Citromtorta habkönnyedén

Citromtorta habkönnyedén

Akkor van baj, amikor valaki citrom nélkül akar citromtortát sütni, és tapasztalatból tudom, hogy ilyesmi megesik. Ebben az esetben a citromtalan ember mit tesz? Palackos citromlé után nyúl. Ez fölöttébb rosszallásra méltó cselekedet, tudván tudva, hogy a XXI. század technológiai csodáinak dacára az amúgy igen leleményes élelmiszeripar nem volt képes feltalálni a citromízű citromlevet.

Savas-savanykás folyadékot állítanak elő, halványan emlékeztet is a citromra, de csak annyira, mint a világháború citrompótló tablettái Szicília hatalmas, lédús gyümölcseire. Palackos citromlé esetében a torta is palackos citromlé ízű lesz, illetve annál kicsit rosszabb talán, és ez különösebb indokolás nélkül is elfogadhatatlannak nevezhető. De hogy mégis indokoljunk egyet: a citromtortákba kell a citrom kezeletlen vagy jól megsikált héjából is, azt meg végképp nem tartalmazza a palack. Az üveges citromlénál hiábavalóbb találmány a citrom vonatkozásában pedig csak egy van: a szárított citromhéj. Ez már a megtestesült ellentmondás, színtiszta oximoron: a citromhéj csakis frissen adja ki zamatát és illóolajait, szárítva halott az egész, s nem ismert olyan metódus, amely életre keltené.

Aztán az inga kileng a másik oldalra, és annyi friss citromlevet meg -héjat zsúfolnak szegény tortába, hogy beleharapás után szó bennszakad, hang fennakad, cukor kerestetik.

Most itten mi (én) iparkodtunk egy középutas megoldást találni, sok tejszínnel és egyetlen árva citrommal, s ennek isten bizony nem az volt az oka, hogy nem akadt több citrom a háznál. Igenis volt még egy fél.

citromtorta2

Omlós tészta:
200 g liszt
60 g vaj
80 g cukor
1 tojás
1 csipet só

Citromkrém:
2,5 dl tejszín
3 tojás és 1 tojássárgája
150 g cukor
1 citromleve és héja

Hab:
2 tojásfehérje
1 evőkanál cukor

1. Az omlós tészta összes hozzávalóját tegyük forgókéses robotgépbe, és keverjük, míg gombóccá áll össze (sok robotgéphez adnak kifejezetten az omlós tésztához legjobban használható műanyag forgókést is). Egy-két evőkanál hideg tej még kellhet hozzá. A tésztagombócot tegyük pár órára a hűtőbe, aztán vegyük elő, belisztezett deszkán nyújtsuk ki akkorára, hogy kibéleljünk vele egy 23-24 cm-es, kivehető aljú piteformát. A túllógó széleket vágjuk le, de ha nem vágjuk le, akkor sincs baj, mert így a tészta nem ugrik össze, és sütés után is lenyeshetjük. Tegyük egy órára ismét vissza a hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.

2. A tésztaformát béleljük ki alufóliával, töltsük fel vaksütéshez használt szárazbabbal, és süssük 10 percig. Távolítsuk el a fóliát meg a babot, és tegyük vissza még 5 percre.

3. A krémhez keverjük ki a tojásokat és a tojássárgáját a cukorral, adjuk hozzá a citromlevet és citromhéjat, majd a tejszínt. A töltsük a tésztára – lehetőleg ne a tésztát vigyük az asztalhoz és egyensúlyozzuk vissza, hanem egyszerűen nyissuk ki a sütőt, húzzuk ki a formát, töltsük bele a sodót, és csukjuk vissza a sütőajtót. 25 percig süssük a 150 fokra csökkentett hőmérsékleten, közben verjük kemény habbá a két tojásfehérjét – félúton szórjuk bele a cukrot –, majd halmozzuk a tortára. A sütőt állítsuk 140 fokra, süssük 10 percig, majd 1-2 percig grillezzük, hogy a hab barnuljon kicsit. Vérprofik ezt gázlánggal, azaz zsebsárkánnyal szokták csinálni, a miheztartás végett mondom. A legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben tölt, hogy a még rezgő krém szépen megdermedjen. Pontosabban a legjobb lenne, ha még aznap este el nem fogyna rezgőstől.

citromtorta3

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vastapsfelelősök_borító.jpg
  • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
  • 20180405_184117_0001.png
  • 20180405_165924_0001.png
  • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
  • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

  • Untitled-collage-1.jpg
  • broken_prince.jpg
  • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

  • libri-natale-1.jpg
  • 4018268_5.jpg
  • 4229892_3.jpg
  • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!