Ezt sasold a moziban! – Eddie, a Sas
Értékelem! 5

A Kingsman alkotói ezúttal egy valós történetet filmesítettek meg, hasonlóan izgalmasan és humorosan mint a titkos ügynököset, így garantált a szórakozás annak is, aki amúgy alapból berzenkedik a sportos életrajzi filmektől. Nem volt semmiféle elvárásom vagy előismeretem a film megtekintése előtt, sőt még az előzetest sem néztem meg, és ciki vagy nem, nekem elég volt ..

Summary 5.0
Értékelem! 0
Summary rating from user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 0.0 kritikán aluli

Ezt sasold a moziban! – Eddie, a Sas

A Kingsman alkotói ezúttal egy valós történetet filmesítettek meg, hasonlóan izgalmasan és humorosan mint a titkos ügynököset, így garantált a szórakozás annak is, aki amúgy alapból berzenkedik a sportos életrajzi filmektől.

Nem volt semmiféle elvárásom vagy előismeretem a film megtekintése előtt, sőt még az előzetest sem néztem meg, és ciki vagy nem, nekem elég volt annyi, hogy Hugh Jackman és a fentebb említett film üdvöskéje, Töki, azaz Taron Egerton a főszereplők. Megnyugtatott, hogy nem orbitális hiányosság műveltségemben, hogy nem hallottam még Eddie, a Sasról, azaz Michael Edwardsról, mert a családom síugrást kedvelő harmada is csak kérdőn széttárta a kezét, bár mentségére legyen mondva, hogy csak az elmúlt 15 évben követte aktívabban a műfajt. Talán kifejezetten jó is, ha az ember nincs tisztában a sztorival, mert így sokkal jobban tud izgulni.

Szóval mindenkinek ajánlom a filmet, aki szeretne elrugaszkodni a talajtól és álmodozni egy kicsit, pont mint Eddie, aki amióta az eszét tudja olimpikon szeretne lenni. A probléma csak az, hogy Eddie igazi antitalentum, ami a sportot illeti, próbálkozik ő sok mindennel, de még ő is belátja, hogy a nyári ötkarikás játékok nem az ő műfaja. Viszont nem abból a fából faragták, aki csak úgy feladja, amit a fejébe vesz, emiatt érdeklődése a téli olimpiára siklik. Éveken át edz a sípályán, hogy bekerülhessen a kvalifikáltak közé, de a sznob brit olimpiai bizottság nem pártolja hősünk szereplését. Eddie azonban furmányos, és kitalálja, hogy síugrásban már 50 éve nem indult senki a brit zászló színeiben, így bár még életében nem próbálta, egyből lecsap a lehetőségre és már úton is van az edzőtáborba, ahol a világ síugró elitje készül, hogy pikkpakk behozza a kábé 20 éves lemaradását.

eddie1

Eddie a kétoldali kitartó lenézés – egyfelől a különböző sáncokról, illetve az edzőtársak felőli – eredményeképpen belátja, hogy nem ártana neki egy edző. Hamar bele is botlik Bronson Peary-be (Hugh Jackman), aki a laposüveg emelgetésben legalább oly jártas, mint a síugrásban, s aki a hóval együtt Eddiet is le akarja kotorni a pályáról. A kapcsolatuk nem indul zökkenőmentesen, de Peary végül megkedveli a fiú elszántságát, kitartását és nehézfejűségét, ezért bár nem sok esélyt jósol a fiúnak, de segít neki. Ahogy mondani szokás: ami ezután jön az már történelem, de legalábbis sporttörténelem. Eddie egyértelműen megosztó személyiségű sportoló, kétségkívül figyelemreméltó a teljesítménye, és amit pedig a története üzen, talán sosem volt aktuálisabb.

Dexter Fletcher nagyon ügyesen trükközik az érzelmekkel, folyamatosan a két véglet között ingázik az emométer: vagy kacagunk, vagy sírunk, ezért mind a 2 óra lebilincselően izgalmas. Nincs felesleges jelenet, minden pontosan a helyén van. A két főszereplő pedig bravúrosan alakít, és bár Jackman a szokásához híven hozza a menő macsót, amit a hölgynézők garantáltan alul felül megkönnyeznek, de végre színészi szempontból is igazán értékelhető játékot mutat be, hitelessé formálva Peary karakterét. Egertont pedig ezek után nem lehet kizárólag a szépfiú kategóriába beleragasztani, talán a karrierje szempontjából ezért is kiemelkedően fontos számára ez a film. Tehetsége megcsillan a csekély értelmű, jóképűnek sem nevezhető Edwards megformálásakor, hiszen szeretjük és drukkolunk neki az első perctől kezdve, átérezzük a küzdelmét, a fájdalmát és a makacsságát.

eddie-the-eagle

Kifejezetten díjazandó, hogy nem erőltettek bele egy felesleges szerelmi szálat a sztori szövetébe. A szülőkkel való kapcsolat pedig a mélysége ellenére nem megterhelő, sőt a támogató és ellenző hozzáállás kettőssége is sokat hozzátesz a film humorához és mondanivalójához egyaránt.

A hangulatot tovább fokozza, hogy sikerült elkapni az igazi 80-as évek fílinget, mind a képi világgal, mind a remekül illeszkedő zenékkel, szerencsére nem nyomták tele eredeti felvételekkel a filmet, csak a felirat során mutatnak pár legendás képsort, amely akkor már kifejezetten érdekesnek hat, így a film megmarad egy kellemes popcorn mozinak, de valahogy mégis bekúszik az ember szívébe és azon kapja magát, hogy napokkal később is mesél róla az ismerőseinek.

 

Rendező: Dexter Fletcher
Forgatókönyvíró: Sean Macaulay Simon Kelton
Operatőr: George Richmond
Producer: Adam Bohling, Rupert Maconick, Matthew Vaughn
Vágó: Martin Walsh

Szereplők:
Eddie Edwards – Taron Egerton
Bronson Peary – Hugh Jackman
Warren Sharp – Christopher Walken
Bjřrn Norwegian Coach – Rune Temte
Target – Tim McInnerny
Janette Edwards – Jo Hartley
Matti Nykänen – Edvin Endre

Bemutató dátuma: 2016. március 31. Forgalmazó: InterCom

Kapcsolódó bejegyzések

Budapest Éjjel – Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Budapest Éjjel - Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Fekete Gábor, 'Budapest Éjjel' című fotósorozata a svájci-magyar művész egyedi kapcsolatát mutatja be szülővárosával, egy sor könnyed, nosztalgikus, néhol humorral fűszerezett éjszakai felvételen keresztül. A több mint két évet felölelő sorozat, 2016-ban a Corvina Kiadó jelentette meg, a...

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

Az Orlai Produkciós Iroda július 15-én a szentendrei Ferenczy Múzeum udvarán mutatja be a Lengyel Nagy Anna interjúi alapján készülő Élet.Történetek.hu... sorozat első darabját, A nővérek − Levél Apámhoz! című előadást. Az est két szereplője Egri Kati és Egri Márta, rendezője Cseh Judit. A...

  • FotorCreated.jpg

Te hinnél neki?

Te mit tennél, ha a már halottnak hitt gyermeked bekopogtatna az ajtón? Amy Gentry ezzel a gondolattal játszott el debütáló,  Ki ez a lány? című regényében. Nem sok rettegettebb dolog lehet egy szülő életében, minthogy elrabolják a gyermekét. De vajon, hogyan lehet azt feldolgozni ha az...

Szólj hozzá!