Hangok a föld alól – B-Movie
Értékelem! 5

Igazi múltidéző csemegében lehet része azoknak, akik csütörtökön benéznek a Művész moziba: a B-Movie egy haláli utazás az egykori Nyugat-Berlin bizarr éjszakai életébe, füstös lebujoktól pörgős táncklubokig. A B-Movie-ban betekintést nyerhetünk a vasfüggöny lehullta előtti Nyugat-Berlin dekadens és csúcsra járatott underground zenei életébe, mindezt Mark Reeder, a brit zenész/producer szemszögéből. Szürke manchesteri hétköznapjaitól indulunk, ahol ..

Summary 5.0
Értékelem! 5
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

Hangok a föld alól – B-Movie

Igazi múltidéző csemegében lehet része azoknak, akik csütörtökön benéznek a Művész moziba: a B-Movie egy haláli utazás az egykori Nyugat-Berlin bizarr éjszakai életébe, füstös lebujoktól pörgős táncklubokig.

A B-Movie-ban betekintést nyerhetünk a vasfüggöny lehullta előtti Nyugat-Berlin dekadens és csúcsra járatott underground zenei életébe, mindezt Mark Reeder, a brit zenész/producer szemszögéből. Szürke manchesteri hétköznapjaitól indulunk, ahol még lemezbolti eladó volt, majd a német kísérleti elektronikus és rockzenén elcsábulva gondolt egyet, és tett egy kis kiruccanást Nyugat-Berlinbe – a röpke látogatás végül évekké duzzadt, ahogy Reeder egyre mélyebbre merült a helyi pezsgő zenei szcéna bugyraiba. Később már TV-műsort is forgatott kedvelt német színteréről, követve annak változásait: experimentális zene, punk, post-punk, német új hullám, techno, trance, és ami még a csövön kifér.

bmovie-4-800x380

Megemelem a kalapom Jörg A. Hoppe, Heiko Lange és Klaus Maeck rendezőurak előtt: sikerült ugyanis egy hatalmas archív masszából koherens, logikusan és szórakoztatóan felépített történetféleséget összerakni. Szép ívet ír le a film a kezdeti enyhe kultúr-sokktól a fokozatosan bevaduló képsorokig, majd a burjánzó underground kifulladásáig, amikor is egy teljesen új szubkultúra, a techno és a rave veszi át az irányítást. Mindeközben (többé-kevésbé) megbízható kalauzunk Mark Reeder, aki leheletnyi humorával és megmosolyogtató egyenruha-fétisével még éppen annyira szerethető figura, amennyit a sztori elbír: habár többnyire az ő szűrőjén keresztül látjuk a berlini történéseket, azért nem furakszik túlságosan az előtérbe, hiszen ő is csak egy kíváncsi felfedező ebben a különös éjszakai világban.

bmovie-1-800x380

Akik bírják a késő hetvenes és korai nyolcvanas évek európai underground színterét, azon belül is a kísérleti zenéket és a post-punkot, azok okkal örvendezhetnek, mivel rengeteg eddig nem látott felvétel került be ebbe a másfél órás kordokumentumba. A különféle forrásokból összeválogatott filmanyagban láthatjuk többek között Blixa Bargeld – a későbbi Einstürzende Neubauten agytrösztjének – meghökkentő performanszait, a német új hullám tiszavirág életű zenekarait, illetve a fiatal Nick Cave-et is, aki pont Reedernél lakott egy ideig. Megismerhetünk olyan bandákat és zenészeket, akiknek a neve mára már feledésbe merült – egy részükön lehet látni/hallani, hogy nem vesztettünk sokat –, meglepően pazar minőségű koncertrészletekkel és velős interjúbetétekkel tarkítva. Szinte egymást érik a csúcspontok, az ipari környezetben előadott industrial-rombolástól a hagyományosabb punkok elsöprő fellépéseiig. Utóbbi kategóriában igazi gyöngyszem a Die Ärzte, akiket Reeder a brit TV-be fel is vett, erre pedig a srácok írtak egy (a maga módján zseniális és bizarr módon fogós) nótát Eva Braunról, dúdolható “heil heil heil”-lal kiegészítve.

