Ross Godfrey interjú

Ross Godfrey interjú

A lassan húsz éves Morcheeba épp egy világ körüli turnét bonyolít le a tavaly debütált, egészen pozitív töltésű új albummal. A tavaly novemberben kezdett turnét idén folytatják: Ausztráliában és Amerikában, sőt, még Szibériában is adnak koncertet. A koncertsorozat hazánkig is eljutott, s még ennél is nagyszerűbb volt a koncert előtti beszélgetés a DJ/producer Ross Godfrey-vel.

morcsi1

Fotó: Molnár Zsolt


Végighallgatva az új albumot egy kevés szemléletváltást véltem kihallani. Szerinted miben különbözik a Head up High az előző lemezektől?

Ezen most nem ültünk olyan sokat, mint az előzőeken, és hangzásra egy kicsit elektronikusabbra sikerült :  több uptempot raktunk bele és ettől az egész felpezsdült és megtelt élettel.  A korábbi felvételeink sokkal lassabbak, álmosabbak.

Milyen hatások értek titeket az utóbbi években, amik befolyásoltak, inspiráltak új albumotok létrehozásában? Merítettetek ötleteket más zenészektől is?

Igen, volt olyan, aki inspirált. A zenészek közül elsősorban Aphex Twint  és Jimi Hendrixet említeném, ők most nagy hatással voltak a zenénkre.
Nemrég született egy lányom is: ő óriási öröm számomra és nagyon sokat ad a jelenléte.  Általa az album is vidámabb hangvételű lett.

Régóta vagytok már topon a nemzetközi zenei életben. Hogyan tudjátok ezt megőrizni?

Igazából nem tudom, hogy csináljuk, de gondolom sok zenésztársam is így van ezzel: kimennek az utcára, isznak valamit és egyszerűen csak elkezdenek játszani. Alapvetően imádunk zenélni és ez nagyon sokat segít az alkotásban. Életben kell tartanunk a zenét, hogy mindig örömünket leljük benne. Nem tudunk és nem is akarunk mást csinálni.

1276186_10152242068442538_947725343_o

A dalaitok alapvetően a szabadságot és az élet élvezetét sugallják, legalábbis gyakran témáztok erről. Miért fogalmazzátok meg újra és újra  ezt az alapgondolatot?

Mert ezeket alapvetően mindenki érti az Univerzumban. Sajnos az emberek többsége valahogy úgy él, hogy közben börtönbe zárja magát, meg az álmait, hogy aztán idővel újra és újra visszakerüljön ebbe az állapotba. Szerintem kell nekik egy kis ösztönzés, hogy újra magukhoz öleljék az álmaikat és a reményt. Nagyon rossz, amikor az ember ezeket elfelejti és a kukába dobja.

A dalaitok üzenetének közvetítésében nagy szerepet kap a vizualitás. Hogyan építitek a dalok köré a klip sztoriját, látványát?

Az embernek időnként vannak elképzelései, és később elválik, hogy ez passzol-e a zenéhez, vagy nem. Őszintén szólva mi alapvetően a zenéléssel töltjük el az időnket, a videókra nem szánunk olyan sok időt.  A legutóbbi videónk, a Gimme Your Love például egy Prano Bailey-Pond nevű srác egyik kisfilmje alapján készült, ugyanis megtetszett nekünk benne a női ruhákra tervezett design és úgy láttuk, Skye-nak különösen jól állna ez a stílus. Fel is kerestük Bailey-Pondot és végül vele készítettük el a Gimme Your Love klipjét.

[ Az, hogy végül Bailey-Ponddal dolgoztak együtt, a rendező horrorisztikus személyisége és kíváncsisága miatt is különös. A “női ruhás videó”-val egyébként ő nyerte el a legjobb rendező címet az Underwire Film Festival-on. Érdemes csekkolni az ő honlapját is: http://www.pranobaileybond.com/  – a szerk.]

morcsi4

Fotó: Molnár Zsolt


Egy másik interjúban arról beszéltél, hogy “ A zenekarok manapság nem fókuszálnak a lemezek eladására.”  Ezt úgy érted, hogy a számokat érdemesebb különböző felhőkbe feltölteni, vagy inkább filmzenék készítésére gondolsz?

