“Egyre hangsúlyosabban olvasok kortárs magyar irodalmat” – interjú Beck Zoltánnal

“Egyre hangsúlyosabban olvasok kortárs magyar irodalmat” – interjú Beck Zoltánnal

Adva van tíz könyv, a 2017-es könyvtermés legjava: Bödőcs Tibor: Addig sem iszik, Földényi F. László: A melankólia dicsérete, Kemény István: Lúdbőr, Nádas Péter: Világló részletek I-II., Parti Nagy Lajos: Létbüfé, Peer Krisztián: 42, Spiró György: Kőbéka, Tolnai Ottó: Nem könnyű, Tompa Andrea: Omerta, Vida Gábor: Egy dadogás története. Vajon hogyan dönt a Libri irodalmi díj zsűrije idén? Beck Zoltánnal beszélgettünk, aki mind amellett, hogy oszlopos tagja a zsűrinek, dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, valamint a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója.

Melyik volt az a könyv élete során, amelyik a legnagyobb hatást gyakorolta önre?

Nehéz erre válaszolni – de azt hiszem, gimis korom legnagyobb hatású olvasmányi között Salinger Zabhegyezője, Holdosi Kányák című regénye biztosan ott van, és persze, számos nagy költő verseskötete, különösen Adyé, József Attiláé. Még korábbról meg a delfin-könyvek, meg a vidám könyvek, amikbe – akkor még nem tudtuk – lopva került be számos nagy író, mint amilyen Boris Vian, Queneau. Meg persze a nagy amerikai próza más szövegei, amiket együtt fedeztünk fel első zenéinkkel, vagy éppen Hajnóczy-val.

Szabadidejében milyen típusú könyveket olvas szívesen?

Nincs szabadidő-fogalmam, a sok csinálás közben vagy azokkal együtt olvasok. Zsánerem sincs, de egyre hangsúlyosabban olvasok kortárs magyar irodalmat: regényt esszét, novellát vagy verset. Ha nem kell aktuálisan professzionális olvasónak lennem, akkor sem tudok, azt hiszem, csak úgy, ahogy mondani szokás, kikapcsolódásból olvasni. Folytonosan jegyzetelek, a könyvek állandóan tele lesznek cetlikkel, aláhúzásokkal, szamárfülekkel.

Volt valaha, olyan könyv, amelyet pusztán borítója alapján vásárolt meg?

Szerintem soha – olyan talán igen, amit a borítója miatt nem. De vannak könyvek, amiknek különösen szeretem a borítóját is, azt mondjuk, hogy a Háy rajzolja a manóit, vagy Herrndorf Csikk című könyvéét. És egyszer Egyedi Peti barátomtól kölcsön kaptam Szabó Magda egy könyvét, a Mondják meg Zsófikának című regényt. Szakadt kis könyv volt, a borítója le is tépődött – az keretbe került, és a nappalink falán immár tényleges kép. 

Mely az a könyv, amely kiemelt helyet foglal el a könyvespolcán és miért éppen ez kapott kitüntetett szerepet?

Nincsen ilyen, habár mégis – a Bibliát gyakran olvasom mostanában, bár nem vagyok vallásos, istenfélő ember, vagy nevezzük akárhogyan is. Inkább az a helyzet, hogy a közös tudásainknak és attitűdjeinknek valami alapja ez a szöveg. És talán most, éppen egy ilyen, a gyűlölet és félelem csapdájába esett társadalomban élve érdemes belelapozni ebbe az apróbetűs könyvbe, amelyik a tényleges emberi dolgainkra figyelmeztet: az áldozathozatalra, az önhittség veszélyére, és legfőképp: a szeretetre. Naivnak hangzik ez, de nincs más, amivel a hatalom cinizmusát és a gőgjét szembesíteni kell és lehet.

Van olyan típusú könyv, amelyet nehezen olvas?

Amit nehezen olvasok, azt általában le is teszem. Olykor nagy irodalmi alkotások is áldozatul esnek ennek, mint amilyen mondjuk Joyce Ulysses-e. Tényleg megharcoltam az olvasásért, de hogy elolvastam, azt sosem merném mondani.

Mik voltak azok a szempontok, amelyeket szem előtt tartott zsűrizés közben? Változtatott esetleg a módszerén a tavalyi évhez képest?

Bálint Andrásra hallgattunk mindannyian, azt hiszem, vagy legalább ő volt a hangja mindannyiunk közös gondolatának. Nem tudjuk összemérni a Libri-díj tíz nomináltját objektív szempontok szerint. Hogyan is lehetne összevetni regényt, esszékötetet, irodalmi paródiát, verseskönyvet, a mögöttük tornyosuló szerzői életműveket, beszédmódokat? Feljegyzéseket készítünk inkább az olvasmányélményeinkről, amolyan szubjektív olvasónaplót, és aztán ezek alapján beszélgetünk addig, amíg eljutunk ahhoz az egy könyvhöz, amelyet győztesnek hirdetünk.

Volt olyan könyv, amelyet sajnált, hogy nem került fel a végső 10-es listára?

 Mindig van ilyen – mert ebbe a listába biztosan elférne ennek többszörse, úgyhogy az ebből kimaradtak közül is szoktam ajánlani a Libri könyvespolcán, idén például Závada Petit, Háy Jánost, Szálingert.

Kapcsolódó bejegyzések

  • libri_zsófi.jpg

"Az életem főtevékenysége az olvasás" - Interjú Szilágyi Zsófiával

A tavalyi év könyvtermésének legjavából előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el a Libri irodalmi díjat 2018-ban. A kötetek pedig, ahogy már megszokhattuk nem csak az olvasók, hanem az öt fős zsűri kegyeiért is harcba szállnak. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával...

  • don.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1523970935669.jpg
  • 48228_LID_opera_380x240mm_k.jpg
  • konyvek.jpg
  • konyvek_2-e1523973365427.jpg

Libri irodalmi díjak 2018

Idén sem maradunk díjnyertes olvasmányok nélkül nélkül! Hála a Librinek 2018-ban is kiosztásra kerülnek az irodalmi díjak, ahol tíz kortárs szerző művét veszi górcső alá a szakmai zsűri és természetesen az olvasóközönség. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év...

  • A-halál-az-egyetlen-dolog-ami-örök..jpg

A halál markában - 13 perc

A 21. század kiadónak hála újabb remekművet ismerhetünk meg Sarah Pinborough tollából. Az írónő legújabb regénye a 13 perc nem csak a pszichológiai thriller kedvelők számára igazi csemege, hanem azok számára is, akik szeretik az izgalmas young adult irodalmat. Pinborough első magyar nyelven...

Szólj hozzá!