“Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.” – Interjú Bálint Andrással

“Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.” – Interjú Bálint Andrással

A 2017-es Libri irodalmi díjat, a 2016-os évi könyvtermésből előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el. A beválogatott kötetek nem csak a nézők kegyeiért versengenek, hanem, az öt fős zsűri szívébe is igyekeznek belopni magukat. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával, Bálint Andrással, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel.

A tavalyi évben összecsiszolódhatott a zsűri. Ez megkönnyítette idén a munkát?

A zsűri tulajdonképpen egyszer találkozott, amikor  kiosztották a tíz könyvet. Legközelebb május 3-án, jövő héten fogunk újra találkozni. Ismerjük egymást, de a közös munka, az a bizonyos délután, amikor összeülünk és ki-ki elmondja a véleményét. Nagyon szeretném, ha meghallgatnánk egymást. Mindenkinek van véleménye mind a 10 könyvről és hát megpróbálunk egymásra hatni.

Tavaly nehezen született meg a döntés?

Viták voltak tavaly is, de jó viták voltak. Az mindig jó. Ugye két profi van, Szilágyi Zsófi és Károlyi Csaba és vagyunk hárman civilek. De ez egy szerencsés összetétel.

Máshogyan olvasta a köteteket, mint amikor szórakozásból olvas?

Természetesen másként. Jegyzeteket készítettem ceruzával a könyvekbe, később ezeket a megjegyzéseket egy füzetbe átvezetem. Előfordul, hogy visszatérek egy könyvhöz, most például az egyik novellás kötetet olvasom újra, de már mind a tizet elolvastam. Ez nem csak szórakozás vagy élvezkedés, konkrét megjegyzéseket kell hozzájuk fűzni.

Milyen szempontok alapján vizsgálja a könyveket?

Van egy szempont, a magyar irodalom szempontja. Az, hogy a kortárs magyar irodalomban, milyen helyet foglal el ez a könyv. A másik, hogy nekem, hogy tetszik. Ez persze szubjektív. Mind a kettő az, hiszen nehezen mérhető. Szempont, hogy rám hogyan hat. Kettőt vagy hármat már olvastam korábban, ezeket persze újraolvastam. De volt, nagyon kellemes meglepetés. Csodálatos meglepetés.

Milyen meghatározó olvasás élménye volt?

Az a bizonyos élmény, amikor az ember leül egy könyv mellé, nem is este, mert olyankor az ember már fáradt. Délután mondjuk, és egyszer csak azt veszi észre, hogy jé, elmúlt három óra és én még mindig olvasok, azt sem tudom, hogy esik-e vagy süt a nap, ez ritkán van. De most visszajött néhány könyvnél ez az élmény és ezért nagyon hálás vagyok. Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.

Van olyan típusú könyv, amit nehezen olvas?

Filozófiát nehezen olvasok, nem is nagyon értek hozzá. Ami elvontabb, azt nehezebben olvasom. Nagyon szeretem, ha van történet. Ha van humor. Ha van miről beszélni. Egyre kevésbé szeretem az öncélú szépelgést, a stíljátékot, a “jaj, de jól tud írni” című írásművészetet. Kevésbé érdekelnek a szépen kicsiszolt mondatok. A magyar írók, nagyon tudnak írni és helyenként már unom, amikor valaki annyira jól ír. Kevésbé érdekelnek a szépen kicsiszolt mondatok.

Van olyan könyv, amit szívesen látott volna a listán?

Például esszé nincsen. Spiró esszéit szívesen láttam volna.

Kapcsolódó bejegyzések

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
 • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

1 Komment

 1. Trackback: "A nagyregényeket szeretem a legjobban" - Interjú Fullajtár Andreával | ARTIQ

Szólj hozzá!