Epergyermek

Epergyermek

Mindig elkötelezett viszonyt ápoltam az eperrel, ezt alá is támasztja a családban évtizedek óta keringő legenda, miszerint ötévesen eltüntettem 5 kg epret, bűvésztrükkök nélkül. Epergyermek, mondták is rám sokáig. A korom és az elfogyasztott eprek kilói között később megszűnt az összefüggés, mert kapacitásom nem volt képes lépést tartani a szaporodó évekkel. Azóta is az első nap érlelte eperegyed megjelenésétől számítom a nyarat, de az eper sajnos tünékeny, hamar emlékké válik.

Szomorú fejlemény, hogy az eper lett a globalizáció egyik áldozata a szerzői jogok és a helyi kisüzemek mellett. Szezontalan világunkban a döbbenetesen nagy szemű, egyenpiros példányok ott virítanak télen-nyáron a zöldségesek polcain, akárcsak a tönkretett paradicsomok. De paradicsomokból már nyáron sem nagyon lehet kapni igazit – nem is értem, honnan fakad jámbor belenyugvásunk a honi paradicsommizériába, jobb helyeken már a polgári engedetlenségnél tartanának –, ellenben az eper legalább nyaranta megtelik lélekkel. Kicsit kisebbek, szabálytalanabbak lesznek, de tömör húsuk ízes, rozé levük lecsurog az ajkakon, nyomot hagy az ingeken, ez a természet rúzsfoltja, féltékenységre nincs ok.
Az eper és a szamóca közötti különbségekről szóló fejtegetést mellőzve megjegyzem, hogy a piacokon kapható apró termetű, általában szamóca felirat alatt árult szépségek mellbeverően édes-zamatos, már-már fűszeres ízeket rejtenek, kicsinységüknek ellentmondó óriási csáberővel. Ha ilyet látunk, ne mulasszuk el megkóstolni, mert egy új epervilág tárul fel előttünk.
A vanília és az eper külön-külön is megérnének egy-egy misét, sőt egy teljes körmenetet is, de együtt kirobbanó a sikerük. Most a vaníliakrémbe kevés citromíz vegyül, mely visszafogja a krém, a hab és az eper édességben fürdő hármasát, az öröm emlékművét süthetjük meg, s nincs olyan gyermek, ki ennek képes lenne ellenállni. Ez többnyire a felnőttekről is elmondható.

epergyermek5

Epres-vaníliás torta égetett habcsókkal

Hozzávalók:

Tészta:

  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 evőkanál tej
  • csipet só

Krém:

  • 4,5 dl tej
  • 1 vaníliarúd vagy 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom vékonyan levágott héja
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 10 dkg cukor

Tojáshab: 3 tojásfehérje, 7-8 dkg porcukor
A tetejére: 20-25 dkg eper

A vajat keverjük habosra a cukorral, majd sorban keverjük bele a tojásokat, a sót és a sütőporral együtt átszitált lisztet. Lazítsuk a tejjel. Gyümölcstortaformában 180 fokon 20-22 perc alatt megsül (ha kis formákat használunk, 17-18 perc is elég).

A tejet forrósítsuk fel, benne a hosszában félbevágott vaníliarúddal és a zöldséghámozóval levágott citromhéjjal. Tartsuk forrón 5-6 percig, hogy átvegye a vanília és citromhéj minden átvehető ízét. A tojássárgáját keverjük világosra a cukorral és a keményítővel, majd lassan adjuk hozzá a forró tejet. Tegyük vissza kis lángra, kevergessük még 4-5 percet főzés nélkül, csak forrósítva, hogy besűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni, dobjuk ki a vaníliarudat és a citromhéjat, majd kenjük a tortalapra.

A tojásfehérjét vízgőz fölött verjük kemény habbá a cukorral, így már nem kell sütni, a hőkezelést megtörténtnek nyilvánítjuk. Habzsákból nyomjuk a krémre, s a hab alá, fölé vagy közé tegyünk eperszeleteket vagy egész epreket, és karamellizáló pisztollyal égessünk rá némi színt. Ilyen eszköz híján tegyük 1, de tényleg csak 1 percre a nagyon forró grill alá.

epergyermek2

Vaníliakrémbe telepített epertortácskák

Tészta:

  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 evőkanál tej
  • csipet só

Vaníliakrém:

  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás pudingpor
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat

A díszítéshez 15-20 dkg eper

Először a tésztát készítsük el, mert amíg sül, lesz idő a krémre: a szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen össze nem olvadt a vajjal.

A tojásokat egyenként beledolgozzuk, aztán evőkanalanként hozzáadjuk a sütőporral együtt átszitált lisztet. A végén a tejet is belekeverjük.

170 fokos sütőben sütjük: ha egy nagy gyümölcstorta-formát használunk, akkor 20-25 percig, ha kicsiket (ez a mennyiség 6 tortácskára elegendő), akkor csak 16-18 percig.

A krémen a sor: 2 dl tejet forraljunk fel a vaníliakivonattal, a tojásokat válasszuk szét, s a sárgájukat keverjük ki a pudingporral, egy evőkanál híján az összes cukorral, meg a maradék tejjel.

A forró vaníliás tejet folyamatos keverés mellett öntsük a tojássárgájás krémhez, majd az edénybe visszaöntve tegyük ismét a tűzhelyre, és 2-3 perc alatt főzzük krémmé.

A tojásfehérjét a kihagyott egy evőkanál cukorral verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk bele a forró krémbe – így a tojásfehérje sem marad nyers, hanem megkapja a kellő hőkezelést. Hagyjuk kihűlni a krémet, majd osszuk el a szintén kihűlt tortácskák között. Az eperrel koronázzuk.

epergyermek3

Kapcsolódó bejegyzések

  • 33456507534_e372d291bb_z.jpg
  • 34297989445_71089740ed_z.jpg
  • 34298035405_7987a0c2df_z.jpg
  • 34298044085_d9d251ccef_z.jpg

Ami Tarantóban történik... - A főnök meg én meg a főnök

Carlo Goldoni fergeteges komédiáját ültette mai környezetbe a Thália Színház, így született meg legújabb előadásuk. A főnök meg én meg a főnök felhőtlen szórakozást ígér, két felvonásban. Goldoni 1746-ban, a Két úr szolgája című komédiájával teremtette meg annak idején a polgári vígjáték...

  • FotorCreated-13.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1493447443755.jpg

"A nagyregényeket szeretem a legjobban" - Interjú Fullajtár Andreával

Adva van tíz könyv, a 2016-os könyvtermés legjava: Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája; Kepes András: Világkép; Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér; Nádas Péter: Az élet sója; Németh Gábor: Egy mormota nyara; Szabó T. Anna: Törésteszt; Térey János: Őszi hadjárat; Varró...

“Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.” – Interjú Bálint Andrással

"Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni." - Interjú Bálint Andrással

A 2017-es Libri irodalmi díjat, a 2016-os évi könyvtermésből előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el. A beválogatott kötetek nem csak a nézők kegyeiért versengenek, hanem, az öt fős zsűri szívébe is igyekeznek belopni magukat. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával...

Szólj hozzá!