Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi kötete után 85 évesen megjelentette szakácskönyvét – Eszem, tehát vagyok –, ami nem is lenne meglepő a nagy étvágyú színész esetében, inkább az a fura, hogy csak most. Babrecept viszont nincs benne, ami elképzelhetetlen, hiszen a Piedone-filmekben az volt az alapállás, hogy a gazfickókat pofozza a babfickó. Nem baj, mi ajánlunk egyet. Meg a könyvet is.
És R. I. P. Piedone!

Piedone, Bud Spencer, Carlo Pedersoli – mindben az volt a közös, hogy szerették a babot. Ez nem váratlan, hiszen egyetlen személyről beszélünk, de aligha akad még egy olyan filmsztár, akit azonnal összefüggésbe hoznak valamilyen étellel, amint meghallják a nevét.
Bud Spencer és a bab azonban ilyen összefüggés, ez a nagy románcok közé soroltatik, itt már filozófiai korreláció áll fönt, nem is meglepő, hogy a nagyétkű színész nem simán csak egy receptgyűjteményt dobott piacra, hanem inkább a maga sajátos filozgatásán keresztül tárja fel viszonyát élethez, ételhez. Erről elég annyit mondani, hogy a Libri kiadásában megjelent Eszem, tehát vagyok egyes fejezeteiben Bud olyan érzelmi hőfokon beszél egyes ételekről – sajnos nem mindnek írja meg a receptjét is –, hogy az izzás már-már Ingrid Bergman és Humphrey Bogart híres jelenetét idézi.
Bud Spencer az étkezés Casablancája

Az viszont teljességgel megengedhetetlen, hogy valamelyik híres babreceptje nem került bele, még akkor is, ha csak annyiból állna, hogy “nyisd ki a konzervet és melegítsd fel a paradicsomos babot”. Így is szerettük volna tőle, hiszen miért is ne, ha még az angyalok is szeretik a babot?Hiánypótlásként itt egy közkedvelt olasz babétel, amely egyesíti Olaszország két hírességét: Bud Spencer babját és a tésztát. Pasta con fagioli névre hallgat, ami szimplán babos tésztát jelent, bár ennél azért kicsit összetettebb az ízélmény, amit kínál. Bármikor jó, nyári melegben is, főleg ha a képernyő elé kuporodunk, hogy huszadszor is megnézzük az Aranyeső Yuccában nagy zabálásáival tarkított nagy bunyóit.

babramagyar2

Hozzávalók:

500 g tarkabab, vagy amilyen akad, a fotókon lóbab van (az olaszok a borlotti babot használják, de ez nem létszükséglet)
200 g apró tészta (orsó, csiga, orzo, ditalini, betű, karika stb.)
1 hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1-2 ág friss rozmaring
olívaolaj, só (bors kifejezetten nem kell bele)
(aki magyarosítaná, tegyen hozzá egy kis kolbászt is)

 1. A babot áztassuk be éjszakára. Reggel öntsük le a vizet, töltsünk rá frisset, és tegyük fel főni. A hagymát pucoljuk meg, és szúrjuk át rajta a rozmaringágakat, de még jobb, ha leszedjük a rozmaring leveleit, és teatojásba zárva a bab mellé tesszük. Így nem érződik a rozmaringág kissé gyantás íze, bár van aki kifejezetten azt szereti, ezért lehet variálni.

2. Sózzuk, és főzzük puhára a babot, ez kb. egy óra, babja válogatja. Egy merőkanálnyi babot vegyünk ki, tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá a paradicsompasztát, és a kevés olívaolajon egy perc alatt megpirított, összezúzott vagy lereszelt fokhagymát. Turmixoljuk össze.

3. Vegyük ki a levesből a hagymát és a rozmaringot, a turmixolt babbal sűrítsük be, adjuk hozzá az apró tésztát, és mikor a tészta al dente, tálalhatjuk is. A pirított fokhagyma, a tészta és a rozmaring dicsfénybe vonja a babot. Az olaszok nem szokták borsozni, tudniillik néha jó, ha nem borsozunk – annyira automatizmussá vált a borsszórás, hogy meglepődünk, néha milyen ízek rejlenek a bors fedőrétege alatt. Helyette inkább locsoljunk rá pár csöpp olívaolajat, egy kis reszelt parmezán sem szentségtörés, és elő a kanalakkal.
Bud, most már velük vagy, tanítsd ezt meg az angyaloknak – lehetőleg gyulai kolbásszal.
Szeretni fogják. Ahogy téged is szerettek mindig.

Kapcsolódó bejegyzések

Budapest Éjjel – Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Budapest Éjjel - Fekete Gábor fotósorozata a NextArt-ban

Fekete Gábor, 'Budapest Éjjel' című fotósorozata a svájci-magyar művész egyedi kapcsolatát mutatja be szülővárosával, egy sor könnyed, nosztalgikus, néhol humorral fűszerezett éjszakai felvételen keresztül. A több mint két évet felölelő sorozat, 2016-ban a Corvina Kiadó jelentette meg, a...

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

Az Orlai Produkciós Iroda július 15-én a szentendrei Ferenczy Múzeum udvarán mutatja be a Lengyel Nagy Anna interjúi alapján készülő Élet.Történetek.hu... sorozat első darabját, A nővérek − Levél Apámhoz! című előadást. Az est két szereplője Egri Kati és Egri Márta, rendezője Cseh Judit. A...

  • FotorCreated.jpg

Te hinnél neki?

Te mit tennél, ha a már halottnak hitt gyermeked bekopogtatna az ajtón? Amy Gentry ezzel a gondolattal játszott el debütáló,  Ki ez a lány? című regényében. Nem sok rettegettebb dolog lehet egy szülő életében, minthogy elrabolják a gyermekét. De vajon, hogyan lehet azt feldolgozni ha az...

Szólj hozzá!