyó), de még az apróbb szerepekben is olyan nevek tűnnek fel, mint a szívtipróként egy ideig befuttatni próbált, az ügyefogyottságot mindig jól hozó Topher Grace (A nagy nap, Mona Lisa mosolya).

A csaknem háromórás történet lassan, megkockáztatom, hogy nagyon lassan indul be, erre rá is megy az első óra, aztán szinte észrevehetetlenül kezdenek gyorsulni az események, s noha a cselekmény soha nem pörög fel a Bosszúállók akcióorgiájának a szintjére, egyszer csak beszippant, és azon kapjuk magunkat, hogy már nem pislogunk laposakat, hanem lélegzetvisszafojtva meredünk az IMAX hatalmas vásznára. A film lebilincsel és magához köt, szinte megsértődünk, amikor a nagy finálé után elcsendesednek a történések, majd szépen lecseng a film, és elsötétül a vászon.

Az Interstellar azon az úton jár, amelyen a fantasyk, a szuperhősök és a vámpírok divathullámának idején viszonylag kevesen: a 2001: Űrodüsszeia és a Solaris-féle filmek töprengésre késztető hagyományait eleveníti fel, a háborús fenyegetést persze a kor kívánalmainak megfelelően klimatikus veszélyekkel felcserélve. A Kapcsolat, a Hold meg a tavalyi, elsöprően sikeres Gravitáció után az Interstellar, Csillagok között is a komótos és szörnymentes mesélést választja, a látványkavalkád helyett végtelenül lenyűgöző, szépen úsztatott képsorokkal, az űr magányát és nagyságát jól érzékeltetve, miközben a grandiózus díszletek előterében egy olyan humánus kérdés marcangolja a főhőst, miszerint kihez kell hűnek lenni, a gyermekünkhöz vagy az emberi fajhoz, kinek oltárán kell meghozni az áldozatot, lehet-e választani, és egyáltalán kell-e választani.

Forrás: www.interstellar-movie.com

Forrás: www.interstellar-movie.com

 

A csodás képsorok mellett Nolan űrhimnusza olyan részleteket is rejt, amelyek a klasszikus vonalvezetésű sci-fikből általában hiányoznak. Itt nincs sterilen ragyogó high-tech hajóhíd, a Föld pusztulását ezúttal nem New York menetrend szerinti megsemmisülése jelzi, hanem sokkal kisebb arányokban, de sokkal jobban árulkodóan a kopottas, leharcolt űrhajóbelső, amelyhez képest Han Solo folyton lerobbanó Millenium Falconja egy tisztaszoba, az Enterprise legénysége pedig szeptikus sokkot kapna.

Az egyéni sors és a kollektív jövő látszólagos szembenállását a film egy ötletes csavarral feloldja, vagy legalábbis elég közel hozza egymáshoz, így a bolygó megmentése mellett az egyén megmentésére is jut idő, egymásba simul a tér és az idő, amelyről tudjuk, hogy relatív, mint ahogy relatív az apa és a lánya közötti, galaxisokon átnyúló düh, szomorúság és megbánás, csak a szeretet nem relatív, mert az a Világegyetem minden pontján pontosan ugyanúgy működik, ahogy kell. Vagy ahogy kellene.

Forrás: twitter.com

Forrás: twitter.com

 

Interstellar- Csillagok között
színes, magyarul beszélő, amerikai-angol sci-fi, 169 perc, 2014 (12)

Rendező: Christopher Nolan
Forgatókönyvíró: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
Zeneszerző: Hans Zimmer
Operatőr: Hoyte Van Hoytema
Producer: Christopher Nolan, Emma Thomas

Szereplők:  Matthew McConaughey (Cooper),Anne Hathaway (Brand), Jessica Chastain (Murph), Wes Bentley (Doyle), Casey Affleck (Tom), Michael Caine (Dr. Brand), Matt Damon (Dr. Mann), Collette Wolfe (Ms. Kelly)

Kapcsolódó bejegyzések

the-witch-1-800x400.jpg
maxresdefault-800x450.jpg
batman-v-superman-1-800x330.jpg

1 Komment

  1. Trackback: Sci-Fi Nap 2014 - egész napos fesztivál az Urániában! | ARTIQ

Szólj hozzá!