bmovie-5-800x380

A fentiekből is jól leszűrhető, mennyire külön világ volt a faltól nyugatra elterülő városrészek halmaza, de persze a film a korabeli politikai helyzet felvázolásával sem marad adós. Tüntetések, rendőri erőszak és általános feszültség akad bőven, sőt még egy “szülinapi ünnepségbe” is betekintést nyerhetünk a berlini fal egyik évfordulójáról (temérdek graffitivel, tűzzel és forrongó hangulattal). Igazán az ilyen képsorok miatt kerülnek helyükre a dolgok, hogy miért is alkottak úgy ezek a furcsa művészek, ahogy. Természetesen a zaklatott, fokozott érzékenységű muzsikákat egy idő után felváltja a békésebb, szeretetet hirdető zene, az általános hangulat és politikai légkör enyhülésével: a koszos pinceklubokból kijutunk a napfényes utcákra az első Love Parade-del, majd David Hasselhoff kirobbanó életerőtől duzzadó fellépésével – immár leomlott a fal.

bmovie-3-800x380

Nemigen lehet kivetnivalót találni a B-Movie-ban: talán a sztori háromnegyedénél kicsit veszítünk a tempóból és érdekességekből (a techno felé haladó átalakulás során), de még így is végig fenn tudják tartani az érdeklődésünket. Többnyire rövidke bevágásokkal dolgozik a film, így rengeteg mindent magunkba szívhatunk – aztán észre sem vesszük és már el is repült másfél óra! Igényes, érdekfeszítő látlelet egy elveszett korból, vagány és bátor zenékkel.

B-Movie: Nyugat-Berlin hangjai, 1979-1989 (2015) színes, angol feliratos német dokumentumfilm
Rendező: Jörg A. Hoppe, Heiko Lange, Klaus Maeck
Forgatókönyv: Jörg A. Hoppe, Heiko Lange, Klaus Maeck, Mark Reeder

A filmet október 1-jén 20:30-kor láthatjátok a Művész moziban, a Szemrevaló Filmfesztivál keretében.

Kapcsolódó bejegyzések

  • FotorCreated-1-e1492519601935.jpg
  • FotorCreated-2-e1492521486733.jpg
  • FotorCreated-3.jpg
  • FotorCreated-4-e1492524202770.jpg
  • FotorCreated-5-e1492586987758.jpg
  • FotorCreated-6-e1492588875453.jpg
  • szin-e1492591946854.jpg
  • sziget-e1492592671290.jpg
  • Képkivágás.jpg

FESZTIVÁLKÖRKÉP 2017

2017-ben sem lehet okunk panaszra, már ami a fesztivál felhozatalt illeti. Idén is bedobták magukat a szervezők és a legnagyobb nevekre tombolhatunk a hazai fesztiválok színes palettáján. Mazsolázzatok velünk a kínálatból! Mi már alig várjuk, hogy beinduljon a szezon! Fishing on Orfű – Orfű...

Minden érzékszervünket betámadta a PJB

Minden érzékszervünket betámadta a PJB

A jazz és hip-hop műfaját mesterien elegyítő csapat kétségkívül ámulatba ejtette több ezer nézőjét hétfő este a Sportarénában. Volt minden mi szem, szájnak és hallójáratnak ingere: Szuperszexi Pin up girl, dús keblű szirén, géppuskalábú sztepptáncos, borzongató hangú férfiak, igazi showman, és...

Femme fatale error – A szépség és a szörnyeteg

Femme fatale error - A szépség és a szörnyeteg

Kifejezetten elfogult vagyok A szépség és a szörnyeteg meséjével kapcsolatban, ugyanis a kedvenc Disney-m. Legalább 100-szor láttam, szó szerint tudom kívülről még 25 év távlatából is.  Amikor kiderült, hogy Emma Watson alakítja majd Belle-t meglepődtem, mert bár kedvelem a színészi játékát, ő...

Szólj hozzá!