“Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.” – Interjú Bálint Andrással

“Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.” – Interjú Bálint Andrással

A 2017-es Libri irodalmi díjat, a 2016-os évi könyvtermésből előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el. A beválogatott kötetek nem csak a nézők kegyeiért versengenek, hanem, az öt fős zsűri szívébe is igyekeznek belopni magukat. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával, Bálint Andrással, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel.

A tavalyi évben összecsiszolódhatott a zsűri. Ez megkönnyítette idén a munkát?

A zsűri tulajdonképpen egyszer találkozott, amikor  kiosztották a tíz könyvet. Legközelebb május 3-án, jövő héten fogunk újra találkozni. Ismerjük egymást, de a közös munka, az a bizonyos délután, amikor összeülünk és ki-ki elmondja a véleményét. Nagyon szeretném, ha meghallgatnánk egymást. Mindenkinek van véleménye mind a 10 könyvről és hát megpróbálunk egymásra hatni.

Tavaly nehezen született meg a döntés?

Viták voltak tavaly is, de jó viták voltak. Az mindig jó. Ugye két profi van, Szilágyi Zsófi és Károlyi Csaba és vagyunk hárman civilek. De ez egy szerencsés összetétel.

Máshogyan olvasta a köteteket, mint amikor szórakozásból olvas?

Természetesen másként. Jegyzeteket készítettem ceruzával a könyvekbe, később ezeket a megjegyzéseket egy füzetbe átvezetem. Előfordul, hogy visszatérek egy könyvhöz, most például az egyik novellás kötetet olvasom újra, de már mind a tizet elolvastam. Ez nem csak szórakozás vagy élvezkedés, konkrét megjegyzéseket kell hozzájuk fűzni.

Milyen szempontok alapján vizsgálja a könyveket?

Van egy szempont, a magyar irodalom szempontja. Az, hogy a kortárs magyar irodalomban, milyen helyet foglal el ez a könyv. A másik, hogy nekem, hogy tetszik. Ez persze szubjektív. Mind a kettő az, hiszen nehezen mérhető. Szempont, hogy rám hogyan hat. Kettőt vagy hármat már olvastam korábban, ezeket persze újraolvastam. De volt, nagyon kellemes meglepetés. Csodálatos meglepetés.

Milyen meghatározó olvasás élménye volt?

Az a bizonyos élmény, amikor az ember leül egy könyv mellé, nem is este, mert olyankor az ember már fáradt. Délután mondjuk, és egyszer csak azt veszi észre, hogy jé, elmúlt három óra és én még mindig olvasok, azt sem tudom, hogy esik-e vagy süt a nap, ez ritkán van. De most visszajött néhány könyvnél ez az élmény és ezért nagyon hálás vagyok. Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.

Van olyan típusú könyv, amit nehezen olvas?

Filozófiát nehezen olvasok, nem is nagyon értek hozzá. Ami elvontabb, azt nehezebben olvasom. Nagyon szeretem, ha van történet. Ha van humor. Ha van miről beszélni. Egyre kevésbé szeretem az öncélú szépelgést, a stíljátékot, a “jaj, de jól tud írni” című írásművészetet. Kevésbé érdekelnek a szépen kicsiszolt mondatok. A magyar írók, nagyon tudnak írni és helyenként már unom, amikor valaki annyira jól ír. Kevésbé érdekelnek a szépen kicsiszolt mondatok.

Van olyan könyv, amit szívesen látott volna a listán?

Például esszé nincsen. Spiró esszéit szívesen láttam volna.

Kapcsolódó bejegyzések

Budapest Éjjel – Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Budapest Éjjel - Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Fekete Gábor, 'Budapest Éjjel' című fotósorozata a svájci-magyar művész egyedi kapcsolatát mutatja be szülővárosával, egy sor könnyed, nosztalgikus, néhol humorral fűszerezett éjszakai felvételen keresztül. A több mint két évet felölelő sorozat, 2016-ban a Corvina Kiadó jelentette meg, a...

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

Az Orlai Produkciós Iroda július 15-én a szentendrei Ferenczy Múzeum udvarán mutatja be a Lengyel Nagy Anna interjúi alapján készülő Élet.Történetek.hu... sorozat első darabját, A nővérek − Levél Apámhoz! című előadást. Az est két szereplője Egri Kati és Egri Márta, rendezője Cseh Judit. A...

  • FotorCreated.jpg

Te hinnél neki?

Te mit tennél, ha a már halottnak hitt gyermeked bekopogtatna az ajtón? Amy Gentry ezzel a gondolattal játszott el debütáló,  Ki ez a lány? című regényében. Nem sok rettegettebb dolog lehet egy szülő életében, minthogy elrabolják a gyermekét. De vajon, hogyan lehet azt feldolgozni ha az...

1 Komment

  1. Trackback: "A nagyregényeket szeretem a legjobban" - Interjú Fullajtár Andreával | ARTIQ

Szólj hozzá!