Epergyermek

Epergyermek

Mindig elkötelezett viszonyt ápoltam az eperrel, ezt alá is támasztja a családban évtizedek óta keringő legenda, miszerint ötévesen eltüntettem 5 kg epret, bűvésztrükkök nélkül. Epergyermek, mondták is rám sokáig. A korom és az elfogyasztott eprek kilói között később megszűnt az összefüggés, mert kapacitásom nem volt képes lépést tartani a szaporodó évekkel. Azóta is az első nap érlelte eperegyed megjelenésétől számítom a nyarat, de az eper sajnos tünékeny, hamar emlékké válik.

Szomorú fejlemény, hogy az eper lett a globalizáció egyik áldozata a szerzői jogok és a helyi kisüzemek mellett. Szezontalan világunkban a döbbenetesen nagy szemű, egyenpiros példányok ott virítanak télen-nyáron a zöldségesek polcain, akárcsak a tönkretett paradicsomok. De paradicsomokból már nyáron sem nagyon lehet kapni igazit – nem is értem, honnan fakad jámbor belenyugvásunk a honi paradicsommizériába, jobb helyeken már a polgári engedetlenségnél tartanának –, ellenben az eper legalább nyaranta megtelik lélekkel. Kicsit kisebbek, szabálytalanabbak lesznek, de tömör húsuk ízes, rozé levük lecsurog az ajkakon, nyomot hagy az ingeken, ez a természet rúzsfoltja, féltékenységre nincs ok.
Az eper és a szamóca közötti különbségekről szóló fejtegetést mellőzve megjegyzem, hogy a piacokon kapható apró termetű, általában szamóca felirat alatt árult szépségek mellbeverően édes-zamatos, már-már fűszeres ízeket rejtenek, kicsinységüknek ellentmondó óriási csáberővel. Ha ilyet látunk, ne mulasszuk el megkóstolni, mert egy új epervilág tárul fel előttünk.
A vanília és az eper külön-külön is megérnének egy-egy misét, sőt egy teljes körmenetet is, de együtt kirobbanó a sikerük. Most a vaníliakrémbe kevés citromíz vegyül, mely visszafogja a krém, a hab és az eper édességben fürdő hármasát, az öröm emlékművét süthetjük meg, s nincs olyan gyermek, ki ennek képes lenne ellenállni. Ez többnyire a felnőttekről is elmondható.

epergyermek5

Epres-vaníliás torta égetett habcsókkal

Hozzávalók:

Tészta:

  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 evőkanál tej
  • csipet só

Krém:

  • 4,5 dl tej
  • 1 vaníliarúd vagy 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom vékonyan levágott héja
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 10 dkg cukor

Tojáshab: 3 tojásfehérje, 7-8 dkg porcukor
A tetejére: 20-25 dkg eper

A vajat keverjük habosra a cukorral, majd sorban keverjük bele a tojásokat, a sót és a sütőporral együtt átszitált lisztet. Lazítsuk a tejjel. Gyümölcstortaformában 180 fokon 20-22 perc alatt megsül (ha kis formákat használunk, 17-18 perc is elég).

A tejet forrósítsuk fel, benne a hosszában félbevágott vaníliarúddal és a zöldséghámozóval levágott citromhéjjal. Tartsuk forrón 5-6 percig, hogy átvegye a vanília és citromhéj minden átvehető ízét. A tojássárgáját keverjük világosra a cukorral és a keményítővel, majd lassan adjuk hozzá a forró tejet. Tegyük vissza kis lángra, kevergessük még 4-5 percet főzés nélkül, csak forrósítva, hogy besűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni, dobjuk ki a vaníliarudat és a citromhéjat, majd kenjük a tortalapra.

A tojásfehérjét vízgőz fölött verjük kemény habbá a cukorral, így már nem kell sütni, a hőkezelést megtörténtnek nyilvánítjuk. Habzsákból nyomjuk a krémre, s a hab alá, fölé vagy közé tegyünk eperszeleteket vagy egész epreket, és karamellizáló pisztollyal égessünk rá némi színt. Ilyen eszköz híján tegyük 1, de tényleg csak 1 percre a nagyon forró grill alá.

epergyermek2

Vaníliakrémbe telepített epertortácskák

Tészta:

  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 evőkanál tej
  • csipet só

Vaníliakrém:

  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás pudingpor
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat

A díszítéshez 15-20 dkg eper

Először a tésztát készítsük el, mert amíg sül, lesz idő a krémre: a szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen össze nem olvadt a vajjal.

A tojásokat egyenként beledolgozzuk, aztán evőkanalanként hozzáadjuk a sütőporral együtt átszitált lisztet. A végén a tejet is belekeverjük.

170 fokos sütőben sütjük: ha egy nagy gyümölcstorta-formát használunk, akkor 20-25 percig, ha kicsiket (ez a mennyiség 6 tortácskára elegendő), akkor csak 16-18 percig.

A krémen a sor: 2 dl tejet forraljunk fel a vaníliakivonattal, a tojásokat válasszuk szét, s a sárgájukat keverjük ki a pudingporral, egy evőkanál híján az összes cukorral, meg a maradék tejjel.

A forró vaníliás tejet folyamatos keverés mellett öntsük a tojássárgájás krémhez, majd az edénybe visszaöntve tegyük ismét a tűzhelyre, és 2-3 perc alatt főzzük krémmé.

A tojásfehérjét a kihagyott egy evőkanál cukorral verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk bele a forró krémbe – így a tojásfehérje sem marad nyers, hanem megkapja a kellő hőkezelést. Hagyjuk kihűlni a krémet, majd osszuk el a szintén kihűlt tortácskák között. Az eperrel koronázzuk.

epergyermek3

Kapcsolódó bejegyzések

  • 36790194174_bbb28033e7_z.jpg
  • 37452263756_fa4cfe9928_z.jpg
  • 37452342926_b071eed9d7_z.jpg
  • 37469170242_257763e6dd_z.jpg

Valaki ellopta a pingponglabdát - Csoda korban élünk (Szigliget) kritika

Fergeteges bohózattal indítja az évadatot a Thália Színház. Michael Frayn darabját Hamvai Kornél átiratában élvezheti a közönség. A Csoda korban élünk (Szigliget) az 1950-es évek kommunizmusába repíti vissza a közönséget, ahol senki nem az, akinek látszik és minden megtörténik, aminek nem lenne...

  • Kult-konyvek-21.Szazad_kiado_1.png
  • 41049_thumb-e1507107146144.jpg
  • 41050_thumb.jpg
  • 41051_thumb.jpg
  • covers_438119-e1507107173402.jpg

Négy könyv, amit érdemes beszerezned ősszel

A 21. Század kiadó idén ősszel nagy dobásra készül és négy világsikerű könyvvel örvendezteti meg az olvasás és a könyvek szerelmeseit. Világirodalmi bestsellereket hoz el nekünk a KULT Könyvek sorozattal. Mi már alig várjuk őket, csapjatok le rájuk Ti is! Michael Chabon: Ragyog a hold ...

  • Untitled-collage.jpg

A boldogság ára...

Kinek mit jelent a boldogság? Egyeseknek a pénzt, másoknak egy sikeres karriert és van akinek egy jól működő házasságot. Michelle Frances bemutatkozó pszichológiai thrillerében,  A barátnőben mindenki csupán a saját boldogságát keresi, azonban, mint azt tudjuk a boldogságnak ára van, amit a...

Szólj hozzá!