Hiromi: The Trio Project – koncert

Hiromi: The Trio Project – koncert

A Café Budapest kortárs művészeti fesztiválon a Művészetek Palotájában láthattuk Hiromi Uehara, a karizmatikus jazz zongorista triójának koncertjét. A már itthon is egyre ismertebbé váló japán zongoraművész-zeneszerző ötévesen kezdett el zongorázni, tizenhét évesen már Chick Coreával játszott, a Berklee-n végzett és a legendás Ahmad Jamal volt a mentora.

Hiromi első lemeze 2003-ban jelent meg, majd szinte minden évben egy újabb albumon és számos jazzfesztiválon hallhatta a közönség. Zenéje leginkább fúziós jazznek nevezhető, sok esetben klasszikus zenei témákkal és szerkesztésmóddal. Hiromi technikai felkészültsége elképesztő. Minden finom billentés, szárnyaló futam vagy rögeszmés akkordmenet a helyén van, darabjai kitűnő arányérzékről és intelligenciáról tanúskodnak, és – úgy tűnik – mostanra talán maga mögött hagyta a kevésbé funkcionális „virtuózkodást” is. Az pedig egyáltalán nem véletlen, hogy jellemzésekor gyakran találkozhatunk a „természeti tünemény” kifejezéssel, hiszen jelenléte betölti a koncerttermet, a zenélés gyönyörűsége sugárzik minden mozdulatából, ha úgy adódik sóhajt és kiált, elragadtatottsága és felragyogó, huncut mosolya azonnal átragad a nézőkre.

Hiromi belép könnyű, kockás nyáriruhában és vászoncipőben, s szinte még le sem ül, máris játszani kezd. A nyitószám magától értetődő módon a trió azonos című új lemezéről a Spark, amely csillámló noktürnként indul zongorán, hogy azután néhány szintetizátorhang átmossa egy aprócska, fürgén szaladgáló és vissza-visszatérő motívumba, amelybe megérkeznek a dobok és a basszusgitár.

Elsőre aránytalanul hangosnak érződik a dob a basszus rovására, tulajdonképpen sokszor még majdnem a zongorához képest is, különösen mivel a dobos, Simon Philips amúgy sem egy kimondottan finomkodó alkat. Kritizálni is szokás Hiromi választását, de az igazság az, hogy éppenséggel pontosan így lehet megfelelően robbanékony társa egy ennyire lehengerlő zongoristának, aki – rá jellemző módon – már az első pár perc után állva játszott a hangszeren. Merthogy Hiromi a legintenzívebb részeknél nem szokta visszafogni magát, fel-le ugrál, csukott szemmel dobálja a fejét a ritmusra, még akkor is, ha a legintenzívebb részek olykor egyben a legnehezebbek is, és még ha akad is olyan koncertfelvétel, amelyen emiatt pár pillanatra már-már aggasztó módon belezavarodni látszik egy szinte követhetetlenül gyors és bonyolult témavariánsába.

A mostani koncerten nem a trió harmadik állandó tagja, Anthony Jackson szerepelt hathúros basszusgitárjával, hanem egy másik kiváló zenész, Jimmy Johnson, akinek nyugodt derűt sugárzó megjelenése jóleső összhangban van a rendkívüli könnyedséggel előadott, de brutálisan nehéz szólóival, amelyeket maga Hiromi is több ízben megtapsolt, a trió vezetőjeként kifogástalanul együttműködőnek és önzetlennek bizonyulva. Az In a Trance című számban Philips majdnem tízperces szólója alatt egyenesen félrehúzódott az egyik hangfal mögé, hogy tekintetünk egészen a dobosé lehessen. Aki meg is tett mindent azért, hogy felkapjuk a fejünket, mert határozottan rálépett a duplázóra, jazzben kissé szokatlan módon, és jópárszor végigpörgette a tamokat, hogy aztán pár perc múlva egy tényleg izgalmas lüktetésű ritmusszőnyegre várja vissza partnereit.

A trió legújabb lemezének anyaga mellett helyet kapott a műsorban egy lassabb, borongósabb, mesélősebb zongoradarab is 2009-ből, a Place to Be, amelyben a többi számhoz képest jobban megmutatkozott Hiromi érzékeny artikulációs képessége, és amely rövid megnyugvást jelentett a Dilemma drámaian feszült dinamikai íve után és remek átvezetés volt az Indulgence smooth jazzes világába.

Mindent összevetve Hiromi nyilvánvalóan hatalmas zenei kifejezéskészlettel rendelkezik, amelyből képes egységes és könnyen felismerhető stílust keverni sok humorral és melegséggel, úgyhogy nem csoda, hogy a ráadás után a közönség felállva tapsolt. S mivel tavaly Pécsen is adott egy koncertet, talán remélhetjük, hogy megtetszett neki errefelé és hamarosan újra láthatjuk.

Kapcsolódó bejegyzések

Budapest Éjjel – Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Budapest Éjjel - Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Fekete Gábor, 'Budapest Éjjel' című fotósorozata a svájci-magyar művész egyedi kapcsolatát mutatja be szülővárosával, egy sor könnyed, nosztalgikus, néhol humorral fűszerezett éjszakai felvételen keresztül. A több mint két évet felölelő sorozat, 2016-ban a Corvina Kiadó jelentette meg, a...

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

Az Orlai Produkciós Iroda július 15-én a szentendrei Ferenczy Múzeum udvarán mutatja be a Lengyel Nagy Anna interjúi alapján készülő Élet.Történetek.hu... sorozat első darabját, A nővérek − Levél Apámhoz! című előadást. Az est két szereplője Egri Kati és Egri Márta, rendezője Cseh Judit. A...

  • FotorCreated.jpg

Te hinnél neki?

Te mit tennél, ha a már halottnak hitt gyermeked bekopogtatna az ajtón? Amy Gentry ezzel a gondolattal játszott el debütáló,  Ki ez a lány? című regényében. Nem sok rettegettebb dolog lehet egy szülő életében, minthogy elrabolják a gyermekét. De vajon, hogyan lehet azt feldolgozni ha az...

Szólj hozzá!