“Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.” – Interjú Bálint Andrással

“Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.” – Interjú Bálint Andrással

A 2017-es Libri irodalmi díjat, a 2016-os évi könyvtermésből előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el. A beválogatott kötetek nem csak a nézők kegyeiért versengenek, hanem, az öt fős zsűri szívébe is igyekeznek belopni magukat. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával, Bálint Andrással, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel.

A tavalyi évben összecsiszolódhatott a zsűri. Ez megkönnyítette idén a munkát?

A zsűri tulajdonképpen egyszer találkozott, amikor  kiosztották a tíz könyvet. Legközelebb május 3-án, jövő héten fogunk újra találkozni. Ismerjük egymást, de a közös munka, az a bizonyos délután, amikor összeülünk és ki-ki elmondja a véleményét. Nagyon szeretném, ha meghallgatnánk egymást. Mindenkinek van véleménye mind a 10 könyvről és hát megpróbálunk egymásra hatni.

Tavaly nehezen született meg a döntés?

Viták voltak tavaly is, de jó viták voltak. Az mindig jó. Ugye két profi van, Szilágyi Zsófi és Károlyi Csaba és vagyunk hárman civilek. De ez egy szerencsés összetétel.

Máshogyan olvasta a köteteket, mint amikor szórakozásból olvas?

Természetesen másként. Jegyzeteket készítettem ceruzával a könyvekbe, később ezeket a megjegyzéseket egy füzetbe átvezetem. Előfordul, hogy visszatérek egy könyvhöz, most például az egyik novellás kötetet olvasom újra, de már mind a tizet elolvastam. Ez nem csak szórakozás vagy élvezkedés, konkrét megjegyzéseket kell hozzájuk fűzni.

Milyen szempontok alapján vizsgálja a könyveket?

Van egy szempont, a magyar irodalom szempontja. Az, hogy a kortárs magyar irodalomban, milyen helyet foglal el ez a könyv. A másik, hogy nekem, hogy tetszik. Ez persze szubjektív. Mind a kettő az, hiszen nehezen mérhető. Szempont, hogy rám hogyan hat. Kettőt vagy hármat már olvastam korábban, ezeket persze újraolvastam. De volt, nagyon kellemes meglepetés. Csodálatos meglepetés.

Milyen meghatározó olvasás élménye volt?

Az a bizonyos élmény, amikor az ember leül egy könyv mellé, nem is este, mert olyankor az ember már fáradt. Délután mondjuk, és egyszer csak azt veszi észre, hogy jé, elmúlt három óra és én még mindig olvasok, azt sem tudom, hogy esik-e vagy süt a nap, ez ritkán van. De most visszajött néhány könyvnél ez az élmény és ezért nagyon hálás vagyok. Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.

Van olyan típusú könyv, amit nehezen olvas?

Filozófiát nehezen olvasok, nem is nagyon értek hozzá. Ami elvontabb, azt nehezebben olvasom. Nagyon szeretem, ha van történet. Ha van humor. Ha van miről beszélni. Egyre kevésbé szeretem az öncélú szépelgést, a stíljátékot, a “jaj, de jól tud írni” című írásművészetet. Kevésbé érdekelnek a szépen kicsiszolt mondatok. A magyar írók, nagyon tudnak írni és helyenként már unom, amikor valaki annyira jól ír. Kevésbé érdekelnek a szépen kicsiszolt mondatok.

Van olyan könyv, amit szívesen látott volna a listán?

Például esszé nincsen. Spiró esszéit szívesen láttam volna.

Kapcsolódó bejegyzések

 • 36790194174_bbb28033e7_z.jpg
 • 37452263756_fa4cfe9928_z.jpg
 • 37452342926_b071eed9d7_z.jpg
 • 37469170242_257763e6dd_z.jpg

Valaki ellopta a pingponglabdát - Csoda korban élünk (Szigliget) kritika

Fergeteges bohózattal indítja az évadatot a Thália Színház. Michael Frayn darabját Hamvai Kornél átiratában élvezheti a közönség. A Csoda korban élünk (Szigliget) az 1950-es évek kommunizmusába repíti vissza a közönséget, ahol senki nem az, akinek látszik és minden megtörténik, aminek nem lenne...

 • Kult-konyvek-21.Szazad_kiado_1.png
 • 41049_thumb-e1507107146144.jpg
 • 41050_thumb.jpg
 • 41051_thumb.jpg
 • covers_438119-e1507107173402.jpg

Négy könyv, amit érdemes beszerezned ősszel

A 21. Század kiadó idén ősszel nagy dobásra készül és négy világsikerű könyvvel örvendezteti meg az olvasás és a könyvek szerelmeseit. Világirodalmi bestsellereket hoz el nekünk a KULT Könyvek sorozattal. Mi már alig várjuk őket, csapjatok le rájuk Ti is! Michael Chabon: Ragyog a hold ...

 • Untitled-collage.jpg

A boldogság ára...

Kinek mit jelent a boldogság? Egyeseknek a pénzt, másoknak egy sikeres karriert és van akinek egy jól működő házasságot. Michelle Frances bemutatkozó pszichológiai thrillerében,  A barátnőben mindenki csupán a saját boldogságát keresi, azonban, mint azt tudjuk a boldogságnak ára van, amit a...

1 Komment

 1. Trackback: "A nagyregényeket szeretem a legjobban" - Interjú Fullajtár Andreával | ARTIQ

Szólj hozzá!