Igen, ha valaki “csalni” akar a zenében, akkor a film erősen ajánlott..
Az üzlet már nem a zenészekre fókuszál elsősorban, mert ők már nem szeretnének a kiadóknak fölöslegesen pénzt adni: az emberek sokkal ritkábban vesznek lemezeket, szóval egyszerűen senkinek sem éri meg.
Ha valakinek a zene az élete és ebből meg is szeretne élni,  akkor érdemesebb a koncertekre és egyéb tevékenységekre helyezni a hangsúlyt.
Ennek az a következménye, hogy sajnos  mindig futnunk kell az üzlet után, mert több mint húsz embert alkalmazunk akik segítenek a szállításban, a technikában, ki kell fizetnünk a buszokat meg a repjegyet és a szállást is. Nekünk csak pont annyi pénzre van szükségünk, hogy ezeket túléljük és ez a lemezeladásokból nem lenne meg. Szóval alkalmazkodnunk kell, és találnunk egy másik utat.

morcsi3

Fotó: Molnár Zsolt


Eddig mindegyik budapesti Morcheeba-koncert hatalmas party volt. Te hogy látod a magyar közönséget? Miben különbözik például az angoltól?

Budapest egy nagyszerű város, nagyon szeretek itt lenni. A többi országhoz képest itt valahogy kedvesebbek az emberek és több életet visznek egy-egy partyba. Mindenki táncol a koncerten és ettől még nagyobb öröm játszani is. Viszont nehezen hasonlítható össze például egy londoni koncerttel, mert a brit főváros már nem igazán nevezhető angol városnak, inkább nemzetközi, szóval egy egészen más közeg.

Kérlek, engedd meg, hogy egy, már régóta bennem bújkáló kérdést feltegyek: mit jelent az, hogy “morcheeba”?

Semmi különöset, csak jól hangzott és nekünk megtetszett, meg jellemző is ránk valamilyen szinten. A “cheeba” egyébként marihuanát jelent, de erről sem kel sokat gondolni: végeredményben tényleg a hangzás miatt lett az egész.

Kapcsolódó bejegyzések

Bűnbeesés a Meztelen Diplomaták legújabb klipjében

Bűnbeesés a Meztelen Diplomaták legújabb klipjében

Elkészült a hazai beach pop zenekar, a hawaii inget és a szörfdeszkát pucérságra és hangszerekre cserélő Meztelen Diplomaták legújabb videója, az Almát szedek, kacér párnacsatával és robbanó almákkal. Az almaszüretet vidéki turnéval ünneplik. Egy szeles és két gyönyörű forgatási nap, egy...

Megérkezett az új Imagine Dragons album!

Megérkezett az új Imagine Dragons album!

Ma jelent meg az Imagine Dragons új albuma, a Smoke + Mirrors! Az amerikai banda második nagylemeze tartogat néhány kellemes meglepetést a rajongók számára. Az Imagine Dragons a mai napig is alternatív zenekarként van számon tartva, pedig sikereiket és népszerűségüket tekintve megállják a...

Szürreál à la natúr – itt az új Magidom klip

Szürreál à la natúr - itt az új Magidom klip

A 2010 óta tevékenykedő, kellemes alter-rockban és gitárpopban utazó Magidom zenekar tavaly év végén új lemezzel (vagyis első albumukkal), nemrég pedig vadonatúj videoklippel is megörvendeztette rajongóit! A Farkas Áron, Kővágó Dömötör és maga a banda legénysége által összehegesztett kisfilm a...

Szólj hozzá!