Gyilkos hullámok

Gyilkos hullámok

Mi történik ha egy sci-fi rajongó író feleségének legnagyobb félelme, hogy elrabolják az ufók? Mi van ha ez az író történetesen Rick Yancey aki még hisz is a földönkívüliek létezésében? Akkor valami olyan nagyszerű young adoult könyvsorozat születik, mint az 5. hullám.

A Beavatott sorozat mellett a legutóbbi disztópia hullámot James Dashner lovagolta meg az Útvesztő trilógiával. Most pedig elérkezett Rick Yancey ideje. Ahogy a nagy elődöket (Éhezők viadala, Burok, Az emlékek őre, stb...) úgy az 5. hullámot is bekebelezte Hollywood, a sorozat első kötetéből készült film már látható a mozikban, a befejező részen pedig jelenleg is dolgozik az író.

Bár nem első könyves íróról van szó a világhírnevet mégis Cassie története hozta meg Rick Yancey-nek, akit feleségén kívül a híres fizikus, Stephen Hawkins is inspirált. Yancey egy interjút hallgatott, amelyben Hawkins rámutatott arra, hogy a kapcsolatfelvétel az idegenekkel, egyáltalán nem olyan lenne, amilyennek reméljük. Ha vannak is odakinn idegenek- mondta – akkor jobb lenne, ha abban reménykednénk, hogy soha nem találnak ránk. Ez volt az a mondat amely katalizátorként hatott az íróra és megszületett a könyv ötlete.

Az idegenek odakinn vannak. Nem hiszem, hogy ebben tévednék. És a legjobb amiben reménykedhetünk, hogy soha nem találnak meg bennünket. Higgyétek el, hogy ebben nem tévedek.” (Rick Yancey)

yancey

Rick Yancey

A történet, amelyben “Azok” megpróbálnak minket kiebrudalni a bolygónkról nem kifejezetten magáról az invázióról vagy az idegenekről szól. Sokkal inkább rólunk, emberekről a szituációkra adott válaszainkból és a megteremtett helyzetekre való reakcióinkról. Bár a főhős, Cassie – eltérően a többi hasonló témájú könyvtől – nem csupán az ő szemén keresztül ismerhetjük meg az eseményeket, ezzel megteremtve a lehetőségét annak, hogy más karakterek érzelmeit is megismerjük. Szabadon választva kivel is szeretnénk azonosulni.

Az 5 hullámon keresztül haladunk a sztoriban, hol egy tinilány, hol egy kisfiú, hol egy “idegen” szemén keresztül követve az eseményeket. A hullámok (sötétség, rombolás, járvány, invázió) drámaisága nem csupán az érzékletes leírásukban rejlik, sokkal inkább abban, hogy mennyire életszerűek.

Yancey bravúrosan dolgozta ki karaktereit. Mind másért szerethető és más-más okból tudunk velük azonosulni. A szereplők olvasásközben életre kelnek, a hiteles jellemábrázolásoknak köszönhetően.

A történetvezetés színvonalas és jól felépített, a feszültség ott lapul minden sorában és ettől a folyamatosan adagolt gyomorgörcsöt okozó izgalomtól tövig rágjuk a körmeinket. A fejezetek jó ritmusban váltják egymást, a szálak szépen megfelelő ütemben haladnak egymás mellett folyamatosan fenntartva az olvasóban a kíváncsiságot. Nincsenek üres járatok vagy unalmas részek, amiket inkább átugornánk. Minden momentum, félmondat lényeges és értelme, helye van a történetben. A figyelmünk soha nem lankadhat olvasás közben, Yancey nem hagy erre lehetőséget, sem időt.

YA (young adult – fiatal felnőtt) könyv révén főleg ezt a korosztályt célozza, de érdemes elolvasni mindenkinek, aki hisz abban, hogy az Univerzum nem pusztán a miénk. Aztán pedig lehet találgatni, ki hány hullámig bírná…

Kiadó: Cartaphilius Könyvkiadó (2015)

Kapcsolódó bejegyzések

 • 36790194174_bbb28033e7_z.jpg
 • 37452263756_fa4cfe9928_z.jpg
 • 37452342926_b071eed9d7_z.jpg
 • 37469170242_257763e6dd_z.jpg

Valaki ellopta a pingponglabdát - Csoda korban élünk (Szigliget) kritika

Fergeteges bohózattal indítja az évadatot a Thália Színház. Michael Frayn darabját Hamvai Kornél átiratában élvezheti a közönség. A Csoda korban élünk (Szigliget) az 1950-es évek kommunizmusába repíti vissza a közönséget, ahol senki nem az, akinek látszik és minden megtörténik, aminek nem lenne...

 • Kult-konyvek-21.Szazad_kiado_1.png
 • 41049_thumb-e1507107146144.jpg
 • 41050_thumb.jpg
 • 41051_thumb.jpg
 • covers_438119-e1507107173402.jpg

Négy könyv, amit érdemes beszerezned ősszel

A 21. Század kiadó idén ősszel nagy dobásra készül és négy világsikerű könyvvel örvendezteti meg az olvasás és a könyvek szerelmeseit. Világirodalmi bestsellereket hoz el nekünk a KULT Könyvek sorozattal. Mi már alig várjuk őket, csapjatok le rájuk Ti is! Michael Chabon: Ragyog a hold ...

 • Untitled-collage.jpg

A boldogság ára...

Kinek mit jelent a boldogság? Egyeseknek a pénzt, másoknak egy sikeres karriert és van akinek egy jól működő házasságot. Michelle Frances bemutatkozó pszichológiai thrillerében,  A barátnőben mindenki csupán a saját boldogságát keresi, azonban, mint azt tudjuk a boldogságnak ára van, amit a...

1 Komment

 1. Trackback: Rick Yancey - A végső csapás | ARTIQ

Szólj hozzá!