Gyilkos hullámok

Gyilkos hullámok

Mi történik ha egy sci-fi rajongó író feleségének legnagyobb félelme, hogy elrabolják az ufók? Mi van ha ez az író történetesen Rick Yancey aki még hisz is a földönkívüliek létezésében? Akkor valami olyan nagyszerű young adoult könyvsorozat születik, mint az 5. hullám.

A Beavatott sorozat mellett a legutóbbi disztópia hullámot James Dashner lovagolta meg az Útvesztő trilógiával. Most pedig elérkezett Rick Yancey ideje. Ahogy a nagy elődöket (Éhezők viadala, Burok, Az emlékek őre, stb...) úgy az 5. hullámot is bekebelezte Hollywood, a sorozat első kötetéből készült film már látható a mozikban, a befejező részen pedig jelenleg is dolgozik az író.

Bár nem első könyves íróról van szó a világhírnevet mégis Cassie története hozta meg Rick Yancey-nek, akit feleségén kívül a híres fizikus, Stephen Hawkins is inspirált. Yancey egy interjút hallgatott, amelyben Hawkins rámutatott arra, hogy a kapcsolatfelvétel az idegenekkel, egyáltalán nem olyan lenne, amilyennek reméljük. Ha vannak is odakinn idegenek- mondta – akkor jobb lenne, ha abban reménykednénk, hogy soha nem találnak ránk. Ez volt az a mondat amely katalizátorként hatott az íróra és megszületett a könyv ötlete.

Az idegenek odakinn vannak. Nem hiszem, hogy ebben tévednék. És a legjobb amiben reménykedhetünk, hogy soha nem találnak meg bennünket. Higgyétek el, hogy ebben nem tévedek.” (Rick Yancey)

yancey

Rick Yancey

A történet, amelyben “Azok” megpróbálnak minket kiebrudalni a bolygónkról nem kifejezetten magáról az invázióról vagy az idegenekről szól. Sokkal inkább rólunk, emberekről a szituációkra adott válaszainkból és a megteremtett helyzetekre való reakcióinkról. Bár a főhős, Cassie – eltérően a többi hasonló témájú könyvtől – nem csupán az ő szemén keresztül ismerhetjük meg az eseményeket, ezzel megteremtve a lehetőségét annak, hogy más karakterek érzelmeit is megismerjük. Szabadon választva kivel is szeretnénk azonosulni.

Az 5 hullámon keresztül haladunk a sztoriban, hol egy tinilány, hol egy kisfiú, hol egy “idegen” szemén keresztül követve az eseményeket. A hullámok (sötétség, rombolás, járvány, invázió) drámaisága nem csupán az érzékletes leírásukban rejlik, sokkal inkább abban, hogy mennyire életszerűek.

Yancey bravúrosan dolgozta ki karaktereit. Mind másért szerethető és más-más okból tudunk velük azonosulni. A szereplők olvasásközben életre kelnek, a hiteles jellemábrázolásoknak köszönhetően.

A történetvezetés színvonalas és jól felépített, a feszültség ott lapul minden sorában és ettől a folyamatosan adagolt gyomorgörcsöt okozó izgalomtól tövig rágjuk a körmeinket. A fejezetek jó ritmusban váltják egymást, a szálak szépen megfelelő ütemben haladnak egymás mellett folyamatosan fenntartva az olvasóban a kíváncsiságot. Nincsenek üres járatok vagy unalmas részek, amiket inkább átugornánk. Minden momentum, félmondat lényeges és értelme, helye van a történetben. A figyelmünk soha nem lankadhat olvasás közben, Yancey nem hagy erre lehetőséget, sem időt.

YA (young adult – fiatal felnőtt) könyv révén főleg ezt a korosztályt célozza, de érdemes elolvasni mindenkinek, aki hisz abban, hogy az Univerzum nem pusztán a miénk. Aztán pedig lehet találgatni, ki hány hullámig bírná…

Kiadó: Cartaphilius Könyvkiadó (2015)

Kapcsolódó bejegyzések

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

1 Komment

 1. Trackback: Rick Yancey - A végső csapás | ARTIQ

Szólj hozzá!