Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi kötete után 85 évesen megjelentette szakácskönyvét – Eszem, tehát vagyok –, ami nem is lenne meglepő a nagy étvágyú színész esetében, inkább az a fura, hogy csak most. Babrecept viszont nincs benne, ami elképzelhetetlen, hiszen a Piedone-filmekben az volt az alapállás, hogy a gazfickókat pofozza a babfickó. Nem baj, mi ajánlunk egyet. Meg a könyvet is.
És R. I. P. Piedone!

Piedone, Bud Spencer, Carlo Pedersoli – mindben az volt a közös, hogy szerették a babot. Ez nem váratlan, hiszen egyetlen személyről beszélünk, de aligha akad még egy olyan filmsztár, akit azonnal összefüggésbe hoznak valamilyen étellel, amint meghallják a nevét.
Bud Spencer és a bab azonban ilyen összefüggés, ez a nagy románcok közé soroltatik, itt már filozófiai korreláció áll fönt, nem is meglepő, hogy a nagyétkű színész nem simán csak egy receptgyűjteményt dobott piacra, hanem inkább a maga sajátos filozgatásán keresztül tárja fel viszonyát élethez, ételhez. Erről elég annyit mondani, hogy a Libri kiadásában megjelent Eszem, tehát vagyok egyes fejezeteiben Bud olyan érzelmi hőfokon beszél egyes ételekről – sajnos nem mindnek írja meg a receptjét is –, hogy az izzás már-már Ingrid Bergman és Humphrey Bogart híres jelenetét idézi.
Bud Spencer az étkezés Casablancája

Az viszont teljességgel megengedhetetlen, hogy valamelyik híres babreceptje nem került bele, még akkor is, ha csak annyiból állna, hogy “nyisd ki a konzervet és melegítsd fel a paradicsomos babot”. Így is szerettük volna tőle, hiszen miért is ne, ha még az angyalok is szeretik a babot?Hiánypótlásként itt egy közkedvelt olasz babétel, amely egyesíti Olaszország két hírességét: Bud Spencer babját és a tésztát. Pasta con fagioli névre hallgat, ami szimplán babos tésztát jelent, bár ennél azért kicsit összetettebb az ízélmény, amit kínál. Bármikor jó, nyári melegben is, főleg ha a képernyő elé kuporodunk, hogy huszadszor is megnézzük az Aranyeső Yuccában nagy zabálásáival tarkított nagy bunyóit.

babramagyar2

Hozzávalók:

500 g tarkabab, vagy amilyen akad, a fotókon lóbab van (az olaszok a borlotti babot használják, de ez nem létszükséglet)
200 g apró tészta (orsó, csiga, orzo, ditalini, betű, karika stb.)
1 hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1-2 ág friss rozmaring
olívaolaj, só (bors kifejezetten nem kell bele)
(aki magyarosítaná, tegyen hozzá egy kis kolbászt is)

 1. A babot áztassuk be éjszakára. Reggel öntsük le a vizet, töltsünk rá frisset, és tegyük fel főni. A hagymát pucoljuk meg, és szúrjuk át rajta a rozmaringágakat, de még jobb, ha leszedjük a rozmaring leveleit, és teatojásba zárva a bab mellé tesszük. Így nem érződik a rozmaringág kissé gyantás íze, bár van aki kifejezetten azt szereti, ezért lehet variálni.

2. Sózzuk, és főzzük puhára a babot, ez kb. egy óra, babja válogatja. Egy merőkanálnyi babot vegyünk ki, tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá a paradicsompasztát, és a kevés olívaolajon egy perc alatt megpirított, összezúzott vagy lereszelt fokhagymát. Turmixoljuk össze.

3. Vegyük ki a levesből a hagymát és a rozmaringot, a turmixolt babbal sűrítsük be, adjuk hozzá az apró tésztát, és mikor a tészta al dente, tálalhatjuk is. A pirított fokhagyma, a tészta és a rozmaring dicsfénybe vonja a babot. Az olaszok nem szokták borsozni, tudniillik néha jó, ha nem borsozunk – annyira automatizmussá vált a borsszórás, hogy meglepődünk, néha milyen ízek rejlenek a bors fedőrétege alatt. Helyette inkább locsoljunk rá pár csöpp olívaolajat, egy kis reszelt parmezán sem szentségtörés, és elő a kanalakkal.
Bud, most már velük vagy, tanítsd ezt meg az angyaloknak – lehetőleg gyulai kolbásszal.
Szeretni fogják. Ahogy téged is szerettek mindig.

Kapcsolódó bejegyzések

  • 33456507534_e372d291bb_z.jpg
  • 34297989445_71089740ed_z.jpg
  • 34298035405_7987a0c2df_z.jpg
  • 34298044085_d9d251ccef_z.jpg

Ami Tarantóban történik... - A főnök meg én meg a főnök

Carlo Goldoni fergeteges komédiáját ültette mai környezetbe a Thália Színház, így született meg legújabb előadásuk. A főnök meg én meg a főnök felhőtlen szórakozást ígér, két felvonásban. Goldoni 1746-ban, a Két úr szolgája című komédiájával teremtette meg annak idején a polgári vígjáték...

  • FotorCreated-13.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1493447443755.jpg

"A nagyregényeket szeretem a legjobban" - Interjú Fullajtár Andreával

Adva van tíz könyv, a 2016-os könyvtermés legjava: Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája; Kepes András: Világkép; Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér; Nádas Péter: Az élet sója; Németh Gábor: Egy mormota nyara; Szabó T. Anna: Törésteszt; Térey János: Őszi hadjárat; Varró...

“Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni.” – Interjú Bálint Andrással

"Egyszerű olvasó vagyok, hagyom magam elragadtatni." - Interjú Bálint Andrással

A 2017-es Libri irodalmi díjat, a 2016-os évi könyvtermésből előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el. A beválogatott kötetek nem csak a nézők kegyeiért versengenek, hanem, az öt fős zsűri szívébe is igyekeznek belopni magukat. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával...

Szólj hozzá!