Ezt sasold a moziban! – Eddie, a Sas
Értékelem! 5

A Kingsman alkotói ezúttal egy valós történetet filmesítettek meg, hasonlóan izgalmasan és humorosan mint a titkos ügynököset, így garantált a szórakozás annak is, aki amúgy alapból berzenkedik a sportos életrajzi filmektől. Nem volt semmiféle elvárásom vagy előismeretem a film megtekintése előtt, sőt még az előzetest sem néztem meg, és ciki vagy nem, nekem elég volt ..

Summary 5.0
Értékelem! 0
Summary rating from user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 0.0 kritikán aluli

Ezt sasold a moziban! – Eddie, a Sas

A Kingsman alkotói ezúttal egy valós történetet filmesítettek meg, hasonlóan izgalmasan és humorosan mint a titkos ügynököset, így garantált a szórakozás annak is, aki amúgy alapból berzenkedik a sportos életrajzi filmektől.

Nem volt semmiféle elvárásom vagy előismeretem a film megtekintése előtt, sőt még az előzetest sem néztem meg, és ciki vagy nem, nekem elég volt annyi, hogy Hugh Jackman és a fentebb említett film üdvöskéje, Töki, azaz Taron Egerton a főszereplők. Megnyugtatott, hogy nem orbitális hiányosság műveltségemben, hogy nem hallottam még Eddie, a Sasról, azaz Michael Edwardsról, mert a családom síugrást kedvelő harmada is csak kérdőn széttárta a kezét, bár mentségére legyen mondva, hogy csak az elmúlt 15 évben követte aktívabban a műfajt. Talán kifejezetten jó is, ha az ember nincs tisztában a sztorival, mert így sokkal jobban tud izgulni.

Szóval mindenkinek ajánlom a filmet, aki szeretne elrugaszkodni a talajtól és álmodozni egy kicsit, pont mint Eddie, aki amióta az eszét tudja olimpikon szeretne lenni. A probléma csak az, hogy Eddie igazi antitalentum, ami a sportot illeti, próbálkozik ő sok mindennel, de még ő is belátja, hogy a nyári ötkarikás játékok nem az ő műfaja. Viszont nem abból a fából faragták, aki csak úgy feladja, amit a fejébe vesz, emiatt érdeklődése a téli olimpiára siklik. Éveken át edz a sípályán, hogy bekerülhessen a kvalifikáltak közé, de a sznob brit olimpiai bizottság nem pártolja hősünk szereplését. Eddie azonban furmányos, és kitalálja, hogy síugrásban már 50 éve nem indult senki a brit zászló színeiben, így bár még életében nem próbálta, egyből lecsap a lehetőségre és már úton is van az edzőtáborba, ahol a világ síugró elitje készül, hogy pikkpakk behozza a kábé 20 éves lemaradását.

eddie1

Eddie a kétoldali kitartó lenézés – egyfelől a különböző sáncokról, illetve az edzőtársak felőli – eredményeképpen belátja, hogy nem ártana neki egy edző. Hamar bele is botlik Bronson Peary-be (Hugh Jackman), aki a laposüveg emelgetésben legalább oly jártas, mint a síugrásban, s aki a hóval együtt Eddiet is le akarja kotorni a pályáról. A kapcsolatuk nem indul zökkenőmentesen, de Peary végül megkedveli a fiú elszántságát, kitartását és nehézfejűségét, ezért bár nem sok esélyt jósol a fiúnak, de segít neki. Ahogy mondani szokás: ami ezután jön az már történelem, de legalábbis sporttörténelem. Eddie egyértelműen megosztó személyiségű sportoló, kétségkívül figyelemreméltó a teljesítménye, és amit pedig a története üzen, talán sosem volt aktuálisabb.

Dexter Fletcher nagyon ügyesen trükközik az érzelmekkel, folyamatosan a két véglet között ingázik az emométer: vagy kacagunk, vagy sírunk, ezért mind a 2 óra lebilincselően izgalmas. Nincs felesleges jelenet, minden pontosan a helyén van. A két főszereplő pedig bravúrosan alakít, és bár Jackman a szokásához híven hozza a menő macsót, amit a hölgynézők garantáltan alul felül megkönnyeznek, de végre színészi szempontból is igazán értékelhető játékot mutat be, hitelessé formálva Peary karakterét. Egertont pedig ezek után nem lehet kizárólag a szépfiú kategóriába beleragasztani, talán a karrierje szempontjából ezért is kiemelkedően fontos számára ez a film. Tehetsége megcsillan a csekély értelmű, jóképűnek sem nevezhető Edwards megformálásakor, hiszen szeretjük és drukkolunk neki az első perctől kezdve, átérezzük a küzdelmét, a fájdalmát és a makacsságát.

eddie-the-eagle

Kifejezetten díjazandó, hogy nem erőltettek bele egy felesleges szerelmi szálat a sztori szövetébe. A szülőkkel való kapcsolat pedig a mélysége ellenére nem megterhelő, sőt a támogató és ellenző hozzáállás kettőssége is sokat hozzátesz a film humorához és mondanivalójához egyaránt.

A hangulatot tovább fokozza, hogy sikerült elkapni az igazi 80-as évek fílinget, mind a képi világgal, mind a remekül illeszkedő zenékkel, szerencsére nem nyomták tele eredeti felvételekkel a filmet, csak a felirat során mutatnak pár legendás képsort, amely akkor már kifejezetten érdekesnek hat, így a film megmarad egy kellemes popcorn mozinak, de valahogy mégis bekúszik az ember szívébe és azon kapja magát, hogy napokkal később is mesél róla az ismerőseinek.

 

Rendező: Dexter Fletcher
Forgatókönyvíró: Sean Macaulay Simon Kelton
Operatőr: George Richmond
Producer: Adam Bohling, Rupert Maconick, Matthew Vaughn
Vágó: Martin Walsh

Szereplők:
Eddie Edwards – Taron Egerton
Bronson Peary – Hugh Jackman
Warren Sharp – Christopher Walken
Bjřrn Norwegian Coach – Rune Temte
Target – Tim McInnerny
Janette Edwards – Jo Hartley
Matti Nykänen – Edvin Endre

Bemutató dátuma: 2016. március 31. Forgalmazó: InterCom

Kapcsolódó bejegyzések

  • libri-natale.jpg
  • books-gifts.jpg
  • 4195728_5.jpg
  • covers_459677.jpg
  • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

  • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
  • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
  • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

  • TothKinga4.jpg
  • 3899115_5-e1511625062199.jpg

Tóth Kinga: Holdvilágképűek könyvbemutató

Ha egy különleges élményre vágytok, akkor feltétlenül látogassatok el november 28-án a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Tóth Kinga rendhagyó könyvbemutatója igazi csemegének ígérkezik az irodalom és a vizuális kultúra kedvelői számára.  Tóth Kinga érdekes, egyedi színfoltja a magyar irodalmi és...

Szólj hozzá!