Citromtorta habkönnyedén

Citromtorta habkönnyedén

Akkor van baj, amikor valaki citrom nélkül akar citromtortát sütni, és tapasztalatból tudom, hogy ilyesmi megesik. Ebben az esetben a citromtalan ember mit tesz? Palackos citromlé után nyúl. Ez fölöttébb rosszallásra méltó cselekedet, tudván tudva, hogy a XXI. század technológiai csodáinak dacára az amúgy igen leleményes élelmiszeripar nem volt képes feltalálni a citromízű citromlevet.

Savas-savanykás folyadékot állítanak elő, halványan emlékeztet is a citromra, de csak annyira, mint a világháború citrompótló tablettái Szicília hatalmas, lédús gyümölcseire. Palackos citromlé esetében a torta is palackos citromlé ízű lesz, illetve annál kicsit rosszabb talán, és ez különösebb indokolás nélkül is elfogadhatatlannak nevezhető. De hogy mégis indokoljunk egyet: a citromtortákba kell a citrom kezeletlen vagy jól megsikált héjából is, azt meg végképp nem tartalmazza a palack. Az üveges citromlénál hiábavalóbb találmány a citrom vonatkozásában pedig csak egy van: a szárított citromhéj. Ez már a megtestesült ellentmondás, színtiszta oximoron: a citromhéj csakis frissen adja ki zamatát és illóolajait, szárítva halott az egész, s nem ismert olyan metódus, amely életre keltené.

Aztán az inga kileng a másik oldalra, és annyi friss citromlevet meg -héjat zsúfolnak szegény tortába, hogy beleharapás után szó bennszakad, hang fennakad, cukor kerestetik.

Most itten mi (én) iparkodtunk egy középutas megoldást találni, sok tejszínnel és egyetlen árva citrommal, s ennek isten bizony nem az volt az oka, hogy nem akadt több citrom a háznál. Igenis volt még egy fél.

citromtorta2

Omlós tészta:
200 g liszt
60 g vaj
80 g cukor
1 tojás
1 csipet só

Citromkrém:
2,5 dl tejszín
3 tojás és 1 tojássárgája
150 g cukor
1 citromleve és héja

Hab:
2 tojásfehérje
1 evőkanál cukor

1. Az omlós tészta összes hozzávalóját tegyük forgókéses robotgépbe, és keverjük, míg gombóccá áll össze (sok robotgéphez adnak kifejezetten az omlós tésztához legjobban használható műanyag forgókést is). Egy-két evőkanál hideg tej még kellhet hozzá. A tésztagombócot tegyük pár órára a hűtőbe, aztán vegyük elő, belisztezett deszkán nyújtsuk ki akkorára, hogy kibéleljünk vele egy 23-24 cm-es, kivehető aljú piteformát. A túllógó széleket vágjuk le, de ha nem vágjuk le, akkor sincs baj, mert így a tészta nem ugrik össze, és sütés után is lenyeshetjük. Tegyük egy órára ismét vissza a hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.

2. A tésztaformát béleljük ki alufóliával, töltsük fel vaksütéshez használt szárazbabbal, és süssük 10 percig. Távolítsuk el a fóliát meg a babot, és tegyük vissza még 5 percre.

3. A krémhez keverjük ki a tojásokat és a tojássárgáját a cukorral, adjuk hozzá a citromlevet és citromhéjat, majd a tejszínt. A töltsük a tésztára – lehetőleg ne a tésztát vigyük az asztalhoz és egyensúlyozzuk vissza, hanem egyszerűen nyissuk ki a sütőt, húzzuk ki a formát, töltsük bele a sodót, és csukjuk vissza a sütőajtót. 25 percig süssük a 150 fokra csökkentett hőmérsékleten, közben verjük kemény habbá a két tojásfehérjét – félúton szórjuk bele a cukrot –, majd halmozzuk a tortára. A sütőt állítsuk 140 fokra, süssük 10 percig, majd 1-2 percig grillezzük, hogy a hab barnuljon kicsit. Vérprofik ezt gázlánggal, azaz zsebsárkánnyal szokták csinálni, a miheztartás végett mondom. A legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben tölt, hogy a még rezgő krém szépen megdermedjen. Pontosabban a legjobb lenne, ha még aznap este el nem fogyna rezgőstől.

citromtorta3

Kapcsolódó bejegyzések

  • 36790194174_bbb28033e7_z.jpg
  • 37452263756_fa4cfe9928_z.jpg
  • 37452342926_b071eed9d7_z.jpg
  • 37469170242_257763e6dd_z.jpg

Valaki ellopta a pingponglabdát - Csoda korban élünk (Szigliget) kritika

Fergeteges bohózattal indítja az évadatot a Thália Színház. Michael Frayn darabját Hamvai Kornél átiratában élvezheti a közönség. A Csoda korban élünk (Szigliget) az 1950-es évek kommunizmusába repíti vissza a közönséget, ahol senki nem az, akinek látszik és minden megtörténik, aminek nem lenne...

  • Kult-konyvek-21.Szazad_kiado_1.png
  • 41049_thumb-e1507107146144.jpg
  • 41050_thumb.jpg
  • 41051_thumb.jpg
  • covers_438119-e1507107173402.jpg

Négy könyv, amit érdemes beszerezned ősszel

A 21. Század kiadó idén ősszel nagy dobásra készül és négy világsikerű könyvvel örvendezteti meg az olvasás és a könyvek szerelmeseit. Világirodalmi bestsellereket hoz el nekünk a KULT Könyvek sorozattal. Mi már alig várjuk őket, csapjatok le rájuk Ti is! Michael Chabon: Ragyog a hold ...

  • Untitled-collage.jpg

A boldogság ára...

Kinek mit jelent a boldogság? Egyeseknek a pénzt, másoknak egy sikeres karriert és van akinek egy jól működő házasságot. Michelle Frances bemutatkozó pszichológiai thrillerében,  A barátnőben mindenki csupán a saját boldogságát keresi, azonban, mint azt tudjuk a boldogságnak ára van, amit a...

Szólj hozzá!