Én a majmokkal vagyok! – A majmok bolygója: Forradalom
Értékelem! 5

Három évvel és egy rendezővel a nagy sikerű Majmok bolygója reboot után megérkezett a folytatás. No, de lett-e olyan jó az emberszabásúak Forradalma, mint a Lázadása? Az előző film cselekménye után tíz évvel csöppenünk az események sűrűjébe. Az AZ-113-as mesterséges vírus egy agyonreklámozott tisztítószer hatékonyságával törölte le az emberiség java részét a Földről, és engedett szabad utat ..

Summary 5.0
Értékelem! 5
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

Én a majmokkal vagyok! – A majmok bolygója: Forradalom

Három évvel és egy rendezővel a nagy sikerű Majmok bolygója reboot után megérkezett a folytatás. No, de lett-e olyan jó az emberszabásúak Forradalma, mint a Lázadása?

Az előző film cselekménye után tíz évvel csöppenünk az események sűrűjébe. Az AZ-113-as mesterséges vírus egy agyonreklámozott tisztítószer hatékonyságával törölte le az emberiség java részét a Földről, és engedett szabad utat a majomkodásnak (mivel ugyebár az ő agyukra jótékony hatással van). A megmaradt embercsoportok egymástól elszigetelve, jelentősen megromlott életkörülmények között tengetik napjaikat. A film középpontjában is egy ilyen kolónia áll, élén Dreyfus-szal (Gary Oldman), aki mindenáron elektromosságot akar csiholni, ehhez azonban be kell hatolni az emberszabásúak felségterületére. A majmok vezére, Caesar (Andy Serkis, aki már megint zseniális) érthetően nem bízik meg a simabőrűekben, de nagy nehezen kompromisszumot köt a Malcolm (Jason Clarke) vezette delegációval – ez persze meglehetősen gyenge lábakon áll, egy idő után pedig úgy tűnik, elkerülhetetlen lesz a harc…

majmok-bolygoja-1-800x430

A harc motívuma pedig szépen végigkíséri a történetet, legyen szó tényleges fizikai konfrontálódásról vagy éppen belső, lelki vívódásokról – e két tényező állandó váltakozása és egybefonódása garantálja, hogy egy percig se unatkozzunk. Matt Reeves rendező elérte azt, ami esetemben ritkán történik meg egy átlag mozizásnál: valósággal odaszegez a vászonhoz, és két óráig együtt izgulsz a szereplőkkel, bámulod a fantasztikus jeleneteket, közben meg totálisan elfelejted, hogy amúgy ha innen kilépsz, nem fognak géppuskás bonobók lóháton nyargalászni az utcákon. “Suspension of disbelief,” mondja erre az angol, vagyis a fogasra akasztod a valós világról alkotott képedet és hagyod, hogy magával ragadjanak a képkockákon pergő hihetetlen történések. Mindemellett viszont mindenki abszolút emberi, még a majmok is (vagy fordítva?), mindkét fél problémáit át lehet élni és meg lehet érteni, miért cselekszenek úgy, ahogy. Nincs makulátlan jóság, ahogy ok nélküli gonoszság sem, akár egyik, akár másik oldalról van szó.

majmok-bolygoja-5-800x430

Az egész film nagyon élvezetes, de ha mindenképpen ki kellene emelni a csúcspontokat, akkor – nahát! – nyilván a címszereplő majmok kerülnének előtérbe. Szó se róla, Gary Oldman vagy Jason Clarke is korrekt teljesítményt nyújtanak, de azért mégiscsak szőrösebbkollégáik viszik a pálmát igazán. A Lázadás alcímű előző részben bemutatott technika szerint ismét a Weta Digital stúdió szakértelmét vették igénybe a szuperintelligens állatok animálásánál, a színészek mozgásának digitális rögzítésével – ráadásul a helyszínen, nem pedig utólag a jelenetekbe vágva! Az így kapott zseniális megjelenésű modellek és az őket alakító emberek szintéziséből ismét valami rendkívüli módon megkapó végeredmény született. Legfőképpen persze Caesar és Koba (Toby Kebbell) alakja és morális szembenállása lett a legjobban megvalósítva, ezen felül egyébként is öröm nézni bármilyen olyan szituációt, ahol az emberek a gorillákkal vagy egy óriási orangutánnal lépnek interakcióba.

majmok-bolygoja-3-800x430

Összességében véve a Majmok bolygója: Forradalom minden ízében méltó folytatása az amúgy is meglepően jól sikerült 2011-es rebootnak. Akciódús jelenetek, elgondolkodtató és helyenként megható pillanatok, tuti hangulat és pazar látványvilág. Továbbra is jelen van az emberség, bosszú és megbocsátás témaköre az ember-majom tengelyen, ami egy grandiózus – ámde talán kissé túlságosan is szentimentális és elnyújtott – fináléban csúcsosodik ki. A befejezés némiképp lezárult, ugyanakkor a bizonytalanság légkörét magában hordozó mivolta egyértelműen a folytatást készíti elő. Hál’ istennek úgy tűnik, 2016-ban is Matt Reeves fog a direktori székben ülni. Ha képes tartani a színvonalat, akkor még az is lehet, hogy kénytelen leszek új kedvenc filmtrilógiát avatni!

A majmok bolygója: Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes, 2014) színes, szinkronizált, amerikai tudományos-fantasztikus film
Rendezte: Matt Reeves
Forgatókönyv: Rick Jaffa, Amanda Silver, Mark Bomback
Szereplők: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell, Toby Kebbell, Kodi Smit-McPhee
Forgalmazza: Intercom
Bemutató: július 17.

Kapcsolódó bejegyzések

the-witch-1-800x400.jpg
maxresdefault-800x450.jpg
batman-v-superman-1-800x330.jpg

1 Komment

  1. Trackback: Sci-Fi Nap 2014 - egész napos fesztivál az Urániában! | ARTIQ

Szólj hozzá!