Hősök közt – Batman Superman ellen kritika
Értékelem! 4

Mi történik, ha két ikonikus igazságosztó összecsap? Zack Snyder kemény fába vágta fejszéjét legújabb filmes szuperprodukciójával, a végeredmény pedig – még ha el is marad a várt tökéletességtől – nem lett rossz! Metropolis megmenekült a katasztrófától, hála Supermannek (Henry Cavill) – az ilyen gigászi küzdelmek azonban sosem járnak ártatlan áldozatok nélkül. Egyre több embernél kezd ..

Summary 4.0 kiváló
Értékelem! 0
Summary rating from user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 0.0 kritikán aluli

Hősök közt – Batman Superman ellen kritika

Mi történik, ha két ikonikus igazságosztó összecsap? Zack Snyder kemény fába vágta fejszéjét legújabb filmes szuperprodukciójával, a végeredmény pedig – még ha el is marad a várt tökéletességtől – nem lett rossz!

Metropolis megmenekült a katasztrófától, hála Supermannek (Henry Cavill) – az ilyen gigászi küzdelmek azonban sosem járnak ártatlan áldozatok nélkül. Egyre több embernél kezd betelni a pohár, és elkezdik megkérdőjelezni a köpenyes jótevő jogosultságát arra, hogy mindig közbeavatkozzon, ha az ennyi járulékos veszteséggel jár. A szomszédos Gotham City-ben élő – és azt Batmanként védő – Bruce Wayne (Ben Affleck) is az ellenzők táborát bővíti. A két hős óhatatlanul sodródik az egymással való megmérettetés felé, miközben a háttérben a titokzatos Lex Luthor (Jesse Eisenberg) is szövögeti a maga ördögi terveit…

batman-v-superman-1-800x330

A DC univerzum kétségkívül legismertebb figuráit, Batmant és Supermant végre egy filmben láthatjuk! Bele sem merek gondolni, mekkora felelősség nyomhatta Zack Snyder vállát, hogy egy ilyen grandiózus párosítást levezényeljen. Mentségére szóljon, hogy többé-kevésbé sikerült helytállnia, habár itt-ott azért kilóg a lóláb. Az egész filmet áthatja egyfajta patetikus, mérhetetlenül monumentális hangulat és ábrázolásmód. Ahogy az Acélembernél, úgy itt is a komoly hangvételre törekedett a rendező, ez pedig van, ahol betalál, és van, ahol nagyon nem. A drámai atmoszféra helyenként már-már annyira túlzó méreteket ölt, hogy az adott jelenet majdnem átmegy viccesbe – ha a tűzzel-füsttel és csillogó komputerfénnyel agyonnyomott, lassított felvételbe börtönzött ájtatos heroizmusból és bizarr módon túltolt álomjelenet-mennyiségből kicsit lefaragtak volna, akkor egységesebb lenne az összkép. Persze kell a hősködés és a szemkápráztató látvány, hiszen legbelül mégiscsak egy ambiciózus képregényfilmről van szó: ennek megfelelően pazar effekt-parádéban lehet részünk (3D!), és a jó öreg comics-toposzok is felbukkannak, még ha némelyikük az általános szikár hangulattól kissé stílusidegen is.

batman-v-superman-2-800x330

A színészek többnyire kifogástalanul alakítják a rájuk rótt szerepeket: főleg Ben Affleck mogorva, viharvert Bruce Wayne-je telitalálat. A sokat látott, megkérgesedett Batman lelkét továbbra is a mélyéről feltörő bosszú vezérli, ezúttal ennek az energiának egy része Superman ellen irányul, érdekes morális kérdéseket felvetve a felelősségről és a jóságról-gonoszságról. A mindig segítőkész Clark Kent bőrébe másodszor bújó Henry Cavill játéka már visszafogottabb, mondhatni hozza a papírformát – hiába, Superman karakteréből nem lehet olyan sokat kihozni, azon túl, hogy egyfajta emberek felett álló, külső jót testesít meg. Kettejük ellentétét és belső vívódásait a külön futó, de össze-összeérő történetszálakon keresztül szépen vezették fel, így mikor ténylegesen összekapnak, mi is érezzük a féktelen erőket, amelyek hajtják őket. Ebben Jesse Eisenberg gonosztevő Lex Luthorja is kezeskedik, ő viszont inkább amolyan rajzfilmszerű, nagydumás, de puhány mumus, aki próbál vicceskedni, de nem igazán megy neki – mondjuk ki, idegesítő, de így legalább jobban szurkolunk hőseinknek. Külön megemlíteném még Gal Gadot karakterét, aki tökéletes (és tökös) adalékanyag, többet is szerepeltethették volna – na, majd a saját filmjében!

batman-v-superman-3-800x330

A Batman Superman ellen nagyratörő vállalkozás, ezért mindenképp megérdemli a tiszteletet, közben viszont szinte minden pozitívumára jut egy-egy negatív elem. Összességében véve szórakoztató – helyenként kifejezetten lebilincselő – film, de rendkívül hosszadalmas, itt-ott túlnyújtott. Hatásosan alkalmazza az utóbbi évek DC-s vonulatának (Batman trilógia és Superman film) komoly, szikár hangulatát, mégis saját csúcsra járatott komolysága a veszte, adott esetben kulcsjeleneteknél! Ahhoz azonban nem férhet kétség, hogy baromi látványos és fordulatos darabbal van dolgunk, amit egyszer mindenképp megéri megnézni, a végére pedig már tűkön fogunk ülni, hogy mi lesz a folytatásban – mert az tuti, hogy viszontlátjuk még Metropolis és Gotham kettősét a vásznon.

Batman Superman ellen – Az igazság hajnala (2016) színes, amerikai akciófilm
Rendező: Zack Snyder
Forgatókönyv: Chris Terrio, David S. Goyer
Szereplők: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Gal Gadot, Jeremy Irons
Forgalmazza: Intercom
Bemutató: március 24.

Kapcsolódó bejegyzések

the-witch-1-800x400.jpg
maxresdefault-800x450.jpg
lana-del-rey-uj-albuma-megedesiti-az-oszi-napokat

1 Komment

  1. Scud 2016. március 23.
    Válasz

    “hiába, Superman karakteréből nem lehet olyan sokat kihozni,”
    Rengeteg mindent lehetne kezdeni vele és kezdtek is a képregényben. Az, hogy a filmesek balfaszok, az más kérdés.

Szólj hozzá!