Hópihenovellák – Légrádi Gergely: Szemben

Hópihenovellák – Légrádi Gergely: Szemben

Légrádi Gergely új novelláskötete – Szemben – simogató és olvadó novellákat fűz egymás mögé, rövid és könnyed írásokat, amelyeket meg sem érzünk kinyújtott ujjunk hegyén, akárcsak a korunk telein egyre ritkábban szállingózó hópelyheket. Hatásuk mégis tartós, majdnem annyira, mint az első hó emléke.

Nem egypercesek.
Másfélpercesek.
Kétpercesek, talán hárompercesek is.
Négypercesnél azonban egy se több.

Azt mutatják Légrádi novellái, hogy ez a nehéz műfaj könnyedén is művelhető. Legalábbis látszólag könnyedén. Mert novellát írni nehéz, talán regénynél is nehezebb, igaz, gyorsabb. Az sem könnyít a helyzeten, hogy a jelenleg épp divatjamúlását megélő novella egyre kevesebb embert érdekel, tér se nagyon akad publikálásukra – a minden jót és minden rosszat azonos közömbösséggel viselő és elviselő internetet leszámítva. A novella kiveszés előtt álló műfaj, akárcsak az igazi hírszolgáltatás és -magyarázás, letűnt kor terméke, amely elvásott tollakból még kicsöppen ugyan itt-ott, de aztán ráereszkedik a feledés fel nem tartóztatható tejfátyla.

Ilyen helyzetben bizsergetően friss érzés kézbe venni egy olyan novelláskötetet, amelyet ifjú (vagy legalábbis nem öreg) szerző írt, s nem azért, mert idős író nem írhatna jó novellákat, szó sincs róla, sőt, talán jobbakat is, de számára megszokottabb dolog novellát írni, ő már akkor is alkotott, amikor a novella még eleven volt, de fiatalabb szerzőnek előbb kitartó mesterséges lélegeztetéssel fel kell élesztenie ezt a műfajt, hogy aztán képes legyen szolgálatába állítania.

Légrádi Gergelynek olyannyira sikerült ez feltámasztás, hogy egyben műfajt is újított, s az ember eltöpreng azon, ’tán mégis van valamiféle jövője a novelláknak még az olvasás hanyatlásának ránk váró évtizedeiben is. Ezek az írások ugyanis

feszesek, nem magyaráznak, belevágnak a történetbe és nem ritkán a lelkünkbe is,
hol simogatnak, hol szúrnak, lebegnek való és valótlan határán. Málló anyaguk miatt nehezen öltenek testet,

illetve olyan formát kapnak, amilyet rájuk vetítünk, anyagtalanok és alaktalanok, mint a már említett hópihék, de elolvadásuk előtt mégis kristálytisztán kirajzolódnak.

Percörömök a Légrádi-novellák, s ez így van jól. Elvégre percekből épül fel az öröm és a boldogság is, s ebben a kötetben ezeket rakosgatták össze, mint egy szupermarket pontgyűjtőjében. Van bennük élet és nem kevés halál, fanyarok és kesergősek, de mégsem vidámság nélküliek, s nem kezdek el példákat sorolni ezekre, mert hiába osztották fel négy részre a negyven írást, többé vagy kevésbé mindegyikben elfordul mindegyik, csak az arányok különböznek.

PhotoGrid_1477416858522

Az pedig távolról sem csak a jelen vizuális függőségének csitítására szolgál, hogy illusztrációk is tarkítják a kötetet. Ordódi Tamás grafikái belesimulnak az írások hangulatába, épp annyira titokzatosak és megfejtendők, mint Légrádi rövid és még rövidebb novellapalántái. Amelyek aztán bennünk indulnak további növekedésnek, s ha szerencsénk van, virágba is borítanak egy időre.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

Szólj hozzá!